ΟΣΔΕ : Ψηφιακή αποτύπωση αγροτεμαχίων απο φέτος

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα χάσουν από φέτος οι Ελληνες αγρότες από τις αγροτικές ενισχύσεις της Ε.Ε, μετά την υποχρεωτική ψηφιοποίηση όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που η χώρα μας έπρεπε να εφαρμόσει από την 1-1-2005. Το ίδιο αναμένεται να υποστούν και οι κτηνοτρόφοι αφού μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων για τους οποίους παίρνουν επιδοτήσεις, θα βγουν υποχρεωτικά εκτός ενισχύσεων, αφού όπως προκύπτει είναι χαρακτηρισμένοι ως δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.
Τις μέρες αυτές στάλθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις Ενώσεις και Ομοσπονδίες της χώρας τα στοιχεία του λεγόμενου «νέου χαρτογραφικού υπόβαθρου», το οποίο δημιουργήθηκε από δορυφορικές φωτογραφίες. Με το σύστημα αυτό επιχειρείται να ξεκαθαριστεί ποιες εκτάσεις είναι δασικές και αναδασωτέες και ποιες αγροτικές, ώστε στη συνέχεια να ταυτοποιηθούν με βάση αυτό όλες οι αγροτικές εκτάσεις καινα ψηφιοποιηθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ετσι με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δοθούν οι επιδοτήσεις της λεγόμενης ενιαίας ενίσχυσης για το 2009 αλλά και τα επόμενα χρόνια..Ηδη οι πρώτες συγκρίσεις των στοιχείων και οι πρώτες αποτιμήσεις έχουν ανάψει φωτιές, που πολλαπλασιάζονται, μόλις οι εκπρόσωποι των αγροτών πληροφορούνται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, ενώ το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη Τρίτη τη σύσκεψη που συγκαλεί στην Αθήνα η ΠΑΣΕΓΕΣ.Κάποιοι, αρκετά απαισιόδοξοι λένε ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και ότι αν δεν γίνει κάτι από την κυβέρνηση, με μια πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος, οι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και ένα ποσοστό 10%-15 της συνολικής ενιαίας (αποσυνδεμένης) ενίσχυσης της Ε.Ε. που φτάνει στα 1.750-1.800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ μαζί με τη συνδεμένη ενίσχυση φτάνουν συνολικά τα 2.500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οι επιπτώσεις
Εκτιμούν επίσης ότι επιπτώσεις θα υπάρξουν στη συνέχεια και στην εξισωτική αποζημίωση αλλά και σε άλλες ενισχύσεις και προγράμματα, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα χάσουν οι αγρότες να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ολα αυτά κάνουν ένα σημαντικό πακέτο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χάνουν πλέον οι Ελληνες αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Με συγκρατημένο τρόπο αντιμετωπίζει το θέμα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. «Η πρώτη εικόνα από τη μελέτη της ψηφιακής αποτύπωσης είναι ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που θέλουν διευκρινίσεις. Υπάρχουν κίτρινες ζώνες και πρέπει να διευκρινιστεί αν έχει κάνει λάθος ο δορυφόρος ή αν όντως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις. Εκτιμώ ότι στις 10 Ιουνίου θα είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία» μας είπε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση λόγω και των ευρωεκλογών επιχειρεί να περάσει το όλο θέμα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, δεδομένου ότι οι ευθύνες της είναι μεγάλες για τη μη ορθή εφαρμογή εδώ και χρόνια του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, το οποίο οι άλλες χώρες εφαρμόζουν από την 1-1-2005. Η υστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα από τις αρχές του 2007 να πληρώσει πρόστιμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ και να έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης. Η χώρα είχε δεσμευτεί πως θα λειτουργήσει το λεγόμενο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων Γεωγραφικών Πληροφοριών μέχρι τις 31-12-2008, κάτι όμως που δεν έκανε με ευθύνη της κυβέρνησης. Τώρα δεν έχει πλέον καμία δυνατότητα παρά μόνο να ολοκληρώσει την ψηφιακή αποτύπωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσαν μόνο για τον νομό Λέσβου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αλέκος Γιαζιτζόγλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λευτέρης Μανδάνης. Με τη νέα ψηφιακή χαρτογράφηση, οι επιδοτήσεις από 40 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα για τα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου θα μειωθούν από 8 μέχρι 15 εκατ. συνολικά.

Οι αγροτικές εκτάσεις από 1.207.000 στρέμματα θα μειωθούν σε 949.500 στρέμματα. Οι ελαιώνες που θα βγουν εκτός ενισχύσεων υπολογίζονται σε 15,57%, ενώ από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων εκτός θα βγει ποσοστό περίπου 36,45%, που σημαίνει ότι από τους 4.000 κτηνοτρόφους θα χάσουν τις επιδοτήσεις περίπου οι 1.600.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ηρακλείου Μανόλη Γαβαλά, οι χάρτες εμφανίζουν «κίτρινες» και «κόκκινες» ζώνες, με τις οποίες περικόπτεται μέρος των επιλέξιμων εκτάσεων. Γίνεται μάλιστα λόγος για ένα ποσοστό κοντά στο 21% των ελαιοπαραγωγών που βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων. Παρόμοια εμφανίζεται η κατάσταση και στη Μεσσηνία και σε άλλους νομούς.

Στη Χαλκιδική επίσης, όπου υπάρχει μεγάλο μέρος δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων που έχουν μετατραπεί σε αγροτικές εδώ και δεκαετίες, το τοπίο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους αγρότες και τοπικούς φορείς είναι εκρηκτικό, ενώ με ιδιαίτερο τρόπο αντιδρά ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βαγιωνάς, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση.

1,8 ΔΙΣ. είναι η ετήσια κοινοτική ενίσχυση, που μαζί με τη συνδεδεμένη φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ η διαδικασια

Μετ εμποδίων η διασταύρωση χαρτών και φωτογραφιών
«Η ψηφιοποίηση έρχεται να βάλει τέλος στις μαϊμουδιές, αλλά αυτό είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και 15 χρόνια. Στο εξής οι επιδοτήσεις θα δίνονται σε καθεστώς διαφάνειας, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να κοροϊδεύει το σύστημα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ Παναγιώτης Καρλατήρας.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, αν οι χάρτες είχαν σταλεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί η διασταύρωση. Οι Ενώσεις όμως των αγροτών σήμερα βρίσκονται σε πανικό.

Από τη μία παραλαμβάνουν δηλώσεις καλλιέργειας και ταυτόχρονα τρέχουν να διασταυρώσουν τους χάρτες (ο δορυφόρος έστειλε φωτογραφίες και μετά έγινε φωτοερμηνεία). Υπάρχουν πολλά λάθη στους χάρτες, επειδή η κλίμακα της δορυφορικής εικόνας απέχει πολύ από τους ορθοφωτοχάρτες.

Χάθηκε χρόνος
Στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζουν ακόμη ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί οι χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου (που καλύπτουν το 70% της χώρας) και είναι έτοιμοι και να μη χαθεί χρόνος και να γίνει όλη αυτή η δουλειά. Συγκεκριμένα πρέπει να ψηφιοποιηθούν από τις δορυφορικές φωτογραφίες περί τα 6.500.000 αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα.

Ηδη απασχολούνται για να φέρουν σε πέρας αυτή τη δουλειά σε όλη τη χώρα 5.000 άτομα ως ειδικοί μηχανογράφησης στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ως εξωτερικά συνεργεία που κάνουν τις ταυτοποιήσεις.
(Χρήστος Τελίδης από το ethnos.gr)

Αφήστε μια απάντηση