Αγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

Ανακαλύψτε τα επισκέψιμα αγροκτήματα του Λεκανοπεδίου

Σήμερα οι μαθητές Δημοτικού με τους γονείς συνοδούς επισκέπτονται τέτοιες Μονάδες .Αυτή η δραστηριότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προϋποθέτει μια περιβαλλοντική κουλτούρα από την παραγωγική μας βάση ,που πρέπει να δομηθεί και να εστιάσει στις αξίες της οικολογίας .
Τι περιβαλλοντικό μήνυμα να στείλει μια φάρμα που επικεντρώνεται σε ακριβείς και πολυτελείς γιορτές γαστρονομίας για υψηλούς προσκεκλημένους ,αγνοώντας την ταπεινή κουζίνα της υπαίθρου , τα διαμάντια της γαστρονομίας τα παραδοσιακά προϊόντα, την αγροτική παράδοση την λαογραφία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και προσχηματικά ονομάζεται επισκέψιμη αγροτική φάρμα !

Ένας επισκέπτης μιας τέτοιας μονάδας διηγείται » Είχαμε πάει για Σα-Κυ και καταναλώσαμε ένα αξιόλογο ποσό με την οικογένειά μου για 2 ημέρες .Πουθενά δεν είδαμε τοπικά οικοτεχνικά τρόφιμα ,όλα είχαν έρθει απο Θεσ/νίκη ! και το ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι δεν πρέπει να γίνονταν στη Μονάδα ,απο κάπου ερχόταν !. Είχαμε τηλεφωνήσει για ΤΑΧΙ και περιμένοντας είπαμε να πιούμε εναν Ελληνικό καφέ .
Κάποια στιγμή ήρθε το ΤΑΧΙ και βιαστικά κινηθήκαμε να μπούμε μέσα (4 άτομα) ….έρχεται η ιδιοκτήτρια του ξενώνα και μας λέει ! Συγνώμη ξεχάσατε να πληρώσετε τους καφέδες !!!! μια κίνηση που έχυσε την καρδάρα με το γάλα για 4 Ευρώ ! »

Το ΥΠΑΑΤ-ΕΛΟΤ είχαν εκδώσει παλαιότερα μια Προδιαγραφή ΠΡΔ ΕΛΟΤ1417 για την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων 2004 με την οποία όφειλαν να πιστοποιηθούν οι επισκέψιμες φάρμες αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα θεωρήθηκε πολύ απαιτητική Προδιαγραφή και απέτυχε .
Τελευταία το Μ19 του LEADER χρηματοδότησε τα επισκέψιμα Πολυλειτουργικά αγροκτήματα αλλά είχε την ατυχία να δημοσιευθεί παραμονές των προηγούμενων εκλογών και ως Μέτρο αδικήθηκε και πήγε στο κενό χωρίς να προβληθεί και να το γνωρίσει η παραγωγική μας βάση .
Συμπερασματικά «φάγαμε » 4 ΚΠΣ και δεν κατανοήσαμε ακόμη την έννοια του αγροτουρισμού. Οι αστοί την είδαν ως μια άλλη ευκαιρία χρηματοδότησης για νέες δικές τους δραστηριότητες στην υπαιθρο . Οι γεωργοί δεν είχαν την απαραίτητη οικολογική κουλτούρα για να υποστηρίξουν τέτοιες δομές επισκέψιμων αγροκτημάτων ! Τελικά ότι γνωρίσαμε ως αγροτουρισμό ήταν απόπειρες διαχείρισης Κοινοτικών πόρων των Μέτρων του Π.Α.Α. που δεν αντιγράφηκαν και δεν είχαν συνέχεια .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *