Ομάδες Παραγωγών και βότανα .

Βότανα ,όταν » Η Φύση μας διδάσκει σιωπηλά » .
Δείτε εδώ μια από τις καλύτερες εκπομπές της ΕΡΤ όπου τα βότανα αποτελούν κεντρικό στόχο

Δείτε κι εδω εκπομπές της ΕΤ3 για τα βότανα

Τα βότανα λένε στο ΥΠΑΑΤ μπορούν απο μόνα τους να «σηκώσουν » αναπτυξιακά τις ορεινές περιοχές μέσα απο Ομάδες Παραγωγών .
Διαβάστε εδω την Εθνική Στρατηγική του ΥΠΑΑΤ για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
Το Μέτρο για την ίδρυση και λειτουργία Ομάδων Παραγωγών έληξε μετα την παράταση που έλαβε .

Τέσσερις (4) Ομάδες Παραγωγών είχα ιδρύσει στα Γρεβενά σήμερα δεν υφίσταται καμία !
Δεν είναι τεχνικό το θέμα και πως να απορροφήσουμε κοινοτικούς πόρους .
Αλλά είναι θέμα εμψύχωσης πως να εμφυσήσεις συνεταιριστικές αξίες και έννοιες αλληλεγγύης και στόχους σε μια Ομάδα νέων αγροτών .
Ωραία αντιγράψαμε ενα καταστατικό και υποβάλαμε κι ενα Business PLan 100% επιδοτούμενο για τα λειτουργικά μας έξοδα ,δεν σημαίνει ότι η Ομάδα θα δουλέψει .
Θα διαλυθεί στην πρώτη κρίση ή όταν τελειώσει το Επιχειρησιακό σχέδιο .
Όλοι συμφωνούμε ότι οι Ομάδες είναι το μέλλον της παραγωγικής Ελλάδας . Πόσοι γεωπόνοι είναι καταρτισμένοι τεχνικά και εννοιολογικά συγκροτημένοι με το πνεύμα και τον αναπτυξιακό ρόλο των ομάδων ;
Το ΥΠΑΑΤ καλώς επεξεργάστηκε μια εθνική στρατηγική για τα Βότανα αλλά πρέπει να δέσει αυτό με Μέντορες των ομάδων .
Μια ιδιωτική τεχνική εταιρία με είχε εκπαιδεύσει στέλνοντας με για ενα καλοκαίρι στην Κύπρο να μελετήσω το Κυπριακό Ρόδο για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών τριαντάφυλλου στη θέση του καπνού που έφευγε για τις Βόρειες γειτονικές χώρες .
Ούτε αυτό πάλι είναι λογική ανάπτυξης . Οι Ομάδες Παραγωγών παραγωγών δημιουργούνται με πρωτοβουλία των μελών τους και έχουν δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία .Δεν μπορεί να ιδρύονται στη λογική των μεγάλων εταιριών και Βιομηχανιών απο πάνω προς τα κάτω .
Με πρωτοβουλία των μελών σημαίνει αναγνωρίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι έχουμε κοινά προβλήματα να συναποφασίζουμε να βρούμε απο κοινού μια συλλογική λύση μέσα απο την δημιουργία Ομάδας Παραγωγών με ενιαίους κανόνες στην παραγωγή και την εμπορία .
Το ΠΑΑ 14-20 χρηματοδοτεί τα λειτουργικά έξοδα 100% μέσα απο τα επιχειρησιακά σχέδια των Ομάδων Παραγωγών.
Επειδή η δύναμή τους η διαπραγματευτική τους ικανότητα να συνδιαμορφώνουν τιμές είναι ανησυχητική για τις συντεχνίες δεν προβλήθηκε το Μέτρο όσο θα έπρεπε.
Το αίτημα για ισχυρές Ομάδες Παραγωγών θα επανέλθει με άλλους όρους βέβαια ,με Ομάδες απο τα κάτω και όχι απο πάνω όπως είδαμε μέχρι σήμερα .

Αφήστε μια απάντηση