Η πιστοποίηση του ελληνικού γύρου απαιτεί ενιαίους κανόνες στην παραγωγή του.


Η διεθνής πιστοποίηση του ελληνικού γύρου, με στόχο την ανάδειξη, την προστασία και την αποδοτικότερη εμπορική εκμετάλλευσή του θα είναι – εφόσον επιχειρηθεί- μια δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, το θετικό αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι εγγυημένο.
Εφόσον δημόσιοι κι ιδιωτικοί ελληνικοί φορείς επιχειρήσουν να κινήσουν μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανταγωνιστές εντός κι εκτός Ε.Ε., ενδέχεται να εξαπολύσουν κύμα ενστάσεων που θα δυσκολέψουν την προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, ούτε στο εσωτερικό της χώρας οι κύριοι παίκτες της αγοράς (παραγωγή, μεταποίηση, μαζική εστίαση και πανεπιστήμια), δεν έχουν καταλήξει στο ποια είναι η προτιμότερη διαδικασία για μια τέτοια πιστοποίηση ούτε το τι ακριβώς θέλουμε να πιστοποιηθεί. Ο ΣΕΒΕΚ πάντως, αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί κοινή φόρμουλα στο άμεσο μέλλον.

Αυτή είναι η γενική αποτίμηση της εσπερίδας που διοργάνωσε την Τρίτη 27/2/2018 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) με τη συμμετοχή κτηνοτροφικών και μεταποιητικών φορέων της χώρας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών – υπουργείων, με την παρουσία πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων και με θέμα τη χάραξη μίας εναρμονισμένης, κοινά αποδεκτής στρατηγικής, για την προστασία, προβολή και προώθηση του ελληνικού γύρου.

Από τις εργασίες της σύσκεψης αναδείχτηκε η γενική θέληση όλων των πλευρών να προστατευθεί ο γύρος, να αναδειχτεί ως ένα από τα κορυφαία εδέσματα του πλανήτη, να τεθούν κάποιοι κανονισμοί στον τρόπο της παρασκευής του «έτσι ώστε αυτό που παράγουμε και πουλάμε εμείς κι αυτό που παράγει π.χ. ο Βούλγαρος ή ο Πολωνός βιομήχανος, να είναι τουλάχιστον το ίδιο πράγμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, μέλους του Δ.Σ. και της Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΕΚ. «Έχουμε αργήσει πολύ αλλά έστω και τώρα, μπορούμε να κάνουμε κάτι, να σώσουμε οτιδήποτε μπορούμε να σώσουμε» είπε το στέλεχος της βιομηχανίας.

Υπάρχουν διαφορές στην αγορά

Την ίδια στιγμή, από τις εργασίες της σύσκεψης αναδείχτηκαν οι σημαντικές διαφορές που χωρίζουν μερίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας και το βιομηχανικό κόσμο καθώς οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι το σημαντικό είναι να ενισχυθεί η παραπαίουσα ελληνική πρωτογενή παραγωγή και δεν διανοούνται πώς είναι δυνατόν ένα πιστοποιημένο ως ‘ελληνικός γύρος’ προϊόν να μην φτιάχνεται με ελληνικά κρέατα (όπως γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα) και τους επιχειρηματίες της μεταποίησης να επιμένουν πως ούτε η παραγωγή επαρκεί για ένα τέτοιο εγχείρημα, ούτε το κοστολόγιο είναι τέτοιο που να τους επιτρέπει να δουλέψουν (μόνο) με ελληνικά κρέατα.

Πέρα όμως από αυτή, την κομβική διαφορά, προέκυψε και ζήτημα ορισμού του προϊόντος που θα πιστοποιηθεί, με την έννοια ότι εξετάστηκε αν θα πιστοποιηθεί ο γύρος ως τελικό προϊόν προς τον καταναλωτή (ψημένος στο χέρι ή ως πιάτο) ή ο γύρος ως βιομηχανικό κατεψυγμένο προϊόν που απευθύνεται στην αγορά της μαζικής εστίασης. Υπήρξαν μάλιστα και ορισμένες απόψεις, όπως αυτή που εκφράστηκε από τον καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γεώργιο Μπόσκου ο οποίος επέμενε ότι ο γύρος δεν είναι ‘προϊόν’ (όπως π.χ. η φέτα ή ακόμα και το μελεκούνι που έλαβε σήμα ΠΓΕ), αλλά ‘έδεσμα’, ένα είδος φαγητού δηλαδή κι έτσι η πιστοποίησή του κατά ΠΟΠ ή ΠΓΕ, είναι μάλλον αδύνατη.

Τέσσερα σενάρια

Μετά τους χαιρετισμούς που απεύθυναν ο Γιώργος Οικονόμου (Διευθυντής του ΣΕΒΕΚ) και ο Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας (ΣΕΒΕΚ), το λόγο πήρε ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, νομικός σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ κι ένας εκ των ανθρώπων που εξασφάλισαν την πιστοποίηση ως ΠΟΠ για το χαλλούμι της Κύπρου. Γνώστης της όλης διαδικασίας αλλά και του ‘κλίματος’ που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ο Θ. Γεωργόπουλος παρουσίασε τέσσερα σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι να επιχειρήσει η ελληνική πολιτεία (σε συνεργασία φυσικά με την παραγωγή, την αγορά και όλο το εθνικό δυναμικό) να πιστοποιήσει το γύρο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Το σενάριο αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο- πρακτικά αδύνατο. Το δεύτερο σενάριο είναι να επιχειρηθεί η πιστοποίηση του γύρου ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), σήμα που παρέχει μεν μικρότερο βαθμό πιστοποίησης, αλλά εξαιρετικά σημαντική προστασία εντός Ε.Ε. Το σενάριο θεωρείται δύσκολο, καθώς θα εγείρει πολλές εντάσεις εντός κι εκτός Ε.Ε. (Τούρκοι, Γερμανοί αλλά και Έλληνες των ΗΠΑ σίγουρα θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν την προσπάθεια).

Τρίτο σενάριο είναι να επιχειρηθεί η πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), να πιστοποιηθεί ουσιαστικά η διαδικασία της παρασκευής, η ‘συνταγή’ του. Πρόκειται για το πιο βατό σενάριο και δεν αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να παράγει γύρο παντού στην Ευρώπη (με υλικά και διαδικασία υποχρεωτικά παρόμοια πλέον για κάθε παραγωγό). Το τέταρτο σενάριο, στο οποίο φαίνεται πως καταλήγουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι συλλογικών φορέων είναι να επιχειρηθεί η πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ και, ταυτόχρονα, σε μια παράλληλη διαδικασία να επιχειρηθεί να λάβει το προϊόν ‘ελληνικός γύρος’ με το σήμα ΠΓΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί για τους Έλληνες μια επιπλέον, ισχυρή πιστοποίηση.

Όπως διευκρίνισε ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, σε περίπτωση πιστοποίησης, το προϊόν θα προστατεύεται τόσο με την επίσημη ονομασία του (Gyros), όσο και με ισοδύναμους όρους (Yeeros, Giros κ.ά.).

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν αποφασίσει μέσα στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ΣΕΒΕΚ ή όποιο άλλο θεσμικό σχήμα προκύψει, να κινήσει τις διαδικασίες για την πιστοποίηση και τη λήψη του σχετικού σήματος.
Πηγή: Meatplace

Αφήστε μια απάντηση