ιδιωτική ασφάλιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων : Ένα εργαλείο προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή

cop21-coop
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι μια συζήτηση που αφορά το μέλλον γενικά και αφηρημένα .Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι εδώ .Το χαλάζι ο παγετός ,το χιόνι οι πλημμύρες ,οι καύσωνες είναι εδώ.
Και συνδέονται με την αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε , με την μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης και των υδατικών πόρων, με την μείωση της Βιοποικιλότητας και την ερημοποίηση αλλά και με την αύξηση των δασικών πυρκαγιών και την απώλεια πολλών φυτικών ειδών κυρίως φρούτων και λαχανικών και ως συνήθως μετά ακολουθούν διατροφικές κρίσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για πολλές περιοχές,που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα διατροφικής αυτάρκειας .
Όλα αυτά δεν είναι αγωνίες και μια συζήτηση για ένα μακρινό και αφηρημένο μέλλον!

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας μεταφέρω μια πρόσφατη εμπειρία μου όπου βίωσα με την οικολογική σοφία των 50+ τον τρόμο και την επείγουσα ανάγκη για μια στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε τοπικό επίπεδο,ότι δηλαδή συζητάμε σε εκδηλώσεις της πολιτικής κίνησης » Ευρώπη -Οικολογία »

Σε ένα οικογενειακό μας ταξίδι για το Κέντρο νεοσυλλέκτων στο Γύθειο κάναμε μια στάση στον Περιφερειακό της Τρίπολης . Εκεί αναζήτησα την παραδοσιακή ποικιλία Μήλων Τριπόλεως που τόσα είχα διαβάσει ως συλλέκτης παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων.Τα μήλα βρήκαμε σε έναν πλανόδιο πωλητή υπερήλικα . Αρωματικά μήλα αλλά και είχε ελάχιστα .
Είμαι ο τελευταίος καλλιεργητής στη περιοχή , τα καλλιεργώ από πείσμα και μόνο, παρά το ότι μπαίνω μέσα ,μας εξομολογήθηκε ! Μεγάλο το κόστος της φυτοπροστασίας τους ! έγιναν πολύ ευαίσθητα στις ασθένειες και θέλουν πολλά ΦΠΠ ! Μα το ανάποδο ξέραμε ότι ισχύει για τις παραδοσιακές ποικιλίες …κάπου πρέπει να κάνεις λάθος ! ΌΧΙ .Όλοι στην περιοχή της Τρίπολης έχουν εγκαταλείψει τα μήλα .Δείτε μόνοι σας πουθενά οι οπωρώνες της Τρίπολης….όλοι ε΄χουν αλλάξει καλλιέργειες …ΟΧΙ φυσικά στην κατεύθυνση καλλιέργειες ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή..απλά ετήσιες καλλιέργειες .
Συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά στη συζήτηση τις αναμενόμενες διατροφικές κρίσεις που έρχονται με την κλιματική αλλαγή ,ότι είναι δίπλα μας , ότι η συζήτηση για το κλίμα στο Παρίσι πέρασε στα ψιλά λόγω κρίσης ,ότι πολλές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων θα εξαφανισθούν ή θα εγκαταλειφθούν όπως συνέβη με τα μήλα Τριπόλεως .

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι Γεωργικές εκμεταλλεύσεις θ πρέπει να αναζητήσουν και να υιοθετήσουν νέες και σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των κινδύνων από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες .

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ανάγκη απο συμβουλευτικές υπηρεσίες εξειδικευμένων γεωπόνων .
Η διαχείριση των οικονομικών κινδύνων απαιτεί σύγχρονα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουν ζημίες που μπορεί να τους καθηλώσουν για χρόνια αφήνοντας την εκμετάλλευση σε δύσκολη ταμειακή θέση ή σε αδιέξοδη κατάσταση.
Ειδικότερα σήμερα όπου η πρόσβαση στη ρευστότητα είναι μαι πονεμένη ιστορία η ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής προβάλλει ως αναγκαία λύση .

Ακούγαμε σε ένα συνέδριο την ιστορία ενός Γερμανού αγρότη. Μας εξομολογήθηκε την περιπέτεια του πως καήκανε οι σταβλικές εγκατασταάεις του από πυρκαγιά σε γειτονικά κτήματα . Αυτο που συγκράτησα ήταν ότι σε ενα χρόνο ξανάχτισε το στάβλο και τις αποθήκες του!απο την αποζημίωση που έλαβε ,γιατί τα είχε όλα ασφαλισμένα . Σκέφτηκε φωναχτά ενας αγρότης της παρέας μας » Αυτό αν είχε συμβεί στη Μονάδα μου στα Γρεβενά θα με είχε διαλύσει….θα μ έπαιρνε μια δεκαετία και βάλε για να ξανασηκωθώ ! »

Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο περιβάλλον δεν είναι εποχή για να εκτίθενται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Ιδιωτικές εταιρίες Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής βλέπουμε να αξιοποιούν αυτό το εργαλείο .
Διαβάσαμε για την προσπάθεια της INTERAMRICAN να προσφέρει αυτές τις πρακτικές συμπληρωματικά στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ .
Περισσότερα εδώ. Ανακαλύψτε την ιδιωτική ασφάλιση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ….ως ένα εργαλείο προστασίας απο τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που δεν είναι και τόσο μακρινές όπως λέγεται!

Η INTERAMERICAN στα αγροτικά

Αφήστε μια απάντηση