H αδύναμη περιβαλλοντική διάσταση του ΠΑΑ 2014-2020 η αιτία για την καθυστέρηση έγκρισης του.

Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τα Αγροπεριβαλλοντικά και την διαχείριση των βοσκοτόπων …για να εγκριθεί το ΠΑΑ 2014-2020

1) Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 ότι η Ελλάδα, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει ευπρόσβλητες αρκετές περιοχές της στις οποίες έχει παρατηρηθεί στις μάζες υπόγειων υδάτων περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη (50 mg/l), παραβίασε την κοινοτική οδηγία 91/676, η οποία έχει ως σκοπό τη μείωση της ρυπάνσεως των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά ιόντα γεωργικής προελεύσεως.
Πρόκειται για τις περιοχές του ποταμού Έβρου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Θεσσαλικής πεδιάδας, του νομού Εύβοιας, της Βορείου Πελοποννήσου (περιοχές Κορίνθου, Κάτω Αχαΐας, Λουσικών, Άραξου, Σφαγέικων και Αιγίου), της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (περιοχή των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), της Ανατολικής Πελοποννήσου (περιοχές Σπάρτης, Έλους-Σκάλας και Λεωνιδίου), της Ανατολικής Κρήτης, της Ανατολικής Αττικής και του ποταμού Ασωπού.

Ειδικότερα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον δεν χαρακτήρισε ως ευπρόσβλητες ορισμένες ζώνες στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές».
Πηγη: ΠΑΣΕΓΕΣ
2) Η αδυναμία χαρτογράφησης και οριοθέτησης των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων ή των βοσκήσιμων γαιών , μας εκθέτει σημαντικά ,ειδικότερα τώρα που στη Νέα ΚΑΠ οι επιλέξιμοι Βοσκότοποι ενεργοποιούν δικαιώματα .
Τι πρέπει να γίνει ; Η Δήμητρα Χαλικιά Δασολόγος –προτείνει τα αυτονόητα που λέμε οι γεωπόνοι μελετητές και κανείς δεν μας ακούει ,αυτά που θα έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και χρόνια οι ΕΑΣ και ας φάγαμε 4 ΚΠΣ δίχως αποτέλεσμα .
Διαβάστε εδώ τις προτάσεις της:

Το ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ δεν τόλμησε ν αγγίξει το θέμα . Ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων είναι ένα πολύπλοκο πολιτικό και τεχνικό θέμα και μόνο δασικές υπηρεσίες νομιμοποιούνται να γνωμοδοτούν επ αυτού.
Θα πρέπει να διεκδικήσουν οι Περιφέρειες τον ρόλο της Πύλης Εισόδου των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης ; (τον Φορέα Β όπως ονομάζεται στην τρέχουσα περίοδο).
NAI ! γιατί έτσι διασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η ορθή ψηφιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών με όρους απόλυτης διαφάνειας.

Πολύ ορθά ο αναπληρωτής ΥΠΑΠΕΝ κ Τσιρώνης

 • παραπέμπει με εγκύκλιο του στις Δασικές Υπηρεσίες να θεωρούν την χρήση ( Ιδιωτικών ) εκτάσεων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ 2015 ως βοσκότοποι ….προκειμένου να καταγραφούν ως επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες .
 • Η καταγραφή αυτών των εκτάσεων ( ιδιωτικών βοσκοτόπων ) πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν άλλη χρήση οικιστική …τώρα που θα έχουν αποχαρακτηριστεί . Αφού τις καταγράψαμε ας τις προστατεύσουμε .Ιδιωτικές εκτάσεις είναι πως μπορεί όμως να το διασφαλίσει αυτό ο αν.ΥΠΑΠΕΝ κ. Τσιρώνης ;
  Εδώ είναι το μεγάλο ρίσκο που παίρνει το ΥΠΑΠΕΝ. Ανοίγει ο δρόμος με τον αποχαρακτηρισμό μεγάλων εκτάσεων ως βοσκότοπους για thn ανοικοδόμηση και για άλλες χρήσεις
  Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.να δηλώσουν τις συντεταγμένες ΧΥ των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο ΟΣΔΕ του 2015 .Αυτο είναι μια υποχρέωση που υπάρχει στη βάση του ΟΣΔΕ .
  Ας δηλώνει η ΕΑΣ Αγρινίου και οι Δασικές υπηρεσίες ότι δεν προφταίνουν μέχρι τις 24/4 /2015 ! Ας τελειώνουμε με τις συνεχείς παρατάσεις επι παρατάσεων . Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μη ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων μας πάει το ΠΑΑ 2014 -2010 πολύ πίσω επειδή συντεχνιακά αντιδρούν οι Δασικές υπηρεσίες και κάποιες ΕΑΣ . Το γνωρίζουμε όλοι ότι πρωτοκολλούνε μέχρι 24/4 και επεξεργάζονται μέχρι 15/6/2015 ή μέχρι Δεκέμβριο .
  Oι συντάκτες των ΦΟΡΕΩΝ Β/Α (ΕΑΣ και Ιδιώτες ) δηλώνουν προσχηματικά τις θέσεις των σταβλικών μονάδων όπως και των μελισσοκομικών μονάδων…παρα την υποχρέωση που έχουν απο τη βάση του ΟΣΔΕ να δηλώνουν με ακρίβεια την θέση των κτιριακών των σταβλικών .

  Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αξιόπιστο Μητρώο Κτηνοτροφικών και Μελισσοκομικών εγκαταστάσεων.
  Πολύ ορθά ζητά ο ΥΠΑΠΕΝ κ.Αποστόλου « Το ΟΣΔΕ να γυρίσει στο σπίτι του » γιατί είναι αναξιόπιστο όταν δεν απεικονίζει μόνιμες εγκαταστάσεις και κτίρια !!!

  Η ΕΑΣ Κυκλάδων κακως διαμαρτύρεται για τις δηλώσεις του Αν Υπουργού κ.Αποστόλου να δημιουργήσει κρατικό φορέα ΟΣΔΕ που θα ξαναδώσει τη χαμένη αξιοπιστία στις δηλώσεις της Ενιαίας Αίτησης των αγροτών .

  Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι οι κερδισμένοι από την αξιοπιστία του ΟΣΔΕ είναι οι αγρότες .Αφού το απόσπασμα του αγροτεμαχίου του ΟΣΔΕ μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ( στα Πρόχειρα καταλύματα ήδη χρησιμοποιείται ως Τοπογραφικό) για την έκδοση άδειας λειτουργίας . Όταν το ΟΣΔΕ γίνει η βάση που θα ακουμπήσει το αγροτικό κτηματολόγιο το απόσπασμα χάρτη του ΟΣΔΕ θα έχει τη θέση του Τοπογραφικού . Αυτό χτυπά συντεχνιακά συμφέροντα .Οι Τοπογράφοι και Δασολόγοι που τώρα ζητάνε 500-1000 Ευρώ ανα τοπογραφικό ,σε λίγο κανείς δεν θα τους έχει ανάγκη αφου θα το εκτυπώνουν οι αγρότες μόνοι τους .
  Οι Δασικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία στην πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθούν αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι συντεχνιακή αντίδραση .
  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά να χαρτογραφήσει τους ιδιωτικούς βοσκοτόπους και ζητά τις Δασικές Υπηρεσίες να θεωρήσουν την χρήση των εκτάσεων αυτών ως βοσκότοπο.

  Μέχρι χτές δηλώνανε οι ΕΑΣ στα τυφλά συντεταγμένες με χρήση ως βοσκότοπο ενώ απλά θεωρούσανε οι ΟΤΑ τις καταστάσεις Νομής κάθε Ιανουάριο-Φεβρουάριο .
  Η Ε.Ε ζητά να οριοθετήσουμε τις επιλέξιμες εκτάσεις Βοσκοτόπων με αξιόπιστο τρόπο για να ξεκολήσει το ΠΑΑ 2014-2020
  Ο βοσκότοπος προσδιορίζει την χρήση των επιλέξιμων εκτάσεων για ενίσχυση Μπορεί να χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις (αρμοδιότητας του Δασών ή ιδιωτών ή ΟΤΑ ) ή και χορτολιβαδικές και αγονες εκτάσεις ( αλλων φορέων : Αγροτικής Ανάπτυξης ή ιδιωτών ή ΟΤΑ)
  Η Ε.Ε ζητά να οριοθετηθούν οι επιλέξιμες προς ενίσχυση εκτάσεις για χρήση ως βοσκήσιμες γαίες . Την Ε.Ε ενδιαφέρει η χρήση ως βοσκότοπος δεν την ενδιαφέρει πως τις χαρακτηρίζει η εθνική νομοθεσία : δασικές ή χορτολιβαδικές ή άγονες πετρώδεις κ.α .

  Αφήστε μια απάντηση