Ρώσικη αγορά : Μόνο για μικτές εταιρίες, πιθανή χαλάρωση εμπάργκο

Τη δημιουργία μικτών εταιριών στη Ρωσία οι οποίες, αφού παραλαμβάνουν την εισαγόμενη πρώτη ύλη, θα τη μεταποιούν και εν συνεχεία θα προχωρούν οι ίδιες στη διάθεσή του τελικού προϊόντος στην εσωτερική αγορά θέτει ως προϋπόθεση η Μόσχα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους εμπορικούς εταίρους από την Ευρώπη προκειμένου να άρει τους περιορισμούς του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.
Οι Ρώσοι επικαλούνται τον ΠΟΕ για να δικαιολογήσουν τη μη άρση του εμπάργκο απέναντι σε χώρες συνολικά.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή του διαδεδομένου στην πετρελαϊκή κυρίως βιομηχανία μοντέλου «Give and take raw material» (σ.σ. «Πάρε και δώσε ακατέργαστη πρώτη ύλη», σε ελεύθερη μετάφραση) το οποίο οι Ρώσοι επιθυμούν τώρα να μεταφέρουν στο εμπόριο τροφίμων- μόνο που στη θέση του αργού θα βρίσκεται η «διατροφική πρώτη ύλη».
Αυτή είναι, ουσιαστικά, και η «νέα μορφή συνεργασίας» για την οποία μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρόσφατη επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Κρεμλίνο ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν είναι δυνατόν να γίνει άρση του εμπάργκο για μια μόνο χώρα, ωστόσο υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Στην πράξη η Μόσχα προωθεί την άρση των περιορισμών μόνο έναντι μικτών εταιριών και όχι χωρών συνολικά, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ και τις τυχόν ενστάσεις που θα μπορούσαν να εγείρουν άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Αφήστε μια απάντηση