Σύγχρονο αγροτικό σχολείο .

https://www.askjim.gr

https://www.askjim.gr

Επισκέψιμο αγρόκτημα :Το αγροτικό σχολείο της υπαίθρου.
Το σύγχρονο αγροτικό σχολείο πρέπει να εξασφαλίζει τα παρακάτω:
1. Συγκέντρωση, επεξεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες. Βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη, βιντεοθήκη, δισκοθήκη, τράπεζα πληροφοριών, πρόσβαση σε κέντρα παραγωγής πληροφοριών και γνώσεων κλπ
2. Χώρους ανάπτυξης εκπαιδευτικών διαδικασιών. Αίθουσες συναντήσεων, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων.

3. Χώρους-εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων. Μηχανουργείο, ξυλουργείο, ηλεκτρολογείο, συνεργείο, μαγειρείο, υφαντήριο, εκτυπωτήριο, αγγειοπλαστείο κλπ
4. Χώρους αθλητισμού, υγείας και κοινωνικών εκδηλώσεων. Γυμναστήριο, Θέατρο, ξυλογλυπτική, μουσική, ζωγραφική, εκκλησία, αναρρωτήριο, παιδική χαρά κλπ
5. Χώρους αγροτικής επιχειρηματικότητας. Πειραματικούς αγρούς, επιδεικτικούς στάβλους, χώρους περιστασιακών εκτροφών κλπ
6. Οικοτροφείο για την κοινωνικοποίηση των «μαθητών», αλλά και για την διαθεσιμότητά τους στα εργαστήρια καθ όλο το 24ωρο (στάβλοι, σφαγείο, αρμεκτήριο κλπ).
7. Μικρό χωριό για να μένουν οι καθηγητές με τις οικογένειές τους εκεί και να είναι διαθέσιμοι, και εκτός τους συνήθους ωραρίου διδασκαλίας, αλλά και να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή του σχολείου.
8. Οργανωμένο σύστημα διάχυσης πληροφοριών και γνώσεων για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στις τοπκές καλλιέργειες και εκτροφές.
9. Ισχυρή σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Φιλοξενία εκδηλώσεών τους στο σχολείο, διοργάνωση πανηγυριών, κοινές εκδηλώσεις ημέρας περιβάλλοντος, ενημέρωση αγροτών στις σύγχρονες εξελίξεις, απασχόληση μαθητών, εκθεσιακοί χώροι κλπ
10. Επαρκείς χώρους για την οικοδόμηση αυτάρκειας (ενεργειακής, διατροφικής, νερού, λιπασμάτων κλπ). Η γεωργική παραγωγή να δίνει τροφή σε ανθρώπους και στην εκτροφή του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο με την σειρά του προσφέρει τις απαραίτητες πρωτεΐνες στην διατροφή των μαθητών κλπ.
11. Πλήρη ανακύκλωση αποβλήτων και διαχείριση νερών.
12. Βιοκλιματικά κτήρια προσαρμοσμένα αρχιτεκτονικά στο περιβάλλον.
13. Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
14. Αξιοποίηση των παραπροϊόντων. Με δεδομένο ότι πρόκειται για εκπαιδευτική στόχευση, τα γεωργικά, κτηνοτροφικά προϊόντα που θα προκύπτουν θα εκποιούνται για να προσφέρουν οικονομικά μέσα για την λειτουργία της σχολής.
15. Προγράμματα ταχύρρυθμης κατάρτισης 50-200 ωρών.
16. Προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ανηλίκων
17. Προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων
18. Προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης
19. Ετήσια προγράμματα ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων
20. Διοργάνωση επισκέψεων μελέτης-study visit (υποδοχή-αποστολή)
21. Λειτουργία ως city farm (επιδεικτικό αγρόκτημα για κατοίκους πόλεων)
22. Προσφορά βιολογικών κήπων για οικογενειακές μικρές καλλιέργειες
23. Λειτουργία ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
24. Διεθνές κέντρο Summer school για αναπτυσσόμενες χώρες
25. Χώρος προβολής και υποστήριξης των αξιών της αγροτικής ζωής
26. Πλατφόρμα προώθησης συλλογικών προσπαθειών (Τοπικά Σύμφωνα, Δίκτυα, Ομάδες παραγωγών, CVB, κλπ)
Ένα τέτοιο σχολείο σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος, που θα λειτουργούσε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με διοίκηση από τοπικές δυνάμεις, θα μπορούσε να συμβάλλει πάρα πολύ στην ανανέωση της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας και να προσφέρει τους επαγγελματίες Νέους Αγρότες με τα απαραίτητα εφόδια για το ξεκίνημα μια ωραίας ζωής, κυρίως όμως σαν συνεχές στήριγμα και χώρος αλληλοστήριξης ανθρώπων που θα έχουν τις ίδιες αξίες σε κάθε περιοχή.
Απόσπασμα απο τα ΑΓΡΟΝΕΑ /του Δ.Μιχαηλίδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ενα αγροτικό σχολείο σαν αυτό που περιγράφεται πιο πάνω μπορεί να λειτουργεί ως επισκέψιμο αγρόκτημα και είναι επιλέξιμο έργο για πολλές περιοχές αρκεί να εγκατασταθεί σε κτήμα τουλάχιστον 20 στρ .
Παρτε ιδέες για την επισκεψιμότητα και πως να μετατρέψετε το κτήμα σας σε σχολείο για άλλους γεωργούς αλλά και για μαθητές ή επενδυτές με agrotikes ekdromes.
Οι συνεργάτες μου και εγω ως Γεωπόνος Σύμβουλος διαχείρισης έργων είμαστε σε θέση να μοφοποιήσουμε την επενδυτική σας πρόταση να την συντάξουμε και να την επεξεργαστούμε προς χρημαοδότηση με βάση τις απαιτήσεις επιδοτουμένων προγραμμάτων . Επικοινωνήστε άμεσα για έγκαιρη υποβολή του φακέλου σας
Παπακωνσταντίνου Δημήτρης Γεωπόνος Μελετητής .
Τ. 6977 239 066 e-mail: ecogrev(a)grmail.

Αφήστε μια απάντηση