Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών : Αυτορύθμιση ή εποπτεία;

1470176_664961020192121_1911605645_n
Προσπάθεια να μπει τάξη στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, με σχετικό σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έληξε στις 20 Οκτωβρίου.
Προτάθηκε η θεσμοθέτηση ενός συστήματος καταγραφής και εποπτείας των Κοινωφελών Οργανώσεων Πολιτών (ΚΟΠ), όπως θα ονομάζονται από εδώ και πέρα οι οργανώσεις που ανήκαν στην κατηγορία των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον ορισμό του νομοσχεδίου, Κοινωφελής Οργάνωση Πολιτών είναι η εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί ως σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κοινωφελή, μη εμπορικό σκοπό, είναι ανεξάρτητη από κράτη ή κυβερνήσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους οργανισμούς, τους εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς, τις πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού μητρώου εποπτείας των ΚΟΠ που πληρούν κριτήρια διαφάνειας και σέβονται τη λογοδοσία. Στο ειδικό μητρώο εγγράφονται εθελοντικά μόνον οι κοινωφελείς οργανώσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία τους, δεν έχουν μέλη Δ.Σ. κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, δημάρχους ή περιφερειάρχες, επικεφαλής πολιτικού κόμματος ή ανώτατους λειτουργούς εκκλησιών.
Απαραίτητα για εγγραφή στο ειδικό μητρώο είναι η ύπαρξη ΑΦΜ και η τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, ο έλεγχος από ελεγκτικές εταιρείες και η μη καταβολή αμοιβών στα μέλη του Δ.Σ.
Μόνο οι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο οργανώσεις μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση και να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης.
Από εκεί και πέρα, παύει η δυνατότητα απευθείας επιχορήγησης οργανώσεων πολιτών με απλές υπουργικές αποφάσεις. Η επιχορήγηση ΚΟΠ που δεν είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη επιτροπής που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Επίσης, με το σχέδιο νόμου κατοχυρώνεται πλήρως η εθελοντική απασχόληση σε κοινωφελείς οργανώσεις αλλά και στον δημόσιο τομέα, το νομικό καθεστώς των εθελοντών και η ασφαλιστική τους κάλυψη.
Η κοινωφελής οργάνωση καλύπτει ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες του εθελοντή, τα έξοδα ταξιδίου και επαναπατρισμού.
Εποπτική αρχή για όλες τις κοινωφελείς οργανώσεις ορίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, με τη δημιουργία σχετικής διεύθυνσης, αρμόδιας να ελέγχει τις οργανώσεις και να επιβάλλει κυρώσεις.

Πηγή: lyakavitos.gr

Σεμινάριο για την Βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών των ΜΚΟ απο το Ίδρυμα HEINRICH BOLL

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Μια συζήτηση απο πολύ παλιά που είχε αποτύχει να οριοθετήσει τον εθελοντισμό και επιχειρεί εκ νέου η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου :

Τα Σχόλια των ΜΚΟ εδω :

«….Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας και μόνο δημόσιος φορέας για την εγγραφή και πιστοποίηση των Κοινωφελών Οργανώσεων και μια αρμόδια αρχή διαχείρισης και εποπτείας αυτών.
Δεν γίνετε η κάθε αρχή να θέτει διαφορετικούς όρους λειτουργίας τους, προκαλώντας σύγχυση για την ταυτότητα την οποία πρέπει να έχουν οι Κοινωφελείς Οργανώσεις ..»

Λουκάς Μπρέχας
για το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο
Κοινωνικής Αλληλεγγύης &
Περιφερειακής Ανάπτυξης

http://www.diktio-kapa.dos.gr

«…..Φοβούμαι ότι γι άλλη μια φορά το Κράτος δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση ΕΘΕΛΟΝΤΙΜΟΣ και ο υπό διαβούλευη Νόμος θα δημιουργήσει νεά προβλήματα στις υπάρχουσες και λειτουργούσες Οργανώσεις.

Στην προσπάθεια αποκατάστασης της υφισταμένης καταστάσεως μία είναι η λύση: Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχή Εθλοντισμού, όπου σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά κείμενα, θα τίθενται οι όροι κα οι προδιαγραφές της αναγνώρισης των οργανώσεων και θα τηρείται το σχετικό μητρώο, ώστε να μπορέσουν οι Εθελοντές να είναι σίγουροι ότι το επιτελούμενο απ΄αυτούς έργο είναι όντως κοινωφελές και η διπίστωση από το Κράτος για την ποιότητα του παρεχομένου έργου….»

Δικά μου σχόλια: : Καμία ανεξάρτητη αρχή για εποπτεία του εθελοντισμού ! Αυτορύθμιση των ΚΟΠ και όχι εποπτεία .
» Ή θα μάθουμε να ζούμε μαζί σαν αδέλφια ή θα καταστραφούμε σαν ανόητοι»
MARTIN LUTHER KING JR.
Το Σάββατο 20-12-2014 διορίσθηκαν απο την Βουλή ….σε μια βροχή 100 πολυ βιαστικών τροποποιήσεων οι υπέυθυνοι των περισσότερων ανεξάρτητων αρχών ..που θα έχουν 4 ετή θητεία και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος , ότι..οι καθόλα αξίοι να διορίσθηκαν για να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση .. .!!!!
Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον εθελοντισμό με μια τόσο σφικτή εποπτεία στο κυβερνών κόμμα που επιμένει ακόμη και μετα την κρίση,να θεωρεί το κράτος ως λάφυρο !!
Οι πολίτες γίναμε σοφότεροι μετα την κρίση ,το κράτος ακόμη ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *