Κεδίκογλου: Τι μέτρα θα ληφθούν για το πρόβλημα της μειωμένης έκτασης επιλέξιμων βοσκοτόπων;

Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα βοσκοτόπια συγκαταλέγεται κυρίως η Νότια Εύβοια η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ο βουλευτής σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γιώργο χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός εκτάσεις που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για βοσκότοποι των αιγοπροβάτων της περιοχής, να χαρακτηρίζονται ως δασικές λόγω της ύπαρξης σε αυτά θαμνώδους βλάστησης και κατά συνέπεια μη επιλέξιμες εκτάσεις,

με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν πολλοί κτηνοτρόφοι από την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης 2013.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ζητά να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μειωμένης έκτασης επιλέξιμων βοσκοτόπων , να καταβληθεί σε όλους τους κτηνοτρόφους το συνολικό ποσό της εξισωτικής που δικαιούνται και παράλληλα ζητά μέτρα που θα συμβάλλουν στην αειφορική εκμετάλλευση των βοσκοτόπων, προκειμένου να στηριχθεί ένας κλάδος ιδιαίτερης σημασίας σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου:

«Η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία διαχρονικά ήταν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής γεωργικής οικονομίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των αιγοπροβάτων να εκμεταλλεύονται τους βοσκοτόπους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας και να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρέας αλλά και γάλα που αποτελεί την πρώτη ύλη για το σημαντικότερο ΠΟΠ προϊόν μας, τη φέτα.

Η εργασία του κτηνοτρόφου είναι ιδιαίτερα σκληρή και απαιτεί συνεχή παρουσία 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς να υπάρχει η πολυτέλεια των διακοπών ή εορτών και γίνεται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Όμως εκτός από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και πηγάζουν από τη φύση του επαγγέλματός του, έχει να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων όπως είναι η αυξημένη τιμή των ζωοτροφών, η εκμετάλλευση των εμπόρων κλπ. , ενώ τελευταία έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που αφανίζει το ζωικό κεφάλαιο αλλά και το πρόβλημα των βοσκοτόπων.

Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια συγκαταλέγεται η περιοχή της Νότιας Ευβοίας, η Κάρυστος, που χαρακτηρίζεται από έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ευβοίας είδαν με αγανάκτηση να μειώνεται η έκταση των επιλέξιμων βοσκότοπων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης όσο και της εξισωτικής που όπως είναι γνωστό καθορίζονται από το ύψος των επιλέξιμων εκτάσεων.

Είναι απαράδεκτο εκτάσεις που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για βοσκότοποι των αιγοπροβάτων της περιοχής να χαρακτηρίζονται ως δασικές λόγω της ύπαρξης σε αυτά θαμνώδους βλάστησης και κατά συνέπεια μη επιλέξιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν πολλοί κτηνοτρόφοι από την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης 2013.

Επειδή η ορθολογική εκμετάλλευση των ορεινών μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών ζωικών προϊόντων που συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Επειδή τόσο η έγκαιρη και πλήρης καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης όσο και της ενιαίας ενίσχυσης συμβάλουν αποφασιστικά στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Επειδή η ενασχόληση με την κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερης σημασίας σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μειωμένης έκτασης επιλέξιμων βοσκοτόπων;
2. Εάν θα καταβληθεί σε όλους τους κτηνοτρόφους το συνολικό ποσό της εξισωτικής που δικαιούνται;
3. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η αειφορική εκμετάλλευση των βοσκοτόπων;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *