Σχόλια για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων

Διάβασα προσεκτικά το έγγραφο του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Λακωνίας (geoponoilakonias@gmail.com) για την διαδικασία μιας στάσης στην αδειοδότηση Κτηνοτροφικών Μονάδων . Αισθάνομαι την ανάγκη να σχολιάσω δημόσια ένα σημείο που θεωρώ κρίσιμο . Αρχικά εκτιμώ θετικά και στην σωστή κατεύθυνση για μείωση της γραφειοκρατίας το έγγραφο απο τον πολύ δραστήριο Σύλλογο ,που με συνδέει φιλία με κάποια απο τα μέλη του που εκτιμώ βαθύτατα .
Διερωτώμαι μόνο πως τους ξέφυγε ή πως διολισθήσανε σε λάθος στόχευση στο θέμα της Νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων όπου θα εγκατασταθεί η κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Ειδικότερα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς: Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λακωνίας εκτιμά ως γραφειοκρατία την απάιτηση της Διοίκησης να μην αναγνωρίζει ως Νόμιμη κατοχή για τις σταβλικές εγκαταστάσεις το καθεστώς χρησικτισίας και αναφέρει για το σημείο αυτό το έγγραφο τα εξης :
» Δεν αναγνωρίζετε το καθεστώς της χρησικτισίας όπως προκύπτει απο το Ε9 σε συνδυασμό με το σχετικό απόσπασμα του ΟΣΔΕ …Με τα ίδια δικαιολογητικά επιδοτείται η άσκηση κτηνοτροφίας (άμεσες ενισχύσεις ) ,φορολογείται ο κτηνοτρόφος και πληρώνει ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ …..
Δεν αναγνωρίζετε το δικαίωμα της αδειοδότησης όταν η κατοχή των αγτοτεμαχίων και εγκαταστάσεων αποδεικνύεται με ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρημένο ως προς το γνήσιο των υπογραφών και την χρονολογία !!!
τα ίδια αυτά συμφωνητικά αναγνωρίζονται απο τα Προγράμματα των Νεών Γεωργών και των Σχεδίων Βελτίωσης .

Μια έπέκταση της λογικής αυτής στο πεδίο των άλλων τομέων της ιδιωτικής οικονομίας σημαίνει ότι δεν εκδίδονται αδειοδοτήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος για ακίνητα τα οποία κατέχονται με αστικές συμβάσεις -μισθώσεις !!!
Σημειώνεται ακόμα ότι σε προγενέστερη φάση της διαδικασίας αδειοδότησης ,οι αρμόδιες αρχές έχουν δεχτεί δικαιολογητικά κατοχής τόσο του Ε9 του δικαιουχου όσο και και τα απλά μισθωτήρια !!!…»

Τι ζητάνε ακριβώς οι Συνάδελφοι της Λακωνίας στο σημείο αυτό;
Να αναγνωρίζει η αρμόδια αρχή σταβlικών αδειοδοτήσεων κτηνοτροφίας την χρησικτισία …σε συνδυασμό με το Ε9 και το ΟΣΔΕ .!!!
Συνειδητοποιουνε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Καταπατημένες ΄δασικές εκτάσεις και αγροτεμάχια με μιας θα νομιμοποιηθούν με την αδειοδότηση της κτηνοτροφικής μονάδας !
Α. Πολλές σταβλικές εγκαταστάσεις που έχουν εγκατασταθεί εδω και χρόνια είτε με παραχωρητήρια είτε αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις του δημοσίου είτε σε ιδιωτικά δάση είτε σε αγροτεμάχια τρίτων για πάνω απο 25 ετία ..να μπορούν να αδειοδοτούνται …αρκεί να το δηλώνουν στο Ε9 και στο ΟΣΔΕ !
Σαφώς γνωρίζετε τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ ως συνάδελφοι όπου …κοριτσάκια με 6 -μηνες συμβάσεις ως συντάκτες δίχως καμία γεωπονική παιδεία , Πρόεδροι ΕΑΣ δίχως καμία περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά με περίσσευμα αγροτικού λαικισμού ..μπορούν να δηλώσουν τα πάντα στο ΟΣΔΕ ως νόμιμη κατοχή για σταβλικές μονάδες και για βοσκοτόπους ..στο πνεύμα να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι και να εισπράξουν τις ενισχύσεις .
Είναι αυτο κριτήριο Συνάδελφοι ! Θα κάνω μια πρόβλεψη : Αν ισχύσει αυτο που ζητάτε αύριο σε όλα τα νησιά (Μύκονος Σαντορίνη , Ρόδος ) δίχως υπερβολές αλλά και σε όλα τα πανέμορφα δασικά και αγροτικά τοπία θα εγκατασταθούν » κτηνοτρόφοι του Κολωνακίου» προσχηματικά με σταβλικές μονάδες και αποθήκες ! και θα λεηλατηθούν τοπία .Αυτο ζητάτε ;

Β. Πολλοι κτηνοτρόφοι είτε απο δόλο είτε απο βλακεία δηλώνουν ως ιδιόκτητα τα αγροτεμάχια ….όπου είχε εγκατασταθεί καποτε με σταβλικές ο παππούς τους με ενα ιδιωτικό Σύμβόλαιο μίσθωσης που ανανεώνεται εδω και 25 χρόνια αυθαίρετα απο τους ίδιους και ενω έχει λήξει συνεχίζουν να το ανανεώνουν μόνοι τους καθε 9-ετία ..και σήμερα μετα απο 25 χρόνια οι γιοί να το οικειοποιηθούν προσχηματικά ..με την αδειοδότηση των σταβλικων …διχως να το κατέχουν νόμιμα!αλλά επειδή πληρωναν φόρους γι αυτό και ΕΛΓΑ και χαράτσι !
Σαφώς τόσο εύκολα όπως ανωτέρω το δηλώνουν ιδιόκτητο και στο Ε9 και στο ΟΣΔΕ .
Τι μας λέτε όλα αυτα μπορούν να νομιμοποιηθούν μεσα απο την αδειοδότηση της κτηνοτροφικής μονάδας αυτόματα …επειδη το ίδιο ισχύει και στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος ….!!!
Συνάδελφοι είμαι μαζί σας να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία που μπλοκάρει καθε επενδυτική πρωτοβουλία .Προσθέστε κι εμένα εθελοντικά στην Ομάδα Εργασίας για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στον αγροτικό τομέα αν κάποτε συστήσει τετοια το ΓΕΩΤΕΕ ..αλλά εδω μιλάμε για δύο διαφορετικές περιπτώσεις .
Τα κατατηματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος εγκαθίστανται σε περιοχές όπου είτε υπάρχει κτηματολόγιο έιτε η νόμιμη κατοχή των οικοπέδων και των κτιριακών είναι πιο καθαρή .

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απουσία Κτηματολογίου στην ύπαιθρο την απουσία δασικών χαρτών και τις ασάφειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων.
Έχω παλαιότερα διοργανώσει ημερίδες (ως ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου ) για το θέμα αυτό ζητώντας την δημιουργία ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΒΟΚΟΤΟΠΩΝ σε επίπεδο Δήμου …να ξεκαθαρίσει το τοπίο ..αλλά μόνο κατι αετοί Δήμαρχοι προτίθενται να το τολμήσουν και να συγκρουστούν για να διασφαλίσουν εισοδηματικά την τάξη των κτηνοτρόφων ..που η κτηνοτροφία απο μόνη της μπορεί να σηκώσει αναπτυξιακά μια περιοχή .ΝΑΙ .Αλλά θέλει τολμη και δουλειά μυρμηγκιού …που δεν κεφαλαιοποιειται πολτικά άμεσα και για τουτο όλοι αδιαφορούν …και το μεταθέτουν για αύριο ,ακόμη και οι πιο κτηνοτροφικοί Δήμοι αν δεν λαικίζουν …
Εμείς όμως σαν γεωτεχνικοί δεν πρέπει να λαικίζουμε σαν τους Δημάρχους , οφειλουμε να έιμαστε σοβαροί γεωργικοί Σύμβουλοι των κτηνοτρόφων με διασφαλίζοντας το εισόδημα των παραγωγών το περιβάλλον και τα Δάση .

Ας μην βιαζόμαστε με λάθος στοχεύσεις γιατί μπορεί να κάψουμε ώραίες προτάσεις σαν τις υπόλοπες που διαβάζω στο κειμενό τις οποίες και συνυπογραφω.

Γ. Δεν είδα καμία αναφορά σε ΚΥΑ και ΥΑ των Σχεδίων Βελτίωσης όπου να φαίνεται ότι η Νομιμη κατοχή γίνεται αποδεκτή με Χρησικτισία ,Ε9 και ΟΣΔΕ . Αντίθετα κατέβασα τη νομοθεσία και ψάχνοντας βρήκα στην ΥΑ 11308/21-12-201ο ¨Λεπτομέρειες εφαρμογής Μέτρου 121 -Σχεδίων βελτίωσης » στο ΠΑΡ 11 σελ 29936 Περίπτωση 1η Σταβλικές Εγκαταστάσεις -40.

Τεκμηρίωση για Νόμιμη κατοχή :

Ιδιόκτητο ακίνητο
α) Αντίγραφο Συμβολαίου ιδιοκτησίας μεταγραμμένο
β) Αντίγραφο πρόσφατης μερίδας απο το υποθηκοφυλακείο με πιστοποιητικό βαρών και Υπ Δήλωση στη περιπτωση των βαρών

Μισθωμένο ακίνητο
Αντίγραφο Συμβολάιου μίσθωσης μεταγραμένο διάρκειας
α) 15-ετία για μετεγκατάσταση ,επεκταση, ίδρυση
β) 10 -ετία για προσαρμογή ,εκσυγχρονισμό ,μετατροπή .

Παραχωρημένο ακίνητο
Παραχωρητήριο απο την Διοικηση ή τον Φορέα γίνεται αποδεκτό όταν αναφέρει
α) το σκοπό της παραχώρησης
β) την διάρκεια της παραχώρησης
γ) τον τρόπο παράτασης – ανανέωσης της παραχώρησης

Σαφώς είμαστε κατα της αυθαιρεσίας της Διοίκησης …που δυσκλευει τη δουλειά μας σαν μελετητές και δίνουμε καθε φορά αγώνα να προστατευτούμε απο τις αυαθαίρετες ερμηνείες μιας αλαζονικής Διοίκησης …με την έκδοση Λεπτομερειών εφαρμογής που διευκρινίζουν τα σημείας να μην αυθαιρετει ηη Διοίκηση αλλά εδω συνάδλεφοι οι λεπτομέρεις εφαρμογής δεν λένε τίποτα για χρησικτισία .

Τωρα το επιχείρημα ότι αφού δέχονται την χρησικτισία για την είσπραξη εισόδων ο ΕΛΓΑ ! και αφου η Διοίκησ παλαιότερα δεχόταν και απλά μισθωτήρια σε προγενέστερες διαδικασίες ! τι θέλετε να πείτε …όταν εισπράτουν τα δεχονται ..να τα δεχτούν και τώρα στην αδειοδότηση …δεν είναι επιχείρημα αυτό δεν στέκει …

Ελπίζω πως καποια μέρα μονο με το Ε9 να κάνουμε Σχέδια Βελτίωσης και να επενδύουμε στη γεωργία και να τελειώνουμε με ενα κλικ στη ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ . Αλλα θα αργήσει πολύ αυτή η μερα για την Ελλάδα …και μεχρι τότε θα πρέπει ενας Αγρότης απο την Μακεδονία να τρέχει μέχρι την Σπάρτη και την Κρήτη και αν χρειαστεί θα κάνει το ΄γυρο της Ελλάδας για να ανανεώσει τα μισθωτήρια Συμβόλαια ..το ξερω είναι ταλαιπωρία να τρέχει 2-3 μηνες ανα την Ελλάδα για εργασίες που με ενα κλικ στη τράπεζα Γης θα ανανέωνε ή θα εξέδιδε με ενα μειλ …Είπα ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ και θυμήθηκα την ΑΓΡΟΓΗ ..αυτήν τη πονεμένη ιστορία που ξεχάσαμε να προωθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις (μας) για τη γεωργία !
λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης …για τον ίδιο λόγο θα πάει άπατος και ο νόμος Ν.4015/2011 που θα άλλαζε το τοπίο των Συνεταιρισμών….Η ΠΑΣΕΓΕΣ τον έκρινε αντισυνταγματικό ! τώρα τον κρίνει δυσεφάρμοστο και ζητά να καταρηγθεί …Νόμος είναι το δίκαιο της Συντεχνίας !!!!

Αλλά ας τελειώνουμε κάποτε στην ελλάδα μετα τα ευχολόγια και ας στρωθούμε στη δουλειά .
Για την ανασυγκροτηση της παραγωγικής μας βάσης απαιτειται μια νέα διάταξη δυνάμεων γύρω απο ενα εθνικό σχεδιο ανασυγκρότησης και ειδικότερα του αγροτικού τομέα ..που δεν θα είναι άλλο ένα γραφειοκρατικό κείμενο …αλλά θα συνδέει και θα σηκώνει τους κρίκους μιας αλυσίδας που θα περιλαμβάνει την επιστημονική κοινότητα -την Διοίκηση- την νεα επιχειρηματική τάξη και τη νεα παραγωγική βάση ( Συνεταιρισμοι νεας γενιάς -Ομάδες Παραγωγών )

Τα οικονομικά -συντεχνιακά -πελατειακά συμφεροντα δεν επιθυμούν να δεσμευτούν σε κανενα σχεδιο που θα μας συνδέει με τις συγχρονες Ευρωπαικές Κοινωνίες όπου και ανήκουμε ….και μέχρι τότε θα έχουμε τη Διοίκηση και … τις συντεχνίες …..που μας αξίζουν .Όπου νόμος θα είναι το δίκαιο… της Συντεχνίας…και όλοι εμείς θα διαμαρτυρόμαστε γιατί ψιχαλίζει … όταν θα μας ..φτύνουν απαξιωτικα Διοίκηση -Ομάδες Παραγωγών και μεμονωμένοι Παραγωγοί.

Δημητρης Παπακωνσταντίνου
Γεωπόνος (6977239066)
e-mail:ecogrev@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση