Τράπεζα βοσκοτόπων σε επίπεδο Δήμου τώρα ! αν σκεφτόμαστε σοβαρά την κτηνοτροφία μας…

«Κόψτε κι άλλα στρέμματα βοσκότοπων» είπε η Κομισιόν, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι μέχρι το 2014 δεν θα φτάνουν τα διαθέσιμα στρέμματα ούτε για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Βοσκότοπους, που απέστειλε η ελληνική πλευρά τον περασμένο Ιούνιο προς έγκριση στην Κομισιόν, με σκοπό να αποφύγει την επιβολή νέου προστίμου, συνολικά κόπηκαν περίπου 34% στρέμματα επιλέξιμων βοσκότοπων από όλη την Ελλάδα. Τότε παρουσιάστηκε τεράστιο πρόβλημα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, τώρα, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να κοπούν κι άλλα στρέμματα από τις αμφισβητούμενες αγροτοδασικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι όποια βελτίωση γίνει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, από το 2015, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να βρεθεί στο τέλος με τους ίδιους βοσκότοπους που έχει και τώρα.

Μάλιστα, άνθρωποι που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν ασχοληθεί με το θέμα, προειδοποιούν ανεπίσημα ότι «δεν θα μας φτάνουν οι βοσκότοποι ούτε με τη νέα ΚΑΠ», γνωρίζοντας ότι η αναγνώριση των πλαγιών με ξυλώδη και θαμνώδη βλάστηση ως επιλέξιμων βοσκότοπων δεν είναι απλή υπόθεση και ότι δεν φτάνει μόνο να αλλάξει ο κανονισμός, αλλά «να γίνει και σωστή διαχείριση της έκτασης», δηλώνουν.

Το θέμα επιβάλλεται, όπως υποστηρίζουν, να τεθεί ως πρωταρχικής σημασίας στα επόμενα Συμβούλια Υπουργών τόσο λόγω των προστίμων που επίκεινται όσο και των χρημάτων που θα χαθούν για την κτηνοτροφία.

Αφήστε μια απάντηση