Παρατείνεταιεκ νέου η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο προειδοποιητικού χαρακτήρα που πραγματοποίησαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και όλοι οι Σύλλογοι γαλακτοπαραγωγών αγελαδοτρόφων, έστειλαν «τελεσίγραφο» για την άμεση ισχύ του νόμου περί αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα. Ταυτόχρονα, προειδοποιώντας για ακραίες εξελίξεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου από τις αρχές του 2010, που λήγει η νέα προθεσμία που έδωσε στις γαλακτοβιομηχανίες η κυβέρνηση για την αναγραφή προέλευσης, οι γαλακτοπαραγωγοί απηύθυναν κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν το ελληνικό αγελαδινό γάλα.

Συγκεκριμένα, με τη διανομή εκατοντάδων μπουκαλιών αγελαδινού γάλακτος με την αναγραφή «φρέσκο ελληνικό γάλα» σε καταναλωτές και περαστικούς αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια για τη σημασία της αναγραφής προέλευσης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών, ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της 24ης Νοεμβρίου, το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγελαδοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και με μεγάλη συμμετοχή και εξίσου μεγάλη οργή κτηνοτρόφων για την έλλειψη στήριξης από την ελληνική πολιτεία.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι γαλακτοπαραγωγοί, κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «ένα μπουκάλι νερό ίσον δύο κιλά γάλα», μοίρασαν γάλα στους καταναλωτές, ενημερώνοντάς τους και για τη δεινή κατάσταση του κλάδου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, χαρακτήρισε «φθηνές» δικαιολογίες τα λεγόμενα της κυβέρνησης για τη νέα αναβολή εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμα των καταναλωτών να ξέρουν ακριβώς τι αγοράζουν».

«Μόνο με την στήριξη του ελληνικού γάλακτος και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζονται και οι 180.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα του κλάδου, από την παραγωγή μέχρι το ράφι», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς, κρούοντας τον κώδωνα για αφανισμό της γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε, η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκώς φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 700.000 τόνους, από 746.000 πέρυσι. Παράλληλα, πριν μερικά χρόνια στον κλάδο απασχολούνταν πάνω από 50.000 νοικοκυριά, ενώ ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει πλέον τις 2.500.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Απόστολος Μωραΐτης ζήτησε -μεταξύ άλλων- να δοθούν άμεσα λύσεις σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του κλάδου, «αλλιώς στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό γάλα».

Αφήστε μια απάντηση