ΝΕΑ ΚΑΠ : ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΠΩΣ; ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

Εορτασμός Κιλελέρ 2013 – Κείμενο διαβούλευσης
διαβούλευση ΝΕΑ ΚΑΠ : ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΠΩΣ; ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

Η Ευρωπαϊκή Γεωργία και Κτηνοτροφία από την ίδρυση της Ε.Ε. λειτουργεί με κεντρική χρηματοδότηση, τις γνωστές πλέον επιδοτήσεις.
Κάθε προγραμματική περίοδο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης τροποποιείται ή αλλάζει συνολικά. Φυσικά σε κάθε προγραμματική περίοδο υπάρχουν άλλα προβλήματα, στόχοι, μέτρα. Όμως αλλάζει και ο πληθυσμός στον οποίο αναφέρεται ή απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άλλη ήταν η Ε.Ε. πριν 10 χρόνια, άλλη ΤΩΡΑ, άλλη πιθανά μετά από το 2020.

Ήδη τώρα βρισκόμαστε προς το τέλος της διαπραγμάτευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο του 2014 – 2020.
Σε κάθε περίοδο κυριαρχεί κάποια κεντρική ιδέα από την Ε.Ε., ή οποία φυσικά εξειδικεύεται στις δράσεις και τα μέτρα πολιτών.

Στις πρώτες περιόδους κυριαρχούσε η λογική της επιδότησης της παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων. Αυτή οδήγησε στον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Γεωργίας γύρω από τις επιδοτούμενες παραγωγές με αποτέλεσμα τη δημιουργία των βουνών βουτύρου, των λιμνών γάλακτος, των αποσύρσεων κλπ. κλπ.

Μετά κυριάρχησε η λογική της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή και την ενίσχυση των παραγωγών με την παράλληλη επιδότηση για την απόσυρση της γης από την παραγωγή. Έτσι είχαμε επιδοτήσεις για δασώσεις εύφορων κομματιών γης, ακαλλιεργησία σε μεγάλη έκταση κλπ.

Με τη συγκεκριμένη λογική βλέπουμε δισεκατομμύρια ανθρώπων στη γη να υποσιτίζονται και κάποιοι να επιδοτούνται για να σταματήσουν την παραγωγή τροφίμων. Και αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Φυσικά η κάθε περίοδος επιφυλάσσει πάντα μια μείωση των διαθέσιμων πόρων προς τους τελικούς δικαιούχους.
Και η χώρα μας λοιπόν και ο κάθε παραγωγός της από κάθε νέα προγραμματική περίοδο περιμένει ή παίρνει λιγότερους πόρους.
Φτάσαμε όμως τώρα στην κρίσιμη περίοδο που αποφασίζονται ή έχουν αποφασισθεί τα μέτρα και οι πολιτικές που θα ισχύουν από το 2014-2020

Κάποιες πολιτικές είναι κεντρικές, απορρέουν από τα όργανα της Ε.Ε. και κάποιες πρέπει να εξειδικευτούν από τη χώρα μας.
Όποιες όμως και να είναι αυτές και από όπου και αν προέρχονται, οι παραγωγοί της χώρας μας πρέπει να γνωρίζουν όλες τις πολιτικές και τα επερχόμενα μέτρα, ώστε να είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν με επιτυχία, προς όφελος του κλάδου και της χώρας συνολικά.

Στις 30 Μαρτίου στο Κιλελέρ, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των αγωνιστών του Κιλελέρ, η Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με τον Δήμο Κιλελέρ, διοργανώνουν Ημερίδα – Συζήτηση στο παλαιό Δημαρχείο του οικισμού Κιλελέρ με θέμα: «Νέα ΚΑΠ 2014-2020 – Εφαρμογή – Προβλήματα – Προοπτικές».

Στην ημερίδα θα παραβρίσκονται Ευρωβουλευτές της χώρας μας, Στελέχη της Ε.Ε. της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Υποθέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς.

Η ημερίδα – συζήτηση αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση των παραγωγών της Θεσσαλίας γύρω από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2014-2020.
Η σύνθεση των ομιλητών – εισηγητών, είναι τέτοια ώστε να αναπτυχθούν αναλυτικά και οι θέσεις της Ε.Ε., αλλά και οι θέσεις και η στρατηγική της χώρας μας.
Τα πιο κρίσιμα ερωτήματα στα οποία φυσικά και πρέπει να πάρουν θέση οι υπεύθυνοι είναι:

Ποια θα είναι η κυρίαρχη λογική της Ε.Ε. στη Νέα ΚΑΠ. Επιδότηση του παραγωγού; Επιδότηση της παραγωγής; Ή κάτι άλλο;
Ποιες είναι οι κυρίαρχες λογικές της Ε.Ε. σχετικά με το περιβόητο πρασίνισμα της ΚΑΠ; Τι σημαίνει αυτό; Ακαλλιεργησία; Άσπαρτα χωράφια;
Οι πόροι της Ε.Ε. για τη χώρα μας μειώνονται; Και πόσο;
Προβλέπει η Ε.Ε. ποιος θα παίρνει την επιδότηση ή είναι εθνική πολιτική αυτό;
Οι βοσκότοποι επιδοτούνται και πόσο;
Ποιες εκτάσεις ορίζονται ως βοσκότοποι;
Ποια ζώα θέλουν βοσκότοπο; (πρόβατα, αγελάδες, χοίροι, άλογα, γαϊδούρια κλπ)
Θα υπάρχουν όρια στην καταβολή των επιδοτήσεων και αυτά ποια θα είναι;
Προτίθεται η Ε.Ε. να ενισχύσει τις Ομάδες Παραγωγών και σε άλλα προϊόντα εκτός από τα φρούτα – λαχανικά, ελιές αμπελοοινικό τομέα;
Υπάρχουν πολιτικές επιχορήγησης οι οποίες έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και αυτές ποιες θα είναι;
Η χώρα μας πως προτίθεται να εφαρμόσει τη Νέα ΚΑΠ; Άμεσα ή με μεταβατική περίοδο;
Πόσο προβλέπεται η μέση επιδότηση ανά εκτάριο και ποιοι θα την παίρνουν;
Θα υπάρχει ιστορική περίοδος αναφοράς για ύψος των επιδοτήσεων και εάν ναι ποια θα είναι αυτή;
Ποιος θα δικαιούται επιδότηση; Ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης; Ο καλλιεργητής; Ο παραγωγός; Φυσικά πρόσωπα μόνο ή και νομικά;
Ποιοι κτηνοτρόφοι χρειάζονται βοσκότοπο για να έχουν δικαίωμα επιδότησης;
Πόσο μπορεί να απέχει ο βοσκότοπος από τη μονάδα;
Οι παραπάνω είναι ενδεικτικές ερωτήσεις στις οποίες οι υπεύθυνοι θα απαντήσουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να στείλετε στα mail του Δήμου Κιλελέρ press@kileler.gov.gr οποιαδήποτε άλλη ερώτηση πιστεύετε ότι σας ενδιαφέρει ή απασχολεί, για να ενημερωθούν οι καλεσμένοι και να απαντήσουν στην ημερίδα.

Περισσότερα : Κιλελέρ

Αφήστε μια απάντηση