Στηρίξτε τον αγροτουρισμό τωρα !

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 30-10-2009
Ο Αγροτουρισμός απασχολεί,
αρνητικά, και την Philoxenia
Πολλά ενδιαφέροντα ακούστηκαν (ή επισημάνθηκαν δια παραλείψεως) στην Συνέντευξη Τύπου της Υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού κας Α. Γκερέκου, στην Philoxenia, την Παρασκευή, 30/10/2009, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Έτσι σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει καταρτιστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη του τουρισμού, η κα Υφυπουργός μεταξύ άλλων επεσήμανε: …υπάρχει βεβαίως και ένα θέμα νομοθετικό. Ξέρετε πολύ καλά ότι τομείς πολύ σημαντικοί για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, δεν έχουν θεσμικό πλαίσιο. Άμεσο λοιπόν μέλημά μας και ήδη προετοιμάζουμε νομοσχέδια που θα μπορέσουν να στηρίξουν πρωτίστως νομοθετικά και στη συνέχεια θα περάσουν στην εφαρμογή, τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν, όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και τόσα άλλα. Άρα, ξεκαθάρισμα και πάλι του νομοθετικού πλαισίου. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και κενό θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί και να υποστηριχθούν αυτές οι μορφές.
Στο επόμενο ερώτημα δημοσιογράφου, που ρώτησε: Είπατε ότι αναζητείτε εναγωνίως το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό παρόλο που είκοσι χρόνια γίνονται χρηματοδοτήσεις σε αυτό. Αν έτσι είναι τα πράγματα κι έχει καταργηθεί πράγματι η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ κι έχει δημιουργηθεί η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ, γιατί διακριτικός της τίτλος είναι «ΕΛΑΓΡΟ-Ελληνικός Αγροτουρισμός» χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο;
Η κα Υφυπουργός επιφυλάχθηκε, και είπε: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω αποσπασματικά. Για μας ο αγροτουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικό πεδίο. Υπήρξαν όντως αλλαγές. Αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε και θέλουμε στοχευμένα να υπηρετήσουμε αυτές τις πολιτικές που προανέφερα χωρίς βιασύνες και χωρίς λάθη προς όφελος αυτού του σημαντικού πυλώνα που είναι ο αγροτουρισμός στη χώρα μας.
Και αμέσως ρώτησε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης για την σύνδεση πρωτογενούς τομέα πολιτισμού και τουρισμού. Το ερώτημα είχε ως εξής: Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι καλύτερο νομίζουν στα πλαίσια των νόμων. Προτίθεστε να συνδέσετε τις επιδοτήσεις, ενισχύσεις, χρηματοδοτήσεις που γίνονται με τα χρήματα όλων των Ελλήνων φορολογουμένων με υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων (όσοι παίρνουν τέτοια χρήματα), για ποιοτικά ελληνικά προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα και σύνδεση με τον πολιτισμό;
Η κα Υφυπυργός στο συγκεκριμένο ερώτημα είπε: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα. Τα τοπικά προϊόντα, και η μεσογειακή διατροφή είναι από τα πρώτα μελήματά μας. Όλοι αυτοί λοιπόν οι παραγωγοί ποιοτικών τοπικών προϊόντων πιστοποιημένων με ταυτότητα θα συμβάλλουν σε αυτό το νέο μοντέλο. Άρα είναι λοιπόν αυτονόητο να υπάρχει η στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ συστηματικά ασχολήθηκε και προώθησε πάρα πολλά, άλλα δεν υποστήριξε όμως όπως έπρεπε να κάνει, και έλεγε και ο τίτλος της, τον Αγροτουρισμό. Συστηματικά και ίσως μεθοδικά η καταργηθείσα ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ συνέχεε τους όρους «αγροτουρισμός» με τον όρο «τουρισμός υπαίθρου» ή ακόμα και με τον «τουρισμό φύσης» και τον «ορεινό τουρισμό» και με άλλες μορφές ειδικού τουρισμού, με μόνη βλάβη των αγροτών και του Αγροτουρισμού.
Η νεοδημιουργηθείσα, ως ΔΕΚΟ, «ΑΓΡΟτικός Τουρισμός & Ήπιες Μορφές Ανάπτυξης-ΑΓΡΟ.Τ.Η.Μ.Α ΑΕ», κάλυπτε πολλές μορφές Ειδικού Τουρισμού και ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης. Η επιλογή όμως του διορισθέντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ να ορίσει ως διακριτικό τίτλο της ΑΓΡΟ.Τ.Η.Μ.Α. το «έλαγρο-ελληνικός αγροτουρισμός», δεν μπορεί να την προφυλάξει από την έκθεση σε σκέψεις πιθανής κατάχρησης του όρου «αγροτουρισμός» ή μιας νέας αναζωπύρωσης της προσπάθειας να υφαρπαχθεί αυτό το συγκεκριμένο αγροτικό επάγγελμα είτε το αντικείμενο, είτε να δοθούν σε όλους τους ασχολούμενους με τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού οι προβλέψεις που πρέπει να γίνονται για τα αγροτικά επαγγέλματα.
Μέχρι σήμερα καταγράφεται μια περίεργη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στις χρηματοδοτήσεις και στην χρήση των χρημάτων που προβλέφθηκαν για τους αγρότες και την Αγροτική Ανάπτυξη, για να δίνονται τα συγκεκριμένα χρήματα σε οποιονδήποτε τα θέλει (μηχανικό, γιατρό, οικονομολόγο, συνταξιούχο ΔΕΗ ή ΟΤΕ κλπ), και όχι σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σε όποιον παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και ειδικότερα στον Αγροτουρισμό, διαπιστώνει μια διάθεση συστηματικής σύγχυσης στα θέματα του Αγροτουρισμού, με πιθανή πρόθεση αφαίρεσης αυτής της προσοδοφόρου δραστηριότητος από τα αγροτικά επαγγέλματα, ή ακόμα χειρότερα, τα όποια προνόμια θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν για τον Αγροτουρισμό, ως αγροτικό επάγγελμα, να επεκταθούν και σε άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, που όμως δεν έχουν σχέση με τα αγροτικά επαγγέλματα.
Ο Αγροτουρισμός, ως ιδιαιτέρως επικερδής δραστηριότητα, λειτουργεί και ως εναλλακτική ποσοστιαία κάλυψη-διαχείριση κινδύνων των αγροτικών επαγγελμάτων, και κατανομή εισροών από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, στην δύσκολη ενασχόληση στα αγροτικά επαγγέλματα, καθόσον σε αυτά υπάρχει μια μεγάλη ανασφάλεια («μαγαζί ανοικτό στον ουρανό), πολύ περισσότερο σήμερα με τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη θα αφαιρούσε μια φυσική δυνατότητα από τους επαγγελματίες αγρότες, εξωθώντας τους σε απλούς «εργάτες γης», οι οποίοι το μόνο που πιθανόν θα τους έμενε θα ήταν να διαμαρτύρονται για τον ασφυκτικό κλοιό, και την αφαίρεση κάθε άλλης ομοιοεπαγγελματικής δυνατότητας με εκρήξεις καταλήψεων.
Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ο αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αποκλειστικά ΑΓΡΟΤΕΣ. Αλλά και στην Ελλάδα ο ΕΟΤ έχει ήδη καταγράψει από το 1983 ότι « Αγροτουρισμός είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων».
Ότι ο Αγροτουρισμός είναι τουριστική δραστηριότητα από τους ασχολουμένους κύρια στον αγροτικό τομέα, επαναλήφθηκε ξεκάθαρα στις 22 Δεκ 2008, στην υπ’ αριθμόν 208 Γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, που ορίζει τον Αγροτουρισμό ως: «εκείνη την τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».
Εάν κάποιος θέλει να αξιοποιήσει στοιχεία του Αγροτουρισμού, θα έπρεπε να σκέπτεται την απαραίτητη συνεργασία με αγρότες, αν δεν είναι ο ίδιος αγρότης. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αγρότης θα έπρεπε να ορίζεται αυτός (η) που το 51% των εισοδημάτων του προέρχεται από αγροτικό επάγγελμα, είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και κατοικεί εκεί στην ύπαιθρο.
Και ακόμα καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσαν όλοι οι επαγγελματίες μιας περιοχής να στηρίξουν τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού συνεργαζόμενοι και να συστήσουν Τοπικά Σύμφωνα ή Δίκτυα, οριζόντια ή κάθετα, στα οποία να περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως το Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ, το Σύμφωνο Τοπικής Παραδοσιακής Γαστρονομίας ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ κλπ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την τοπική ανάπτυξη ή έστω για την τοπική ανάπτυξη του τουρισμού με κεντρικές οδηγίες και σε άξονες που θα ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Αφήστε μια απάντηση