Κτηνοτρόφος Α.Ε : πως να τον δημιουργήσετε .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-10-2009

Με την συμμετοχή πολλών αγροτών της Θεσσαλονίκης (περίπου 135) και την παρουσία των παλαιών προέδρων της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιου Κεφαλά και Γιάννη Παναγιωτίδη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επαρχείο Λαγκαδά, στις 21-10-2009.
Στην συζήτηση εισηγήθηκε για την Επιχειρηματική Αιγοπροβατοτροφία ο κ. Δημήτριος Ρουκκάς, η κα Σοφία Πασχαλάκη αναφέρθηκε στα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο κ. Γεώργιος Σβαρνιάς (Ειδική Υπηρεσία ΥπΑΑΤ) παρουσίασε τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους νέους επιχειρηματίες αγρότες που είναι «εν δυνάμει» δικαιούχοι του πριμ πρώτης εγκατάστασης στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη. Συμμετείχαν η Έπαρχος Λαγκαδά κα Καλλιόπη Καλαϊτζή ο Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κλήμης Γούναρης και οι υπάλληλοι της Κώστας Παπαβασιλείου και Διαμάντω Βογιατζή, ο κ. Βαγγέλης Τρεβλόπουλος (Δ/νση Κτηνοτροφίας), ο κ. Νικόλαος Μπάντος (ΕΛΟΓΑΚ), ο κ. Στράτος Φώσκολος (ΕΥ/ΥπΑΑΤ), ο κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας) και ο κ. Δημήτρης Νεστορόπουλος, ενώ το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο από τους 15 περίπου αγρότες που έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς επί 2,5 ώρες.
Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν «σταχυολογούμε»:
Από τους 18.000 «Νέους Γεωργούς» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, απεντάχθηκαν 3.000 άτομα. Από τις 2600 περίπου αιτήσεις στην Κεν. Μακεδονία για την πρώτη προκήρυξη έχουν ετοιμαστεί οι 526 πρώτες εγκρίσεις, αλλά θα περιμένει η Περιφέρεια να εκδοθεί η ΣΑΕ (από το ΥπΑΑΤ) και για τους υπολοίπους (συνολικά περίπου 2150), για να τις δώσει στον νέο Γενικό Γραμματέα (όταν διορισθεί από την νέα κυβέρνηση), με εκτιμώμενο χρονικό ορίζοντα διάθεσης στους δικαιούχους περίπου μετά 3μήνες.
Δεν υπάρχει ορατή εύκολη λύση για συνεννόηση στους υπαλλήλους της ΕΥ/ΥπΑΑΤ, τους υπαλλήλους της Κτηνιατρικής/νομού και τους υπαλλήλους της Δασικής/νομού για χορήγηση κωδικών στους νέους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν ζωικό κεφάλαιο, επειδή δεν έχουν ακόμα χώρο για σταβλισμό και η συνήθης διαδικασία ήταν να αγοράζουν τα ζώα πριν το Σχέδιο Βελτίωσης.
Δεν έχει γίνει γνωστή στους αγρότες, & τους κατοίκους της υπαίθρου γενικότερα, η ανάγκη για προτεραιότητα στα θέματα περιβάλλοντος και ασφαλείας-υγιεινής στις περιοχές δραστηριοποίησής τους.
Ένας επιχειρηματίας θα θεωρούσε απαγορευτικό για επένδυση τον υπερβολικά αργό ρυθμό απόσβεσης, αλλά και τον ιδιαιτέρως αργό και απρογραμμάτιστο ρυθμό ροής των εγκεκριμένων επιδοτήσεων, που καταλήγουν να είναι αποτρεπτικοί ή ακόμα και απαγορευτικοί για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Για τις νέες-νέους που υπέβαλλαν υποψηφιότητα για πριμ πρώτης εγκατάστασης η ανυπαρξία αποτελεσματικής επικοινωνίας της ΕΥ/ΥπΑΑΤ και του ΟΓΑ έχει αφήσει ανασφάλιστα, με δυσβάστακτα έξοδα υγείας, τα νέα ζευγάρια (γεννήσεις κλπ).
Τα DNA των καθαρόαιμων Ελληνικών φυλών προβάτων και αιγών, όπως Χιώτικης και Σκοπελίτικής, είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά σε ασθένειες που προσομοιάζουν με την τρομώδη ασθένεια, αλλά οι έλληνες κτηνοτρόφοι είναι ακάλυπτοι από έρευνες και τεκμηρίωση και ίσως αναγκαστούν να αντικαταστήσουν κοπάδια με τεκμηριωμένες ξενικές φυλές. Ήδη στην Ολλανδία και την Γαλλία δημιουργήθηκαν «πυρήνες» που διαθέτουν πρόβατα διασταύρωσης με χιώτικη φυλή και στην Ολλανδία σκοπελίτικα.
Έγινε απολύτως σαφές με πολλές παρεμβάσεις και πολλές τοποθετήσεις, ότι ο αγρότης-παραγωγός, εργάτης γης, είναι χωρίς μέλλον, αλλά ότι έχει πολύ καλό μέλλον ο αγρότης-επιχειρηματίας, που παράγει, συσκευάζει, μεταποιεί και διαθέτει στην κατανάλωση την δικιά του παραγωγή. Δυστυχώς και εδώ το θεσμικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές στο να παρακολουθήσει τις ανάγκες των καιρών και αφήνει ακάλυπτο τον νέο αγρότη που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα του στην κατανάλωση. Έτσι δεν καλύπτεται από τον ΟΓΑ στις πιθανές προσπάθειες μεταποίησης, ούτε στην πώληση των προϊόντων του. Φάνηκε ότι με 200-300 κιλά γάλα ημερησίως μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομη παραγωγή τυριού, που απελευθερώνει τον κτηνοτρόφο.
Τονίστηκε σχεδόν από όλους η ανάγκη για «ταυτότητα» των προϊόντων μιας περιοχής, καθώς και η ανάγκη για συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση, τον πολιτισμό και τουρισμό, όπως συμβαίνει με το Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας. Επίσης φάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ιδιότητες των τροφίμων και ειδικά της Μεσογειακής διατροφής.
Έγινε σαφές ότι τα αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας, δασεργάτης, μελισσοκόμος, αγροξενοδόχος, μεταποιητής των αγροτικών του προϊόντων κλπ) έχουν τουλάχιστον 3 παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος, έχοντας μέχρι σήμερα την φροντίδα του 92% της επιφανείας της ΕΕ. Η δεύτερη είναι ότι είναι παραγωγοί φημισμένων πιστοποιημένων αγροτοδιατροφικών προϊόντων και η τρίτη ότι μπορούν να παράγουν για την ελεύθερη αγορά βιομηχανικές πρώτες ύλες και βιοενέργεια.
Υπάρχει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο διότι είναι εξασφαλισμένη η ζήτηση αγροδιατροφικών προϊόντων (το 2020 προβλέπεται έλλειψη 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών, FAO) και διότι όλοι σήμερα ενδιαφέρονται για την προστασία και υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος (που είναι το αντικείμενο της απασχόλησης των αγροτών).
Στην συζήτηση παρουσιάσθηκαν από παριστάμενους αγρότες τρόποι και καλές πρακτικές επίλυσης προβλημάτων και αξιοποίησης των άριστων ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων με συνεργασίες και συνεργατισμό (Δίκτυα, Ανώνυμες Εταιρείες, Συνεργασίες, Αγροτικές Εταιρείες, Ομάδες παραγωγών, Κεφαλάς, Αυγοδιατροφική κλπ). Άλλωστε, όπως ειπώθηκε, στην Δανία το 98% των αγροτικών προϊόντων διακινούνται μόνο από Συνεταιρισμούς, ενώ στην Γαλλία το κυριότερο εμπόριο αγροτικών προϊόντων το χειρίζονται 9 διεπαγγελματικές οργανώσεις αγροτών.
Ο κ. Στέλιος Βογιατζής (6976401909, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης), που ήταν υπεύθυνος για την Συνάντηση-συζήτηση έθεσε πολλά ερωτήματα και ευχαρίστησε τον κ. Βασίλη Τζιάκα (ergoPlanning) για την υποστήριξη, ενώ η κα Όλγα Παναγιωτίδη-6948949805, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, αφού ευχαρίστησε την κα Έπαρχο, τους εισηγητές και όλους όσους συνεισέφεραν στην συζήτηση, ανανέωσε το ραντεβού για τις 11 Νοε 2009, στις 12.00, στην Χαλάστρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και στις 27 Νοε 2009, στην Θέρμη (Hyatt). Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προσκαλεί από τώρα τις Νέες & Νέους Αγρότες στην Γενική Συνέλευση της 7 Φεβ 2010, μέσα στην Agrotica και σε Συνάντηση με τους Νέους Αγρότες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα, στις 7/2/2010.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Αφήστε μια απάντηση