Ερώτημα για σύσταση Ο.Ε απο αγρότες .

ΕΡΩΤΗΜΑ

Ο άνεργος γιός μου με φίλο του σκοπεύουν να ασχοληθούν με την γεωργία συστήνοντας ΟΕ. Παρακαλώ εάν έχετε την καλοσύνη και τον χρόνο, να μου δίνατε την άποψη σας στα κατωτέρω:

1) Προηγείται η σύσταση της ΟΕ και μετά εντάσσονται τα χωράφια (παραχώρηση ή ενοικίαση) στην ΟΕ;

2) Σε ποιόν φορέα ασφαλίζονταικαι σε ποιό στάδιο της διαδικασίας;

3) Τα χωραφάκια μπορεί να ευρίσκονται και εκτός της περιφέρειας/χωριό όπου θα έχει έδρα η ΟΕ;

4) Στο ιδιωτικό συμφωνητκό ενοικίασης αγροτεμαχίου, είναι αποδεκτό αντί ετήσιας καταβολής χρηματικού αντιτίμου να παραχωρείται πχ, το 25% του παραγόμενου προιόντος;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο, την υπομονή και την ανοχή σας.

Με τιμή

Γ.Κ

 

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ  ΕΙΔΙΚΩΝ 
Έθεσα το θέμα και σε  εξειδικευμένα Γραφεία Μελετών συσχετίζοντας το  με την  δημιουργία Ομάδων Παραγωγών (με νομικό πρόσωπο την Ο.Ε)   και αναδημοσιεύω την απάντηση που έλαβα.

Αγαπητέ Κε Παπακωνσταντίνου,

Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω στα ερωτήματα που θέτετε γιατί ανάλογο θέμα με έχει απασχολήσει στο παρελθόν αλλά θεωρώ ότι τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντώνται από δικηγόρους/συμβολαιογράφους (σύσταση και καταστατικό) και λογιστές (τα υπόλοιπα).

Προσωπικά, πάντα έτσι πράττω σε αντίστοιχες περιπτώσεις

 

1) θεωρώ ότι προηγείται σε κάθε περίπτωση η σύσταση της ΟΕ διότι ο νόμος για τις Ομάδες Παραγωγών αναφέρει ότι συστήνονται από νομικά πρόσωπα (άρα η ύπαρξη εταιρικού ΑΦΜ είναι προαπαιτούμενο για αίτηση αναγνώρισης)

2) σίγουρα ο ΟΑΕΕ ως Φορέας ασφάλισης. Αν υπάρχει δυνατότητα και για άλλους (π.χ. ΟΓΑ) καλύτερα να ρωτήσουν απ’ ευθείας στο φορέα ή να συμβουλευτούν λογιστή. Ανάλογα με την ειδικότητα των μετόχων πάντα, διότι για τους μηχανικούς επί παραδείγματι, είναι άλλο καθεστώς.

3) Όσον αφορά την ΟΕ καθεαυτό, τα αγροτεμάχια μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στην επικράτεια. Όσον αφορά την Ομάδα παραγωγών, υπάρχουν περιορισμοί όχι τόσο ως προς τη γεωγραφική θέση άλλα ως προς τα παραγόμενα προϊόντα. Αν υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκεί σαφώς υπάρχουν περιορισμοί ως προς την περιοχή.

4) Για το σημείο αυτό δε μπορώ να απαντήσω, αλλά προσωπικά θα συμβουλευόμουν δικηγόρο (συμβάσεις), λογιστή και την αρμόδια ΔΟΥ (Εισόδημα/Μητρώο).

Τέλος, σε σχέση με την αναφορά σας σε δημοκρατικές διαδικασίες για εκλογή οργάνων και διοίκησης, εδώ υπάρχει θέμα καθώς οι ΟΕ είναι εμπορικές εταιρείες κατά το νόμο και δε λειτουργούν «συλλογικά». Έχουν μετοχές ή ποσοστό ιδιοκτησίας και όχι μερίδες (αδιαίρετο ιδιοκτησίας) όπως οι Συνεταιρισμοί. Κάθε μέτοχος είναι υπεύθυνος για την εταιρεία ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτήν, με το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας ενώ για χρέη ή ζημίες, προβλέπεται προσωποκράτηση. Συνεπώς, εξ’ ορισμού δε μπορεί να υπάρχει συλλογική διαχείριση αλλά προσωπική ευθύνη ολίγων. 2 άτομα βέβαια δε μπορούν να συστήσουν Συνεταιρισμό αλλά αν θέλουν πιο «δημοκρατικές» διαδικασίες, και πάντα στο βαθμό που προβλέπεται από το νόμο για τις ΟΕ, θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις «ειδικές» προβλέψεις για τη λειτουργία και τον έλεγχο της εταιρείας, σε καταστατικό.

Δ. Σωτηρόπουλος

Αν και δεν είναι τόσο απλό η απάντηση γενικά είναι:
 
1. ΝΑΙ
2. ΟΓΑ (με την γνωστή διαδικασία)
3. ΝΑΙ
4. ΝΑΙ
 
Χρύσανθος Κωστάκος

ΚΑΛΟ είναι να αποτανθείς στη *ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ
& ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ* του ΥΠΑΑΤ για να ενημερωθεις .
1.Πρώτα κανείς την σύσταση της Ο.Ε με καταστατικό τετοιο (αν δεν θελεις να
πληρωνεις δικηγόρο και γιαυτό, σου δινουν αναλογο καταστατικο στο ΥΠΑΤ
και το προσαρμόζεις) που θα μπορεί να αναγνωριστεί σαν ομάδα παραγωγών και
με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που θα καθορίζει κανόνες παραγωγής και
εμπορίας των προϊόντων που παράγουν,
2. Στον ΟΑΕΕ εκτος αν ειναι στον ΟΓΑ και εμπίπτουν στα πληθυσμιακά κριτήρια
( αρθρο 25 του Ν. 3846/10));;;;
3. ναι
4.ναι
 
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ Ο.Ε και οχι την νομικη μορφη του
Συνεταιρισμου, ετσι λυνεις και το πρόβλημα της ασφάλισης που είναι ΟΓΑ
 
α.χωνας

Οσοι συνάδελφοι   επιθυμούν  μπορούν απαντήσουν   συμμετέχοντας στο διάλογο για ενα θέμα που θα μας απασχολήσει με τους Συνεταιρισμούς Νέας Γενιάς .

Αφήστε μια απάντηση