ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Για το  Επιχειρησιακό  Σχέδιο   σχετικά με το  Καλάθι προϊόντων σε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος  σκεφτόμαστε  τα  εξής : 
Η επιλογή προϊόντων  να είναι μια  συνεχιζόμενη  και ανοικτή διαδικασία .
Η εκκίνηση του καλαθιού  κρίνεται απαραίτητο να γίνει με  προϊόντα    που συνδέονται  με το καλό όνομα της περιοχής ,  το  φυσικό μας περιβάλλον ,  τις πολιτισμικές  αξίες ,την διατροφική  παράδοση, με εκείνα που  μπορούν να εγγυηθούν ένα ασφαλές εισόδημα στους τοπικούς παραγωγούς .

Προϊόντα που να  στοχεύουν   στη δημιουργία ενός Περιφερειακού Προτύπου στη διατροφή που θα  μας εμπλέκουν  όλους . Την εκπαίδευση –την παραγωγή –την μεταποίηση και εμπορία –τον τουρισμό –και τους καταναλωτές τόσο της Περιφέρειας όσο και της ευρύτερης αγοράς .
Η αρχική επιλογή πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα που θα επικοινωνούν τους στόχους του καλαθιού  στις εγχώριες αγορές και τις διεθνείς αγορές .
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ξεκαθαρίσει τι ανάπτυξη  θέλουμε και πως την ορίζουμε  ;  Το καλάθι είναι μια ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη ,που πρέπει να την αρπάξουμε για να σηκώσουμε  όλους τους  τομείς της οικονομίας  μας .Δεν νοείται ανάπτυξη ,εκείνη που στηρίζει ένα μόνον τομέα  ή μια ομάδα επιχειρηματιών αποκλειστικά . Θέλουμε την ανάπτυξη εκείνη που θα  επιστρέφει εισόδημα  σε όλη την περιοχή .

Τι πουλάμε σήμερα ;  Περιβάλλον και το καλό όνομα των προϊόντων μας . Αυτά είναι συλλογική κληρονομιά που ανήκει σε όλους μας  και πρέπει να τα διαχειριστούμε  συλλογικά μέσα από μια δομή την Αγροδιατροφική Σύμπραξη (αμκε) στην οποία θα  εμπλέκονται όλοι οι φορείς για να δημιουργηθούν συνέργειες και συντονισμένα να σηκωθεί η τοπική οικονομία .
Μπορεί να εξελιχθεί σε   μια κοινωνική συμφωνία  φορέων  για εθελοντική συνεργασία  για το πώς θα αναπτυχθούμε οικονομικά  μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά .
Η Σύμπραξη οφείλει να  επεξεργαστεί κανόνες στη παραγωγή και στην εμπορία και  να υποστηρίζει ένα Περιφερειακό Σήμα με αυστηρότητα και διαφάνεια .
Στη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τα εξής :
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ
1. Πιστοποίηση των τοπικών προιόντων με Περιφερειακό Σήμα  που θα είναι συμβατό με τα εθνικά  (AGRO,BIO ) και διεθνή σήματα (ΙSO , GLOBALGAP, IFS,BRC)  
Δημιουργία αυτοτελούς Διοικητικής Μονάδας στην Περιφέρεια που θα επεξεργάζεται τις προδιαγραφές του Σήματος και θα το υποστηρίζει τεχνικά

2. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη  να ξεκινήσει ως Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας αξιοποιώντας την εμπειρία τους (Κρητική Κουζίνα , ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ )

3. Να δημιουργηθούν κλειστές λαικές  αγορές μόνο από αγρότες  που θα πωλούν τα προϊόντα με το Περιφερειακό Σήμα ,που δεν θα εξισώνεται ο παραγωγός με παράνομους μικροπωλητές .

4. Ενημερωτική ιστοσελίδα  που να περιγράφει την ιχνηλασιμότητα  τον τρόπο και το τόπο παραγωγής .

5. Συνεργασία με τουριστικά γραφεία με γιορτές γευσιγνωσίας στ αστικά κέντρα .

6.Ενσίσχυση της Συμβολαιακής γεωργίας και του Παρατηρητηρίου τιμών αγροτικών προϊόντων .
 Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των   συμβολαίων παραγωγής από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες .

7. Εκπαίδευση  και κατάρτιση  των εταίρων της Σύμπραξης αλά και  των στελεχών της Δημόσιας διοίκησης  .

8. Δημιουργία ηλεκτρονικού καλαθιού που να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες .

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΛΑΘΙ

 1. Αιγοπρόβειο και Βόειο κρέας
 2. Γάλα και γαλακτοκομικά προιόντα
 3. Οπωροκηπευτικά κα σαλάτες
 4. Αμπελοιοινικά προιόντα
 5. Μέλι  με πιστοποίηση ως ΠΓΕ
 6. Αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια .
 7. Βιολογικές ζωοτροφές ,  βιολογικά όσπρια
 8. Αραβόσιτος και μηδική για ενσίρωση
 9. Πολυετείς φυτείες μικρών καρπών για παραγωγή λειτουργικών τροφίμων
 10. Πολυετείς φυτείες (κερασιάς ,μηλιάς ,δαμασκηνιάς )
 11. Καθετοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες  επισκέψιμες με παραδοσιακή παραγωγή  (ΠΟΠ,ΠΓΕ)
 12. Δημιουργία ομάδων παραγωγών : Αρωματικών φυτών , κηπευτικών , ζωοτροφών ,οσπρίων

Σαφώς δεν αρκεί η στήριξη των τοπικων προιόντων  από τους καταναλωτές  αν δεν εκσυγχρονιστούν οι υποδομές ,δεν ελεγχθούν οι τιμές και δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα  ,αν δεν προσανατολισθεί η παραγωγή σε  βιολογικές  μεθόδους ή σε αειφορική διαχείριση των φυσικών  πόρων .

 

Παπακωνσταντίνου Δημήτριος 

Γεωπόνος –Ειδικός συνεργάτης  Δημάρχου Δεσκάτης

Τ. 6977 239 066     e-mail: ecogrev@gmail.com       www.askjim.gr

 

Αφήστε μια απάντηση