Κρανιά : Ανακαλύψτε την διατροφική και εμπορική της αξία

Κρανιά : Ανακαλύψτε την διατροφική και εμπορική της αξία

Κάθε Αύγουστο στην Κατάκαλη Γρεβενών , οργανώνεται από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου μια γιορτή πλάι στα νερά της λίμνης . Καθώς οι επισκέπτες κατεβαίνουν από τη πλαγιά που είναι γεμάτη με κρανιές με το χαρακτηριστικό κόκκινο καρπό ,κάποιοι δοκιμάζουν λίγα κράνα ή συλλέγουν μικροποσότητες για λικέρ ή για δωράκια σε φίλους στην Πόλη ,οι περισσότεροι αγνούν σχεδόν το δένδρο αυτό .
Για όλους αυτούς που προβληματίζονται με αυτό το δένδρο , για τη χρήση των καρπών του ή και για την εμπορική αξιοποίησή τους είναι το πιο κάτω κείμενο .
Για σένα που δοκίμασες και απέρριψες τα κράνα σαν στυφά σταμάτα εδώ ,μην συνεχίζεις την ανάγνωση δεν σ ενδιαφέρει .
Ο Όμηρος αναφέρει τα κράνα σαν τροφή των χοίρων ,ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τον καρπό ως «κράνιον .» Οι Αρχαίοι πίστευαν ότι τα κράνα είχαν και μαγικές ιδιότητες . Ο Όμηρος στην Ιλιάδα Βεβαιώνει ότι ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον » (κράνα και πουρναρίσια βαλανίδια ) .
Είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητες .Χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων ,λόγω της στυπτικότητας που οφείλεται στις τανίνες . Ο φλοιός οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται σαν αντιπυρετικά .Τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων ,κατά των κοιλοπονων ,πόνων περιόδου ,στομαχικών και εντερικών διαταραχών . Ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας .
Εκχυλίσματα του φλοιού θεωρείται ότι θεραπεύει την ψωρίαση των σκύλων .
Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πλέον των 4 φλαβονοειδών ) ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα κατά τη περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης .
Βρέθηκε να έχουν μεγάλη περιέκτικότηξτα σε Σίδηρο (Fe) σε βιταμίνη C ( 103 mg/100gFW) υψηλή ποςεριέκτικοτητα σε ασκορβικό οξύ (48-73 mg/100g.Περισσότερες από τις φράουλες και τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια . Έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες καροτίνη και τανίνες .
Τα κράνα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε ανθοκυάνες σε σύγκριση μετα σμέουρα ,τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα . .

Κατά πληροφορίες καλλιεργητών η απόδοση μιας καλής φυτείας σε μικρή ηλικία 15 περίπου ετών μπορεί να φτάσει και τους 2 τόννους ανα στρέμμα .
Ποικιλιες που χρησιμοποιούνται είναι . Η μακρόπκαρπη κρανιά (var. “Macrocarpa” και η νανώδης (var. “Nana” ) Η ποικιλία “ Variegata” καρποφορεί όταν οι άλλες εχουν προβλήματα και οι καρποί της δεν είναι στυφοί . Η “Jolico “ παράγει νόστιμους και γλυκείς καρπούς μεγάλους σε μέγεθος .
Η ποικιλία “ Pioneer” φημίζεται ευχυμους καρπούς γλυκείς και αρωματικούς αχλαδόμορφους που φτάνουν σε μέγεθος 35 mm .
Υπάρχουν ακόμη ποικλίες με μώβ κράνα κίτρινα και λευκά .
Προσδοκούν στο ΕΘΙΑΓΕ ότι κρανιά θα αξιοποιήσει ημιορεινές εγκαταλελειμμένες εκτάσεις για τη δημιουργία ενός βιολογικού αγροτικού προιόντος με πολλαπλή χρήση ,με διατροφική και φαρμακευτικής αξία.
Τεχνικές Συμβουλές -για δημιουργία φυτείας –παραγωγή λικέρ –πιστοποίηση παραγωγής και προβολή προιόντος . Ολοκληρωμένες γεωπονικές υπηρεσίες

Παπακωνσταντίνου Δημήτριος
Γεωπόνος Σύμβουλος
(6977 239 066)

Αφήστε μια απάντηση