Κοινωνική επιχείρηση: Ερώτημα για υπαγωγή στον ΟΑΕΕ.

Την επανεξέταση του θέματος της υποχρεωτικής υπαγωγής των μελών των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ζήτησε με Αναφορά που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ο νόμος 3846/2010 που αφορά στην υποχρεωτική υπαγωγή στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, ορίζει ότι τα μέλη των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών πρέπει να εγκαταλείψουν τον ΟΓΑ και να υπαχθούν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Σε όλη την Κρήτη, όμως, δραστηριοποιούνται 29 Γυναικείοι Αγροτικοί Συν/σμοί, οι οποίοι παράγουν κυρίως παραδοσιακά γλυκά και αρτοσκευάσματα και στους οποίους απασχολούνται περίπου 250 γυναίκες. Σημειώνεται ότι η ίδρυση Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών έδωσε τη δυνατότητα απασχόλησης σε γυναίκες της υπαίθρου οι οποίες:

  • έχουν ελλιπή εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα,
  • είναι αγρότισσες και αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του γεωργικού τομέα και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος,
  • κατοικούν σε χωριά με περιορισμένες ή ανύπαρκτες δυνατότητες απασχόλησης,
  • αναζητούσαν εργασία αλλά αδυνατούσαν να μετακινηθούν για αναζήτηση εργασίας λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων και
  • ασχολούνται με ένα αντικείμενο (πχ παραγωγή παραδοσιακών γλυκών) το οποίο γνωρίζουν καλά.

Πέρα, όμως, από τα οφέλη προς τα μέλη τους, η ίδρυση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Σε πολλές περιπτώσεις έχει βοηθήσει απομονωμένα χωριά να βρουν ξανά τη ζωντάνια τους.

Όπως σημειώνει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου: «Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η λειτουργία των γυναικείων συνεταιρισμών, οι οποίοι στην Ελλάδα χαρακτηρίζονταιως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, στην ουσία συμπληρώνει το μειωμένο αγροτικό εισόδημα των μελών τους. Οι κοινωνικές αυτές επιχειρήσεις, οι οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τα προβλήματα της αγοράς, δεν είναι σε θέση, αλλά ούτε και αποσκοπούν, να δημιουργήσουν μεγάλα κέρδη. Ας μην ξεχνάμε τον ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν, καθώς υπάρχουν πολλές συμβατικές επιχειρήσεις που παράγουν παρόμοια προϊόντα και σε πολύ χαμηλότερες τιμές καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν δεν είναι το ίδιο αγνές και ποιοτικές με αυτές των γυναικείων συν/σμών.

Είναι, λοιπόν, πασιφανές ότι η υπαγωγή στον ΟΑΕΕ και η υποχρέωση καταβολής μηνιαίων εισφορών από κάθε μέλος, όχι απλώς θα αποδυναμώσει τους Γυναικείους Αγροτικούς Συν/σμούς αλλά θα τους καταστρέψει. Τουλάχιστον 250 γυναίκες της ορεινής υπαίθρου θα οδηγηθούν στην ανεργία σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι αδύνατο για τους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να μην ασκούν τη δραστηριότητά τους πέρα από την έδρα τους, καθώς καμία πολυμελή επιχείρηση που απευθύνεται σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό (ορεινά χωριά 300 κατοίκων) δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

Περισσότερα για το Κοινωνικό επιχειρείν εδω

Για τεχνική υποστήριξη   Συμβούλου  Κοινωνικής Οικονομίας  επικοινωνήστε  μαζί μας  

(6977 239  066 . Δημητρης Παπακωνσταντίνου -Επιστ Τροφίμων  )

Αφήστε μια απάντηση