Η Ελλάδα της Επόμενης Ημέρας

Η Ελλάδα της Επόμενης Ημέρας

Για πρώτη φορά μετά το 1974, η χώρα μας έχει περιέλθει σε θέση αντάξια παγκόσμιου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος. Η θέση αυτή είναι εξαιρετικά δεινή για την Ελλάδα και τους περισσότερους Έλληνες. Ψευδαισθήσεις δεκαετιών θρυμματίζονται αφήνοντας πίσω τους διάχυτη αβεβαιότητα.

• Πολλοί πίστευαν πως ήμαστε ακόμα ένα έθνος φτωχών και κατατρεγμένων, όπως τη δεκαετία του ’60. Τώρα αντιλαμβάνονται πως η ευημερία που απολάμβαναν δεν ήταν ούτε ευκαταφρόνητη, ούτε δεδομένη.

• Άλλοι πάλι πίστευαν πως ήμαστε πλέον πλούσιοι και ισχυροί. Τώρα αντιλαμβάνονται πως ο πλούτος και η ισχύς δεν κερδίζονται με την επίδειξη, στην επιφάνεια, αλλά με γερά θεμέλια, στην παραγωγική βάση.

• Πολλοί πίστευαν πως οι κυβερνήσεις που ξόδευαν πολλά και εισέπρατταν λίγα ήταν φιλολαϊκές. Τώρα αντιλαμβάνονται πως φιλολαϊκή πολιτική με δανεικά σημαίνει αντιλαϊκή πολιτική με περίοδο χάριτος.

• Άλλοι πάλι πίστευαν πως η «ανάπτυξη του 4%» θα κουκούλωνε τις βάρβαρες ανισότητες και την καθολική ανομία. Τώρα αντιλαμβάνονται πως δίχως κοινωνική πρόοδο κάθε έννοια ανάπτυξης είναι απατηλή.

• Πολλοί πίστευαν πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα μάς επέτρεπαν να αθετούμε τις υποχρεώσεις μας εσαεί. Τώρα αντιλαμβάνονται πως η αθέτηση υποχρεώσεων συνεπάγεται αντίστοιχη απεμπόληση δικαιωμάτων.

• Άλλοι πάλι πίστεψαν πως θα βγάζαμε άξαφνα τα άπλυτά μας στη φόρα και ο κόσμος γύρω μας θα έδειχνε κατανόηση. Τώρα αντιλαμβάνονται πως οι διεθνείς αγορές δεν κατευνάζονται με καλές προθέσεις.

Δυστυχώς βέβαια, το «τώρα αντιλαμβάνονται» δεν ισχύει για όλους. Κάποιοι, και δεν είναι λίγοι, επιλέγουν να αρνούνται την πραγματικότητα, ακόμα και σήμερα. Το σύνδρομο της άρνησης δεν απουσιάζει ούτε από το κόμμα μας. Αν όμως φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, εμείς οι Οικολόγοι-Πράσινοι πρέπει να λησμονήσουμε τα δόγματα και να αγκαλιάσουμε την αλήθεια. Κανείς δεν προσδοκά από εμάς να προτείνουμε εύκολες λύσεις. Δική μας αποστολή δεν είναι τόσο να ανακουφίσουμε, όσο να καλέσουμε σε εγρήγορση. Το όραμά μας δεν είναι ουτοπικό και μονολιθικό, αλλά ρεαλιστικό και ολιστικό. Βλέπουμε την πολύπλευρη κρίση σα μια επώδυνη ευκαιρία για να βελτιωθούμε σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ποτέ φυσικά δε θα επιζητούσαμε μια τόσο επώδυνη ευκαιρία. Ποτέ δε θα επιζητούσαμε την οικονομική κηδεμονία από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ποτέ δε θα προτείναμε τόσο μονόπλευρα μέτρα. Πλέον όμως είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε το αύριο, γιατί αύριο διακυβεύονται περισσότερα από όσα χάθηκαν χθες. Τι λοιπόν πρέπει να κάνουμε από εδώ και εμπρός;

1. Πρέπει κάποτε να πάψουμε να είμαστε τόσο μοιρολάτρες. Όσο κι αν «αποτασσόμεθα τοις κερδοσκόποις», όσα «βόηθα Σαρκοζίτσα μου» κι αν αναφωνούμε, στο φινάλε εμείς καθορίζουμε τις τύχες της οικονομίας μας. Μπορούμε να περιορίσουμε την παραοικονομία; Μπορούμε να εφαρμόσουμε την εργατική νομοθεσία; Πιστεύουμε στο μέλλον της ελληνικής παραγωγής; Ας αφήσουμε κατά μέρος τις αλλότριες οικονομικές θεωρίες και ας δούμε τι συμβαίνει εδώ, στην πράξη, στη δική μας όμορφη και παράξενη πατρίδα.

2. Πρέπει να δώσουμε τις μάχες μας στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Αν αποπειραθούμε να αντισταθούμε ολομέτωπα, όπως προτείνει η ντόπια Αριστερά, τότε θα αποτύχουμε οικτρά. Αν αντίθετα παλέψουμε για τη διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος, με αιχμή την πολιτική ολοκλήρωση, την οικονομική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, τότε η σημερινή σιβηρική υποχώρηση θα μας επιτρέψει να γίνουμε σύντομα πιο ευρωπαίοι και πιο πράσινοι απ’ ότι ήμαστε μέχρι τώρα.

3. Πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς επιδιώκουμε. Στόχος μας είναι μία οικονομία και μία κοινωνία του μέτρου, χωρίς ακρότητες, χωρίς τις παράδοξες δυσαναλογίες που βιώνουμε στις μέρες μας: οικονομική μεγέθυνση και απομεγέθυνση, ελλείμματα και πλεονάσματα, εξαντλητική εργασία και ανεργία, πλούτος και φτώχεια, καταναλωτική ευδαιμονία και πολιτισμική κατάπτωση. Η οικολογία είναι η ιδεολογία της ισορροπίας. Αυτό μάς διαφοροποιεί από τα άλλα κόμματα. Αυτό μας κάνει περισσότερο επίκαιρους παρά ποτέ.

Κώστας Συκιώτης
Δρ Θεσμικός Οικονομολόγος
Συν-συντονιστής Θ. Ο. Οικονομίας

Αφήστε μια απάντηση