Αντώνογλου : πρόβλημα διαρκείας το ΟΣΔΕ .

Ο κ. Νίκος Αντώνογλου, Γεωπόνος, Μέλος της Επιτροπής ΟΣΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ, σε επιστολή του (στο ΑΓΡΟΤΥΠΟ)  κάνει αναφορά στα αποτελέσματα της αξιολόγησης φορέων για το ΟΣΔΕ 2010, που έφεραν πρώτη στη σειρά κατάταξης την ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην επιστολή του αναφέρεται επίσης στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2004, όπως και την επιστολή του κ. Α. Σάγου προς τον τότε Υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη.

Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Αντώνογλου αναφέρει τα εξής:

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης φορέων, που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΟΣΔΕ 2010, ανέδειξε στη πρώτη σειρά κατάταξης τη ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρώτη και με διαφορά!! Καμία έκπληξη. Ότι θα είναι πρώτη, ήταν από όλους αναμενόμενο, όσο για τη διαφορά, μας είναι αδιάφορο.
Είναι βέβαιο ότι η «εμπειρία» που έχει αποκτήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν λειτούργησε ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που συμμετείχαν στη διαδικασία της πιστοποίησης. Εξάλλου δεν υπάρχουν ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του ΥΠΑΑΤ, για το ΟΣΔΕ. Η «εμπειρία» που διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ κρίνεται από το αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει αξιόπιστο ΟΣΔΕ. Είναι σε όλους γνωστό. Συζητήθηκε και στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 30 Μαρτίου 2007. Το Ευρωκοινοβούλιο «θεωρεί λυπηρό το ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεχίζει να διαπιστώνει προβλήματα στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα”. Για τη κατάσταση αυτή, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ, έχουν τη δική τους ευθύνη. Αυτό προκύπτει τόσο από επίσημα κείμενα της ΕΕ, όσο και από στοιχεία που προέρχονται από τη χώρας μας, όπως η επιστολή του κ. Αθ. Σάγου, προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Τσιτουρίδη, τον Απρίλη του 2004.

Η ΕΕ για ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ
Στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2004, στην αναφορά του για το ΟΣΔΕ στην Ελλάδα, επισημαίνει :
«… Οι κυριότεροι λόγοι για τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις είναι οι εξής:
α) οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών ελέγχουν την καταχώριση όλων των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα. Κανένα από τα στοιχεία που περιέχονται στο σύστημα δεν είναι ασφαλές και μπορεί να τροποποιηθεί από τις οργανώσεις οποτεδήποτε πριν από την πληρωμή, κάτι που συμβαίνει άλλωστε……»
Η Επιτροπή, στην απάντησή της, αναφέρει ότι: «επέκρινε επανειλημμένα τον ρόλο των γεωργικών οργανώσεων στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και την υποτονική εποπτεία. Η Επιτροπή ζήτησε επίσημα από τις ελληνικές αρχές με επιστολή, τον Ιούνιο του 2004, να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων μειώνοντας την εξάρτηση από τις γεωργικές οργανώσεις.»
Η εξάρτηση από τις γεωργικές οργανώσεις συνεχίζεται.

Η επιστολή Σάγου
O κ. Α. Σάγος με επιστολή του στον τότε Υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ασκεί δριμύτατη κριτική για το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ στο ΟΣΔΕ.
· Διατυπώνει την άποψη ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ «επιβάλλει πλήρως τους όρους της για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική οικονομία.»
· Επιρρίπτει ευθύνες στις ΕΑΣ για «όλες τις αδυναμίες και κακοδαιμονίες του συστήματος που επί χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τις ΕΑΣ» και τις κατηγορεί για διαφθορά, παρασιτισμό και διαπλοκή στις κοινοτικές επιδοτήσεις.
· Κατηγορεί τη ΠΑΣΕΓΕΣ ότι αντιτίθεται στο νέο σύστημα (το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων-ΣΑΑ) γιατί «εκμηδενίζει τις πιθανότητες καταδολίευσης των εισαγομένων, στη βάση δεδομένων, στοιχείων» και ότι με τη δύναμη που αντλούν από τη μονοπωλιακή τους μεταχείριση, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ, ασκούν επικίνδυνες παραπολιτικές εξουσίες στον αγροτικό χώρο και καλλιεργούν τα κυκλώματα παρασιτισμού.»
· Επικρίνει τον τότε Υπουργό για τις επιλογές του, που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του ΣΑΑ και θέτουν σε κίνδυνο την υποχρέωση της χώρας μας «να είναι πλήρως λειτουργικό στις 1.1.2005.»

Σκάνδαλο διαρκείας
Η χώρα μας δεν είχε ποτέ αξιόπιστο σύστημα καταχώρησης στοιχείων για το ΟΣΔΕ.
Το 2005 δεν εφαρμόστηκε το ΣΑΑ.
Το Γενάρη του 2007, μετά από συνεχείς αναβολές, η ΕΕ έθεσε τη χώρα μας σε κατάσταση επιτήρησης, με την υποχρέωση να έχει εγκαταστήσει το ΣΑΑ μέχρι 31/12/2008.
Για το 2009 το ΟΣΔΕ είναι ακόμα ανοικτό και γι αυτό το λόγο οι πληρωμές των αγροτών είναι σε εκκρεμότητα. Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι 15/5/2009.
Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσει το ΟΣΔΕ στα πλαίσια της νομιμότητας και των υποχρεώσεων μας στην ΕΕ, για το καλό των αγροτών και της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλουν συνεχώς εμπόδια και ζημιώνουν τον ελληνικό λαό.
Τα πρόστιμα από τη κακή εφαρμογή του ΟΣΔΕ έχουν ξεπεράσει το 1,5 δις €. Ο ελληνικός λαός καταγράφει, μετά το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το βατοπέδι, τη Siemens, ένα ακόμα σκάνδαλο, το ΟΣΔΕ. Σκάνδαλο διαρκείας. 

Διαβάστε εδώ την επιστολή του κ. Σάγου

Πηγή: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση