Ψηφιοποίηση στην αδειοδότηση Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων

Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στους τομείς εκπαίδευσης, αισθητικής και διαιτολογίας, σειρά έχουν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Από την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50) θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (https://notifybusiness.gov.gr/).

Η αδειοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται ουσιαστικά σε 2 στάδια:
την ίδρυση και την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Continue reading

Άγιο Μύρο, το καθαγιασμένο έλαιο που παρασκευάζεται κάθε 10 χρόνια στο Φανάρι

Η τελετουργική διαδικασία της έψησης (παρασκευής) του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται μια φορά στα 10 χρόνια, αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα στο Φανάρι, στο Κουβούκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.αγιο μυρο

Συνολικά 57 δυσεύρετα και πολύτιμα αρωματικά υλικά, τα οποία προέρχονται από τα πέρατα της γης και συμβολίζουν την ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, αυτού του καθαγιασμένου αρωματικού ελαίου, το οποίο στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία χρησιμοποιείται κατά την τελετή του Μυστηρίου του Χρίσματος των βαπτιζομένων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την Κυριακή των Βαΐων, απονέμει τους επίχρυσους σταυρούς διακονίας στους μυρεψούς που θα παρασκευάσουν το Άγιο Μύρο, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα θα ανάψει τη φωτιά κάτω από τους χάλκινους λέβητες, στους οποίους θα γίνει η έψηση.

Φέτος, δέκα μυρεψοί θα αναδεύουν τα αρωματικά συστατικά, φυτικής και ζωικής προέλευσης, μέσα στους χάλκινους λέβητες, τους οποίους δώρισαν στο Πατριαρχείο το 1807 οι σαράφηδες (αργυραμοιβοί) της Πόλης.

Ανάμεσα στα συστατικά του Αγίου Μύρου, εκτός από το παρθένο ελαιόλαδο, τον ερυθρό ξηρό οίνο και το ροδέλαιο, το οποίο προέρχεται από τη Βουλγαρία και είναι χορηγία του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας κ.ά., περιλαμβάνονται και δύο εξαιρετικά σπάνια, ζωικής προέλευσης υλικά: το άμπαρι (amber gris γαλλική ονομασία, gray amberi η αγγλική, misk-ü amber η τουρκική), που προέρχεται από αποβολή γαστρικού περιεχομένου -έμετο- αχώνευτων τμημάτων της διατροφής της φάλαινας φυσητήρα (Physeter macrocephalus η λατινική ονομασία, Sperm Whale η αγγλική) και ο μόσχος, που προέρχεται από αδένα είδους αρσενικής δορκάδος (=ζαρκάδι ή μοσχοδορκάς) του Θιβέτ (Moschus moschiferus, η λατινική της ονομασία). Continue reading

Αγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

Ανακαλύψτε τα επισκέψιμα αγροκτήματα του Λεκανοπεδίου

Σήμερα οι μαθητές Δημοτικού με τους γονείς συνοδούς επισκέπτονται τέτοιες Μονάδες .Αυτή η δραστηριότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προϋποθέτει μια περιβαλλοντική κουλτούρα από την παραγωγική μας βάση ,που πρέπει να δομηθεί και να εστιάσει στις αξίες της οικολογίας .
Τι περιβαλλοντικό μήνυμα να στείλει μια φάρμα που επικεντρώνεται σε ακριβείς και πολυτελείς γιορτές γαστρονομίας για υψηλούς προσκεκλημένους ,αγνοώντας την ταπεινή κουζίνα της υπαίθρου , τα διαμάντια της γαστρονομίας τα παραδοσιακά προϊόντα, την αγροτική παράδοση την λαογραφία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και προσχηματικά ονομάζεται επισκέψιμη αγροτική φάρμα ! Continue reading