Ελαιοτουρισμός

Τα ταξίδια δεν είναι απλώς διακοπές, αλλά και μια εμπειρία που μας εμπλουτίζει, επιτρέποντάς μας να αναλογιστούμε την καθημερινότητά μας. Καθένας από εμάς στη ζωή είναι και πολίτης και τουρίστας, επομένως όταν επισκεπτόμαστε ένα άλλο μέρος θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και να τις παίρνουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας.
Περισσότερα εδω:

“Flora attica – Σπάνια και ενδημικά φυτά της Αττικής” – Μελέτη του Νίκου Νικητίδη

Κατεβάστε το Βιβλίο εδω:

Ο Νίκος Νικητίδης είναι δημοσιογράφος, φωτογράφος (για τις επαγγελματικές του ασχολίες) και συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Παλαιά Σφαγεία και τα Άνω Πετράλωνα του Δήμου Αθηναίων. Εδώ και χρόνια κατοικεί στο Περισσό. Κατάγεται από την Αμοργό, την Τήνο και το Ρέθυμνο. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα ΜΜΕ. Μετά την συνταξιοδότησή του ασχολείται με την συγκέντρωση και ψηφιοποίηση των δημοσιογραφικών του ερευνών και με την δημιουργία ψηφιακών εκδόσεων με αντικείμενο την χλωρίδα, την φύση, το περιβάλλον, την Αττική και την Αμοργό. Παρά τις μεγάλες αλλαγές και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, η άγρια φύση της Αττικής αντέχει και αντιστέκεται. Χρειάζεται όμως μαζί με τη φύση να αντισταθούμε κι εμείς. Και η καλύτερη αντίσταση είναι η γνώση και η γνωριμία της αττικής φύσης. Το χρωστάμε στην Περσεφόνη που δεν μας ξεχνάει και κάθε χρόνο συνεχίζει να ανεβαίνει στο κόσμο μας και να γεμίζει την Αττική με αγριολούλουδα.

ΕΟΔΥ: Oδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Oδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα, και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών που εκείνες τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα:

Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (πχ χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο. Continue reading

“Ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο σπορέλαιο: Σχέσεις Οικονομίας και Διατροφικής Αξίας”

Η Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) με θέμα “Ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο σπορέλαιο: Σχέσεις Οικονομίας και Διατροφικής Αξίας” στο Β΄μέρος του (Περί ποιότητας και διατροφικής αξίας) κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα, δίνοντας την ευκαιρία για ένα δημόσιο διάλογο μεταξύ διακεκριμένων επιστημόνων, μελών της 4Ε, της Ακαδημαϊκού, ιατρού, Αντωνίας Τριχοπούλου, του Ομ. καθηγητή ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνου Δημόπουλου, του Ομ. καθηγητή Χαροκόπειου, Νικόλαου Ανδρικόπουλου και του αν. καθηγητή Χαροκόπειου Γεώργιου Μπόσκου. Το πλήρες βίντεο της Ημερίδας είναι αναρτημένο εδώ.