Ελιά και καταναλωτές :τι πρέπει να γνωρίζουν .

Ελιά τι να προσέχουμε
Η επιτραπέζια ελιά, ένα εξαγώγιμο προϊόν με μεγάλη απήχηση στις διεθνείς αγορές, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας αλλά και των γευστικών και αρωματικών συστατικών της.
Η ελιά είναι ο καρπός του δέντρου με τη λατινική ονομασία Olea europaea L. Ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ. Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%?12% επί του ολικού λίπους). Continue reading

Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων on line

dikaiomata
Η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Πέμπτη, 18/04/2019.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/.

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα: Continue reading

Συμπληρωματική προκήρυξη της Δράσης 11.2.2 – Βιολογικής Κτηνοτροφίας


Αφορά Αιγοπρόβατα και βοοειδή .

Πρόκειται για συμπληρωματική προκήρυξη, που απευθύνεται σε ήδη πιστοποιημένες βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν επενδύσει στη βιολογική παραγωγή ζωικών προϊόντων και επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να καλυφθούν οι κτηνοτρόφοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, που δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη πρόσκληση, ενώ κτηνοτρόφοι με τα ίδια χαρακτηριστικά (ίδια βαθμολογία) εντάχθηκαν σε άλλες περιφέρειες.

Αναδημοσίευση απο Υπαιθρος

Θεσμικό πλαίσιο Μέτρου 11.2.2.

Ιχνηλασιμότητα σε αυγά- μέλι- γαλακτοκομικά

Ιχνηλασιμότητα στα ΠΟΠ από τα κράτη-μέλη ζητούν οι ειδικοί

Αναγκαία είναι η εφαρμογή των κανόνων ιχνηλασιμότητας στα τυριά ΠΟΠ από τα επιμέρους κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους, σύμφωνα με τους ομιλητές του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της EUROPOL για το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας την 21η και 22α Μαρτίου, από την EUROPOL, με θέμα τις νοθείες και τις απάτες που γίνονται στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι.
Αναδημοσίευση απο Agronews /08/04/2019……….