Παραδοσιακά τυριά από νωπό γάλα (απαστερίωτο )

Παραδοσιακά τυριά από νωπό γάλα (απαστερίωτο )
Του Δημ Παπακωνσταντίνου Γεωπόνου Επιστ. Τροφίμων ΓΠΑ –Μελετητής
www.askjim.gr e-mail: ecogrev@gmail.com T. 6977 239 066

.

Το Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει
Καν.(ΕΚ) 852/2004
Άρθρο 13 .παρ. 2: « …Παρεκκλίσεις από τα παραρτήματα Ι και ΙΙ είναι δυνατόν να χορηγούνται, ιδίως για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του άρθρου 5 για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 2, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι οι παρεκκλίσεις αυτές δεν επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού.»

Στην Ελλάδα ενσωματώσαμε το 2014 την ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση του Καν.(ΕΚ ) 852/04 ως θεσμικό πλαίσιο με την ΚΥΑ 3724 /2014 για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών με νωπό γάλα αλλά με ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών Continue reading

Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού

Μεγαλύτερη ευκολία στην απόκτηση του Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού (ΕΣΑ) έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες αγροτουριστικών επιχειρήσεων, καθώς, εκτός από την αρμόδια υπηρεσία τουρισμού (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού ΠΥΤ του υπουργείου Τουρισμού), το Σήμα μπορεί να χορηγείται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) και ηλεκτρονικά μέσω του δικτύου eugo (για τα ελληνικά ΕΚΕ μέσω της διεύθυνσης http://www.ermis.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα καταλύματα που παρέχουν αγροτουριστικές υπηρεσίες θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να φέρουν το Ειδικό Σήμα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, τα οποία θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 5.000 ευρώ. Μάλιστα, εάν διαπιστωθεί διαφήμιση καταλύματος με χρήση του όρου «αγροτουριστικό» ή «αγροτουρισμός», χωρίς να έχει προηγουμένως χορηγηθεί ΕΣΑ, επιβάλλεται επίσης πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Continue reading