Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction»

www.voluntaryaction.gr
Το Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction» είναι μια πρωτοβουλία του Skywalker.gr και θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου, από τις 11.00 π.μ., στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντές και δυνητικοί εθελοντές, εταιρίες και στελέχη που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, τοπική αυτοδιοίκηση, άτυπες κοινωνικές ομάδες, συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας και ωφελούμενοι εθελοντικών προγραμμάτων, θα συναντηθούν σε μια κοινή γιορτή συνεργασίας, προσφοράς και ευγνωμοσύνης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη!
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η σύγκλιση του οικοσυστήματος του Εθελοντισμού, στην τροχιά της παραγωγής κοινωνικών αγαθών για την Ελλάδα της κρίσης και την παγκοσμιοποίηση των προσφύγων.
Στόχοι του Φεστιβάλ είναι:
Η άμεση επικοινωνία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το συντονισμό και την εναρμόνιση των ενεργειών τους
Η επιβράβευση των εθελοντών
Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών
Η επικοινωνία των εθελοντικών προγραμμάτων με τους πόρους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φεστιβάλ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.voluntaryaction.gr

Μάγδα Ζουπαντή,

Πρόσκληση
Voluntary Festival_Honor
Πρόγραμμα
Voluntary Festival_Program

ιδιωτική ασφάλιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων : Ένα εργαλείο προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή

cop21-coop
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι μια συζήτηση που αφορά το μέλλον γενικά και αφηρημένα .Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι εδώ .Το χαλάζι ο παγετός ,το χιόνι οι πλημμύρες ,οι καύσωνες είναι εδώ.
Και συνδέονται με την αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε , με την μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης και των υδατικών πόρων, με την μείωση της Βιοποικιλότητας και την ερημοποίηση αλλά και με την αύξηση των δασικών πυρκαγιών και την απώλεια πολλών φυτικών ειδών κυρίως φρούτων και λαχανικών και ως συνήθως μετά ακολουθούν διατροφικές κρίσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για πολλές περιοχές,που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα διατροφικής αυτάρκειας .
Όλα αυτά δεν είναι αγωνίες και μια συζήτηση για ένα μακρινό και αφηρημένο μέλλον!

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας μεταφέρω μια πρόσφατη εμπειρία μου όπου βίωσα με την οικολογική σοφία των 50+ τον τρόμο και την επείγουσα ανάγκη για μια στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε τοπικό επίπεδο,ότι δηλαδή συζητάμε σε εκδηλώσεις της πολιτικής κίνησης » Ευρώπη -Οικολογία »

Σε ένα οικογενειακό μας ταξίδι για το Κέντρο νεοσυλλέκτων στο Γύθειο κάναμε μια στάση στον Περιφερειακό της Τρίπολης . Εκεί αναζήτησα την παραδοσιακή ποικιλία Μήλων Τριπόλεως που τόσα είχα διαβάσει ως συλλέκτης παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων.Τα μήλα βρήκαμε σε έναν πλανόδιο πωλητή υπερήλικα . Αρωματικά μήλα αλλά και είχε ελάχιστα .
Είμαι ο τελευταίος καλλιεργητής στη περιοχή , τα καλλιεργώ από πείσμα και μόνο, παρά το ότι μπαίνω μέσα ,μας εξομολογήθηκε ! Μεγάλο το κόστος της φυτοπροστασίας τους ! έγιναν πολύ ευαίσθητα στις ασθένειες και θέλουν πολλά ΦΠΠ ! Μα το ανάποδο ξέραμε ότι ισχύει για τις παραδοσιακές ποικιλίες …κάπου πρέπει να κάνεις λάθος ! ΌΧΙ .Όλοι στην περιοχή της Τρίπολης έχουν εγκαταλείψει τα μήλα .Δείτε μόνοι σας πουθενά οι οπωρώνες της Τρίπολης….όλοι ε΄χουν αλλάξει καλλιέργειες …ΟΧΙ φυσικά στην κατεύθυνση καλλιέργειες ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή..απλά ετήσιες καλλιέργειες .
Συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά στη συζήτηση τις αναμενόμενες διατροφικές κρίσεις που έρχονται με την κλιματική αλλαγή ,ότι είναι δίπλα μας , ότι η συζήτηση για το κλίμα στο Παρίσι πέρασε στα ψιλά λόγω κρίσης ,ότι πολλές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων θα εξαφανισθούν ή θα εγκαταλειφθούν όπως συνέβη με τα μήλα Τριπόλεως .

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι Γεωργικές εκμεταλλεύσεις θ πρέπει να αναζητήσουν και να υιοθετήσουν νέες και σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των κινδύνων από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες .

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ανάγκη απο συμβουλευτικές υπηρεσίες εξειδικευμένων γεωπόνων .
Η διαχείριση των οικονομικών κινδύνων απαιτεί σύγχρονα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουν ζημίες που μπορεί να τους καθηλώσουν για χρόνια αφήνοντας την εκμετάλλευση σε δύσκολη ταμειακή θέση ή σε αδιέξοδη κατάσταση.
Ειδικότερα σήμερα όπου η πρόσβαση στη ρευστότητα είναι μαι πονεμένη ιστορία η ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής προβάλλει ως αναγκαία λύση .

Ακούγαμε σε ένα συνέδριο την ιστορία ενός Γερμανού αγρότη. Μας εξομολογήθηκε την περιπέτεια του πως καήκανε οι σταβλικές εγκατασταάεις του από πυρκαγιά σε γειτονικά κτήματα . Αυτο που συγκράτησα ήταν ότι σε ενα χρόνο ξανάχτισε το στάβλο και τις αποθήκες του!απο την αποζημίωση που έλαβε ,γιατί τα είχε όλα ασφαλισμένα . Σκέφτηκε φωναχτά ενας αγρότης της παρέας μας » Αυτό αν είχε συμβεί στη Μονάδα μου στα Γρεβενά θα με είχε διαλύσει….θα μ έπαιρνε μια δεκαετία και βάλε για να ξανασηκωθώ ! »

Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο περιβάλλον δεν είναι εποχή για να εκτίθενται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Ιδιωτικές εταιρίες Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής βλέπουμε να αξιοποιούν αυτό το εργαλείο .
Διαβάσαμε για την προσπάθεια της INTERAMRICAN να προσφέρει αυτές τις πρακτικές συμπληρωματικά στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ .
Περισσότερα εδώ. Ανακαλύψτε την ιδιωτική ασφάλιση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ….ως ένα εργαλείο προστασίας απο τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που δεν είναι και τόσο μακρινές όπως λέγεται!

Η INTERAMERICAN στα αγροτικά

Νέος Αναπτυξιακός : ΦΕΚ Α /117/2016

ΣΤΑΒΛ1
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Ν. 4399/2016 (ΦΕΚ Α 117 – 22.06.2016) Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.

Διαβάστε εδώ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ B΄
ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ – ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Άρθρο 6.
Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων
Άρθρο 7.
Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια
Άρθρο 8.
Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων
Άρθρο 9.
Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

Συνέδριο αρωματικών φυτών

agrotis-300x199
Το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στη Θράκη, θα γίνει στις 11 και 12 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, στο Ξενοδοχείο Αστήρ-Εγνατία.
Στο διήμερο συνέδριο θα αναπτυχθούν σημαντικές εισηγήσεις, από διακεκριμένους επιστήμονες του Δημοσίου, αλλά και ανθρώπους που έχουν πετύχει με συνεργατικά εγχειρήματα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, Πασχάλη Παπαδάκη, η Θράκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε θέματα καλλιέργειας Αρωματικών Φυτών, ειδικά στην Ρίγανη, στη Λεβάντα και στο Χαμομήλι.

Ήδη εδώ και 2 χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκρότησης μιας ομάδας καλλιεργητών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών(ΑΦΦ), σε Ροδόπη και Έβρο, αποτελούμενη από 24 άτομα με αρκετές εκτάσεις, αλλά και εγκαταστάσεις αποστακτηρίου. Μάλιστα στην ομάδα αυτή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν και άλλα 10 άτομα.

Στο συνέδριο θα τεθούν θέματα που θα αφορούν αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά, με τα ΑΦΦ, φροντίδες καλλιέργειας, κατάλληλο έδαφος, τρόποι οργάνωσης, μεταποίηση και δίκτυα αγορών.

«Το παν από όλα είναι ότι θέλουμε να ενθαρρύνουμε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά να το κάνουν, δείχνοντας πως υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι με ευοίωνες προοπτικές στη Θράκη», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.
ΠΗΓΗ ΠΑΣΕΓΕΣ/7-06-2016