ΠΑΣΕΓΕΣ: Προτάσεις αγροτικής πολιτικής

Β. Προτάσεις οριζόντιας Πολιτικής της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα

1. Πολιτική αγροτικής γης

Δεν έχει μέχρι σήμερα αναπτυχθεί στοχευμένη πολιτική γης έτσι ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια, οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις, όχι μόνο για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως για την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων. Continue reading

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης λόγω περικοπών στις εξισωτικές

Ανησυχία και ανασφάλεια επικρατεί στον Νομό της Ξάνθης με τις ενισχύσεις και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι περίμεναν να τις δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες. Αντ’ αυτού είδαν να πιστώνονται ελάχιστα χρήματα.

Κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στον ορεινό Δήμο Μύκης διαμαρτύρονται εντόνως για τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς δεν έλαβαν τα χρήματα που ανέμεναν και βάσει των οποίων είχαν κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό τους. Αποτέλεσμα ειναι να παραμένουν βουτηγμένοι στα χρέη για να διατηρήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Όπως διευκρινίζουν λόγω της ιδιαιτερότητας των ορεινών οικισμών αναγκάζονται να πληρωνουν οι ιδιοι τις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους και να αγοράζουν συνεχώς ζωοτροφές αφου στην περιοχή δεν υπάρχουν πεδιάδες για να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατα τους. Ωστόσο οι ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2012, και με τις οποίες μπορούσαν να καλύψουν ένα σεβαστό μέρος των εξόδων τους, δέχθηκαν βαρβάτο κούρεμα από το 2013 με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην μπορούν να ορθοποδήσουν.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού προέκυψε κατ’ εφαρμογή του Ν. 4264/14 και των σχετικών εντολών από πλευράς τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί επαναπροσδιορισμού των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις ωστόσο μειώθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα να μειωθεί και το ποσό που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι ως εξισωτική αποζημίωση. Μάλιστα κατά τη διανομή των βοσκοτόπων επικράτησε το απόλυτο χάος, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν δικαίωμα για βοσκή σε εκτάσεις άλλων Δήμων ή ακόμη και σε γειτονικούς Νομούς, όπως η Δράμα.

Για το 2014, οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Μύκης δήλωσαν 47.818 αιγοπρόβατα και 3.724 βοοειδή, τα οποία αντιστοιχούν σε 10.381,70 ζωικές μονάδες, στοιχεία που καταδεικνύουν πως το σύνολό σχεδόν των κατοίκων της ορεινής περιοχής δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί εάν όχι την κύρια μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους ίδιους. Την ίδια στιγμή δέχθηκαν κούρεμα που ξεπερνά το 60% και αγγίζει ακόμη και το 100% στις εξισωτικές αποζημιώσεις που λάμβαναν με ότι συνέπειες είχε αυτό στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ