Μαφιακή οικονομία!

Αν αυτή είναι πράγματι «η καλύτερη δημοκρατία», έχουμε σοβαρό πρόβλημα! / του Νίκου Ράπτη
λΑΔΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΣ
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο τζίρος της διαφθοράς στην Ελλάδα φθάνει ετησίως το 1% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, o κύκλος εργασίας της πορνείας φτάνει το 0.5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Γρηγόρη Λάζο, το 2000 οι –σε συντριπτικό ποσοστό άνδρες- χρήστες της πορνείας στη χώρα μας έφταναν το 1.5 εκατομμύριο (ο μισός πάνω-κάτω σεξουαλικά ενεργός ανδρικός πληθυσμός!)
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο κύκλος εργασιών του λαθρεμπορίου, πλην εκείνου των καυσίμων, εκτιμάται σε 1% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά τα καύσιμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η Motor Oil Hellas-διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε» και τα ΕΛΠΕ… αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες πληροφόρησης για τις τιμολογήσεις τους και παραπλανούν τους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα δύο διυλιστήρια «έχουν συνάψει καρτέλ… που επιβαρύνει τους καταναλωτές με περισσότερο από 1δις δολάρια τον χρόνο».
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα, την περασμένη εικοσαετία το λαθρεμπόριο των καυσίμων κόστισε στους Έλληνες πολίτες 30δις ευρώ.
Ο ίδιος εκτιμά πως ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα φτάνει τα 5δις ευρώ τον χρόνο (2% του ΑΕΠ)!
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα μας ανέρχεται ετησίως σε 1.2δις ευρώ (0.5% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται σε 52δις ευρώ τον χρόνο (25% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν βεβαιωμένες εισφορές ύψους 1.5% του ΑΕΠ. Μόνο τα κέντρα διασκέδασης κάνουν ανέλεγκτους τζίρους ύψους 10δις!

Από το 1979, οπότε η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη εισήγαγε σχετική ευνοϊκή ρύθμιση, μια σειρά από υπουργοί οικονομικών (Στέφανος Μάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Παπαθανασίου κ.ά) χάρισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δεκάδες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες» (ΠΑΕ). Τα επαγγελματικά αθλητικά σωματεία εξακολουθούν σήμερα να χρωστούν στην πολιτεία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργούν διαρκώς καινούργια χρέη.
Σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή Θόδωρο Σκυλακάκη, ανάλογο ποσό (270 εκατομμύρια) χρωστάνε τα δύο κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).
46136
Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους, τα ιδιωτικά ΜΜΕ οφείλουν… δέκα με δεκαπέντε φορές περισσότερα (3.2δις ευρώ)!
Τα λεφτά που παράγονται από διαφθορά, μαφιακή οικονομία, παραοικονομία κοστίζουν ακριβά.
Σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα βρίσκεται «στον πάτο» της ανταγωνιστικότητας. Αίτια «η ανεπαρκής κυβερνητική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, η αστάθεια των πολιτικών, η διαφθορά».
Υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις. Δύο εξ αυτών μοιάζουν θανατηφόρες.
Η πρώτη αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος: σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αδράνεια όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα μας κοστίσει 700δις ευρώ ως το 2100 (τουλάχιστο δύο φορές όσο το «μη βιώσιμο» δημόσιο χρέος μας).
Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, το… 85% της χώρας κινδυνεύει «πολύ» ή «μέτρια» από ερημοποίηση.
Η δεύτερη «σκοτεινή τάση» αφορά τη δημογραφία: έχουμε δείξει πως αν όλα τα στοιχεία παραμείνουν όπως εκείνα του 2008 (σύμφωνα με την Eurostat χειροτερεύουν), το 2100 θα έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο 2.3 εκατομμύρια Έλληνες κάτοικοι.
Το αποφασιστικό εδώ είναι πως όλα εξελίσσονται ως η χώρα να αρνείται να αντιδράσει στοιχειωδώς στις θανάσιμες αυτές απειλές, μεταφέροντας π.χ. πόρους και εξουσία στις γυναίκες και το περιβάλλον.

Επί Μεταπολίτευσης εμπεδώθηκε ένα σύστημα στο οποίο ο πλούτος παράγεται κυρίως από την διαφθορά, την παραοικονομία, τη μαφιακή οικονομία, τη λεηλασία του περιβάλλοντος, την αργομισθία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τη διαφθορά «η νομοθεσία (στην Ελλάδα) εξακολουθεί να είναι υπερβολικά πολύπλοκη» και το επίπεδο επιβολής του νόμου είναι «χαμηλό».
Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο εθνικό (ελληνικό) δίκαιο βασικοί κανόνες της ΕΕ» που αποσκοπούν στην πάταξή της.
Σύμφωνα με το State Department, «η κυβέρνηση της Ελλάδας δε συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας».
Η υπόθεση του Mall, της «λίστας Λαγκάρντ», της ποδοσφαιρικής «παράγκας» κ.λπ είναι η κορυφή του παγόβουνου των διευκολύνσεων που παρέχονται στη διαφθορά, την παραοικονομία, τις μαφιακές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία), την αργομισθία και τη λεηλασία του περιβάλλοντος.
Στο παραπάνω σκοτεινό σκηνικό, ίσως να μοιάζει με λεπτομέρεια πως όλα αυτά τα χρόνια εμπεδώνονται ανενόχλητες μια σειρά από πολλές ακόμα κακές πρακτικές: σύμφωνα με την Wikipedia, η Ελλάδα είναι τρίτη στον κόσμο (ανάμεσα σε 185 κράτη) στην κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων από ενήλικες.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το σωματικό βάρος του 68% των Ελλήνων υπονομεύει την υγεία τους -πράγμα που μας κατατάσσει στη 16η θέση σε 194 χώρες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ όσον αφορά τα θανατηφόρα οδικά ατυχήματα.
Σε αυτούς τους τομείς, και πολλούς άλλους που αφορούν την διαβόητη «καθημερινότητα», το πολιτικό σύστημα αρνείται να υιοθετήσει τις διεθνείς πετυχημένες πρακτικές για τη βελτίωση της κατάστασης.
Αφήνει απλά τα πράγματα να εξελίσσονται ανεξέλεγκτα, αδιαφορώντας για το κόστος τους σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα.
Αναδύεται έτσι το κύριο μοτίβο της κοινωνίας μας: μια εικόνα υπνοβασίας προς τον γκρεμό, όπου «γκρεμός» η άρση των βασικών όρων για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ένα εύπορο, δημοκρατικό και εθνικό κράτος στον ελλαδικό χώρο. Όλα συμβαίνουν ως η Ελλάδα να μην λειτουργεί καν ως οργανωμένη κοινωνία, αλλά μάλλον σαν συνονθύλευμα ατόμων και μικρών ομάδων (οικογένειες, συγχωριανοί, «συνάδελφοι», «σύντροφοι», «κολλητοί» κ.λπ) που θορυβούν όσο περισσότερο μπορούν, έχοντας κατανοήσει πως το πολιτικό σύστημα θα παρέμβει υπέρ τους αν κάνουν αρκετό κρότο -εφόσον (φυσικά) είναι αρκετά «ζουμεροί» οικονομικά και πολιτικἀ.
Μπορείτε να τα συζητήσετε όλα αυτά όσοι πάτε στις 24 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο για να γιορτάσετε τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Το σχετικό σαβουάρ βιβρ προβλέπει μάλιστα να το κάνετε με ύφος λελογισμένα σκυθρωπό και με διαπιστώσεις του τύπου «πολλά έγιναν, αλλά πολλά ακόμα μένει να γίνουν». Μόνο προσέξτε μη σας πιάσει κανά νευρικό γέλιο καθώς λέτε τέτοια και λεκιάσετε τζάμπα και βερεσέ το καλό το κοστούμι με τίποτα «κρασά» και σάλτσες
https://www.facebook.com/notes/10152126833637237/

Ερωτημα: Μπορώ τώρα να πουλώ χύμα κρασί νόμιμα !

zaxaroula
Ερώτημα: Θελω ν α πουλήσω χυμα κρασι εχω αμπελια και ειμαι αγροτης φετος με τα βιβλια εσοδων εξοδων θα κοβω τιμολογιο αρα μπορω να πουλαω κρασι?
gkrinos1@otenet.gr

Απάντηση Γεωπόνου 06/07/2014.
Σήμερα που μιλάμε δεν μπορείς ακόμη να πουλάς χύμα κρασί .. δεν είσαι νόμιμος .
OXI ! προς το παρόν δεν μπορείς να πουλάς χύμα κρασί ,δίχως να έχεις τον αντίστοιχο ΚΑΔ για μεταποίηση από την εφορία :ΚΑΔ 11.02.12 « παραγωγή οίνου από νωπά σταφύλια .. » που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ως ασφάλεια ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ) πέρα από τον ΟΓΑ !!!
ΝΑΙ! και μετά απορούμε γιατί κατέρρευσε η παραγωγική μας βάση !

Είμαστε σε αναμονή έκδοσης μια πολύ σημαντικής Κ ΥΑ με λεπτομέρειες για την οικοτεχνία και το ΚΗΜΟ- ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ όπου με μια μόνο άδεια και με την ιδιότητα του αγρότη θα μπορείς να παράγεις να μεταποιείς και να πουλάς αυτά που παράγεις(μόνο ότι παράγεις ) …εφόσον είσαι αγρότης εγγεγραμμένος στο Μητρώο αγροτών και στο ΚΗΜΟ …..αλλά αργήσαμε πολύ….με τις άλλαγές στο ΥΠΑΑΤ πήγαμε πίσω ..την απώλεια του Τσαυτάρη από το ΥΠΑΑΤ …θα την καταλάβουμε με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ ! Αν και προσωπικά περίμενα περισσότερα από τον κ.Τσαυτάρη τον ήθελα ακόμη πιο μαχητικό και με μονο μια άδεια να λειτουργεί το πολυλειτουργικό αγρόκτημα ..δίχως να υποχωρήσει στις πιέσεις του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και να χρειάζεται για την εστίαση και την διαμονή να αδειοδοτεί κι αυτό …!!
Ο πρώην ΥΠΑΑΤ κ.Τσαυτάρης Αθ. Είχε έτοιμες (3) τρείς ΚΥΑ για υπογραφή τον Ιούλιο 2014 .Αφορούσαν την Οικοτεχνία και την έναρξη του ΚΗΜΟ ,τα Πολυλειτουργικά αγροκτήματα και τις Αγορές Αγροτών (Farmer markets)
Μόλις εκδοθούν οι (3) ΚΥΑ τότε θα μπορείς αφού εγγραφείς στο Μητρώο αγροτών και στο ΚΗΜΟ να μεταποιείς την παραγωγή σου και να την πουλάς με την ιδιότητα του αγρότη … σαν κρασί χύμα ..

ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ- ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
χρηματοδοτηστε τα επενδυτικά σας σχέδια και υλοποιήστε τα
Παπακωνσταντίνου Δημήτριος :Γεωπόνος Σύμβουλος- Μελέτες (6977239066) ecogrev@gmail.com

Ερώτημα για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό

ΕΡΩΤΗΜΑ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΑΡΑΧΩΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
agelosraptis@

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ : ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ .


Ισχύουν για τη στιγμή που μιλάμε (6/7/2014) τα πιο κάτω:
ΒΗΜΑ 1ο
Θα ρωτησεις την Οικεία Περιφέρεια ή ΔΑΟΚ να σου πούνε αν έχει εγκριθεί και υλοποιέιται αντίστοιχο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού Γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη Περιφέρειά σας …δεν έχουν εγκρίνει όλες οι ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ .

Α ν ΟΧΙ τότε ισχύει αυτό:

ΒΗΜΑ 2ο
Ηλεκτροδότηση αρδευτικής γεώτρησης –ΕΚΤΟΣ Προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού
1. Αίτηση-1
2. Άδεια Χρήσης νερού για άρδευση .
3. Μελέτη άρδευσης ,εφόσον ο κινητήρας πρόκειται να είναι από 40 ΗΡ και άνω

Για επαύξηση ισχύος χρειάζεται και υφιστάμενος Λογαριασμός ΔΕΗ .

Διαδικασία
-Ακολουθεί επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιο υπάλληλο της οικείας Περιφερειακής Ενότητας
-Αποστολή ΓΕΩΡΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ στη ΔΕΗ για μελέτη και κοστολόγηση του έργου
-Συζήτηση της ΑΙΤΗΣΗΣ στην Επιτροπή Τοπικού Αγροτικού Εξηλεκτρισμού (ΤΕΑΕ) της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ -Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης
– Ειδοποίηση του δικαιούχου από τη ΔΕΗ για πληρωμή του κόστους και του τέλους κατασκευής του έργου από τη ΔΕΗ .
Για άδεια Χρήσης νερού και Μελέτη άρδευσης επικοινώνησε ecogrev@gmail.com (697723906) για περαιτερω .

ΒΗΜΑ 3ο
Αν στη Περιφέρεια σου υλοποιέιται ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ τοτε ισχύουν αυτά εδώ :

Ηλεκτροδότηση αρδευτικής γεώτρησης –Μέσω Προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού
Απαιτούμενα δικαιολογητικά :

• Αίτηση-1 Προς την οικεία Περιφερειακή Ενότητα -Τμήμα Υδροοικονομίας & Περιβάλλοντος που να περιγράφεται ο Μηχανολογικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσει και ότι θα συμμετάσχει με 20 % στη κοστολόγηση του έργου που η μελέτη της ΔΕΗ θα εκτιμήσει
• Αντίγραφο άδειας ανόρυξης της υδροληψίας και άδειας χρήσης νερού.
• Έκθεση με τα γεωλογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά της υδροληψίας.
• Μελέτη άρδευσης εφ΄όσον ο κινητήρας θα είναι πάνω από 40 ΗΡ .
• Τοπογραφικό διάγραμμα πού θα παρουσιάζει τους χώρους χρήσης νερού, τις συντεταγμένες της υδροληψίας και των πλησιέστερων υφιστάμενων υδροληψιών για κάθε χρήση σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87,σε ακτίνα 300μ.
• Αντίγραφα Ε1,Ε9 Εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης.
• Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86.
• Βεβαίωση ότι είναι Γεωργός : Φωτοτυπία βιβλιαρίου Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση απο Μητρώο Αγροτών
• Φωτοτυπία ταυτότητας.
• Παράβολο 50 € για την έκδοση γεωργοτεχνικού δελτίου για την ηλεκτροδότηση , από την Οικεία Π.Ε

Διαδικασία
-Ακολουθεί επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιο υπάλληλο της οικείας Περιφερειακής Ενότητας
-Αποστολή ΔΕΛΤΙΟΥ στη ΔΕΗ για μελέτη και κοστολόγηση του έργου
-Συζήτηση της ΑΙΤΗΣΗΣ στην Επιτροπή Τοπικού Αγροτικού Εξηλεκτρισμού (ΤΕΑΕ) της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ -Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης
– Ειδοποίηση του δικαιούχου από τη ΔΕΗ για πληρωμή του κόστους και του τέλους κατασκευής του έργου από τη ΔΕΗ .

ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ επικοινώνησε στο ecogrev@gmail.com (6977239066)
Παπακωνσταντίνου Δημήτριος γεωπόνος σύμβουλος .

Για αγροτικές μελέτες δες κι εδω : www.agro-foods.com