Ερώτημα για σύσταση Ο.Ε απο αγρότες .

ΕΡΩΤΗΜΑ

Ο άνεργος γιός μου με φίλο του σκοπεύουν να ασχοληθούν με την γεωργία συστήνοντας ΟΕ. Παρακαλώ εάν έχετε την καλοσύνη και τον χρόνο, να μου δίνατε την άποψη σας στα κατωτέρω:

1) Προηγείται η σύσταση της ΟΕ και μετά εντάσσονται τα χωράφια (παραχώρηση ή ενοικίαση) στην ΟΕ;

2) Σε ποιόν φορέα ασφαλίζονταικαι σε ποιό στάδιο της διαδικασίας;

3) Τα χωραφάκια μπορεί να ευρίσκονται και εκτός της περιφέρειας/χωριό όπου θα έχει έδρα η ΟΕ;

4) Στο ιδιωτικό συμφωνητκό ενοικίασης αγροτεμαχίου, είναι αποδεκτό αντί ετήσιας καταβολής χρηματικού αντιτίμου να παραχωρείται πχ, το 25% του παραγόμενου προιόντος;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο, την υπομονή και την ανοχή σας.

Με τιμή

Γ.Κ

 

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ  ΕΙΔΙΚΩΝ 
Έθεσα το θέμα και σε  εξειδικευμένα Γραφεία Μελετών συσχετίζοντας το  με την  δημιουργία Ομάδων Παραγωγών (με νομικό πρόσωπο την Ο.Ε)   και αναδημοσιεύω την απάντηση που έλαβα.

Αγαπητέ Κε Παπακωνσταντίνου,

Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω στα ερωτήματα που θέτετε γιατί ανάλογο θέμα με έχει απασχολήσει στο παρελθόν αλλά θεωρώ ότι τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντώνται από δικηγόρους/συμβολαιογράφους (σύσταση και καταστατικό) και λογιστές (τα υπόλοιπα).

Προσωπικά, πάντα έτσι πράττω σε αντίστοιχες περιπτώσεις

 

1) θεωρώ ότι προηγείται σε κάθε περίπτωση η σύσταση της ΟΕ διότι ο νόμος για τις Ομάδες Παραγωγών αναφέρει ότι συστήνονται από νομικά πρόσωπα (άρα η ύπαρξη εταιρικού ΑΦΜ είναι προαπαιτούμενο για αίτηση αναγνώρισης)

2) σίγουρα ο ΟΑΕΕ ως Φορέας ασφάλισης. Αν υπάρχει δυνατότητα και για άλλους (π.χ. ΟΓΑ) καλύτερα να ρωτήσουν απ’ ευθείας στο φορέα ή να συμβουλευτούν λογιστή. Ανάλογα με την ειδικότητα των μετόχων πάντα, διότι για τους μηχανικούς επί παραδείγματι, είναι άλλο καθεστώς.

3) Όσον αφορά την ΟΕ καθεαυτό, τα αγροτεμάχια μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στην επικράτεια. Όσον αφορά την Ομάδα παραγωγών, υπάρχουν περιορισμοί όχι τόσο ως προς τη γεωγραφική θέση άλλα ως προς τα παραγόμενα προϊόντα. Αν υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκεί σαφώς υπάρχουν περιορισμοί ως προς την περιοχή.

4) Για το σημείο αυτό δε μπορώ να απαντήσω, αλλά προσωπικά θα συμβουλευόμουν δικηγόρο (συμβάσεις), λογιστή και την αρμόδια ΔΟΥ (Εισόδημα/Μητρώο).

Τέλος, σε σχέση με την αναφορά σας σε δημοκρατικές διαδικασίες για εκλογή οργάνων και διοίκησης, εδώ υπάρχει θέμα καθώς οι ΟΕ είναι εμπορικές εταιρείες κατά το νόμο και δε λειτουργούν «συλλογικά». Έχουν μετοχές ή ποσοστό ιδιοκτησίας και όχι μερίδες (αδιαίρετο ιδιοκτησίας) όπως οι Συνεταιρισμοί. Κάθε μέτοχος είναι υπεύθυνος για την εταιρεία ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτήν, με το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας ενώ για χρέη ή ζημίες, προβλέπεται προσωποκράτηση. Συνεπώς, εξ’ ορισμού δε μπορεί να υπάρχει συλλογική διαχείριση αλλά προσωπική ευθύνη ολίγων. 2 άτομα βέβαια δε μπορούν να συστήσουν Συνεταιρισμό αλλά αν θέλουν πιο «δημοκρατικές» διαδικασίες, και πάντα στο βαθμό που προβλέπεται από το νόμο για τις ΟΕ, θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις «ειδικές» προβλέψεις για τη λειτουργία και τον έλεγχο της εταιρείας, σε καταστατικό.

Δ. Σωτηρόπουλος

Αν και δεν είναι τόσο απλό η απάντηση γενικά είναι:
 
1. ΝΑΙ
2. ΟΓΑ (με την γνωστή διαδικασία)
3. ΝΑΙ
4. ΝΑΙ
 
Χρύσανθος Κωστάκος

ΚΑΛΟ είναι να αποτανθείς στη *ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ
& ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ* του ΥΠΑΑΤ για να ενημερωθεις .
1.Πρώτα κανείς την σύσταση της Ο.Ε με καταστατικό τετοιο (αν δεν θελεις να
πληρωνεις δικηγόρο και γιαυτό, σου δινουν αναλογο καταστατικο στο ΥΠΑΤ
και το προσαρμόζεις) που θα μπορεί να αναγνωριστεί σαν ομάδα παραγωγών και
με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που θα καθορίζει κανόνες παραγωγής και
εμπορίας των προϊόντων που παράγουν,
2. Στον ΟΑΕΕ εκτος αν ειναι στον ΟΓΑ και εμπίπτουν στα πληθυσμιακά κριτήρια
( αρθρο 25 του Ν. 3846/10));;;;
3. ναι
4.ναι
 
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ Ο.Ε και οχι την νομικη μορφη του
Συνεταιρισμου, ετσι λυνεις και το πρόβλημα της ασφάλισης που είναι ΟΓΑ
 
α.χωνας

Οσοι συνάδελφοι   επιθυμούν  μπορούν απαντήσουν   συμμετέχοντας στο διάλογο για ενα θέμα που θα μας απασχολήσει με τους Συνεταιρισμούς Νέας Γενιάς .

Κρίσιμα σημεία στη Νεα ΚΑΠ μετα το 2013

Για πρώτη φορά τα κράτη μέλη σχεδιάζουν στα μέτρα τους την εφαρμογή της ΚΑΠ  μέσα από μια εθνική  στρατηγική με βάση τις ανάγκες τους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη γεωργία και το περιβάλλον .
Μέχρι σήμερα είχαμε  γενικά ευνοϊκές ρυθμίσεις σαν Μεσογειακός Νότος  ,τώρα καλούμαστε να σχεδιάσουμε  την αγροτική πολιτική στα μέτρα μας  από το σημείο μηδέν

Διαβάστε εδω τα ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013

Καταμερισμός των κονδυλίων Βιολογικής ανα Περιφέρεια

Να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνει καταμερισμός των πιστώσεων του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» ανά Περιφέρεια ζητάει με επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Χαρούμενος .

Αποδέκτες της επιστολής είναι ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης οι δύο Υφυπουργοί κ Δριβελέγκας και κ. Ροντούλης, ενώ κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Βιολογική Γεωργία

Σύμφωνα με την υπ’αριθ. 74/4119/13-01-2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να συμμετάσχουν στη δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2007-2013.

Στην παράγραφο 2 της εν λόγω πρόσκλησης αναφέρονται οι πιστώσεις – χρηματοδότηση, το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 40.000.000 €.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η παραγωγή βιολογικών προϊόντων εφαρμόζεται και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ η Περιφερειακή ενότητα Γρεβενών κατέχει την πρώτη θέση σε παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα με το 14% της παραγωγής να είναι βιολογικά προϊόντα ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι 4,5%. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι 216 καλλιεργητές και 45-50 κτηνοτρόφοι (400 βοειδή, 12.000 αιγοπρόβατα, 700 χοιρομητέρες).

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυναμική παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα να γίνει καταμερισμός των πιστώσεων του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» ανά Περιφέρεια όπως αυτό εφαρμόστηκε και στο Μέτρο 1.2.1 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Εκδήλωση: Πώς μπορεί η Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της μέσα στην Ευρώπη;

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
διοργανώνεται από το ΙΔΡΥΜΑ HEINRICH BÖLL Βερολίνο 23-24 Ιανουαρίου 2012

Το Ίδρυμα HEINRICH BÖLL (προς τιμήν του συγγραφέα Heinrich Böll ) είναι πολιτικός οργανισμός συνδεδεμένος με το κόμμα των Πρασίνων (Die Grüne/ Bündniss 90) στο Βερολίνο. Για περισσότερα επισκεφτείτε  http://www.boell.de/service/home.html  και για τη διάσκεψη (γερμανικά) http://www.boell.de/calendar/VA-viewevt-de.aspx?evtid=10651

Η Ελλάδα σε κρίση

Πώς μπορεί η Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της μέσα στην Ευρώπη;

Διεθνής Διάσκεψη

σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου/Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών

Η κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα αποκαλύπτει την μεγάλη ανάγκη της για αλλαγή στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία. Υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η χώρα εξαναγκάζεται σε ευρύτατες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της και να ενισχύσει την οικονομική της ισχύ και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο η πολιτική λιτότητας και τα εκσυγχρονιστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, έχει φανεί ότι όξυναν την οικονομική κρίση, πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και θεωρούνται άδικα- αν και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα αποτελείται από διάσπαρτες τάσεις που δεν μπορούν να έρθουν σε μια συνεννόηση μεταξύ τους. Θα μπορέσει η χώρα να βρει τη δύναμη, υπό τη διπλή πίεση, αφ’ ενός των οργισμένων ανθρώπων στους δρόμους και αφ’ ετέρου των προσδοκιών των εταίρων της στην Ευρώπη αλλά και των πιστωτών της σε όλον τον κόσμο, να υπερνικήσει τις πολλαπλές κρίσεις που την μαστίζουν και να επιτύχει μια αυτοκαθοριζόμενη κοινωνική αλλαγή; Και πώς μπορεί η Ευρώπη να υποστηρίξει μια τέτοια αλλαγή που είναι και προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, έχει δυνατότητες. Είχε όμως μέχρι τώρα πολύ κακή διακυβέρνηση. Αυτό το παραδέχονται πλέον και αρκετά μέλη της πολιτικής ελίτ.

Το συνέδριο εξετάζει τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές ευθύνες, τις εντονότατες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική δημοκρατία και η ελληνική κοινωνία, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται ώστε, αυτή η κατάσταση ανάγκης στην περιφέρεια της Ευρώπης να μετασχηματιστεί σε αρετή προς όφελος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συμμετέχουν:

Kωνσταντίνος Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδα, Αθήνα
Daniel Cohn Bendit, ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

επίσης:

Jens Bastian, Task Force της Ε.Ε.για την Ελλάδα, Αθήνα
Νικόλαος Χαριτάκης, καθηγητής οικονομίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Ελληνικό Πράσινο Κόμμα
Viola von Cramon, μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου – Πράσινοι/Συμμαχία90
Stefanie Endlich, καθηγήτρια και εκδότρια τέχνης, Βερολίνο
Αλέξανδρος Ευκλείδης, σκηνοθέτης, Θεσσαλονίκη
Wolfgang Hoelscher-Obermaier, Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσ/νίκη
Martin Knapp, Γερμανοελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Αθήνα
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Αθήνα
Δημήτρης Ράλλης, Πρέσβης της Ελλάδας στην Γερμανία
Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη, καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης, Πανεπ.Αθηνών
Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής – αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Ρέθυμνο
Μαρία Τοπάλη, συγγραφέας, Αθήνα
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελένη Βαροπούλου, κριτικός θεάτρου, Βερολίνο/Αθήνα
Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Helmut Wiezenthal, oμότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Humboldt Βερολίνου

δειτε εδω τη ζωντανή μετάδοση : http://www.boell.de/mediathek/mediathek-stream.html

 

Πηγή: http://melittag.wordpress.com/

Μπαιρακτάρης Δ: Η επιχειρηματικότητα να εκφραστεί με συλλογικά σχέδια βελτίωσης .

Σχέδια βελτίωσης μεμονωμένων παραγωγών με μικρούς κλήρους και με επενδύσεις παγίων που αποσβένονται μετά «θάνατον» δεν έχουν πλέον καμία τύχη και δεν μπορεί να είναι μία συνεχιζόμενη πολιτική. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να εκφραστεί συλλογικά με σχέδια βελτίωσης που επιχορηγούνται σε ομάδες και οι οποίες θα πρέπει να ταυτίσουν τη παραγωγή τους με το ποιοτικό μοντέλο παραγωγής και την αειφορία.

διαβάστε την εισήγηση : Η αγροτική ανάπτυξη στη Βόρεια Εύβοια ΟΜΙΛΙΑ[1]

Πρόσκληση Βιολογικής Γεωργίας απο 16/1/2012 – 29/2/2012

Περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 16/01/2012- 29/2/2012

Δικαιούχοι

Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:

α. επαγγελματίες αγρότες

β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του

συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό

μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του

συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό

δίκαιο.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την εγγραφή στο ΜΑΑΕ γίνεται μηχανογραφικά.

Κριτήρια Ένταξης

I. Κριτήρια Επιλεξιμότητας:

α. Να υποβάλλουν, αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • • Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου.
    Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι

δυνατόν να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ του 2011 του ενδιαφερόμενου.

  • • Κατέχονται νόμιμα σε όλη την περίοδο δέσμευσης, γεγονός που τεκμηριώνεται με την προσκόμιση των απαιτούμενων

δικαιολογητικών. Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών ή

σε άλλη γεωργοπεριβαλλοντική δράση. Εξαίρεση αποτελεί η δράση 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», με τη οποία είναι δυνατόν

να συνδυαστεί για διαφορετικά αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης.

  • • Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 1 στρέμμα, το οποίο δεν πρέπει να μειώνεται σε όλη τη

διάρκεια της περιόδου δέσμευσης. Το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 3 στρέμματα για τις

μόνιμες φυτείες (ελαιοκομία, αμπελοειδή) και σε 2 στρέμματα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες του πίνακα ενισχύσεων. Σε

περίπτωση μικτών εκμεταλλεύσεων το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 3 στρέμματα.

  • • Τα ενταγμένα αγροτεμάχια δεν είναι δυνατόν να αντικαθίστανται από άλλα σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης.

Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια. Επίσης σε περίπτωση συγκαλλιέργειας

πρέπει και οι δύο καλλιέργειες να είναι επιλέξιμες.

II. Κριτήρια Επιλογής:

Από τους υποψηφίους που πληρούν καταρχήν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της προηγούμενης παραγράφου, γίνεται κατάταξη αυτών.

Η σειρά κατάταξης προκύπτει ως άθροισμα της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα γενικά κριτήρια

επιλογής και της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα ειδικά κριτήρια επιλογής της δράσης.

Συγκεκριμένα τα γενικά και ειδικά κριτήρια επιλογής, η βαθμολογία και η σειρά προτεραιότητας των είναι ως εξής

(1) Ειδικά κριτήρια επιλογής

Κριτήριο Βαθμοί

Παραγωγός φυτικών βιολογικών προϊόντων 30

Παραγωγός βιολογικών ζωοτροφών 10

Υποβολή σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και

Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων 30

Παραγωγός ζωικών βιολογικών προϊόντων 5

Παραγωγός προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ (μέρος ή σύνολο παραγωγής) 10

Μέγεθος υπό ένταξη εκμετάλλευσης:

  • • Έκταση 2 – 4 Ha   10
  • • Έκταση > 4 Ha      15

Εκμετάλλευση σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των 3100 κατοίκων  10

Η σειρά προτεραιότητας των ειδικών κριτηρίων επιλογής είναι:

1. Παραγωγός φυτικών βιολογικών προϊόντων

2. Υποβολή σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων

3. Μέγεθος εκμετάλλευσης: έκταση > 4 Ha

4. Μέγεθος εκμετάλλευσης: έκταση 2 – 4 Ha

5. Παραγωγός ζωικών βιολογικών προϊόντων

6. Παραγωγός προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ (μέρος ή σύνολο παραγωγής)

7. Παραγωγός Βιολογικών ζωοτροφών

8. Εκμετάλλευση σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των 3100 κατοίκων

(2)  Γενικά κριτήρια επιλογής Βαθμοί

Επαγγελματίας αγρότης 50

Νέος γεωργός με επιχειρηματικό σχέδιο μέτρο 1.1.2 του Π.Α.Α  2007-2013     30

Επαγγελματίας αγρότης με αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο

του 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος 20

Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 μεγαλύτερη του 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης  20

Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 από 10 έως και 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης 10

Μόνιμος κάτοικος του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης 10
Η σειρά προτεραιότητας των γενικών κριτηρίων επιλογής είναι:

1. Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 μεγαλύτερη του 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης

2. Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 από 10 έως και 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης

3. Νέος γεωργός με επιχειρηματικό σχέδιο του μέτρου 1.1.2 του Π.Α.Α 2007-2013

4. Επαγγελματίας αγρότης με αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο του 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος

5. Επαγγελματίας αγρότης

6. Μόνιμος κάτοικος του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης
Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται στη σειρά κατάταξης όσοι συγκεντρώνουν μεγαλύτερη βαθμολογία στα ειδικά κριτήρια

επιλογής, με την παραπάνω σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη τα γενικά κριτήρια με την

σειρά προτεραιότητας, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Όλα τα παραπάνω γενικά κριτήρια επιλογής, με εξαίρεση τη μόνιμη κατοικία του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης, για

την οποία απαιτείται προσκόμιση σχετικού δικαιολογητικού, προκύπτουν μηχανογραφικά. Για την τεκμηρίωση της ιδιότητας του νέου

γεωργού με επιχειρηματικό σχέδιο απαιτείται απόφαση ένταξης στο μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων γεωργών» του Π.Α.Α 2007-2013, η ύπαρξη της οποίας ελέγχεται μηχανογραφικά.

 

1. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη σύμφωνα με έντυπο που διατίθεται από τη

μηχανογραφική βάση. Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του αιτούντος από

οποιαδήποτε δημόσια αρχή.

Το έντυπο αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και της εκμετάλλευσής του,

όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης (ΑΕΕ), χορηγείται από τις Διευθύνσεις

Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας ΔΑΟ της

αιρετής Περιφέρειας κατά περίπτωση ή τα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ ή τις οικείες Ε.Α.Σ με τη χρήση μόνο του ΑΦΜ του

αιτούντος.

Στο Παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης παρατίθεται υπόδειγμα αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και Σχεδίου

Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).

2. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την  ταυτοπροσωπία
3. Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων
τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης. Η

νόμιμη κατοχή αγροτεμαχίου τεκμηριώνεται:

αα. Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια,

Για τις περιοχές της χώρας που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο με την υποβολή αντίγραφου του κτηματολογίου. Σε

περίπτωση που δεν έχει γίνει κτηματογράφηση στην περιοχή με την προσκόμιση των παρακάτω εγγράφων:

α. Όταν ο αιτών είναι κύριος των επιλέξιμων αγροτεμαχίων, υποβάλλεται ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό

μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, υποβάλλεται

νόμιμα θεωρημένο το έντυπο Ε9 του αιτούντος, στο οποίο είναι καταχωρημένο το προς ένταξη αγροτεμάχιο.

β. Όταν ο αιτών είναι επικαρπωτής των επιλέξιμων αγροτεμαχίων, υποβάλλεται ακριβές αντίγραφο της συμβολαιογραφικής

πράξης σύστασης της επικαρπίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής της από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα δικαιολογητικά κατοχής της γεωργικής εκμετάλλευσης έχουν κατατεθεί στο φορέα

υλοποίησης για άλλες δράσεις ή προγράμματα, δεν είναι απαραίτητο να επανυποβληθούν, αλλά πρέπει να αναφέρεται

η δράση ή το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη υποβληθεί, προκειμένου να ελεγχθούν από τον φορέα

υλοποίησης.

ββ. Για τα μισθωμένα αγροτεμάχια

i. Όταν ο αιτών είναι μισθωτής, με την υποβολή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης. Στα ιδιωτικά συμφωνητικά

μίσθωσης πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά για κάθε αγροτεμάχιο η ακριβής τοποθεσία, η έκταση, το χαρτογραφικό

υπόβαθρο, ο Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη και η χρονική περίοδος της μίσθωσης. Η διάρκεια της μίσθωσης πρέπει να

καλύπτει την περίοδο δέσμευσης του δικαιούχου.

ii. Σε περίπτωση μίσθωσης με διάρκεια μεγαλύτερη των εννέα ετών, με την υποβολή ακριβούς αντιγράφου της

συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής της από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή από άλλη αρμόδια υπηρεσία. Στο μισθωτήριο

έγγραφο σημειώνεται η ένδειξη «θεωρήθηκε», η χρονολογία θεώρησης και το έγγραφο υπογράφεται από τον εντεταλμένο

υπάλληλο.

4. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) πενταετούς διάρκειας

Ως Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης νοείται ένα επιχειρησιακό σχέδιο της εκμετάλλευσης διάρκειας όσο και η περίοδος

δέσμευσης, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα αγροτεμάχια, ο τρόπος κατοχής, αξιοποίησης και περιβαλλοντικής

διαχείρισης καθώς και άλλα στοιχεία σχετικά με την εκμετάλλευση. Το ΣΠΔ δύναται να συνταχθεί είτε από τον ενδιαφερόμενο

είτε από σύμβουλο.

Στην περίπτωση επιλογής συμβούλου, υπεύθυνου για την εκπόνηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής του ΣΠΔ, ο

δικαιούχος υποχρεούται με τη δήλωση εφαρμογής να προσκομίσει και το αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ αυτού

και του συμβούλου καθώς και παραστατικό αμοιβής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ),

οπότε χορηγείται δαπάνη τεχνικής στήριξης που μπορεί να ανέλθει μέχρι 15 ευρώ/Ha/έτος.

5. Αντίγραφο πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου σε περίπτωση που είναι διαφορετικός από αυτόν που έχει δηλωθεί

στην ΑΕΕ.

6. Καταστατικό σύστασης της εταιρείας προκειμένου για νομικά πρόσωπα και ορισμός εκπροσώπου που υπογράφει τη

σύμβαση και έχει την ευθύνη της εφαρμογής της.

7. Βεβαίωση του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι

καλλιέργειες και ο χρόνος έναρξης της βιολογικής καλλιέργειας ανά αγροτεμάχιο, όταν η πιστοποίηση των αγροτεμαχίων

βρίσκεται σε ισχύ και χωρίς διακοπή (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια με καλλιέργειες σε μεταβατικό στάδιο). Εφόσον υπάρχουν

καλλιέργειες που προορίζονται για ζωοτροφές θα επισημαίνονται, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχουν βιολογικές

καλλιέργειες θα γίνεται απλή αναφορά.

Συμπληρωματικά δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα ειδικά κριτήρια επιλογής συνυποβάλλονται, ως εξής:

α. Σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων. Σε περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί

με την αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης του δικαιούχου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

που εκπροσωπείται από τον Δ/ντη της ΔΑΟΚ ή της ΔΑΟ κατά περίπτωση.
β. Για την τεκμηρίωση της παραγωγής ζωικών βιολογικών προϊόντων, βεβαίωση του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης

Βιολογικών Προϊόντων

γ. Για την τεκμηρίωση της παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ παραστατικά από τα οποία να φαίνεται ότι ο δικαιούχος έχει

παραδώσει προϊόν σε μεταποιητική μονάδα, η οποία είναι πιστοποιημένη για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ

δ. Βεβαίωση του δημάρχου για την τεκμηρίωση ότι η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των

3.100 κατοίκων

ε. Βεβαίωση του δημάρχου για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του υποψήφιου δικαιούχου στον τόπο που βρίσκεται

η έδρα της εκμετάλλευσής του. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών το μόνιμο της κατοικίας εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης φέρει

ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.ά). Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η

εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας

Ο φορέας υλοποίησης της δράσης μπορεί να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την

ορθότητα όσων δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι στην αίτηση ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση ενίσχυσης για μια μόνο πρόσκληση είτε αυτή αφορά την ίδια

δράση είτε άλλες δράσεις. Εξαίρεση αποτελεί η δράση 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία» η οποία μπορεί να συνδυαστεί με τη δράση 1.1

«Βιολογική Γεωργία» για διαφορετικά όμως αγροτεμάχια της υπό ένταξης εκμετάλλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση κατά την

αξιολόγηση θα απορρίπτονται και οι δύο αιτήσεις ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί.

Διαβάστε την πρόσκληση ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ[1]

Τεχνική υποστήριξη : Παπακωνσταντίνου Δημήτριος (6977 239 066)

1ο Επιμορφωτικό Συνέδριο Αγροτικών Προϊόντων «Καλλιέργεια -Τυποποίηση- Προώθηση»

 

1ο Επιμορφωτικό Συνέδριο Αγροτικών Προϊόντων «Καλλιέργεια ΤυποποίησηΠροώθηση

 θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 2012.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η κατάρτιση των αγροτών νέων και παλαιοτέρων για τις πιο προσοδοφόρες και με μεγαλύτερη εμπορική προοπτική καλλιέργειες, και για την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στα τελικά προϊόντα η κατάλληλη τυποποίηση και οι νέοι τρόποι προώθησης τους.

Διαβάστε εδω το Πρόγραμμα

Φόρμα για Αιτηση Συμμετοχής 

Κόστος Συμμετοχής :

Το κόστος συμμετοχής στο συνέδριο είναι

70 € μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ,

86,1€

 

τελική τιμή

, και περιλαμβάνει την παρακολούθηση του συνεδρίου, το συνεδριακό υλικό

,

 

συμμετοχή στα διαλείμματα καφέ

 

.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Κατάθεση σε λογαριασμό της εταιρείας

Κάθετες Επικοινωνίες ΕΠΕ: Marfin Bank Αρ

.

 

λογαριασμού

0198015425, με την ένδειξη: ‘Καλλιέργεια ΤυποποίησηΠροώθηση

IBAN Number: GR-26-028-0240-0000000198015425

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

:

Στη θέση καταθέτης να αναγράφεται η επωνυμία της εταιρίας ή το

ονοματεπώνυμό σας

 

 

 

.

 

Απαραιτήτως να μας στέλνετε μέσω

FAX (στο 210923.5242) το αποδεικτικό της τράπεζας

.

 

Προτάσεις ΚΕΟΣΟΕ,ΕΔΟΑΟ για το ν/σ Αγροτουρισμού

Ένα σημαντικό νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση (η ημερομηνία παρεμβάσεων έληξε στις 12/1/2012 στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Τουρισμού Πολιτισμού, όπου έχουν αναρτηθεί οι παρατηρήσεις κατ’ άρθρο) που αφορά την μέσω του Τουρισμού της υπαίθρου στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο εμπλουτισμού και διαφοροποίησης του εγχωρίου τουριστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ η ΕΔΟΑΟ και η ΠΑΣΕΓΕΣ έκαναν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

 

ΚΕΟΣΟΕ:

 

Σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον:  ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ,  στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ανακοινωθεί, υποβάλλουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

Άρθρο 2:   Γενικοί Ορισμοί  

§  5 Οινοτουρισμός

 

α) Θεωρούμε ότι ορθότερη διατύπωσης της φράσης «κατανάλωση και αγορά οίνου και παραπροϊόντων στον τόπο παραγωγής» είναι η «κατανάλωση , αγορά οίνου και προϊόντων αμπέλου και οίνου στον τόπο παραγωγής» αφού οι εκφράσεις «αμπελοοινικό προϊόν και προϊόντα αμπέλου και οίνου» καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προϊόντων που αναφέρονται στους  ορισμούς του ΚΑΝ (ΕΚ) 1234/07 που διέπει τον αμπελοοινικό τομέα, και των υπόλοιπων παραγόμενων προϊόντων του τομέα, ενώ τα παραπροϊόντα αναφέρονται σε μία μόνο μικρή κατηγορία.

 

β) Στον ορισμό του Οινοτουρισμού θα πρέπει να ενταχθούν η αναπτυγμένη σε χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα, έννοια των Δρόμων του Κρασιού και της σήμανσής τους.

 

γ) § 9.  Ειδικά για τα οινοποιεία που θα χαρακτηρισθούν επισκέψιμα και θα χρήζουν αδειοδότησης θα πρέπει να προβλεφθεί διακεκριμένος τρόπος επισήμανσης των επισκέψιμων οινοποιείων, ενώ είναι αυτονόητο ότι με παράγωγη νομοθεσία θα καθορισθούν οι προϋποθέσεις αδειοδότησης τους,  στις  οποίες  θα πρέπει να συμμετέχουν οι φορείς του αμπελοοινικού κλάδου

 

Άρθρο 9 : Ειδικές φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους αγρότες                  
                 που παρέχουν υπηρεσίες Αγροτουρισμού

 

§ 1. Η διάταξη αυτή θα πρέπει να συνάδει με τον ισχύοντα ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, σύμφωνα με τον οποίο αγρότης θεωρείται ο ενασχο-λούμενος με τις γεωργικές δραστηριότητας κατά 30% (έναντι 51% που ίσχυε προηγουμένως)  του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% (έναντι 51% που ίσχυε προηγουμένως) του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του.

 

Συνεπώς το αναγραφόμενο ποσοστό  50%, πρέπει να προσαρμοστεί στο 35%

 

Άρθρο  10

Και στο άρθρο αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί η έκφραση «κατανάλωση οίνων και παραπροϊόντων»  με την έκφραση «κατανάλωση οίνων και προϊόντων αμπέλου και οίνου »

 

Άρθρο 11

 

Στους φορείς παροχής υπηρεσιών Οινοτουρισμού θα πρέπει να ενταχθούν και οι υπερκείμενες οργανώσεις τους (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ)
 
 

ΕΔΟΑΟ

 

Κατά αρχήν θεωρούμε ότι το παρόν σχέδιο έχει λάβει υπόψη του την απαίτηση του κλάδου ο οινοτουρισμός να θεωρηθεί ως αυτόνομη έννοια ειδικής μορφής τουρισμού στο πλαίσιο του Τουρισμού Υπαίθρου.

– Στο άρθρο 2 παράγραφος 9 θα πρέπει να εξειδικευτεί και το ειδικό σήμα Τουρισμού Υπαίθρου – Επισκέψιμο οινοποιείο ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί η έκδοση απόφασης σχετικά με προδιαγραφές που θα πληροί το επισκέψιμο οινοποιείο.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου καθώς και οι περιφερειακές Οργανώσεις των Δρόμων του κρασιού θα πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο για τα επισκέψιμα οινοποιεία.

– Στο άρθρο 10 θα πρέπει να προστεθούν τα εξής:
μετά το σημείο «… επιμορφωτικών σεμιναρίων και πολιτιστικών…» να προστεθεί «και άλλων συναφών εκδηλώσεων».
μετά το σημείο «…με το αμπέλι και τον οίνο…» να προστεθεί «…παραγωγής και…»
– μετά το σημείο «…ή στον περιβάλλοντα χώρο τούτου …» να προστεθεί «και η παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας».

– Στο άρθρο 11 σχετικά με τους φορείς Παροχής Υπηρεσιών Οινοτουρισμού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι Οργανώσεις και τα δίκτυα των επιχειρήσεων, δηλαδή μετά το σημείο «… ιδρύονται κατά τις κοινές διατάξεις » να προστεθεί «…οι οργανώσεις και τα δίκτυα τους…».

 

ΠΑΣΕΓΕΣ

 

«Προτεραιότητα αποκτά η ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τη συνέργεια επιχειρήσεων παραγωγής και αξιοποίησης αγροτικών-διατροφικών προϊόντων (αγροτικοί συνεταιρισμοί) με επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα και σκοπό την υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας», επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον τουρισμό της υπαίθρου.

Στις περιπτώσεις αυτές, εξάλλου τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ, κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση και η στήριξη Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, που αποτελούν νομικά πρόσωπα (αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες) στα οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

 
Αναλυτικά, οι επισημάνσεις στο  νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον τουρισμό της υπαίθρου
 

1. Γενικές παρατηρήσεις
 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκεται να ενισχυθεί ο τουρισμός της υπαίθρου, με τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, να βελτιωθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων σε νέες βελτιωμένες υποδομές τουρισμού, αλλά και να βελτιωθεί η λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων με την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησής τους. Για το σκοπό αυτό  προσδιορίζονται ως επιχειρήσεις αγροτουρισμού μόνο εκείνες στις οποίες μετέχουν αγρότες, ενώ για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης προβλέπεται ως εργαλείο η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ. Επίσης, προωθούνται ρυθμίσεις για την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας, επιδιώκοντας την προσέλκυση επενδύσεων στο θαλάσσιο τουρισμό με τη δημιουργία επιχειρήσεων αλιευτικού τουρισμού που ανήκουν σε αλιείς.
 

Το προϊόν του αγροτουρισμού για πολλούς εξακολουθεί να συγχέεται με μία σειρά άλλων προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού, με αποτέλεσμα τα ασαφή όρια να επιτείνουν τις συγχύσεις και να αυξάνουν τις παρανοήσεις.
 

Συνεπώς αποτελεί στόχο η θεσμική κατοχύρωση ενός διακριτού, ολοκληρωμένου αγροτουριστικού προϊόντος, που περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή-εστίαση, παραγωγή και διάθεση προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής ως έχουν, ή μετά από μία πρώτη μεταποίηση. Είναι σαφές ότι το αγροτουριστικό προϊόν θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, δραστηριότητες οι οποίες αξιοποιούν φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της περιοχής υποδοχής, με κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της προσωπικής σχέσης μεταξύ φιλοξενούμενου και οικοδεσπότη, περιλαμβάνοντας επίσης και το στοιχείο της συμμετοχής των επισκεπτών.
 

Το ζητούμενο είναι η σχέση με την αγροτική εκμετάλλευση, ενώ ο ασχολούμενος με τον αγροτουρισμό είναι ένας πολυδραστήριος αγρότης που έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό. Όπως εξάλλου έχει αναφερθεί και στο παρελθόν αγροτουρισμός είναι εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αναφερόμενη ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών.
 

Αναγνωρίζεται, επίσης, η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα του αγροτουρισμού και κυρίως η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος στις συνέργιες μεταξύ των παραγωγικών δραστηριοτήτων (πρωτογενής – τριτογενής τομέας), αλλά και η απουσία συνεργιών μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αν και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου καταγράφεται το έλλειμμα αυτό, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται καμία σχετική πρωτοβουλία, η οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι εθελοντική και να ενισχύεται με κίνητρα. Με την έννοια αυτή προτεραιότητα αποκτά η ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τη συνέργια επιχειρήσεων παραγωγής και αξιοποίησης αγροτικών-διατροφικών προϊόντων (αγροτικοί συνεταιρισμοί) με επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία, επιχειρήσεις τουρισμού, τουριστικά γραφεία, δημοτικές επιχειρήσεις τουρισμού – πολιτισμού, κλπ.) με σκοπό την υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας. Στις περιπτώσεις αυτές κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση και η στήριξη Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, που αποτελούν νομικά πρόσωπα (αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες) στα οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. 

 

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στους γυναικείους αγροτουριστικούς, βιοτεχνικούς και οικοτεχνικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμη συνιστώσα τόσο για την απασχόληση, όσο και για τη διατήρηση του τοπικού στοιχείου – κουλτούρας, αποτελώντας σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου. Οι μικρές αυτές επιχειρήσεις, που συναντούν ένα διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, οφείλεται οπωσδήποτε να διευκολυνθούν στην ανάπτυξη τους με τη στήριξη ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων δράσης, αλλά και με κίνητρα για τη δημιουργία δικτύου δομών ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητάς τους, ώστε να συνδέεται η προσφορά των παραγόμενων τοπικών προϊόντων με την τοπική και την περιφερειακή αγορά, αλλά και με τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι συνεπώς απόλυτα αναγκαίο να ενταχθούν στο αναφερόμενο νομοσχέδιο ανάλογες ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οργάνωση και την ανάπτυξη των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών.   
 

Κρίνεται επίσης αναγκαίο να σημειωθεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση επαγγελματιών αγροτών, και των συνεταιρισμών τους, σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, που κυρίως αφορούν στην ποιότητα και το περιβάλλον, στην οργάνωση και διοίκηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην εκτίμηση του κόστους παραγωγής, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, στην πιστοποίηση, στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών, αλλά και σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων.
2. Ειδικές παρατηρήσεις
Προκειμένου να ενισχυθεί η συνέργια των επιχειρήσεων μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, στο πλαίσιο της στήριξης των Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, θα ήταν σκόπιμη και αναγκαία η δημιουργία και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Πιστοποίησης Ποιοτικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, εθελοντικού χαρακτήρα, με την καθιέρωση ειδικού προτύπου, το οποίο θα πρέπει να εκπονηθεί μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και προϋποθέσεις πιστοποίησης. Τονίζεται εξάλλου, ότι η χορήγηση Ειδικού Σήματος Τουρισμού Υπαίθρου, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο (άρθρα 2 και 5), εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί εντελώς αδόκιμη επιλογή, δεν είναι δυνατό να συνδέεται μόνο με αγροδιατροφικές συμπράξεις και εταιρείες, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο ν.4015/2011, αποκλείοντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που αποτελούν την κυρίαρχη δομή στήριξης των αγροτών στην ύπαιθρο.

 

Η ρύθμιση που προβλέπεται για τον προσδιορισμό των επιχειρήσεων αγροτουρισμού που ανήκουν σε αγρότες, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (άρθρο 6 του νομοσχεδίου), σύμφωνα με την οποία το κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών πρέπει να ανήκει κατά 50% τουλάχιστον σε αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο αυτό, αποτελεί θετική προσέγγιση. Σημειώνεται ωστόσο ότι  δεν λαμβάνει υπόψη της τη διάκριση ως προς τους επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζονται στο νόμο 3874/2010, οι οποίοι σαφώς αποκτούν προτεραιότητα. Τονίζεται εξάλλου ότι  οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου (παρ. 1α του άρθρου 4) έρχονται σε αντίφαση με τις ρυθμίσεις του νόμου 3874/2010 για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, στον οποίο ρητά αναφέρεται ότι επαγγελματίας αγρότης είναι εκείνος που μεταξύ άλλων λειτουργεί αγροτουριστική μονάδα έως 10 δωματίων. Συνεπώς, με την προτεινόμενη ρύθμιση, δεν ευνοούνται οι επαγγελματίες αγρότες, μια και στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται μέγιστη δυναμικότητα 40 κλινών για τα τουριστικά καταλύματα.
Οι διατάξεις του  νομοσχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό, ως μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει δράσεις ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, ανάδειξης του τρόπου ζωής στις αλιευτικές κοινότητες, διοργάνωσης σεμιναρίων κτλ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμάται ότι η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του αλιευτικού τουρισμού μπορεί να συντελέσει στην αναπλήρωση του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων, που μειώνεται λόγω της μείωσης της παραγωγικότητας των παράκτιων αλιευτικών πεδίων  και  να συμβάλλει στη διατήρηση των αλιευτικών κοινοτήτων.
 
Ως προς τον ορισμό των επιχειρήσεων αλιευτικού τουρισμού (παρ. 1 του άρθρου 12), πρέπει να σημειωθεί ότι προτεραιότητα αποκτά η συμμετοχή των επαγγελματιών αλιέων (οι οποίοι άλλωστε αποτελούν και αυτοί κατηγορία που ανήκει στους επαγγελματίες αγρότες), μια και οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από μη επαγγελματίες στην παράκτια ζώνη μπορούν να επηρεάσουν εύκολα τις ευαίσθητες αυτές περιοχές και να επιφέρουν καίριες αλλοιώσεις. Η παράκτια ζώνη αποτελεί τον πιο αξιόλογο κλάδο της αλιείας, καθώς προσφέρει τόπους για την αναπαραγωγή, την ωοτοκία αλλά και τη διατροφή νεαρών ψαριών. Επιπλέον, οι ιδιαιτερότητες του παράκτιου περιβάλλοντος ευνοούν ποικίλες μορφές ζωής αναδεικνύοντας τις παράκτιες ζώνες σε περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας.
 

Ως προς τον ορισμό των αλιέων (παρ.2 του άρθρου 12), κρίνεται αναγκαία η αναδιατύπωση της παραγράφου ως εξής : “Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, αλιέας θεωρείται οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπό διαθέτει νομίμως εκδοθείσα επαγγελματική άδεια αλιέας η σπογγαλιείας και διεξάγει ατομική η συνεταιριστική δραστηριότητα με άλλα πρόσωπα…….”.
Προτείνεται η απαλοιφή της διάταξης που αφορά στον θαλάσσιο τουρισμό (παρ. 6 του άρθρου 13). Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαίο η ερασιτεχνική αλιεία να διενεργείται μετά από σχετική άδεια σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία.
 

Σημειώνεται τέλος ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λειτουργική αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων με την υιοθέτηση του προτεινόμενου Ειδικού Σήματος Λειτουργίας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την υφιστάμενη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα προσθέτουν μία επιπλέον, γραφειοκρατική διαδικασία. Οφείλεται οπωσδήποτε να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά η απλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την αδειοδότηση, με σαφή διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αδειοδότηση αυτή αναφέρεται σήμερα πλήθος νόμων, Προεδρικών   Διαταγμάτων, εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων που οφείλεται άμεσα να κωδικοποιηθούν και να απλοποιηθούν

Προτάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ για το ν/σ Τουρισμός Υπαίθρου

«Προτεραιότητα αποκτά η ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τη συνέργεια επιχειρήσεων παραγωγής και αξιοποίησης αγροτικών-διατροφικών προϊόντων (αγροτικοί συνεταιρισμοί) με επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα και σκοπό την υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας», επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον τουρισμό της υπαίθρου.

Στις περιπτώσεις αυτές, εξάλλου τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ, κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση και η στήριξη Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, που αποτελούν νομικά πρόσωπα (αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες) στα οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

 

Αναλυτικά, οι επισημάνσεις στο  νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον τουρισμό της υπαίθρου
 

1. Γενικές παρατηρήσεις
 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκεται να ενισχυθεί ο τουρισμός της υπαίθρου, με τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, να βελτιωθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων σε νέες βελτιωμένες υποδομές τουρισμού, αλλά και να βελτιωθεί η λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων με την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησής τους. Για το σκοπό αυτό  προσδιορίζονται ως επιχειρήσεις αγροτουρισμού μόνο εκείνες στις οποίες μετέχουν αγρότες, ενώ για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης προβλέπεται ως εργαλείο η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ. Επίσης, προωθούνται ρυθμίσεις για την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας, επιδιώκοντας την προσέλκυση επενδύσεων στο θαλάσσιο τουρισμό με τη δημιουργία επιχειρήσεων αλιευτικού τουρισμού που ανήκουν σε αλιείς.
 

Το προϊόν του αγροτουρισμού για πολλούς εξακολουθεί να συγχέεται με μία σειρά άλλων προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού, με αποτέλεσμα τα ασαφή όρια να επιτείνουν τις συγχύσεις και να αυξάνουν τις παρανοήσεις.
 

Συνεπώς αποτελεί στόχο η θεσμική κατοχύρωση ενός διακριτού, ολοκληρωμένου αγροτουριστικού προϊόντος, που περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή-εστίαση, παραγωγή και διάθεση προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής ως έχουν, ή μετά από μία πρώτη μεταποίηση. Είναι σαφές ότι το αγροτουριστικό προϊόν θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, δραστηριότητες οι οποίες αξιοποιούν φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της περιοχής υποδοχής, με κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της προσωπικής σχέσης μεταξύ φιλοξενούμενου και οικοδεσπότη, περιλαμβάνοντας επίσης και το στοιχείο της συμμετοχής των επισκεπτών.
 

Το ζητούμενο είναι η σχέση με την αγροτική εκμετάλλευση, ενώ ο ασχολούμενος με τον αγροτουρισμό είναι ένας πολυδραστήριος αγρότης που έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό. Όπως εξάλλου έχει αναφερθεί και στο παρελθόν αγροτουρισμός είναι εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αναφερόμενη ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών.
 

Αναγνωρίζεται, επίσης, η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα του αγροτουρισμού και κυρίως η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος στις συνέργιες μεταξύ των παραγωγικών δραστηριοτήτων (πρωτογενής – τριτογενής τομέας), αλλά και η απουσία συνεργιών μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αν και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου καταγράφεται το έλλειμμα αυτό, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται καμία σχετική πρωτοβουλία, η οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι εθελοντική και να ενισχύεται με κίνητρα. Με την έννοια αυτή προτεραιότητα αποκτά η ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τη συνέργια επιχειρήσεων παραγωγής και αξιοποίησης αγροτικών-διατροφικών προϊόντων (αγροτικοί συνεταιρισμοί) με επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία, επιχειρήσεις τουρισμού, τουριστικά γραφεία, δημοτικές επιχειρήσεις τουρισμού – πολιτισμού, κλπ.) με σκοπό την υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας. Στις περιπτώσεις αυτές κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση και η στήριξη Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, που αποτελούν νομικά πρόσωπα (αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες) στα οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.  
Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στους γυναικείους αγροτουριστικούς, βιοτεχνικούς και οικοτεχνικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμη συνιστώσα τόσο για την απασχόληση, όσο και για τη διατήρηση του τοπικού στοιχείου – κουλτούρας, αποτελώντας σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου. Οι μικρές αυτές επιχειρήσεις, που συναντούν ένα διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, οφείλεται οπωσδήποτε να διευκολυνθούν στην ανάπτυξη τους με τη στήριξη ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων δράσης, αλλά και με κίνητρα για τη δημιουργία δικτύου δομών ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητάς τους, ώστε να συνδέεται η προσφορά των παραγόμενων τοπικών προϊόντων με την τοπική και την περιφερειακή αγορά, αλλά και με τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι συνεπώς απόλυτα αναγκαίο να ενταχθούν στο αναφερόμενο νομοσχέδιο ανάλογες ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οργάνωση και την ανάπτυξη των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών.    
 

Κρίνεται επίσης αναγκαίο να σημειωθεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση επαγγελματιών αγροτών, και των συνεταιρισμών τους, σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, που κυρίως αφορούν στην ποιότητα και το περιβάλλον, στην οργάνωση και διοίκηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην εκτίμηση του κόστους παραγωγής, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, στην πιστοποίηση, στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών, αλλά και σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων.

2. Ειδικές παρατηρήσεις

Προκειμένου να ενισχυθεί η συνέργια των επιχειρήσεων μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, στο πλαίσιο της στήριξης των Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, θα ήταν σκόπιμη και αναγκαία η δημιουργία και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Πιστοποίησης Ποιοτικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, εθελοντικού χαρακτήρα, με την καθιέρωση ειδικού προτύπου, το οποίο θα πρέπει να εκπονηθεί μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και προϋποθέσεις πιστοποίησης. Τονίζεται εξάλλου, ότι η χορήγηση Ειδικού Σήματος Τουρισμού Υπαίθρου, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο (άρθρα 2 και 5), εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί εντελώς αδόκιμη επιλογή, δεν είναι δυνατό να συνδέεται μόνο με αγροδιατροφικές συμπράξεις και εταιρείες, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο ν.4015/2011, αποκλείοντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που αποτελούν την κυρίαρχη δομή στήριξης των αγροτών στην ύπαιθρο.

Η ρύθμιση που προβλέπεται για τον προσδιορισμό των επιχειρήσεων αγροτουρισμού που ανήκουν σε αγρότες, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (άρθρο 6 του νομοσχεδίου), σύμφωνα με την οποία το κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών πρέπει να ανήκει κατά 50% τουλάχιστον σε αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο αυτό, αποτελεί θετική προσέγγιση. Σημειώνεται ωστόσο ότι  δεν λαμβάνει υπόψη της τη διάκριση ως προς τους επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζονται στο νόμο 3874/2010, οι οποίοι σαφώς αποκτούν προτεραιότητα. Τονίζεται εξάλλου ότι  οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου (παρ. 1α του άρθρου 4) έρχονται σε αντίφαση με τις ρυθμίσεις του νόμου 3874/2010 για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, στον οποίο ρητά αναφέρεται ότι επαγγελματίας αγρότης είναι εκείνος που μεταξύ άλλων λειτουργεί αγροτουριστική μονάδα έως 10 δωματίων. Συνεπώς, με την προτεινόμενη ρύθμιση, δεν ευνοούνται οι επαγγελματίες αγρότες, μια και στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται μέγιστη δυναμικότητα 40 κλινών για τα τουριστικά καταλύματα.

Οι διατάξεις του  νομοσχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό, ως μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει δράσεις ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, ανάδειξης του τρόπου ζωής στις αλιευτικές κοινότητες, διοργάνωσης σεμιναρίων κτλ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμάται ότι η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του αλιευτικού τουρισμού μπορεί να συντελέσει στην αναπλήρωση του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων, που μειώνεται λόγω της μείωσης της παραγωγικότητας των παράκτιων αλιευτικών πεδίων  και  να συμβάλλει στη διατήρηση των αλιευτικών κοινοτήτων.
 

Ως προς τον ορισμό των επιχειρήσεων αλιευτικού τουρισμού (παρ. 1 του άρθρου 12), πρέπει να σημειωθεί ότι προτεραιότητα αποκτά η συμμετοχή των επαγγελματιών αλιέων (οι οποίοι άλλωστε αποτελούν και αυτοί κατηγορία που ανήκει στους επαγγελματίες αγρότες), μια και οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από μη επαγγελματίες στην παράκτια ζώνη μπορούν να επηρεάσουν εύκολα τις ευαίσθητες αυτές περιοχές και να επιφέρουν καίριες αλλοιώσεις. Η παράκτια ζώνη αποτελεί τον πιο αξιόλογο κλάδο της αλιείας, καθώς προσφέρει τόπους για την αναπαραγωγή, την ωοτοκία αλλά και τη διατροφή νεαρών ψαριών. Επιπλέον, οι ιδιαιτερότητες του παράκτιου περιβάλλοντος ευνοούν ποικίλες μορφές ζωής αναδεικνύοντας τις παράκτιες ζώνες σε περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας.
 

Ως προς τον ορισμό των αλιέων (παρ.2 του άρθρου 12), κρίνεται αναγκαία η αναδιατύπωση της παραγράφου ως εξής : “Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, αλιέας θεωρείται οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπό διαθέτει νομίμως εκδοθείσα επαγγελματική άδεια αλιέας η σπογγαλιείας και διεξάγει ατομική η συνεταιριστική δραστηριότητα με άλλα πρόσωπα…….”.
Προτείνεται η απαλοιφή της διάταξης που αφορά στον θαλάσσιο τουρισμό (παρ. 6 του άρθρου 13). Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαίο η ερασιτεχνική αλιεία να διενεργείται μετά από σχετική άδεια σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία.

 

Σημειώνεται τέλος ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λειτουργική αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων με την υιοθέτηση του προτεινόμενου Ειδικού Σήματος Λειτουργίας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την υφιστάμενη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα προσθέτουν μία επιπλέον, γραφειοκρατική διαδικασία. Οφείλεται οπωσδήποτε να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά η απλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την αδειοδότηση, με σαφή διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αδειοδότηση αυτή αναφέρεται σήμερα πλήθος νόμων, Προεδρικών   Διαταγμάτων, εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων που οφείλεται άμεσα να κωδικοποιηθούν και να απλοποιηθούν.

Έγκριση απο Σκανδαλίδη για το ΟΣΔΕ 2012 σε ΠΑΣΕΓΕΣ -NEUROPUBLIC A.E

Την έγκριση ενεργοποίησης δικαιωμάτων  Σύμβαση  μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ένωσης «ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC A.E.» που αφορά στην ανάθεση των υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης και καταχώρησης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (ΑΕΕ) για το έτος 2012 έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, με σχετική απόφαση που υπέγραψε.

Η αίτηση περιλαμβάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών και τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ποιοτικού παρακρατήματος, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων όλων των επαγγελματιών αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για το έτος 2012

Δείτε εδώ σε μορφή PDF την Απόφαση

 

Πηγή : ΠΑΣΕΓΕΣ 11/1/2012