Σκανδαλίδης : Το Βάρος στην εκπαίδευση των αγροτών

Διανομή γης σε νέους αγρότες
 Θα δοθούν 3 εκατ. στρέμματα με κοινωνικά κριτήρια, ενώ το πρόγραμμα αφορά και σε ανέργους ΟΑΕΔ
Ιωαννα Φωτιαδη
Τη διανομή δημόσιας γης για καλλιέργεια σε νέους αγρότες και ανέργους σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αγροτεμάχια τεσσάρων έως δέκα στρεμμάτων θα παραχωρηθούν με συμβολικό μίσθωμα στους ενδιαφερομένους που θα πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Χθες, οι 13 περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη για το εν λόγω θέμα της διανομής γης από το εποικιστικό αρχείο του υπουργείου, όπως και της αξιοποίησης των κατά τόπων ακινήτων ιδιοκτησίας του.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε παράλληλα η κατάρτιση ανέργων σε γεωργικά επαγγέλματα υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, όπως και η ενεργοποίηση εκ μέρους των περιφερειών των αναπτυξιακών έργων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική έκταση που πρόκειται να διατεθεί αγγίζει τα 3 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει προς το παρόν εκτάσεις με «ξεκάθαρο» ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ φυσικά εξαιρούνται δασικές περιοχές και προστατευόμενες (δίκτυο Natura). «Θα γίνει μια συνολική νομοθετική ρύθμιση για τις αγροτικές μισθώσεις, τα καταπατημένα και τη λύση των ιδιοκτησιακών διαφορών», διευκρίνισε ο κ. Σκανδαλίδης. Η διανομή αγροτεμαχίων αφορά νέους (έως 35 ετών), επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένους στο μητρώο αγροτών, ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και πτυχιούχους τμημάτων γεωργικών επιστημών ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Το πρόγραμμα «αναδασμού» θα στηρίζεται σε ένα σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα διαμορφώνεται με κοινωνικά κριτήρια. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ώς τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο οι διαθέσιμες εκτάσεις και κάθε ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει μια φόρμα, απ’ όπου θα προκύπτουν τα μόριά του. Για παράδειγμα, ο νέος αγρότης μοριοδοτείται με 50 πόντους, ο 35χρονος απόφοιτος γεωπονικού τμήματος με 100 πόντους, ο άνεργος με 100 πόντους και ο αγρότης που εκμεταλλεύεται όμορη έκταση με 50 μόρια. Το ανώτατο όριο στρεμμάτων για τα φυσικά πρόσωπα θα ορισθεί στα 100 στρέμματα, για τα νομικά όμως πρόσωπα (συνεταιρισμούς) θα είναι μεγαλύτερο.
Εκτιμάται ότι αρχικά τα χωράφια που θα διανεμηθούν θα είναι από 4 έως 10 στρέμματα, ενώ το μίσθωμα έχει προσδιοριστεί στα 5 ευρώ ανά στρέμμα για κάθε καλλιεργητική περίοδο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ φυσικών προσώπων, προτεραιότητα θα έχει ο νεότερος σε ηλικία και μεταξύ συνεταιρισμών, ο πολυπληθέστερος. Επιπλέον μοριοδότηση εξασφαλίζει ο αγρότης που θα δεσμευθεί να καλλιεργεί από το «καλάθι προϊόντων» της περιφέρειάς του. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Σκανδαλίδη, τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα προς διανομή αγροτεμάχια των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ο νομός μάλιστα Πιερίας είναι ήδη καθ’ όλα έτοιμος.
Σχετικά με την κατάρτιση, ο υπουργός εξήγησε ότι θα ξεκινήσει από τις 25 δομές ΚΕΓΕ (Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης), που υφίστανται σε 25 νομούς, ενώ στους υπόλοιπους θα λαμβάνει χώρα σε πιστοποιημένα κέντρα κατάρτισης με πρωτοβουλία των περιφερειών. «Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται η χώρα κυρίως στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση τροφίμων και να μη ρίχνουμε βάρος στην εκπαίδευση των ανέργων σε τέτοια επαγγέλματα», κατέληξε ο υπουργός.

ΕΝΑ Κοζάνης : Προγραμματισμός με το βλέμμα στο μέλλον

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-8-2011

Οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης δραστηριοποιούνται

Με τέσσερις εκδηλώσεις στους τέσσερις Δήμους της Κοζάνης, διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Κοζάνης, πρόσκληση για συμμετοχή στον προγραμματισμό δράσης και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΝΑ Κοζάνης προχώρησαν οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης στην σύσκεψη της Δευτέρας, 29 Αυγ 2011, στο εστιατόριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ (6942411031, Λευκόβρυση).

Η ΕΝΑ Κοζάνης αποφάσισε μεταξύ άλλων:

 1. να συμπληρώσει τις εκδηλώσεις σε κάθε Δήμο (έγινε στις 22/8/2011 στην Κοζάνη) με τις 10/10/2011-Νεάπολη, 14/11/2011-Σέρβια & 12/12/2011-Εμπόριο.
 2. να ορίσει εκπρόσωπο τον κ. Λ. Αρνίδη στον Δήμο Κοζάνης, τον κ. Κ. Λιάμα στον Δήμο Βοϊου, τον κ. Σ. Νίκο στον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και τον κ. Σ. Κωτσίδη στον Δήμο Εορδαίας.
 3. να αναδιαρθρώσει τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑ Κοζάνης ως εξής:

Πρόεδρος       Λεωνίδας Αρνίδης, Πτελέα, 6975765101

Αντιπροεδ       Σπυρίδων Νίκος, Λιβαδερό, 6972903647

Γραμματέας     Αναστασία Σισμάνη, Βατερό, 6932748570

Ταμίας           Κώστας Λιάμας, Σιάτιστα, 6976763686

Μέλη             Λορέντζος Παπαδόπουλος, Οινόη, 6944278852

                    Χαράλαμπος Γαλλίδης, Αλωνάκια, 6945790576

                    Στέφανος Κωστίδης, Εμπόριο, 6982195641

 1. να καθορίσει ως τακτική συνάντηση-συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑ Κοζάνης την δεύτερη Δευτέρα κάθε μηνός, στις 21.00 (το βράδυ).
 2. να συμμετέχει στην 27η Εμπορο-Βιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση (Κοίλα)
 3. να καλέσει όλες τις Νέες & Νέους Αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης σε συνάντηση στις 9 Ιαν 2012, στην Κοζάνη, για εκλογή μελών Διοικ. Συμβ, για προγραμματισμό 2012 και για μια ευκαιρία συνάντησης με τους εκπροσώπους φορέων και αρχών.
 4. να διερευνήσει την δυνατότητα διήμερης επίσκεψης μάθησης (study visit) το Β’ 15θήμερο Φεβ 2012 σε περιοχή της Ευρ. Ένωσης.

Οι προσεχείς δράσεις που θα μετέχουν μέλη της ΕΝΑ Κοζάνης θα είναι:

9-11/9/11       Χίος, 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

24-25/9/11     Σέρρες, Διημερίδα Επιστημονικής στήριξης Νέων Αγροτών

27/9/2011      Αθήνα, Ζάππειο, Συνέδριο για Το κοινό μέλλον Υπαίθρου-Πόλης

29/11/2011    Θέρμη, Θεσσαλονίκης, Προγραμματισμός ΠΕΝΑ

4/2/2012        Θεσσαλονίκη, Agrotica, Ο Συνεργατισμός για την ανάπτυξη

Η ΕΝΑ Κοζάνης επιθυμεί να συμμετέχει σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τους Νέους Αγρότες σε κάθε Δήμο της Κοζάνης (και συλλογικά και στην Περιφέρεια), όπως είναι η συμμετοχή στις Επιτροπές Διαβούλευσης Δήμων & Περιφέρειας, στα επιχειρησιακά προγράμματα των δήμων, η διαμόρφωση χώρων άσκησης των αγροτικών επαγγελμάτων (κτηνοτροφικά πάρκα, πειραματικά αγροκτήματα, δημοπρατήρια, ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ αγορές κλπ), αλλά και συμμετοχή σε δραστηριότητες Δια Βίου Μάθησης για Νέους Αγρότες. Ο θεσμικός της ρόλος (Ν3147/2003) των Ενώσεων Νέων Αγροτών το υποδεικνύει και το επιβάλλει, αλλά και το μέλλον του τόπου το απαιτεί.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

«Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ο οικολογικός μετασχηματισμός της κοινωνίας και η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης» / του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ

LE. Ως ευρωπαϊστή, σας ικανοποιεί η συμφωνία ΣαρκοζίΜέρκελ (Merkel);

DCB: Όχι. Διότι απουσιάζει η ιδέα της ομοσπονδοποίησης, ήτοι της κοινής διαχείρισης του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Διότι απουσιάζει η ιδέα των ευρωομολόγων για επενδύσεις, άρα και για τον οικολογικό μετασχηματισμό. Δείτε αυτό το παράδειγμα: η Ελλάδα εξαρτάται ενεργειακά κατά 85% από τις εισαγωγές πετρελαίου. Κι όμως, είναι μια χώρα, γεμάτη ήλιο, αέρα! Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα θα συνέβαλε και στη μείωση του ελληνικού χρέους. Αλλά φυσικά, θα πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο. Να όμως που περί αυτού τίποτα δε λέγεται στην Ευρώπη και τίποτα δεν ελέχθη στη συμφωνία της Τρίτης (16/8). Ήταν μια συνάντηση για το τίποτα. Απλά οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ό,τι λέει εδώ και μήνες η κ. Μέρκελ

 

LE: Υπάρχει όμως η ιδέα της οικονομικής διακυβέρνησης…

 

DCB: Πρόκειται για αναβίωση της διακυβερνητικής. Ιδίως υπό τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι (Herman Van Rompuy), που αν τον χαρακτηρίζει κάτι, είναι η ευπείθειά του. Με αυτόν επικεφαλής, η ιδέα της οικονομικής διακυβέρνησης στερείται κάθε νοήματος. Το πολύ-πολύ να είναι κάτι σα διευθυντής του γραφείου της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Αλλά μια οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης θα έπρεπε να στηρίζεται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ιδίως στο ευρωκοινοβούλιο.

 

LE: Είστε υπέρ της καθιέρωσης ενός κοινού γαλλογερμανικού κλιμακίου φορολόγησης των επιχειρήσεων;

DCB: Ναι. Και θα έλεγα μάλιστα ενός πανευρωπαϊκού κλιμακίου. Να τελειώνουμε με αυτόν τον παράλογο ανταγωνισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Επί χρόνια μας ζάλιζαν με τις υμνολογίες για τον «ιρλανδικό τίγρη», με την τόσο χαμηλή φορολογία, την ώρα που η οικονομία βρισκόταν σε πλήρη άνθηση. Δείτε πού βρίσκεται σήμερα η Ιρλανδία…

 Περισσότερα για τη Συνέντευξη του Ντ. Κον Μπετίτ

http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=7149

 

 

Μια κρίση με πολλά πρόσωπα

 Μια κρίση με πολλά πρόσωπα

       
Ένα είναι σίγουρο: αν δεν ήταν η Ελλάδα, θα ήταν η Πορτογαλία και θα ακολουθούσαμε εμείς. Κι αν δεν ήταν η Πορτογαλία, θα ήταν η Ιρλανδία. Η κρίση χρέους μπορεί να απεικονίστηκε ως Αφροδίτη με το δάχτυλο σηκωμένο, αλλά δεν είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση. Η άμπωτις του παγκόσμιου κεφαλαίου εκθέτει διαφορετικά τις οικονομίες. Εμφανίζεται ως ξεχωριστή ασθένεια σε κάθε χώρα, αλλά στην ουσία είναι ο ίδιος ιός που προσβάλλει τις οικονομίες όπου ήταν εκτεθειμένες. Στην Ελλάδα ο μεγάλος ασθενής ήταν το κράτος, στην Ιρλανδία οι τράπεζες, στην Ισπανία τα ακίνητα, στις ΗΠΑ οι στρατιωτικές δαπάνες.

Ήταν φυσιολογικό και θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο, αν δεν θάμπωνε τον κόσμο η πληροφορική τεχνολογία που υποσχέθηκε έναν καπιταλισμό χωρίς τριβές και χρονοκαθυστερήσεις. Αυτό που είχαμε ήταν η «τέλεια αγορά», στην οποία όλη η πληροφορία ήταν διαθέσιμη σε όλους τους παίκτες και το κόστος συναλλαγής μηδαμινό. Οποιοσδήποτε, μπορούσε από οπουδήποτε στον κόσμο, να επενδύσει σε futures χρυσού μπαίνοντας απλώς σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Τοποθετούσε 1.000 ευρώ και μπορούσε να βλέπει την πορεία της επένδυσης του σε πραγματικό χρόνο. Όπως ακριβώς έκανε και κάποιος που τοποθετούσε 1.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε το «αόρατο χέρι» του Άνταμ Σμιθ…

Η «τέλεια αγορά» έγινε θύμα της επιτυχίας της. Με την ίδια ευκολία που γίνονταν οι συναλλαγές για πραγματικά προϊόντα, άρχισαν να γίνονται οι συναλλαγές για τα εικονικά. Για τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η «τέλεια αγορά» έγινε κάτι σαν ηλεκτρονικό παιγνίδι. Τα στοιχήματα γίνονταν όλο και πιο σύνθετα, αλλά ταυτοχρόνως απομακρύνονταν από την πραγματική οικονομία. Αυτή συνέχισε να αγκομαχά με τις παλιές κακές τριβές του αληθινού κόσμου. Είχε κεφάλαια σε μορφή εργοστασίων που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, και είχε και ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς εργασίας της Wall Street.

Στα χρόνια του μεγάλου μπουμ του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, η αντίφαση αυτή λυνόταν με την καταστροφή των παραγωγικών δομών της πραγματικής οικονομίας στη Δύση. Τα κεφάλαια μετακινούνταν στην Ανατολή, τα εργοστάσια έκλειναν και οι άνθρωποι έμεναν άνεργοι. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της επιτάχυνσης απορροφούνταν για μια εικοσαετία περίπου με δύο τρόπους: στην Ευρώπη από το κοινωνικό κράτος (που άρχισε να αγκομαχά) και στις ΗΠΑ με την επέκταση της πίστωσης. Το εκπληκτικό είναι ότι και οι δύο αυτοί τρόποι χρηματοδοτούνταν από τα ίδια χρηματοπιστωτικά προϊόντα που ξεκινούσαν την καταστροφή. Ώσπου κάποιος φώναξε ότι τα παράγωγα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ είναι γυμνά. Τα χρήματα που ασυλλόγιστα μοίραζαν οι πωλητές των τραπεζών, ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερα μπόνους, και τα δάνεια που τιτλοποιούσαν άλλα τραπεζικά στελέχη για να πετύχουν με τη σειρά τους άλλα μπόνους, δεν θα πληρώνονταν ποτέ. Στην ουσία είχαμε μια αντίστροφη πυραμίδα. Η βάση της φερεγγυότητάς της στένευε χρόνο με το χρόνο για να καταλήξει ανύπαρκτη.

Έτσι άρχισε η σπειροειδής καταστροφή της. Τίτλοι που οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτήριζαν ΑΑΑ άξιζαν λιγότερο από το χαρτί που ήταν τυπωμένα. Χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί που επένδυσαν σ’ αυτό το γκλάμουρους αεροπλανάκι άρχισαν να καταρρέουν. Το μεγάλο πλεονέκτημα της «τέλειας αγοράς», που ήταν οι συναλλαγές χωρίς τριβές, έγινε μειονέκτημα, διότι κι η κρίση μεταδιδόταν χωρίς εμπόδια και με την ταχύτητα του φωτός. Έτσι κι αλλιώς όλοι είχαν χαρτιά όλων, και πολλά από αυτά τα χαρτιά ήταν τιτλοποιημένα χρέη άλλων τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να πληρωθούν. Η τέλεια πυριτιδαποθήκη.

Τότε όλοι άρχισαν να κάνουν πραγματικό ταμείο για να δουν πόσα πραγματικά λεφτά είχαν και πόσα επισφαλή. Τα κράτη, έχοντας την εμπειρία του 1929 και των δραματικών της επιπτώσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν τις τράπεζες διευρύνοντας τα ελλείμματά τους. Όλοι όμως έγιναν καχύποπτοι. Άρχισαν να ελέγχουν κάθε χαρτί που είχαν, κάθε δάνειο που έδωσαν, υπό το πρίσμα του χειρότερου δυνατού σεναρίου. Η αισιοδοξία που τα προηγούμενα χρόνια τροφοδοτούσε με δάνεια τους αστέγους των ΗΠΑ και τους καταναλωτές του ευρωπαϊκού Νότου έγινε απαισιοδοξία. Όλοι άρχισαν να συμμαζεύονται και υποσυστήματα της παγκόσμιας οικονομίας που κινούνταν με δανεικά άρχισαν να καταρρέουν. Από τράπεζες, μέχρι και χώρες.

Πρώτο επλήγη το Ντουμπάι που έχτιζε στην άμμο παλάτια. Δεύτερη υποψήφια ήταν η Ελλάδα. Το χρέος ήταν μεγάλο σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, δυσθεώρητο σε σχέση με την πραγματική παραγωγική της βάση. Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ είναι τα δανεικά που στριφογυρίζουν στην οικονομία μέχρι να εξανεμιστούν σε εισαγωγές πραγματικών προϊόντων για να διατηρηθεί το επίπεδο ζωής μας. Το 2009, οι Έλληνες κατανάλωσαν 45 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα παρήγαγαν. Αυτό ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει. Η πολιτική δεν έχει παγκοσμιοποιημένα εργαλεία για να την αναχαιτίσει· η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για παράδειγμα, κόλλησε το 2005 με τα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η Ευρώπη δεν έχει ένα κέντρο να αντιδράσει στην άμπωτη των αγορών, εξ ου και η πολυφωνία των στελεχών της που μετατρέπεται σε κακοφωνία. Από την άλλη, η πολιτική λειτουργεί με τους περιορισμούς της δημοκρατίας. Αυτή απαιτεί διαβουλεύσεις, συζητήσεις στα Κοινοβούλια 16 ή 27 χωρών (της ΟΝΕ ή της ΕΕ), συμβιβασμούς, χρόνο για τη λήψη των αποφάσεων. Από την άλλη μεριά, η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί με την ταχύτητα του φωτός. Τα κεφάλαια -ακόμη και οι εν Ελλάδι καταθέσεις- μπορούν να μετακινηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Η οικονομία έχει παγκοσμιοποιηθεί ενώ η πολιτική λειτουργεί με τους όρους του 19ου αιώνα, χωρίς να έχει και τα εργαλεία που είχε το εθνικό κράτος τον 19ο αιώνα. Δεν μπορεί π.χ. να κλείσει τα σύνορα.

Το παγκόσμιο χρέος (μία από τις φούσκες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος) αναγκαστικά θα ξεφουσκώσει. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η πολιτική να βρει τα εργαλεία και οι πολιτικοί τη σοφία να κάνουν τη μετάβαση συντεταγμένα. Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο βήμα για την παγκοσμιοποίηση της πολιτικής. Ή έστω μερικώς· για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η συντεταγμένη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους παγκοσμίως σημαίνει για την Ελλάδα κάποιας μορφής αναδιάρθρωση των δικών της υποχρεώσεων (οι οποίες σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι τρομακτικές: το συνολικό χρέος της χώρας είναι το ένα τρίτο του ελλείμματος που θα έχουν φέτος οι ΗΠΑ). Η διάχυση της κρίσης στην ευρωζώνη κάνει πιο επιτακτική μια συνολική λύση.

Το βασικό όμως πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι τα ελλείμματά της. Το Δημόσιο ξόδεψε το 2010 -παρά τα μέτρα, χωρίς τόκους και χρεωλύσια- 12,5 δισ. περισσότερα απ’ όσα εισέπραξε. Αυτά πληρώθηκαν πάλι με δανεικά, αυτή τη φορά του μνημονίου. Επίσης πέρυσι, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 10,5% του ΑΕΠ, ήτοι 24 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα νούμερα που πρέπει πρωτίστως να μας απασχολούν.

Το χρέος έχει μεγαλώσει τόσο που θα διευθετηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα ελλείμματα είναι αποκλειστικά δική μας δουλειά και πρέπει να τα συμμαζέψουμε, είτε βρεθεί λύση για το χρέος είτε όχι.

  Από τον Πάσχο Μανδραβέλη

Πηγή : http://www.booksjournal.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=247:2011-08-16-09-37-12&catid=94:2011-08-16-09-22-53&Itemid=117

 

Οι ρωσικές αρχές άρουν την απαγόρευση για το E.Coli ,αρκεί τα φορτία να συνοδεύονται με πιστοποιητικά ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας .

Η Ρωσία θα άρει την απαγόρευση των εισαγωγών για όλα τα ωμά λαχανικά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχής γενομένης από την 9η Αυγούστου, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σήμερα.

Η Μόσχα είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές ωμών λαχανικών από την ΕΕ την 2α Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα της θανατηφόρας επιδημίας μολύνσεων από το βακτήριο E.coli. Οι ρωσικές αρχές συμφώνησαν αργότερα να άρουν την απαγόρευση υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβαναν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και έκτοτε έχουν επιτρέψει εκ νέου τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από αρκετές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας κ.ά., αν και με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας.

Η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της οποίας εξήγαγαν συνολικά λαχανικά αξίας 600 εκατ. ευρώ στη Ρωσία το 2010, έχει υπογραμμίσει ότι η καθολική απαγόρευση δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένη.

«Έλαβα την απόφαση να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις εισαγωγές των λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τρίτη, 9η Αυγούστου», φέρεται να δήλωσε ο Γκενάντι Ανισένκο, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών Rospotrebnadzor, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πέραν αυτού, το ειδικό καθεστώς που επέβαλε την έκδοση ειδικών πιστοποιητικών για κάθε φορτίο λαχανικών επίσης αίρεται», πρόσθεσε ο Ανισένκο.

Η καθολική απαγόρευση προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, σε μια συγκυρία που η Μόσχα επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στα τέλη Ιουλίου το γερμανικό κέντρο ελέγχου επιδημιών Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) είχε ανακοινώσει πως η επιδημία που είχε προκληθεί από την μόλυνση λόγω του βακτηρίου E.coli, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, τερματίστηκε.(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Προσεγγιζοντας εννοιολογικα την ΚΑΠ και τον Ενεργό αγρότη στη ΚΟΖΑΝΗ

Η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική & Πολυαπασχόληση» την Δευτέρα, 22 Αυγ 2011, στις 20.30, στο εστιατοριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ στην Λευκόβρυση Κοζάνης (στην είσοδο του χωριού από Κοζάνη, στα δεξιά, τηλ 6942411031).

Οι συγκλονιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στα αγροτικά θέματα, επέβαλαν μιαν έστω ενημέρωση των Νέων Αγροτών Κοζάνης, και όσων άλλων ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην συζήτηση, ακόμα και μέσα στην ένταση των θερινών αγροτικών εργασιών.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ εγκρίθηκε από  την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23-6-2011 και στις 29-6-2011 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά (πόσα λεφτά θα διατεθούν και με ποιους όρους τα έτη 2014-2020).

Πρέπει όσοι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα να δραστηριοποιηθούν  έντονα για να αποκτηθεί συναντίληψη στα θέματα:

 1. Προσδιορισμός του μέλλοντος του αγροτικού τομέα.
 2. Καθορισμός του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων
 3. Καθορισμός όρου «Ενεργός Αγρότης»
 4. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου, δηλαδή των αγροτών.
 5. Υποστήριξη Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (έρευνα, κατάρτιση, σχολεία, επιμελητήρια, πειραματικά αγροκτήματα κλπ)
 6. Διέξοδος στην αγορά (Αγροτικές αγορές, Δημοπρατήρια κλπ)
 7. Ο Αγρότης είναι τρόπος ζωής, Πολιτισμός και φύλαξη του περιβάλλοντος
 8. Η Συμβολή του αγροτικού τομέα στον Ελληνικό πλούτο.
 9. Η Τοπική Ανάπτυξη είναι το μοντέλο της ανάπτυξης στο μέλλον

Κεντρικός εισηγητής  θα είναι ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τεχνικός συνεργάτης της ΠΕΝΑ, ο  οποίος θα αναφερθεί και στο προσεχές 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει στα Μεστά Χίου με θέμα «Πολυαπασχόληση & Αγροτικός Τομέας», Χίος, 9-11/9/2011.

Ο κ. Κώστας Λιάμας που μαζί με τον κ. Λεωνίδα  Αρνίδη (6975765101) ήταν οι συντονιστές  της φιλοξενίας του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Κοίλα), πιστεύουν ότι μόνο η έντονη δραστηριοποίηση των Νέων Αγροτών θα αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον των Νέων Αγροτών, και αυτή θα μπορούσε να δρομολογηθεί με την συμμετοχή όλων την Δευτέρα, 22 Αυγ 2011, στις 20.30, στο εστιατόριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ στην Λευκόβρυση Κοζάνης (στην είσοδο του χωριού από Κοζάνη, στα δεξιά, τηλ 6942411031). 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Εμπορικός πόλεμος για το E.Coli

Εξαγριωμένοι Γάλλοι αγρότες επιτέθηκαν στα φορτηγά που μετέφεραν φρούτα από την Ισπανία, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στο εμπόριο οπωροκηπευτικών στην Ευρώπη λόγω του βακτηρίου  E.coli.

 Οι Ισπανοί παραγωγοί έχουν προβεί σε σημαντικές μειώσεις των τιμών προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες, πωλώντας πλέον μέχρι και 40 λεπτά το κιλό φθηνότερα από τους γάλλους συναδέλφους τους.

Ανεξάρτητα από τον προβλεπόμενο τόπο παράδοσης των φρούτων και λαχανικών οι γάλλοι αγρότες έχουν καταστρέψει ολόκληρα φορτία τις τελευταίες ώρες. Βέβαια, δεν είναι μόνο οι γάλλοι αγρότες που υποφέρουν. Και οι Ισπανοί οδηγοί φορτηγών είναι έξω φρενών.

Ο Manuel, ένας Ισπανός οδηγός φορτηγού, δήλωσε: «Είναι σφάλμα των ισπανών παραγωγών. Εμείς οι οδηγοί φορτηγών δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Γιατί δεν πάνε στην Ισπανία και καίνε τα οπωροφόρα δέντρα; Λένε ότι είναι παράνομο να οδηγούμε γύρω από τη Γαλλία με αυτά τα φορτία. Ε τότε και εμείς δεν θα ξαναρθούμε. »

Από την άλλη μεριά ο Claude Rossigno, πρόεδρος της τοπικής ένωσης αγροτών, FDSEA 13, είπε: «Πρέπει να κατανοήσουμε την οργή ​​αυτών των νέων ανδρών που δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού το κόστος είναι τεράστιο και δεν ξέρουν πώς θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση. Έχουν οικογένειες να θρέψουν. Και το ίδιο συμβαίνει με ένα ολόκληρο κομμάτι της κοινωνίας που απειλείται με εξαφάνιση.»

Η Ισπανία πρόκειται να λάβει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων που ανέρχονται στα 226 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το ποσό αυτό δεν φτάνει καν για την κάλυψη της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί.

΄Τέλος Αυγούστου το Μέτρο 2.1.4 για τα Βιολογικά

Με καθυστέρηση ετών, καθώς η προηγούμενη προκήρυξη είχε γίνει το 2006, αναμένεται να προκηρυχθεί περί τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Πρόγραμμα για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, στο πλαίσιο των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων (μέτρο 2.1.4) του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην συγκεκριμένη προκήρυξη και σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαβούλευσης που δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ύψος των ενισχύσεων καθώς και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των δικαιούχων, είναι:

Δικαιούχοι

α. Οι επαγγελματίες αγρότες, (ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

β. Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, ενήλικο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο ΜΑΑΕ, με την ιδιότητα αυτή πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός τους και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

γ. Δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης, δύνανται να επεκτείνουν την περίοδο δέσμευσης για δύο το πολύ έτη και είναι:

•Όσοι υπέγραψαν σύμβαση για τη δράση μέχρι και την 31.12.2006 στο πλαίσιο εφαρμογής του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006,

•Δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσής τους και τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης, στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης

Παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων σε νέους γεωργούς με 5 Ευρώ/στρ

Σε αγρότες και κτηνοτρόφους πρόκειται να παραχωρηθούν τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που παραμένουν στα αζήτητα. Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι εκτάσεις θα διατεθούν με ευνοϊκούς όρους, αρχίζοντας από τους νομούς Σερρών, Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας, από τον Σεπτέμβριο. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της αγροτικής παραγωγής με την καλλιέργεια προϊόντων με ζήτηση και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Βάσει σχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκτάσεις θα δοθούν με συμβάσεις διάρκειας 5-25 ετών και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα.

Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι αγρότες κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της αγροτικής γης θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη σε Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου.

Τα προς ενοικίαση στρέμματα θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες μέσω διαδικτύου και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βαθμολογούνται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια (όπως η ηλικία, αν το κύριο επάγγελμά του είναι αγρότης, αν έχει μικρό κλήρο κ.ά.).

Όποιος από τους ενδιαφερόμενους πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, σε αυτόν θα μισθώνεται η έκταση.

 

Σε αγρότες και κτηνοτρόφους πρόκειται να παραχωρηθούν τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που παραμένουν στα αζήτητα. Δικαίωμα να λάβουν αγροτική γη θα έχουν όχι μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε γεωργική επένδυση, π.χ. όταν κάποιος δημιουργήσει ένα συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα μιλώντας στο MEGA, και τόνισε ότι ευελπιστεί πως η διαδικασία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η επιλογή θα γίνει με μόρια που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτουν (π.χ. πτυχίο γεωπονικής σχολής), την ηλικία τους (αν είναι κάτω από 30 ετών), το αν καλλιεργούν καινοτόμα αγροτικά προϊόντα ή αν είναι ακτήμονες. Γη θα μπορούν να λάβουν ακόμη και όσοι διαθέτουν καλλιεργήσιμη γη, ωστόσο θα τεθεί «οροφή» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι εκτάσεις θα δοθούν με συμβάσεις διάρκειας 5-25 ετών και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα.

Γιάννης Δριβελέγκας: Φτηνό οινόπνευμα για ν΄αναπτυχθούν τα αρωματικά φυτά στη χώρα μας .

Έτοιμη προς κατάθεση στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, είναι η πρόταση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα για την εξαίρεση από τη φορολογία, του οινοπνεύματος των εκχυλισμάτων αρωματικών φυτών. Με αυτή την τροποποίηση του Τελωνειακού Κώδικα, που προωθεί ο υφυπουργός εκτιμάται ότι θα είναι άμεσα τα οφέλη για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Αναλυτικά η πρόταση του υφυπουργού:

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Φ.Κ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ –
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 83 ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με την προτεινόμενη τροπολογία προσφέρεται η δυνατότητα για ίδρυση και λειτουργία σε πανελλήνια κλίμακα μονάδων εκχύλισης βοτάνων με προφανή οφέλη για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής αλλά και την επίτευξη επιχειρηματικής εξωστρέφειας μέσω της δυνατότητας εξαγωγών των παραγόμενων εκχυλισμάτων.
Μια μονάδα εκχύλισης βοτάνων έχει σαν κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εκχυλισμάτων ή δραστικών συστατικών τα οποία μπορούν να προωθηθούν για χρήση σαν πρώτες ύλες κυρίως σε Καλλυντικά, Απορρυπαντικά, Τρόφιμα, Συμπληρώματα Διατροφής, Φυτοθεραπευτικά Φάρμακα, και Κλασσικά Φάρμακα. Τα συνηθέστερα μέσα εκχύλισης (διαλύτες) είναι το νερό, το οινόπνευμα, η γλυκερίνη, το ηλιέλαιο ή και μίγματα των παραπάνω.
 

Η χρήση μιγμάτων νερού – οινοπνεύματος (σε αναλογία 30-70) είναι η συνηθέστερη στην βιομηχανία των εκχυλισμάτων διότι μπορούν να συλλεχτούν από τα βότανα οι περισσότερες ομάδες χημικών συστατικών. Με την ισχύουσα νομοθεσία το οινόπνευμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εκχυλισμάτων είναι είτε μετουσιωμένο (με κάποια από τις ουσίες που έχει το εγκρίνει το Γ.Χ.Κ) είτε επιβαρυμένο με τον Ε.Φ.Κ.
 

Το μετουσιωμένο οινόπνευμα επιτρέπεται μόνο όταν η χρήση του εκχυλίσματος προορίζεται για καλλυντικά ή απορρυπαντικά ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες επιβάλλεται το καθαρό οινόπνευμα, διότι διαφορετικά κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Όμως η χρήση καθαρού οινοπνεύματος καθίσταται απαγορευτική λόγω του υψηλού του κόστους . Ενδεικτικά η εμπορική αξία ενός κιλού οινοπνεύματος ανέρχεται σε 1 ευρώ, ενώ με την προσθήκη του ΕΦΚ ανέρχεται σε 39 ευρώ ανά κιλό.
 

Να τονιστεί ότι η διεθνής τιμή ενός κιλού εκχυλισμένου βοτάνου κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 15 ευρώ, γεγονός που θέτει την ελληνική παραγωγή εκτός αγοράς.
 

Εξαιτίας αυτού καθίσταται απολύτως αδύνατη η κατεργασία των ελληνικών βοτάνων στην Ελλάδα, με συνέπεια να μην προκύπτει και λόγος για συνεταιρισμούς, κοινωνικές ομάδες και εταιρείες να επενδύσουν στην καλλιέργειά τους. Έτσι λοιπόν ενώ στη χώρα μας έχουμε 5.500 διαφορετικά βότανα, 1.300 εκ των οποίων είναι ενδημικά, είναι αδύνατον για οποιονδήποτε να τα κατεργασθεί για να τα κάνει κατάλληλα προς χρήση στα τρόφιμα, καλλυντικά, φυτοθεραπευτικά κλπ.
 

Η δραστηριότητα της παραγωγής εκχυλισμάτων (υγρής ή ξηρής μορφής) θα πρέπει να ενταχθεί στο άρθρο 83 του τελωνειακού κώδικα Ν.2960/2001, όπου προβλέπονται όλες οι περιπτώσεις που επιτρέπεται η χρήση καθαρού οινοπνεύματος δίνοντας απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Ά́ρθρο …. Τελωνειακές διατάξεις

Στο ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α’) επέρχεται η ακόλουθη τροποποίηση και συμπλήρωση:
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 83 προστίθεται περίπτωση ια’ ως εξής:
ια) Όταν χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση φυτικού υλικού, απομόνωση, ανάλυση και σύνθεση πρώτων υλών και βιοδραστικών ουσιών για την παρασκευή, καλλυντικών, φαρμακοτεχνικών, φυτοθεραπευτικών και φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, διαιτητικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής