Ενεργοί αγρότες-επιλέξιμη γη- γεωργική δραστηριότητα : Στη ΚΑΠ μετα το 2013

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης στα πλαίσια της ΚΑΠ μετά το 2013», αναφέρει στο paseges.gr ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κ. Γιάννης Κολυβάς εκπροσώπησε την ΠΑΣΕΓΕΣ στην παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, από τον κ. Cretin – Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ειδική έκθεση συνοδεύεται από διάφορες συστάσεις προς εξέταση από την Επιτροπή,  στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

–  χορήγηση των ενισχύσεων σε «ενεργούς» γεωργούς,

–  αποσαφήνιση του όρου  «επιλέξιμη γη»

–  αποσαφήνιση του όρου  «γεωργική δραστηριότητα»

με σκοπό να αποκλείονται  δραστηριότητες που δεν προάγουν τη γεωργική παραγωγικότητα,  καθώς και τα αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς. 

Πέραν αυτών,  συνιστά να λαμβάνεται υπόψη το κόστος των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση ή τη βελτίωση του περιβάλλοντος.  Συνιστά  επίσης,  η αξία των δικαιωμάτων να βασίζεται στις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της γεωργίας στις διάφορες περιφέρειες της ΕΕ και να επιδιωχθεί μια περισσότερο ισόρροπη κατανομή των ενισχύσεων στο πλαίσιο του ΚΕΕ μεταξύ των γεωργών.

Η περίληψη της έκθεσης (σε μορφή PDF)

Πολιτική απάντηση στο δήμαρχο Γρεβενών

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ
Δεν  ωφελεί ο φθόνος   ν΄ αποτύχουν  οι άλλοι ,  αρκεί να πετύχεις κι  εσύ  κ. Δήμαρχε Γρεβενών . Βουτιά σε άδεια πισίνα η επίθεση του  κ. Κουπτσίδη   κατά του Βουλευτή   κ. Χαντάβα .
Δεν μπορείς να επιτίθεσαι σ΄ αυτό που αποκαλείς  « λαϊκισμό»  με  περισσότερο   λαϊκισμό   και ρητορεία    ως πολιτικός παλιάς κοπής !
Θα είσαι πάντα ένα βήμα πίσω και  θα αντιπροσωπεύεις τον φθόνο  για  όλα όσα δεν είχες το θάρρος    να  υπερασπιστείς  ως άνδρας πολιτικός .
Μετά δεν ωφελεί να  έρχεσαι εκ των υστέρων  στα  ΜΜΕ  για   να  χτίσεις  προφίλ  κλαψουρίζοντας  για το μέλλον μας  ,  ενώ ήδη θα έχεις   απωλέσει την εμπιστοσύνη   μας από την πολιτική σου ανεπάρκεια  .
Μας απογοητεύσατε κ. δήμαρχε  και ως πρώην νομάρχης αλλά και στη συνέντευξη σας .
Κρυφτήκατε   πίσω από τα προβλήματα μιας τραγωδίας  χαρακτηρίζοντας  παράνομο το δρόμο  που συνδέει το χωριό μας με το διοικητικό κέντρο της περιοχής !!  Ενώ σ΄ άλλες περιοχές  είδαμε  νομάρχες  μπροστά με τους πολίτες να διεκδικούν από το κεντρικό κράτος., εσείς ακόμη    συνεχίζετε   να  απαξιώνεται  το  δικαίωμα μας  για  ασφαλείς υποδομές .
Σήμερα μεταθέσατε  τις ευθύνες  σε εικονικούς  εχθρούς που υπονομεύουν το έργο σας και δεν  σας  επιτρέπουν  να  αφήσετε το αποτύπωμα σας στην τοπική ανάπτυξη.!!!

Σας το  λέμε ευθέως :  Δεν  μπορείτε να σβήσετε  το παρελθόν ,θα σας  ακολουθεί   πάντα  , το μόνο που μπορείτε κάνετε  , είναι να καταστρέφετε  και το παρόν με το να λυπάστε  προσχηματικά για το μέλλον μας , φθονώντας   τις επιτυχίες  των άλλων πολιτικών ,  που έχουν το βλέμμα  τους  στραμμένο  στο μέλλον  .
Αυτό που εσείς θεωρείτε ασήμαντο  και λαϊκίστικο έργο , εμείς  εγχαράξαμε   σε μάρμαρο τους πολιτικούς που το πέτυχαν    ,για να τους θυμόμαστε   για πάντα στο χωριό μας ,εδώ στην ξεχασμένη Ελλάδα που επιλέξαμε να ζήσουμε και να εργαστούμε  με ασφάλεια .
Μην το απαξιώνεται  και πάψτε να λαϊκίζετε !
Διευκρινήστε  μας  ,  τι εννοείτε στη συνέντευξη  όταν διερωτάσθε  :
 «Τι θα περνάνε από την Γέφυρα  της Κατάκαλης  μυρμήγκια ; »
«πετάξανε κάποια παλιοσίδερα  στο χωριό , ενώ  δεν πρόκειται ποτέ  να βρεθεί μηχανικός που θα   υπογράψει τα στατικά  σε τέτοια  γέφυρα  με 93 μ   άνοιγμα !» Κι όμως βρέθηκε .
 Ένας πρώην νομάρχης δεν μπορεί να απαξιώνει έτσι  τις  οδικές υποδομές ενός χωριού  και τις τεχνικές υπηρεσίες του νομού .Κατανοούμε το φθόνο που γεννά η πολιτική σας απομόνωση  και η πολιτική  απειρία και σας καλούμε αποκτήσετε πιο πολιτικό ύφος  .

Σε εποχές οικονομικής στενότητας  ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος Δεσκάτης  πετύχανε εκεί που εσείς αποτύχατε ως νομάρχης  . Υιοθετήσανε και διεκδικήσανε τα  αιτήματα  μιας περιοχής  ως όφειλαν σαν  πολιτικοί άνδρες .Ενω εσείς κρυφτήκατε πίσω από  τις ευθύνες  .
Το πρώτο βήμα για το έργο του χωριού    έγινε   ,απομένει η θεμελίωση της γέφυρας  και το στήσιμο της . Η πιο δύσκολη φάση ολοκληρώθηκε . Αναμένουμε  τη συνέχεια .
Αντί να  σας δούμε  σε μια δημιουργική αντιπολίτευση εσείς  ψαρεύετε  ακόμη  πολιτικά    στα θολά νερά  των αγαναχτισμένων  της πλατείας  , αντί   να  επεξεργαστείτε  και να συμφωνήσετε σε   μια τοπική  αντζέντα μεταρρυθμίσεων  που  έχουν ανάγκη τα Γρεβενά   με το Βουλευτή και τον Περιφερειάρχη  και να την προωθήσουμε    συλλογικά  όλοι οι φορείς , εσείς επιλέγεται την πολιτική απομόνωση και  την μπάλα  στην εξέδρα .

Οι μέτριοι πολιτικοί μαθαίνουν από τα λάθη τους ,οι έξυπνοι  από τα λάθη των άλλων. Στην Κατάκαλη   εμπιστευόμαστε   την πολιτική επάρκεια των πολιτικών  που μας εκπροσωπούν σήμερα στα Γρεβενά  , τους ενθαρρύνουμε να διεκδικήσουν  την ολοκλήρωση του έργου στη θητεία τους ,αλλά και  για όσα μέχρι σήμερα πετύχανε  τους ευχαριστούμε δημόσια .. Αυτό να μην σας αγχώνει και να μη σας γεμίζει φθόνο  .Προσπαθήστε  να πετύχετε κι εσείς , αντί να ονειρεύεστε  την αποτυχία των άλλων .
«Σαφώς στη πολιτική χρειάζεσαι φίλους ,αλλά πάνω από όλα κι   έναν εχθρό .»
Μήπως έχετε επιλέξει πολλούς «εχθρούς»    και σ αυτή  την θητεία    κ . Κουπτσίδη .!!!
Τυχαίο ! Δεν νομίζω !

 Γαλάνης Γιάννης

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κατάκαλης

Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Δεσκάτης .

Περισσότερα  στην ιστοσελίδα του χωριού μας : 

 http://www.katakali.net/drupal/?q=news/nomos-grebenon/politiki-apantisi-sto-dimarxo-grebenon

Από την επίσκεψη Χαντάβα και Μίγκου στην Κατάκαλη
[pwaplusphp album=»09052011″]

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τον Συνεργατισμό & την Κοινωνική Οικονομία στην Νίκαια

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τον Συνεργατισμό & την Κοινωνική Οικονομία στην Νίκαια

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας, οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Από την ίδρυσή του (15/3/2011) το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, παρουσίασε στην 1η Πανελλήνια Ολομέλεια (16/4/201) την Διακήρυξή του και τις έντεκα Ομάδες Εργασίας, συμμετείχε στο CEO & CSR conference 2011 (5/5/2011) για την Ηθική Επιχειρηματικότητα (Β. Τακτικός), συμμετείχε στο AGRO Quality Φεστιβάλ (14/5/2011) για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμό (Δ. Μιχαηλίδης, Χ. Γαρδικιώτη) και συμμετείχε στο Συνέδριο Κ.Σ.Δ.Ε.Α. ΕΔΡΑ (30/5/2011) για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Χ.Γαρδικιώτη, Β. Τακτικός, Δ.Μιχαηλίδης).

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, σε συνεργασία με τη ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΚΟ (www.oikosocial.gr/ anadrash@otenet.gr Τηλ 210 822656, κιν 6989 865476), παρέχει διαρκώς οδηγίες και τεχνογνωσία στις ΜΚΟ για τη σύνταξη πρωτοκόλλων συνεργασίας με τους Δήμους, με σκοπό την ανάπτυξη τοπικών συνεργασιών, ενώ πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα σεμινάρια για ανέργους, επιχειρήσεις & Οργανώσεις που θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα.

Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, στις 09.00, στο Ζάππειο Μέγαρο το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στηρίζει το συμπόσιο «Ευεργετισμός, Ολυμπισμός, Εθελοντισμός» που οργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων.

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στηρίζει την συζήτηση « Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία» που οργανώνει η Ομάδα Συνεργατισμού & Κοινωνικής Οικονομίας σε συνεργασία με το ΟΙΚΟΡΑΜΑ.

Ο Συνεργατισμός δεν είναι ιδιοκτησία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ούτε η σημερινή εικόνα αρκετών αγροτικών συνεταιρισμών ανταποκρίνεται στην συνολική θεώρηση του συνεργατισμού. Υπάρχουν και λειτουργούν σε διάφορα μέρη πολλών μορφών συνεργατικές δομές, όπως: Γεωργικοί πετυχημένοι συνεταιρισμοί, Συνεταιρισμοί εργαζομένων, Βιοτεχνικοί συνεταιρισμοί, Συνεταιρισμοί καταναλωτών, Πιστωτικές ενώσεις, Συνεταιρισμοί κατοικίας, Συνεταιρισμοί φτωχών στρωμάτων και άλλοι. Οι πολύ σημαντικές εκδόσεις του Δικτύου ΚΑΠΑ για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με τίτλο «Απαντήσεις για την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση- Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης», καθώς και το «Συνεταιριστικό Εγχειρίδιο για τις Οργανώσεις Εργαζομένων» αξίζουν συγχαρητήρια και είναι πολύτιμα βοηθήματα για κάθε έναν. (www.diktio-kapa.dos.gr)

Εκτός από την πολύ σημαντική επιλογή του ΟΗΕ να ανακηρύξει το 2012 «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών», τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προσπαθεί να κάνει παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών, όσο και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρεμβαίνει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Τελευταία ακούσαμε για μια προσπάθεια που την καταγράψαμε στο http://prwskalo.blogspot.com, ως Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. με σκοπό να συμβάλλει στη διατύπωση ενός δημόσιου λόγου και στην ενεργοποίηση μιας κοινωνικής πράξης, με τη μορφή ενός Σχεδίου Δράσης οικονομικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού και ιδεολογικού που θα δίνει διέξοδο, ελπίδα, προοπτική.

Η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ σε συνεργασία με το ΟΙΚΟΡΑΜΑ και την στήριξη του Δήμου Νίκαιας και της ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΚΟ ευελπιστεί να συμβάλει στην δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Οικονομίας την Τετάρτη, 29/6/2011, στην Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια. Πληροφορίες: κα Μ. Σουπιώνη- 6984457249, ΟΙΚΟΡΑΜΑ

Να διατίθενται και βιολογικά προϊόντα στα σχολεία

Να διατίθενται και βιολογικά προϊόντα στα σχολεία

Ερώτηση για την ύπαρξη φυτοφαρμάκων σε σταφίδες κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος

 

Να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και  να περιλαμβάνει και βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών στο πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές προτείνει ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε. με 1.118.122 ευρώ στην εφαρμογή του οποίου -όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων- υπάρχουν νομοθετικά κενά, παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και της σχετικής ΚΥΑ, μια και οι σταφίδες είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και όχι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, στα πακέτα που διανέμονται στα σχολεία οι σταφίδες είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος και τη διαδρομή που ακολούθησε έως ότου φτάσει στις σχολικές αίθουσες.

το Πλήρες κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία στην Νίκαια

Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία στην Νίκαια

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας στην Αττική συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον όσων θέλουν να συναντηθούν και να συζητήσουν τις σύγχρονες εξελίξεις για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ & την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Την συνάντηση-συζήτηση οργανώνουν το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, 22.00.

Μετά την ίδρυση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚΠ) και την Πανελλαδική ολομέλεια στις 16 Απρ 2011 στην Αθήνα, σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές οργανώσεις, συσπειρώνονται και αυτοργανώνονται. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ είναι ανοικτό και ακολουθεί το νέο διοικητικού στις 12 περιφέρειες της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, το καθένα. Στόχος είναι η δικτύωση, η μελέτη κι επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη Κοινωνία Πολιτών και τις Οργανώσεις και κυρίως η λειτουργία ως πομποδέκτης μηνυμάτων από και προς όλη την Ελλάδα ώστε να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πολιτών και να καθίσταται ουσιαστική η παρέμβασή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι θεματικές ομάδες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι: 1) Δικτύωση – Επικοινωνία, 2) Περιβάλλον, 3) Υγεία – Πρόνοια, 4) Παιδεία – δια βίου μάθηση, 5) Πολιτισμός, 6) Πολιτική προστασία, 7) Κοινωνική Αλληλεγγύη – Ανθρώπινα δικαιώματα, 8) Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία, 9) Μετανάστες, 10) Τοπική αυτοδιοίκηση, 11) Ελληνισμός της διασποράς (www.oikosocial.gr).

Μετά το Συνέδριο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης & κοινωνικής επιχειρηματικότητας» που οργάνωσε το ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ στις 30 Μαϊου 2011 στην Παιανία Αττικής όπου μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκε το ΚΟΙ.Σ.Π.Ε Φωκίδας, η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ, έγινε απολύτως σαφές ότι η προώθηση των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης είναι ένα από τα μέσα για την επίτευξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι ο τρόπος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών είναι διαφορετικός από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες, καθώς και ότι στην κοινωνική οικονομία ο σκοπός είναι η ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και όχι η μεγιστοποίηση κέρδους για να διανεμηθεί σε μετόχους.

Αν στον Ορθολογικό Αστικό Χώρο οι Συνεταιρισμοί είναι μια διέξοδος, στην Οργανική Αγροτική Κοινωνία οι Συνεταιρισμοί είναι η επιβαλλομένη από τις συνθήκες μοναδική οικονομική διαδικασία που προσφέρει δυνατότητες τοπικής αγροτικής ανάπτυξης για όλη την κοινωνία.

Το επόμενο ραντεβού για θέματα και προβληματισμούς για τον Συνεργατισμό και την Κοινωνική Οικονομία είναι την Τετάρτη, 29/6/2011, στην Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια. Πληροφορίες: κα Μ. Σουπιώνη- 6984457249, ΟΙΚΟΡΑΜΑ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382