Προσεγγίζοντας το φυσικό και το πολιτιστικό τοπίο

Προσεγγίζοντας το φυσικό  και  το πολιτιστικό τοπίο .

Το φυσικό αναφέρεται σε μια γεωγραφική περιοχή εντελώς παρθένα από ανθρώπινες παρεμβάσεις ενώ το  πολιτιστικό τοπίο αποτελεί  το χώρο που συγκροτείται από ανθρώπινες σχέσεις και δραστηριότητες

Για το τοπίο δεν μπορούμε να αποκτήσουμε  μια σαφή  και πλήρη εικόνα   και να  την αποκωδικοποιήσουμε  παρά μόνο από τον συσχετισμό  του  με τον συγκεκριμένο χωροχρόνο όπου και εντάσσεται .

Το τοπίο  εκτιμάται ότι τελεί υπο διαρκή διαδικασία  ανάπτυξης ,διάλυσης και αντικατάστασης .

Δηλαδή το τοπίο είναι ένας τρόπος για να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από συγκεκριμένες  μορφές πολτισμικής έκφρασης .

Μας βοηθά να  διακρίνουμε στις απεικονίσεις του  την καλλιέργεια προτύπων ενός πολιτισμού που απηχεί τις αισθητικές αξίες και  της οικονομικής του διάστασης .

Παλαιότερα οι μεγαλογαιοκτήμονες και οι μεγαλέμποροι  ανέθεταν σε ζωγράφους να απεικονίσουν  τμήματα της τεράστιας  γης  που κατείχαν  και  την αποθανάτιση  στιγμών της καθημερινής τους  ζωής .

Πράγματι η  εξοχή και η αγάπη  για την ύπαιθρο  έγιναν στερεότυπο  για τους κατοίκους .Οι απεικονίσεις  όμως δεν περιορίζονταν στην αισθητική  τους πλευρά ,μετέδιδαν και πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή .

Οι  οικονομικά αδύναμες οικογένειες οι καταπιεσμένες τάξεις που ασχολούνταν  με την ύπαιθρο  θεωρούνταν και απεικονίζονταν όχι απλά ως κομμάτι του τοπίου όπως η χλωρίδα και η πανίδα αλλά και ως κτήμα όσων κατείχαν  το τοπίο .

Η τεχνοτροπία αυτή δεν ήταν μόνο γραφική αλλά νομιμοποιούσε ένα πλέγμα κοινωνικών σχέσεων και  ανισοτήτων και διασφάλιζε την κοινωνική τάξη και τον κοινωνικό έλεγχο προς  όφελος των γαιοκτημόνων .

Αδιαφορούσε  εντελώς  για την σχέσεις  που είχαν οι άνθρωποι του μόχθου με  τον περιβάλλοντα χώρο  καθώς και με το τοπίο  όπου ζούσανε  ή περιδιαβαίνανε

Άλλοι  Πίνακες   παρουσίαζαν  τα τοπία σαν ταξιδιωτικές οδηγίες ,ως  αξιοθέατα που έπρεπε να δουν οι επισκέπτες    μιας μεσοαστικής αγοράς   αναπαράγοντας  έτσι συγκεκριμένα  πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς .

Άλλες εικονογραφικές προσεγγίσεις αποδέχονται το τοπίο σαν ένα θέατρο σαν ένα σκηνικό όπου η κοινωνία ασκεί , θέτει σε εφαρμογή τις κυρίαρχες αξίες της .Αναζητά τον καθορισμό ενός   συνόλου συμβόλων  τα οποία δημιουργούν έννοιες του χώρου σε απόλυτη συμφωνία  με τα συμφέροντα    ομάδων  και τάξεων  που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο χώρο .

Αυτές οι απεικονίσεις λειτουργούν ως   αναγνώσεις του τοπίου και το  αντιμετωπίζουν  ως κείμενο .

Όλα αυτά οδηγούν σε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του  τοπίου και αντίστοιχα σε πολυφωνία  στην  ερμηνεία  και στην νοηματοδότηση του .

Όμως  αποκτά  ενδιαφέρον   όταν  η πολυπλοκότητα αυτών των παραγομένων από διαφορετικά  κέντρα νοημάτων ενοχλεί κάποιους  που θέλουν να παρέμβουν  στην ελεύθερη επικοινωνία ενός συνόλου ανθρώπων .

Τότε ορισμένοι   επιχειρούν να  επιβάλουν  στις απεικονίσεις  του τοπίου  κυρίαρχες μορφές  έκφρασης που εξυπηρετούν συγκεκριμένους φορείς εξουσίας  ή πολιτικά  και   οικονομικά  πρότυπα .

Σήμερα πλέον κατά τον Eric Hobsbawn   το τοπίο  το εντάσσουμε  στην πολιτισμική  μας παράδοση που μπορεί να εφευρεθεί  ή να κατασκευαστεί  από όλους μας  .

Παπακωνσταντίνου Δημητρης (6977239066)  

Πηγή : » Εθνος και χώρος » Κρητικός Γ. Μεταίχμιο  2007 .

Προσωπικές σημειώσεις .

Μήλα Kiku: Ανακαλύψτε τα ,τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ευκαιρία για τούτο .

Για τις δυνατότητες της καλλιέργειας μιας νέας ποικιλίας, των μήλων Fuji KIKU, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο  Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Σχόλια μας :

Για τα Σχέδια Βελτίωσης προκειμένου για  εγκατάσταση πολυετών φυτειών Μηλιάς  θα χρειαστείτε:

1)  αγροτεμάχια  με τίτλους ιδιοκτησίας ή 10 ετούς μίσθωσης  ή με παραχωρητήριο χρήσης απο Δήμο .
2) Ανώτατη τιμή  επιδοτούμενης  εγκατάστασης ανα στρ (Πιν.Ρεαλιστικού κόστους)    246 ευρω για κανονική φύτευση (50 μέχρι 70 φυτά ανα στρ)

3) ανώτατη τιμή για στάγδην άρδευση ανα στρ κανονικής φύτευσης =221 Ε/στρ

4) Περίφραξη φυτείας  10 Ε/μ    μέχρι 15.000 Ευρω σύνολο .

και μια σειρά άλλες επιλέξιμες δαπάνες που μπορείτε να έχετε σε συνενόηση πάντα με τον Γεωπόνο Μελετητή που θα επιλέξετε για την πρότασή σας .

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης

(6977 239 066)

Η ημερίδα με θέμα: «Η καλλιέργεια της μηλιάς KIKU. Οικονομικά αποτελέσματα, δυνατότητες και προοπτικές» θα διεξαχθεί  την Πέμπτη 28 Απριλίου στις  10.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
Η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση  του αγροτικού εισοδήματος, καθώς τα μήλα αυτά λόγω των γευστικών ιδιοτήτων τους, την ιδιαίτερα τραγανή σάρκα τους, την ένταση του κόκκινου χρώματος, την αντοχή τους στο ράφι και την μοναδική γλυκύτητά τους, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση της συμβολαιακής παραγωγής, αποφέρουν υψηλές τιμές στον παραγωγό.
Ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο κ. Πουλτσίδης Γεώργιος, τεχνολόγος-γεωπόνος.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας στο τηλέφωνο 25210/58175 και στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου στο τηλέφωνο 25230/23335.

Περιφερειακά Καλάθια προιόντων : Χρειάζονται πρώτιστα σχέσεις εμπιστοσύνης

Προαπαιτούμενο για το καλάθι της Αττικής Γης :
Οι  σχέσεις εμπιστοσύνης

Συνυπογράφουμε τα θετικά σημεία στο κείμενο εργασίας του ΥΠΑΑΤ υπο όρους .

 1. Εφ΄ οσον  διασφαλιστεί   η  ορθή λειτουργία του Δημοπρατηρίου   ,που θα εμπλέκει  πολλούς που θα προσφέρουν και πολλούς που θα ζητάνε ν αγοράσουν. Διαφορετικά θα στήνονται οι τιμές με προσυνεννόηση.
 2. Να  κερδίσει  την εμπιστοσύνη των  πιστοποιημένων παραγωγών  που έχουν  ήδη   σήματα ποιότητας  (BRC, ISO 22000, IFS, GLOBALGAP)  για να επιλέξουν  να διαθέσουν την  παραγωγή τους μέσα από το Δημοπρατήριο Αττικής .Αλλά και των  δυναμικών εμπόρων που επιλέγουν να προμηθεύονται απευθείας από  τα ξένα δημοπρατήρια
 3. Να δημιουργήσει και να οργανώσει μεγάλες παρτίδες  προιόντων  με ποιοτικά χαρακτηριστικά  και να αποκτήσει  ικανότητα να διαπραγραματευτεί  με  τις αλυσίδες λιανικής ,με ίσους όρους .
 4. Δίχως να αποκλείει  τους μικρούς παραγωγούς .
 5. Να ενισχύσει και να ενθαρρύνει τη βιολογική παραγωγή  των μικρών παραγωγών ,των   επιχειρήσεων  της κοινωνικής οικονομίας  ,των προιόντων δικαίου εμπορίου
 6. Μια Περιφερειακή Δομή Πιστοποίησης με αξιόπιστες διαδικασίες και αυστηρό   έλεγχο .
 7. Με ρύθμιση των θεμάτων εργατικού δυναμικού   και  των αλλοδαπών εργατών γης στην αγροτική παραγωγή , για ασφαλή εργασία και αξιοπρεπών    όρων  εργασίας και αμοιβής .
 8. Η ιχνηλασιμότητα  να αφορά και τα γενετικά τροποποιημένα  προιόντα  στις ζωοτροφές  και στη ζωική παραγωγή , αλλά και στους σπόρους  για πολλαπλασιαστικό υλικό  .
 9. Το Δημοπρατήριο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των  παραγωγών και των  εμπόρων  ,πρέπει να   εγγυηθεί  με  προδιαγραφές  στη παραγωγή αλλά και στην πληρωμή  στις Συμβολαιακές  σχέσεις  . Δηλαδή η  πιστοποιημένη ποιότητα να  πληρώνεται .
 10. Η ιχνηλασιμότητα  και η συνεταιριστική κουλτούρα στις ομάδες παραγωγών αλλά και η ικανότητα για διαπραγμάτευση   προυποθέτουν  ένα ανεξάρτητο  Συνεταιρισμό . Το υπο διαβούλευση  ν/σ για τους Συνεταιρισμούς δεν αγγίζει  καθόλου τις  θολές σχέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ   με το κεντρικό κράτος . Το ν/σ  αλλού την θέλει  ανεξάρτητη και αλλού  υπο κρατικό έλεγχο.
  Αυτά όλα μεταφέρονται στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχου  -των πληρωμών) .

Ειδικότερα

Θέλουμε  η Αττική Γη να προσφέρει ένα αξιοπρεπές εισόδημα με συμβολαιοποιημένες  σχεσεις   στην ποιότητα για  όσους την καλλιεργούν , με προσιτές τιμές  ,με ποιότητα και ασφάλεια  στην μεταποίηση .
Για τούτο  οφέιλουμε να  χτίσουμε εκ νέου σχεσεις εμπιστοσύνης  και εμπορίας  και υποδομές  ποιόητας  με μια  περιφερειακή αγροτική πολιτική που θα ενθαρρύνει  όλους τους τομείς  κυρίως την ιχνηλασιμότητα των Βιολογικών προιόντων και απο την άλλη πλευρά την αποθάρρυνση της χρήσης   GMOs   συστατικών και  ειδικότερα  στη ζωική παραγωγή

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης (6977 239 066)

ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Μια πράσινη προσέγγιση

ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ   ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ    ΚΑΙ     ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Μια πράσινη προσέγγιση

Στο κείμενο   εννοιολογικά  επιχειρείται  μια  οικολογική  προσέγγιση στο θέμα  σε μια προσπάθεια  να επισημάνει   τα σημεία που θα συμβάλουν  στην επιτυχία   του  ανωτέρω επιχειρηματικού τομέα .

 Εστιάζει  στη   λογική   του  να συνδέσουμε οικολογικά   αγροτικές δραστηριότητες με ξενοδοχεία ,  μονάδες εστίασης και εφοδιαστική αλυσίδα ,   προκειμένου  να στηριχτεί η Περιφερειακή οικονομία .

Ως  όρος η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη  ακούστηκε για πρώτη φορά στις προτάσεις της κυβέρνησης  κατά την   διαβούλευση  του νομοσχεδίου   για   ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού  χώρου  και σε    συσκέψεις του ΥΠΑΑΤ  για τα Περιφερειακά Καλάθια προϊόντων .

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων  οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  διατυπώσανε με επάρκεια τις θέσεις των Ο.Π  για τις Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις και τα καλάθια  στις Περιφερειακές συσκέψεις  όπου συμμετείχανε θεσμικά  , επι  των κειμένων  του ΥΠΑΑΤ .

Συμπληρωματικά στα πιο πάνω  και εμπλουτίζοντας τα κείμενα των Περιφερειακών Συμβούλων   ,αλλά και προσδοκώντας  ν΄ ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων εντός των Θ.Ο  Τουρισμού ,Γεωργίας και Περιβάλλοντος κινείται  το παρόν κείμενο .

Το ΥΠΑΑΤ πρότεινε και τώρα καλείται η  Περιφέρεια  να υλοποιήσει  κατά τόπους   την σύσταση μιας Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑμκΕ) με σκοπό :

α) Την ανάδειξη ,προβολή και προώθηση των διατροφικών  προϊόντων που παράγει η κάθε Περιφέρεια .

β) Την παροχή υπηρεσιών ,τεκμηρίωσης ,υποστήριξης και προώθησης των  «καλαθιών» Περιφερειακών προϊόντων .

Στη σύνθεση της ΑμκΕ μπορούν να συμμετάσχουν  : Οι Δήμοι της Περιφέρειας  ,οι  Συνεταιρισμοί , οι Φορείς του Τουρισμού ,του Εμπορίου  , της Εστίασης  και των Καταναλωτών της Περιφέρειας . Φορείς γεωργικών βιομηχανιών και εμπορίας αγροτικών προιόντων , ΑΕΙ και  Ερευνητικά Κέντρα της Περιφέρειας .

Για ποιο λόγο προτείνεται η συγκεκριμένη ΑμκΕ και πως θα επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους της  ; 
Για να κερδίσει το στοίχημα   η οικονομία της Περιφέρειας  πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό  τοπικά με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές στην  παραγωγή  και την κατανάλωση .

Πρώτα πρέπει να κερδίσει  στο  ιδεολογικό πεδίο  το στοίχημα :ότι  τίποτα δεν θα καταναλώνεται αν παράγεται σε απόσταση  μεγαλύτερη  της  ημερησίας  πρόσβασης .
Για τούτο στα Περιφερειακά προιόντα κεντρική θέση πρέπει να έχουν τα Βιολογικά συστήματα παραγωγής  με  αξιοποίηση  από τις τουριστικές μονάδες   της Περιφέρειας .

 Πρέπει να πείσει   αρχικά ότι   υπάρχει Περιφερειακή παραγωγική βάση που αξίζει  να συνδεθούνε κάποιοι  μαζί της .

Η κατανάλωση κερδίζεται   δεν επιβάλλεται , αλλά  ούτε και με ένα κλικ αλλάζουν file  στο τρόπο σκέψης   παραγωγοί και καταναλωτές .

Το Περιφερειακό Σήμα Ποιότητας  για  προϊόντα και  τουριστικές υπηρεσίες   οφείλει να διασφαλίζεται με   σταθερές προδιαγραφές, αξιοπιστία ,αυστηρότητα  και  χωρίς εκπτώσεις .

Η χωριάτικη σε μια  μονάδα εστίασης  πρέπει να έχει  φέτα  ΠΟΠ ,η οποία με τη σειρά της , για να πείσει  ως προϊόν ΠΟΠ  δεν μπορεί να πουλιέται χύμα   ,με  το  κάθε άσπρο τυρί να πιστοποιείται ως φέτα ΠΟΠ !. Θα  μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι λίγοι  θα μπορούν να παράγουν με τις προδιαγραφές που εγκρίθηκε ο εθνικός φάκελος και εκ τούτου  λίγοι θα κερδίζουν .¨Όμως  η  ανοχή στις προδιαγραφές  παραγωγής  της φέτας ,  ζημιώνει όλη την  αλυσίδα  μέχρι την κατανάλωση .

Για τούτο σκόπιμο κρίνεται  το Σήμα  να εποπτεύεται  σε συνεργασία με   ΜΚΟ  από μια ανεξάρτητη   από την Περιφέρεια   αξιόπιστη εποπτική αρχή .

Ο έλεγχος και η απονομή του Σήματος σαφώς  ν΄ανήκει στη Περιφερειακή Δομή  αλλά η εποπτεία του  να ανήκει σε  ανεξάρτητη αρχή από την Περιφέρεια  με ειδικό  Σώμα Επιθεωρητών του Σήματος  . 

Έχει νόημα να  αποκαλείται βιολογικό «πιάτο» ένα μενού εστίασης που περιέχει  βιολογικά  προϊόντα  δίχως   καμία δυνατότητα  ιχνηλασιμότητας !.
Σαφώς ενθαρρύνουμε την  τοπική βιολογική παραγωγή κα τη τοποθέτησή τους στις μονάδες εστίασης  ιδιωτικές  και δημόσιες ,  αλλά να συνοδεύεται και με  την αντίστοιχη ιχνηλασιμότητα   στην οποία οι φορείς ελέγχου  οφείλουν να εστιάζουν .

Η ιχνηλασιμότητα  σαφώς είναι βασικό στοιχείο στις μονάδες που οφείλουν να εφαρμόζουν HACCP ,αλλά η ιχνηλασιμότητα  πρέπει να υφίσταται και σε μικρές μονάδες που αδυνατούν να εφαρμόσουν το HACCP  

Υπάρχουν μονάδες που  επενδύουν σημαντικά ποσά  στο να έχει πρόσβαση ο  καταναλωτής   σε  ηλεκτρονική  ιχνηλασιμότητα  προς τα πίσω για  να μάθει σημαντικές πληροφορίες για την τοποθεσία του  αγροκτήματος  , το γενετικό υλικό , τις μεθόδους παραγωγής και  τυποποίησης  για την περιβαλλοντική πολιτική της μονάδας και για τις  ορθές συνθήκες  εκτροφής και γενικά ότι εκτιμά ως χρήσιμο να μάθει .

Επενδύουν γιατι όλα αυτά    εκτιμώνται από τους καταναλωτές και  από τις μονάδες εστίασης και τουρισμού ,αλλά πρέπει  να μην εξισώνονται  με  εκείνες τις μονάδες που παράγουν με περιβαλλοντικό ντάπιγκ  και αδιαφορούν   για τα ανωτέρω  περιβαλλοντικά μεγέθη  ,εστιάζοντας κυρίως μόνο  στη  χαμηλή τιμή και στην ανοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών λόγω μεγέθους !  

Γιατί θα πρέπει να εκτιμιέται  το ίδιο μια μονάδα που αδιαφορεί για την ιχνηλασιμότητα  των βιολογικών προιόντων  ,για την ανακύκλωση , για την μειωμένη  κατανάλωση ενέργειας  και νερού  , για  το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ,για την  εταιρική και κοινωνική   ευθύνη , με εκείνη που επενδύει σε  υποδομές ποιότητας και περιβάλλοντος ξοδεύοντας χρήμα και χρόνο !.

Οι καταναλωτές «ψηφίζουν » και επιβραβεύουν με τις επιλογές τους στο  ράφι ,οι ελεγκτικές υπηρεσίες γιατί να  ανέχονται το περιβαλλοντικό ντάπιγκ !  

Το Περιφερειακό Σήμα της ΑμΚΕ πρέπει να ανταμείβει τις  μονάδες τουρισμού και εστίασης  που τεκμηριώνουν  με αξιόπιστο τρόπο το περιβαλλοντική πολιτική  του Σήματος .

Οι τουριστικές μονάδες με συμβολαιακές σχέσεις  που περιγράφονται στις απαιτήσεις του Σήματος ,  αξιοποιούν την περιφερειακή παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

 Δεν μπορείς να γνωρίσεις έναν τόπο αν δεν γνωρίσεις τη Φύση του ,τις γεύσεις του ,αν δεν γίνεις ομοτράπεζος στις χαρές και στα γλέντια  ενός τόπου  .
Με το πνεύμα των Περιηγητών  του  Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού  προσεγγίζουν  σήμερα  έναν τόπο  οι επισκέπτες  . Αναζητούνε   ένα συναισθηματικό πάρε -δώσε  με τον  τόπο  που επισκέπτονται ,  ν ανταλλάξουν και να ζήσουν εμπειρίες , να συμμετάσχουν στην παρασκευή τοπικών προϊόντων , σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες  και σε  λαογραφικές   γιορτές .

Στην   εθνική μελαγχολία  που εκπέμπεται από  τα ΜΜΕ   πρέπει να  γυρίσουμε την πλάτη  και να   υιοθετήσουμε   μια  αίσθηση   αυτοπεποίθησης που να εδράζεται  στη παραγωγική   αυτάρκεια  και σε  προσδοκίες    μεγέθυνσης της τουριστικής περιόδου .

Οι Προδιαγραφές του Περιφερειακού Σήματος για τις τουριστικές μονάδες   πρέπει να στέλνουν μηνύματα σεβασμού των φυσικών πόρων : Ανακύκλωση , βέλτιστη χρήση του ύδατος , μειωμένη  χρήση ενέργειας και παραγωγής αποβλήτων .

Χρήση βιοδιασπώμενων απορρυπαντικών , αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς , σεβασμό στο  αγροτικό τοπίο ,στα  μνημεία της φύσης και της  θρησκευτικής κληρονομιάς ,  ενθάρρυνση της χρήσης βιολογικών τροφίμων ,  προϊόντων  τοπικών  φυλών και ποικιλιών ,με  αποθάρρυνση  των μεταλλαγμένων ,  με σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων  και στην  ενίσχυση  των ορθών συνθηκών εκτροφής .

Ενθάρρυνση των δικτυώσεων με περιβαλλοντικές ΜΚΟ  , με Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες  και ανέργους της περιοχής  για δραστηριότητες  και αξιοποίηση  τους .

Στο τουρισμό «πουλάμε » το καλό όνομα της περιοχής μας  και  την φήμη των τοπικών μας προϊόντων  με περιβαλλοντικούς κανόνες  και   για όλα αυτά  αξίζει να μας επισκεφτούνε κάποιοι  ,να  περιηγηθούνε στις φυσικές ομορφιές  του τόπου μας , να  γνωρίσουν  την τοπική μας ιστορία  και  να απολαύσουν τις τουριστικές μας υπηρεσίες και   τα οικοτεχνικά  προϊόντα της Περιφέρειάς μας .

¨Όλα αυτά  ως τουριστικό προϊόν  σήμερα  σε μια  οικονομικά δύσκολη   συγκυρία για τη Χώρα καλείται να «πουλήσει»  η  Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη  (ΑμκΕ )  ως μια συλλογική δομή . Γιατί  το καλό όνομα της Περιφέρειάς  απαιτεί συλλογική διαχείριση  ,  δεν ανήκει προνομιακά  σε κανέναν αλλά σε όλους εμάς,  που επιλέξαμε να ζήσουμε  και να εργαστούμε  στον  τόπο μας .

Όπως μας ανήκει  συλλογικά  η επιτυχία ,δικό μας παιδί θα είναι  και η  συλλογική διαχείριση της αποτυχίας  μας . Οι επιλογές μας ανήκουν όπως και το κόστος των επιλογών μας .     

«Το ιδανικό κράτος προσφέρει στους πολίτες του,  τα εργαλεία για να πετύχουν αλλά  και την ελευθερία να αποτύχουν » .

Παπακωνσταντίνου Δημήτριος (6977 239 066)

Μέλος της Θεματικής Ομάδας Τουρισμού των Οικολόγων Πράσινων

Μέλος της Θεματικής Ομάδας Γεωργίας   των  Οικολόγων Πράσινων .

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τα Σχέδια Βελτίωσης από Γεωπόνους μελετητές του Νομού Λέσβου

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τα Σχέδια Βελτίωσης έστειλαν Γεωπόνοι μελετητές από το Νομό Λέσβου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Όπως υποστηρίζουν το Υπουργείο έχει καθορίσει ως προθεσμία υποβολής των φακέλων την 31η Μαΐου, χωρίς όμως να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή υποβολή των προτάσεων.

Όπως τονίζουν «υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στα νησιά μας, αλλά η τακτική του Υπουργείου τους φρενάρει και τους απογοητεύει». «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μην κρύβονται και να σηκώνουν τα τηλέφωνα, διότι η υπομονή του αγροτικού κόσμου έχει αρχίσει να εξαντλείται», αναφέρουν και προσθέτουν: «Ας μην μας κοροϊδεύουν μέσα από τις ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι το πρόγραμμα τρέχει κανονικά και ας βοηθήσουν ουσιαστικά τους επενδυτές να δώσουν ώθηση στην πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλο μέρος από τον αγροτικό τομέα».

Η επιστολή των Γεωπόνων αναφέρει τα εξής:

Εδώ και 2 μήνες έχει βγει η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης στον αέρα, μέσω παλινωδιών, μεταβολών, τροποποιήσεων και λοιπών διενέξεων και αντιδράσεων. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν νέες τροποποιήσεις των αρχικών αποφάσεων, οι οποίες δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθούν. Εν μέσω όλων αυτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καθορίσει ως προθεσμία υποβολής των φακέλων τις 31 Μαΐου, χωρίς όμως να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή υποβολή των προτάσεων.

Στη συνέχεια αναφέρουμε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά προβλήματα που αναζητούν λύσεις:
1. Το Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις αρμόδιες υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Είναι πραγματικό γεγονός ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αρνούνται να εκδώσουν βεβαιώσεις για πλείστες περιπτώσεις που αφορούν το φάκελο υποψηφιότητας (π.χ. δυνατότητα βόσκησης, κλπ.).
2. Δεν έχουν διευκρινίσει τι θα γίνει με το απογραφικό δελτίο. Θα συμπληρώνεται ή όχι? Πολλές υπηρεσίες αρνούνται να το υπογράψουν, αναμένοντας την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο.
3. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου (Διαχειριστική) έχουν κατεβάσει τα τηλέφωνα, δεν απαντούν και δεν διευκρινίζουν πολλά από τα ασαφή σημεία των υπουργικών αποφάσεων. Σε όλα τα προγράμματα που προκηρύχθηκαν κατά παρελθόν ή προκηρύσσονται, υπάρχει πάντα ένα help desk, όπου μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος για διευκρινήσεις, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω e-mail (με άμεση απάντηση). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης το Υπουργείο κωφεύει παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τους γεωπόνους μελετητές για ενημέρωση και παροχή διευκρινήσεων.
4. Η ηλεκτρονική υποβολή άνοιξε δοκιμαστικά, πριν 2-3 ημέρες, με πολλές ελλείψεις (;). Που είναι οι στόχοι, που είναι η τεκμηρίωση σκοπιμότητας της κάθε δαπάνης, που είναι οι λεπτομέρειες που απαιτεί η νομοθεσία της προκήρυξης; Που θα καταγράφονται όλα αυτά; Αυτή θα είναι η τελική φόρμα ή θα υπάρξουν νέες αλλαγές; Κάποιοι προφανώς αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματική έννοια της e-υποβολής. Η ηλεκτρονική υποβολή όπου χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα, διευκόλυνε τη διαδικασία υποβολής των επενδυτικών φακέλων, μείωσε τη γραφειοκρατία και την υποβολή του αριθμού των δικαιολογητικών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
5. Ποιος θα τρέξει την αξιολόγηση των φυσικών φακέλων υποψηφιότητας; Το Υπουργείο μάλλον δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Αντί να εφαρμόσει την αποκέντρωση των υπηρεσιών προς τις αιρετές Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, συγκεντρώνει τους φακέλους στην Αθήνα. Η προηγούμενη εμπειρία από το πρόγραμμα των ΟΠΑΑΧ (έχουν περάσει 6 μήνες χωρίς να έχουν βγει ακόμη οι πρώτες εγκρίσεις), δεν προμηνύει την σύντομη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των προτάσεων (καλώς εχόντων των πραγμάτων, η υλοποίηση των σχεδίων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2012).
6. Αλήθεια ποιος αγρότης-κτηνοτρόφος θα είναι σε θέση να πάρει την προκαταβολή (έως 50% της Δ.Δ.) για να ξεκινήσει την υλοποίηση, όταν οι Τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, και πως θα λειτουργήσει το Αγροτικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας;

Δυστυχώς, στην εποχή της διαύγειας, της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της άπλετης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, και όταν σε όλα τα προγράμματα υπάρχει πλήρης διάχυση της πληροφορίας, έτσι ώστε να ενημερώνεται άμεσα και αξιόπιστα ο επενδυτής – επιχειρηματίας (διότι σήμερα ο αγρότης – κτηνοτρόφος θα πρέπει να γίνει επιχειρηματίας για να επιβιώσει), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες του προβάλλουν την κρυψίνοια, την άγνοια (είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι υπάλληλοι δήλωσαν άγνοια στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί τους, όταν φυσικά τους βρίσκαμε), την ειρωνεία και τα χαμόγελα.
Που αποσκοπεί αυτή η κατάσταση; Στην μη υποβολή πολλών προτάσεων για να μην υπάρχουν επιλαχόντες (όπως είχαν αναφέρει ορισμένα στελέχη της Διαχειριστικής σε ομιλίες τους στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα); Στη δημιουργία εμποδίων στην ομαλή διαδικασία υποβολής; Στην παράταση της υποβολής έτσι ώστε να μην αποκαλυφθεί μία τυχόν αδυναμία κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων από την εθνική συμμετοχή; Αυτή είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που ανέφερε ο Υπουργός κατά την «έναρξη» της προκήρυξης το Φεβρουάριο (έχουμε πραγματικά χάσει το μέτρημα με τα ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα);
Δυστυχώς για αυτούς, αν και πολλοί αγρότες – κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ακόμη τι γίνεται το τελευταίο δίμηνο με το πρόγραμμα, ο κόσμος έχει αρχίσει να ξυπνάει και να απαιτεί. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στα νησιά μας, αλλά η τακτική αυτή του Υπουργείου τους φρενάρει και τους απογοητεύει.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μην κρύβονται και να σηκώνουν τα τηλέφωνα, διότι η υπομονή του αγροτικού κόσμου έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ας μην μας κοροϊδεύουν μέσα από τις ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι το πρόγραμμα τρέχει κανονικά και ας βοηθήσουν ουσιαστικά τους επενδυτές να δώσουν ώθηση στην πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλο μέρος από τον αγροτικό τομέα.
Στα λόγια εμείς οι Έλληνες είμαστε πρώτοι. Σε αυτό το οποίο πάσχουμε είναι τα έργα. Επιτέλους κύριε Υπουργέ βάλτε μία τάξη στα πράγματα, εάν θέλετε στο τέλος της θητείας σας (όποτε και αν είναι αυτό) να δείξετε έργο.

Γατσής Γιάννης – Δεϊλόγκος Γρηγόρης
Γεωπόνοι μελετητές από τον ακριτικό και «περιθωριακό» Νομό Λέσβου

Δικαιώματα των ζώων: Παρουσίαση βιβλίου-Η Απελευθέρωση των Ζώων

**Παρουσίαση του βιβλίου του Πήτερ Σίνγκερ *

*»Η Απελευθέρωση των Ζώων»*

*Μ. Τρίτη, 19:**3**0, αιθ. ΕΔΟΘ*

* *

Το βιβλίο* «Η Απελευθέρωση των Ζώων» του Πήτερ Σίνγκερ* θα
παρουσιάσουν ο *Αλέξανδρος
Γεωργόπουλος*, καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Παιδαγωγική Σχολή
του Α.Π.Θ., και ο *Σταύρος Καραγεωργάκης*, Δρ. φιλοσοφίας, μεταφραστής και
επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του έργου, την* **Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου,
στις 19:30, στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΔΟΘ, Προξ. Κορομηλά 51, 4ος όροφος*.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο *Αθανάσιος Τάκης*, Δρ Ευρωπαϊκού Δικαίου –
Δικηγόρος, θα αναπτύξει το θέμα «Το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για
την καλή μεταχείριση των ζώων», η *Λάλε Αλάτλι*, εκπρόσωπος της τουρκικής
ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των ζώων Haytap, θα αναφερθεί στις «Δράσεις
για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων σε Ελλάδα και Τουρκία» και
εκπρόσωπος του* Φιλοζωικού Σωματείου «Άργος»* θα αναφερθεί στα ζώα
συντροφιάς και τα αδέσποτα.

*«Η Απελευθέρωση των Ζώων» *είναι το βιβλίο* *που επηρέασε όσο κανένα άλλο
το σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων και το οποίο όταν κυκλοφόρησε
για πρώτη φορά, το 1975, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη αποκαλύπτοντας τις
απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ζώα των μεγάλων
κτηνοτροφικών μονάδων και τα πειραματόζωα. Τότε ήταν που πληροφορήθηκε το
κοινό για πρώτη φορά ότι δίνουν αυξητικές ορμόνες στα ζώα οι οποίες
καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών, ότι οι κότες καταφεύγουν στον
κανιβαλισμό λόγω του στρες του εγκλεισμού, ότι τυφλώνουν κουνέλια για να
λανσάρουν στην αγορά μια καινούργια μάσκαρα, ότι ποτίζουν ελέφαντες με
LSDγια να δουν τις αντιδράσεις τους, και πολλές ακόμα φρικαλεότητες.

Ο συγγραφέας Πήτερ Σίνγκερ μέσα από το πλήθος των πληροφοριών που παραθέτει,
καταφέρνει να μας δώσει ένα φιλοσοφικό πλαίσιο για να αντιμετωπίζουμε τα μη
ανθρώπινα ζώα. Ένα νέο πλαίσιο για τις σχέσεις μας με αυτά.

«Η Απελευθέρωση των Ζώων» αποτελεί ένα διεθνές μπεστ σέλερ και έχει
μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Ο Πήτερ Σίνγκερ διδάσκει βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Η.Π.Α., έχει
γράψει δεκάδες βιβλία, θεωρείται από τους μεγαλύτερους ηθικούς φιλοσόφους
του 20ου αιώνα, ενώ παράλληλα διακρίνεται και για την ακτιβιστική του δράση.

*Για περισσότερες πληροφορίες και οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το βιβλίο:*

facebook: http://www.facebook.com/animal.liberation.singer

ιστολόγιο: http://animal-liberation-greek.blogspot.com

*H **εκδήλωση στο **facebook**:*

http://www.facebook.com/event.php?eid=122985471113009
Κατέβασμα ως αρχείο

1η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Ανακαλύψτε την για τη Πρωτομαγιά .

 Εκ μέρους της πρωτοβουλίας διοργάνωσης της Πρώτης  Οικογιορτής
 Μαραθώνα   σας ενημερώσω για την Οικογιορτή.

         θα ήθελα να σας ενημερώσω πως πρόκειται
για μια πρώτη προσπάθεια οργάνωσης μιας
τέτοιας γιορτής στην περιοχή μας, με
στόχο την προβολή του Κωπηλατοδρομίου,
του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και την
ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η εκδήλωση  διοργανώνεται από την «Ομάδα
Πρωτοβουλίας 1ης Οικογιορτής Μαραθώνα»,
μία ανοικτή ομάδα εργασίας και δεν
υποστηρίζεται οικονομικά παρά από τους
συμμετέχοντες.

         Πιστεύουμε πως τόσο το αντικείμενο της
εκδήλωσης, όσο και η επιλογή της
διοργάνωσής της από ανοικτή ομάδα
εργασίας θα έχει θετικό αντίκτυπο στην
ευαίσθητη περιοχή του πάρκου, θα
συμβάλλει στην προβολή του και θα
ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της
ευρύτερης περιοχής μας.

Όπως μπορείτε να
δείτε και στο επίσημο blog  (http://marathonecofestival.wordpress.com/) το πενθήμερο
αυτό θα   περιλαμβάνει μια σειρά από πραγματικά   ενδιαφέρουσες δράσεις και ήδη

υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής.

         Στόχος της εκδήλωσης είναι να  ευαισθητοποιηθεί κυρίως η τοπική
   κοινωνία, ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά  οφέλη.

Με δεδομένο τον  σχεδόν μηδενικό προϋπολογισμό της εκδήλωσης
η συμβολή της κίνησής σας στην προβολή της
εκδήλωσης θα ήταν ανεκτίμητη.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Για την επικοινωνία, εκ μέρους της Ομάδας
Πρωτοβουλίας

φρέσκο αγελαδινό γάλα : Να ισχύσει ότι και στις άλλες χώρες της Ε.Ε ,λένε οι Έλληνες Καταναλωτές .

Κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, εμφανίζονται οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, κάνοντας γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου». Για το θέμα που έχει προκύψει, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Απριλίου, συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγελαδοτροφίας Γαλακτοπαραγωγών, Γιώργος Κεφαλάς, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτριος Τύρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Vivartia, Στάθης Αραβανής.

«Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, η σχετική απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας, αλλά και το χτύπημα των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στον Τύπο ένα άρθρο το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετάτε το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9.

Όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι αυτής της τάσης οι καταναλωτές θα αγοράζουν πιο φθηνό προϊόν και θα μειωθούν οι επιστροφές στις γαλακτοβιομηχανίες.

 Στην χώρα μας πέρσι είχαμε 700.000 τόνους παραγωγή γάλακτος ενώ φέτος αναμένεται να έχουμε 650.000 τόνους όταν η ποσόστωση για το αγελαδινό είναι 850.000 τόνους.

Εισάγουμε περίπου 305.000 τόνους χύμα γάλα και 50.000 εμφιαλωμένο μακράς διαρκείας κ.λπ».

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, οι παραγωγοί το θεωρούν αιτία πολέμου.

 Θα ευνοήσει τους εισαγωγείς και μόνο αυτούς.

 «Οι γαλακτοβιομηχανίες θα μετατραπούν σε εισαγωγικές εταιρείες και θα αφανιστούν οι παραγωγοί», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθανάσιος Βασιλέκας: «σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τέτοιου είδους μέτρα δεν βοηθούν ούτε στην αύξηση της παραγωγής ούτε στην μείωση των εισαγωγών.

Ήδη καταναλώνουμε παραπάνω από την ποσόστωση. Τώρα πάμε να την απαξιώσουμε και αυτή. Τα γαλακτοκομικά που εισάγονται δεν είναι τόσο φθηνά όσο υποστηρίζουν κάποιοι αλλά φταίει κάπου και ο Έλληνας καταναλωτής που δεν ενδιαφέρεται με τις αγορές του να στηρίξει τις θέσεις εργασίας της πατρίδας μας».

Επιστροφές

Όσον αφορά την δικαιολογία ότι θα μειωθούν οι επιστροφές στις βιομηχανίες ο Πεβερέτος είπε ότι «η επιστροφή σήμερα στις γαλακτοβιομηχανίες είναι περίπου της τάξεως του 7% – 10%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνα των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών ο καταναλωτής θέλει γάλα φρέσκο – ημέρας.

Αν αυξηθεί ο χρόνος διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, οι επιστροφές θα διπλασιαστούν αφού ο καταναλωτής θα συνεχίσει να θέλει το γάλα ημέρας το οποίο προτιμάει. Γι’ αυτό τον λόγο και οι γαλακτοβιομηχανίες είναι αντίθετες».

Τιμές

Σχετικά με το θέμα των τιμών, στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι τα εισαγόμενα γάλατα πλησιάζουν τις τιμές που έχουν και τα ελληνικά γάλατα.

 Ο κ. Πεβερέτος για παράδειγμα ανέφερε ότι πέρσι το γάλα στην Αυστρία είχε τιμή πώλησης 28,90 λεπτά και φέτος 34,90 λεπτά, στην Ολλανδία πέρσι η τιμή ήταν 29,5 ενώ φέτος 33 λεπτά και στην Ιταλία τέλος από 33 λεπτά πέρσι φέτος πωλείται 39 λεπτά.

«Να θυμίζουμε ότι πρόπερσι η τιμές παραγωγού στην Ευρώπη ήταν κάτω από 25 λεπτά.

Φέτος οι τιμές παραγωγού στην Ευρώπη πλησιάζουν τις ελληνικές τιμές. Οπότε και η δικαιολογία της χαμηλής τιμής καταρρίπτεται», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Καταναλωτές

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν ότι το εισαγόμενο είναι και καλό. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να ξέρει ο Έλληνας καταναλωτής ότι κάθε ένα ευρώ τζίρο αγοράζοντας ελληνικό γάλα δημιουργεί 3 ευρώ πλούτο στην Εθνική Οικονομίας.

 Σε κάθε έναν τόνο παραγόμενου ελληνικού γάλακτος, αντιστοιχούν 4 θέσεις εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι μείωση της παραγωγής αντιστοιχεί και στην μείωση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να θυμίσουμε ότι τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δυνατή οικονομία (Ολλανδία, Γερμανία κλπ) έχουν και δυνατή κτηνοτροφική παραγωγή», τόνισε κατά την ομιλία του στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγελαδοτροφίας Γαλακτοπαραγωγών, Γιώργος Κεφαλάς.
Και πρόσθεσε: «Στο θέμα των εισαγωγών πουθενά δεν καταγράφεται πόσο τυρί εισαγόμενο από της Ε.Ε. καταναλώνουμε. Άρα το έλλειμμα από το ισοζύγιο γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μεγαλύτερο από όσο δείχνουν τα στοιχεία.
Τέλος ο κ. Κεφαλάς τόνισε ότι το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας θα έπρεπε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι την αύξηση των εισαγωγών.
Ολοκληρώνοντας όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι αναμένουμε την επίσημη αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 «Θέλουμε να λάβουμε και επίσημα την δέσμευση του κ. Υπουργού ότι θα αρνηθεί να υπογράψει μια τέτοια απόφαση. Είμαστε ανοιχτοί να έχουμε μια συνάντηση και με τον ίδιο.

Περιμένουμε και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ: 
ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε είναι 3-4 ωρών .

Στην Ελλάδα γιατί να ισχύει ειδικό καθεστώς για το φρέσκο γάλα !!  Δεν έχει νόημα » φρέσκο γάλα » 9 ημερών!! Για να προφταίνει  να εισάγεται …. και να  κάνει το γύρο της Ελλάδας  και να επιστρέφει  στη Μεταποίηση για εκ νέου επεξεργασία  .  !!!!

Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε … σαν καταναλωτές .

Στηρίζουμε τον Κτηνοτρόφο της Περιφέρειάς μας . Δεν  καταναλώνουμε τίποτα που θα παράγεται πέρα των 100 χλμ .απο την Περιφέρεια μας .

Χαρακόπουλος Μ: Ερώτημα για την ΚΥΑ αρδευτικού νερού και Εξισωτική.

«Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2010 στους κτηνοτρόφους και την έκδοση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ για τις άδειες χρήσης νερού των αρδευτικών γεωτρήσεων, εκθέτουν την κυβέρνηση» τονίζει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται εντονότατα για την καθυστέρηση της καταβολής της εξισωτικής του 2010, μεσούσης μιας δύσκολης οικονομικά περιόδου λόγω της κρίσης. Θεωρούν ότι επί μήνες οι αρμόδιοι τους εμπαίζουν σχετικά με το πότε θα πληρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι η εποχικότητα των κτηνοτροφικών αναγκών είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον προγραμματισμό των πληρωμών».
Σχετικά με το θέμα των αρδευτικών γεωτρήσεων, ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «αν και υπήρξαν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ στις αρχές Φεβρουαρίου που θα διευθετεί και απλοποιεί ζητήματα καταγραφής και αδειοδότησης των δικαιωμάτων χρήσης νερού, το χρονικό αυτό διάστημα παρήλθε χωρίς να υπάρχει απτό αποτέλεσμα. Έτσι, η αρμόδια Περιφερειακή Αρχή έδωσε ακόμη μια παράταση για την ανανέωση των αδειών χρήσης νερού με μειωμένα πρόστιμα στη Θεσσαλία».
Κατόπιν τούτων ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:
1. Πότε επιτέλους θα καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2010 στους κτηνοτρόφους;
2. Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τις άδειες χρήσης νερού των αρδευτικών γεωτρήσεων από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς; Εάν όχι, υπάρχει εκκρεμότητα και ποια;
3. Κινδυνεύουν με περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων όσοι παραγωγοί έχουν εκκρεμότητες με τις άδειες χρήσης νερού μέχρι την περίοδο δηλώσεων καλλιέργειας ή και κατά τους επιτόπιους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Επάγγελμα Γεωργός : Εγγραφές από 1 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Σπουδές για μια σύγχρονη Γεωργική Εκπαίδευση προσφέρει ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε απόφοιτους της Α΄ Λυκείου. Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η φοίτηση είναι διετής και παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση. Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών υποβάλλονται στις έδρες των ΕΠΑ.Σ. από 1 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Στις ΕΠΑ.Σ. εγγράφονται οι μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων, T.Ε.Λ., Εν. Λυκείων, ΛΕΝ, ΕΠΛ ημερησίων και εσπερινών. Οι  απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3 το οποίο τους επιτρέπει να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται στα Ι.Ε.Κ.

Για το σχολικό έτος 2010-2011 θα λειτουργήσουν πέντε  ΕΠΑ.Σ. και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Καλαμπάκα, την Κρήτη και τη Νεμέα.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τις ειδικότητες ανά Σχολή καθώς και οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι:

Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων: Εθνικής Αντίστασης 3,

Κατσικάς Ιωαννίνων, τηλ. 26510 92219.

Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας: 4ο χλμ. οδού Τρικάλων-Λάρισας,

Λάρισα, τηλ. 2410 611092, 2410 611093.

ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας: Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 22781.

 

ΕΠΑ.Σ. Κρήτης: Π.Γ.Σ. Γορτύνας Μεσσαράς,

Μεσσαρά Κρήτης, τηλ.  28920 31259. 

Γεωργική ΕΠΑ.Σ. Νεμέας: Μαθητικής εστίας 37, Νεμέα, τηλ. 27460 23072.

Συνιστούμε για τους Κτηνοτρόφους  : την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και την Αβερώφειο Σχολή Λάρισας .

Δηητρης (6977 239 066)   για Δημιουργία Σύγχρονων  Κτηνοτροφικών Μονάδων -Τεχνική υποστήριξη