Η παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές των Α.Σ. προαπαιτούμενο για υγιείς Α.Σ

Οι ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ  (Π.Ε.Ν.Α) σύμφωνα και με τα διαχρονικά διατυπωμένα αιτήματα, εδώ και 18 χρόνια, προτείνουν:

  • Μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών να γίνονται μόνο οι επαγγελματίες     αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα και ταυτόχρονα ενεργοί αγρότες), γιατί αυτοί μόνο μπορούν να στηρίξουν τα συμφέροντα τους με το να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, αφού αυτοί θα ωφεληθούν από το θετικό αποτέλεσμα της από κοινού προσπάθειας.

 

  • Οι ετεροεπαγγελματίες παραγωγοί, μπορούν να αποτελούν εξωτερικούς συνεργάτες του Συνεταιρισμού, να έχουν ως όφελος την εμπορία των προϊόντων τους μέσω του Συνεταιρισμού και τα οφέλη από την από κοινού προμήθεια αγροεφοδίων και άλλων υπηρεσιών, αλλά να μην έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων για τους στόχους και τις κατευθύνσεις παραγωγής, εμπορίας και αξιοποίησης των προϊόντων που θα διαχειρίζεται.

 

  • Να δημιουργηθούν Κλαδικοί Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί, που στόχο θα έχουν την καλύτερη διαχείριση ενός μόνο ή μιας ομάδας ομοειδών προϊόντων και όχι του συνόλου των προϊόντων μιας περιοχής. Σε συνέχεια να δημιουργηθούν Κλαδικές Περιφερειακές ή και Δια περιφερειακές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων αυτών.

 

  • Όλες οι εκλογικές διαδικασίες να γίνονται παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, με καθορισμό λογικού αντιτίμου για την παρουσία του.

 

  • Ως προς την σύσταση Συνεταιρισμού, έχοντας υπόψιν την δυσκολία που έχουν οι έλληνες αγρότες να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν και την δεινή οικονομική θέση των περισσότερων αγροτών της χώρας, προτείνεται, η διατήρηση του ελάχιστου αριθμού μελών στα επτά (7) άτομα.

 

  • Η διεύρυνση του χώρου κατοικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας στα όρια των νέων περιφερειών. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα εύρεσης των καταλληλότερων συνεργατών αγροτών, με την προϋπόθεση οι επενδύσεις να γίνονται σε χώρο που θα διευκολύνει στο μέγιστο δυνατό, την ικανοποίηση των αναγκών όλων των μελών του Συνεταιρισμού.

 

  • Ως προς το μετοχικό κεφάλαιο να είναι 150 ευρώ ανά μέλος, για την σύσταση και μόνο. Στην διαδικασία εμπορικής δραστηριότητας που θα αναπτύξει και τις επενδύσεις που θα κάνει, να υπάρξει ως όριο στο επιχειρηματικό σχέδιο που θα υποβάλει, η διασφάλιση κεφαλαίου από τους συνεταιριζόμενους πάνω από το 50% της επένδυσης και 100% για τις λειτουργικές του δαπάνες.

 

  • Πλήρη οικονομικό έλεγχο κάθε  συνεταιριστικής δομής εντός εξαμήνου από την ψήφιση του νέου νόμου περί Συνεταιρισμών, για την ένταξή του στο Μητρώο Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Για όσους δεν ολοκληρώσουν εγκαίρως τις απαιτούμενες διαδικασίες να οδηγούνται αυτόματα σε οικονομική εκκαθάριση και τα περιουσιακά τους στοιχεία να μεταβιβάζονται σε Συνεταιρισμούς και κλαδικές ΕΑΣ της περιοχής για αξιοποίησή τους για παραγωγικούς και εμπορικούς σκοπούς.

 

  • Διαφωνούν απόλυτα στην συμμετοχή με ψήφο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των συνεταιριστικών οργανώσεων κάθε επιπέδου, καθώς δεν συνάδει με τις αρχές του συνεταιρισμού και εγκυμονεί τον κίνδυνο της κηδεμόνευσής του. 

 

  • Τη δημιουργία Δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, από τις υγιείς δυνάμεις του αγροτικού χώρου και των νέων Περιφερειών, με σύγχρονους κανόνες διαχείρισης, διακίνησης και εμπορίας, τα οποία θα έχουν άμεσα οφέλη για κάθε αγρότη και παραγωγό.

Η Περιφερειακή αγροτική πολιτική

Στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης .

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011  ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου έδωσε επτά κατευθύνσεις για την άσκηση αγροτικής πολιτικής:

– Τη δημιουργία του «καλαθιού» των αγροτικών προϊόντων.

– Τη μικτή εταιρεία μεταξύ αγροτικών οργανώσεων και ξενοδοχειακών μονάδων για τη διείσδυση των προϊόντων στο χώρο του τουρισμού.

– Τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

– Την πιστοποίηση των προϊόντων.

– Την αξιοποίηση της δημόσιας γης.

– Την επίβλεψη των έργων υποδομής.

– Τη συμμετοχή στις διαδικασίες εκπαίδευσης των αγροτών.

Ερώτημα: ίδρυση Κτηνοτροφικής Φάρμας,απο που να αρχίσω;

Γεια σας , με ενδιαφερει να ξεκινησω σιγα σιγα μια φαρμα με ζώα κυριως αρνακια και μοσχαρια σε εκταση 12,000 στρεμάτων και άλλα 5,000 στρεματα για την παραγωγή της τροφής τους Μαζί με την αδερφή μου. Ειναι σωστό να χρησιμοποιησω την Άδεια παραγωγού Λαικής? Αυτο με καλυπτει τυπικά και νομικά ή χρειάζεται άλλη Αδεια για κτηνοτροφική μονάδα ασχετα αν ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 15 κεφαλια . Τι χρειαζομαι σε αυτη την περιπτωση? Ποια ειναι τα βηματα που πρεπει να κάνω για να ξεκινησω για την υλοποιηση της και ποσο θα μου στοιχησει ? Σας ευχαριστω πολυ

Πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζείς .ΟΧΙ η διαχείριση του πολιτιστικού χρήματος .

Π.Σ. Κατάκαλης : Πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζεις ΟΧΙ η διαχείριση του πολιτιστικού χρήματος …

«Αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ας αλλάξουμε λοιπόν τις συνθήκες » . Ντε Γκώλ .

Παραφράζοντας την ανωτέρω πρόταση θεωρήσαμε ότι :

Αν οι συνθήκες για την Τοπική Ενότητα Κατάκαλης δεν είναι ευνοϊκές για πολιτισμό και τοπική ανάπτυξη ..ας δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες .

Και ξεκινήσαμε το μεγάλο ταξίδι .

Η περιοχή μας διαθέτει φυσικό πλούτο και πολιτισμό . Σκεφτήκαμε ότι αυτή η παρακαταθήκη πρέπει να λάβει τη θέση και την τιμή που της αξίζει .

Συναποφασίσαμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συνδεθεί με την συνείδηση του πολίτη , την παιδεία , αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία και τον αγροτουρισμό με επιστροφές πολλών νέων ως επενδυτές .

Ο Καλλικράτης μας βρήκε στην Κατάκαλη ενωμένους και αποφασισμένους να εμπλουτίσουμε τον πολιτιστικό φορέα στα πλαίσια του Νέου Δήμου Δεσκάτης με νέους ρόλους και με τον πολιτιστικό μας λόγο .

Ξεκινάμε ν αλλάξουμε τα πράγματα αλλάζοντας πρώτα τον εαυτό μας . Στη προσπάθεια αυτή εμψυχωτικά λειτούργησε η διαδικτυακή μας επικοινωνία με μέλη και φίλους που μας επισκέπτονται και συνεχίζουμε την επικοινωνία από τις πόλεις τους ανταλλάσσοντας φωτογραφίες ,απόψεις και αναλύσεις .

Ξεπεράσαμε κάποιους πληγωμένους εγωισμούς και παραγκωνισμούς που αναπόφευκτα γεννώνται στις διοργανώσεις εκδηλώσεων του καλοκαιριού. .Εργαστήκαμε πολύ να αποκτήσαμε συναντίληψη για κεντρικά ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και επιβεβαιώσαμε την θέληση μας να μην επιτρέψουμε να μας διχάσουν προβλήματα που ξεπερνιούνται απλά με ένα τοπικό κρασάκι και συζήτηση στο καφενείο .

Κατανοήσαμε ότι πολιτισμός δεν σημαίνει απλά διαχείριση πολιτιστικού χρήματος ,οργανωτικές ικανότητες και επικοινωνιακή άνεση . Ο Πολιτισμός λέμε ότι συνδέεται με την Παιδεία και τις αξίες μας με μια ευρύτερη έννοια .

Δεν είναι μόνο τα έργα μας , αλλά ξεκινά και από μας τους ίδιους και υπάρχει στη καθημερινή μας συμπεριφορά. Για παράδειγμα διεκδικούμε να εργαζόμαστε σε ένα καθαρό περιβάλλον και αισθητικά ωραίο και ανάμεσά μας να υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας φιλίας και εμπιστοσύνης αλλά και προβληματισμού και αυτενέργειας .

Αυτό στη Κατάκαλη το πετύχαμε και σχεδιάζουμε ενέργειες που θα τα αναδείξουν όλα αυτά ακόμη πιο πολύ . Θα δώσουμε έμφαση στις εκδηλώσεις μας στην συμμετοχή στις διαδικασίες ως εθελοντές και στο προβληματισμό και όχι ως θεατές που βλέπουν μια εκδήλωση πληρώνοντας απλά ένα εισιτήριο .

Η λογική μας είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και πάνω σ αυτό να υπάρχουν εκδηλώσεις όπου σημαντικοί άνθρωποι να παρουσιάζουν τη δουλειά τους αλλά και συγχρόνως ν ανοίγουμε και ένα κύκλο συζητήσεων για το θέμα, αν είναι δυνατόν και ένα συνέδριο ,με ανοιχτές συζητήσεις ,καλλιτεχνικά εργαστήρια και αφιερώματα Δημότες ,επιστήμονες ,καλλιτέχνες , κριτικοί , δημοσιογράφοι ,φοιτητές ,εκπρόσωποι φορέων και τοπικές αρχές αλλά και απλοί παρατηρητές να δημιουργούν ένα μείγμα ενδιαφέρον που ν΄ανοίγει νέες δυνατότητες για επικοινωνία , συνεργασία και αναψυχή στον τόπο μας .

Κατάκαλη 28-01-2011

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατάκαλης

Ο Πρόεδρος

Γαλάνης Γιάννης .

Αναδημοσίευση απο τα ΝΕΑ της  ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Καλάθι προϊόντων της Ηπείρου :Ανακαλύψτε το !

Μεγάλη επιτυχία της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου σε εκδήλωση στην Αθήνα, καθώς και της σύγχρονης παρουσίασης του καλαθιού του Ηπειρώτη, με προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ήπειρο.

Η παρουσία δημοσιογράφων απ’ όλα τα μεγάλα περιοδικά, αλλά και από εξειδικευμένες εκδόσεις, όπως η εφημερίδα αγροτικών θεμάτων Agrenda, μας επέτρεψε να επικοινωνήσουμε, επιτέλους, τον πλούτο της Ηπείρου και τις δραστηριότητες της λέσχης.

Ήταν πραγματικό το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, μια που σπανίως ακούγεται η Ήπειρος έξω από τα σύνορά της. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο “Κάπαρη”, όπου οι μάγειροι είχαν ετοιμάσει έναν μπουφέ από ηπειρώτικα εδέσματα, όλα υπό τη μορφή μπουκιάς, ώστε οι προσκεκλημένοι να δοκιμάζουν την ηπειρώτικη γαστρονομία, ενόσω λάμβανε χώρα η ενημέρωση.

Ήταν παρόντες Ηπειρώτες παραγωγοί, που μπόρεσαν να μιλήσουν με τους εκπροσώπους του τύπου, να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους.

Προϊόντα τους ήταν στη διάθεση των δημοσιογράφων για δοκιμή.

Η επιτυχία της εκδήλωσης φαίνεται από την επικοινωνία που είχαν ενδιαφερόμενοι για τα προϊόντα μας από το εξωτερικό.

Το πρώτο βήμα που έκανε η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου θα το ακολουθήσουν πολλά άλλα, σχεδιασμένα με υπομονή και επιμονή, ώστε η Ήπειρος να αποκτήσει τη φωνή που της αξίζει.

Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας επιτροπής γευσιγνωσίας από τα μέλη της Λέσχης, της οποίας θα ηγείται o γιατρός Μηνάς Πασχόπουλος και η οποία θα προκύψει από εσωτερικό διαγωνισμό γευσιγνωσίας.

Στη συνέχεια, θα καθιερώσουμε ένα σήμα ποιότητας ηπειρωτικών προϊόντων και ένα σήμα της Λέσχης Γαστρονομίας για τα εστιατόρια.

Και τα δύο σήματα θα αποδίδονται μία φορά το χρόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ως εκ τούτου, καλούνται όλα τα μέλη της Λέσχης που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό να υποβάλλουν αίτηση στον αντιπρόεδρο της Λέσχης, το μέγα συμποσιάρχη Θοδωρή Αλεξίου, αλλά επίσης καλούνται να υποδείξουν προϊόντα που να αντιστοιχούν στην ευρωπαϊκή ονομασία Προϊόντα Παραδοσιακά Ελεγχόμενα και άλλα βιολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα.

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στο επόμενο συμπόσιο της Λέσχης που θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, με θέμα το καθημερινό φαγητό στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο.

Πηγή : ΑΓΚΡΕΝΤΑ  πρόσβαση 12-02-2011