«Έλληνες και ξένοι πολίτες ενωμένοι»

«EΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞEΝΟΙ ΠΟΛIΤΕΣ ΕΝΩΜEΝΟΙ»

Εκδήλωση με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών

«Έλληνες και ξένοι πολίτες ενωμένοι» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 4 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Εσπέρια, Σταδίου 22, από τις 5.00 έως τις 9.00 το βράδυ. Εκ μέρους των ΟΠ θα χαιρετίσουν οι Μ. Τρεμόπουλος και Ν. Χρυσόγελος, και ομιλητές θα είναι οι Ελεονώρα Ζώτου, Δ. Χριστόπουλος, Κ. Παπαϊωάννου, Γκ. Καπλάνι, Λορέτα Μακόλι, Π. Λινάρδος-Ρυλμόν, Μελίττα. Γκουρτσογιάννη, Γ. Παπαθεοδώρου, Σοράν Σεβέρ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καλού μας συντρόφου Κανέλλου Ουρέμ Φαρούκ, του γνωστού σε όλους μας Χασάν με τη μεγάλη καρδιά, που σταμάτησε να χτυπάει την περασμένη Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, και στη μνήμη όλων των μεταναστών και προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα της Ευρώπης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης

OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ:

«Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα» την Πέμπτη 4/3/2010 5-9 μμ , ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ, Σταδίου 22

ΟΜΙΛΗΤΕΣ / ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ

Ελεoνώρα Ζώτου,

νομαρχιακή σύμβουλος Θεσ/νίκης, μέλος Πανελλ. Συμβουλίου ΟΠ

Το νομοσχέδιο και οι προτάσεις μας

 

Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκ. καθηγητής Παντείου, πρόεδρος της Ελλ. Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη

Προσλήψεις για την ιδιότητα του πολίτη και τη μετανάστευση: στοχεύσεις ενάντια στον αποκλεισμό

 

Κωστής Παπαϊωάννου,

Πρόεδρος της Εθν. Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Προς ένα άλλο «εμείς»

 

Γκαζμέντ Καπλάνι, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Κοινωνία φυλών ή πολιτών;

 

Λορέτα Μακόλι, Ένωση Αφρικανών Γυναικών

Όχι στο ρατσισμό από την κούνια

 

Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν,

οικονομολόγος-ερευνητής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ

Η συμβολή των μεταναστών στην οικονομία-εργασιακές σχέσεις

 

Μελίττα Γκουρτσογιάννη, αρχιτέκτων, μέλος των ΟΠ

Οι στεγαστικές συνθήκες των μεταναστών και μια πρόταση για το

κέντρο της Αθήνας

 

Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος του ομίλου προβληματισμού ΑΡΣΗ

Η ρητορική του νεο-ρατσισμού

 

Σοράν Σεβέρ,

υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ταυτότητες – Η εμπειρία ενός πρόσφυγα

Tην εκδήλωση χαιρετίζουν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των ΟΠ ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου των ΟΠ και από τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Δουλκερίδης, υφυπουργός τοπικής κυβέρνησης Βρυξελλών από το κόμμα Ecolo Βελγίου.

Συντονίζει ο Ν. Μυλωνάς (Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΟΠ)

Οικολογικό θερινό Πανεπιστήμιο 2010 με θέμα την γεωργία .

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ   ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 

ΘΕΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ 

5/7  Η αρχαιολογία της γεωργίας: μια επισκόπηση: Γιάννης Λυριτζής, Παν/μιο Αιγαίου

6/7  Η εξέλιξη των γεωργικών εργαλείων: Βγένα Βαρθολομαίου, αρχαιολόγος

7/7  Η Γεωργία από τους προϊστορικούς ως τους κλασσικούς χρόνους: Κωνσταντίνος

Θανασουλόπουλος , ομότιμος καθηγητής φυτοπαθολογίας

8/7  Γεωργία, τρόφιμα, καταστάσεις, τάσεις: Λεωνίδας Λουλούδης, αντιπρύτανης  Γεωπονικού Παν/μίου

9/7  Αγροτικοί πληθυσμοί και ταυτότητες στην Ελλάδα: Έρση Ζακοπούλου, Εθνικό Κέντρο  Ερευνών

Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

12/7  Ερημοποίηση της Γης: Κωνσταντίνος Κοσμάς, Γεωπονικό Παν/μιο

13/7  Αστική επέκταση και το μέλλον της γεωργίας: Γιώργος Βλάχος, Γεωπονικό Παν/μιο

14/7  Κλιματική αλλαγή & γεωργία: επιπτώσεις – καταπολέμηση – προσαρμογή: Νικόλαος

Δαλέζιος , Παν/μιο Θεσσαλίας

15/7  Γεωργία και φύση: συγκλίσεις και αντιπαλότητες: Αντωνία Γαλανάκη, Ορνιθολογική  Εταιρεία

16/7  Το ελληνικό αγροτικό τοπίο : Θανάσης Κίζος, Παν/μιο Αιγαίου

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

19/7  Η κρίση της ελληνικής γεωργίας μετά την ένταξη στην ΕΕ: Σπύρος Καχριμάνης, Νέοι  Αγρότες

20/7  Βιοκαύσιμα, το μέλλον της βιομηχανικής γεωργίας;

21/7  Ο αγροτουρισμός ως ευκαιρία ανάπτυξης , αναζωογόνησης και ανασυγκρότησης της  ελληνικής υπαίθρου: Εύη Αραχωβίτη, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

22/7  Αγρο-βιοτεχνολογία και βιωσιμότητα: Γεώργιος Σκαράκης, Γεωπονικό Παν/μιο

23/7  Η βιολογική γεωργία ως απάντηση στην κρίση: Δημήτρης Μπιλάλης, Γεωπονικό  Παν/μιο

 

Το  12ο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο (ΘΟΠ) φιλοξενείται φέτος στην  Σαμοθράκη , στα Θέρμα (στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου) και αποτελεί  την ιδανικότερη λύση για συνδυασμό επιμόρφωσης υψηλού επιπέδου και διακοπών.

Είναι διαρκείας  τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα καθημερινά  (10.00-14.00),  απογευματινές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό και επισκέψεις σε σημεία  του νησιού με ειδικό ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία,  δύο ή και τρεις από τις ενότητες που προσφέρονται . Η διοργάνωση γίνεται υπό την  εποπτεία του  ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών) με την  υποστήριξη του  Δήμου Σαμοθράκης (http://www.samothraki.gr).

Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο Δρ περιβαλλοντολόγος

-πρόεδρος του ΔΙΠΕ, Ηλίας  Ευθυμιόπουλος . Τα σεμινάρια του ΘΟΠ είναι ένας καταξιωμένος πλέον θεσμός,  διεξάγονται από το

1998 κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, σε διαφορετικό νησί κάθε φορά (Χάλκη,  Πάτμος

, Κεφαλονιά, Σκύρος, Λήμνος, Σύρος, Ίος, Νίσυρος, Θάσος, Κέα, Ύδρα) και τα  έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής συνολικά πάνω από

1000 άτομα. Τα σεμινάρια  απευθύνονται σε

ενήλικες – επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς μέσης και πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης

, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, στελέχη των ΟΤΑ, φοιτητές κ.α, και  γενικότερα σε όποιον επιθυμεί να είναι ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του  περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Οι εισηγητές είναι εξειδικευμένοι  επιστήμονες

, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ή στελέχη κοινωνικών φορέων, με  αποδεδειγμένη πείρα στο αντικείμενο

. Οι εισηγήσεις εκδίδονται σε ειδικό τόμο που  διανέμεται στους συμμετέχοντες, οι οποίοι στο τέλος παίρνουν και βεβαίωση παρακολούθησης

. Για την συμμετοχή καταβάλλεται ένα μικρό ποσόν ως δίδακτρα, ανάλογο με τον χρόνο παρακολούθησης και με ειδική έκπτωση για νέους και φοιτητές

.

Επισυνάπτουμε το   προκαταρκτικό πρόγραμμα και τους όρους & αίτηση  συμμετοχής

. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε την αίτηση και μέσω της ιστοσελίδας  www.dipe.gr

. Ζητείστε μας πληροφορίες για τη διαμονή σας στην Σαμοθράκη (υπάρχει  πρόβλεψη και για διαμονή στο δημοτικό

camping) και δηλώστε συμμετοχή στο  thop@dipe.gr

Πληροφορίες

: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών  Χαρ . Τρικούπη 65, 106 81 Αθήνα, τηλ 210 8848055 -56, φαξ: 210-8846278

e-mail :  thop@dipe.gr, website: www.dipe gr

 

ΕΝΑ Αργολίδας : Σε επανασύνταξη στ΄αγροτικά

Οι Νέοι Αγρότες Αργολίδας ανασυντάσσονται

Την Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010, στις 12.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου, στην Αρχαία Επίδαυρο, συγκαλείται η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας ανταποκρινόμενη στις υψηλές προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιέλαβε με ειδικές πρόνοιες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών, φροντίζοντας να τις εξοπλίσει με επαρκή θεσμικό ρόλο, με τον Νόμο 3147/2003, ανασυντάσσεται εν όψει των μεγάλων προκλήσεων της επόμενης τριετίας.

Στην επόμενη τριετία, 2010-2013, η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας εκτιμά ότι θα κληθεί να συμβάλλει με τον θεσμικό της ρόλο, την καινοτόμα προσέγγισή της και τις «φρέσκες» ιδέες της στην διαμόρφωση των συνθηκών του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου, στο σύνολό του.

Η ανάγκη μοιάζει να έγινε περισσότερο επιτακτική μετά τις κινητοποιήσεις του αγροτικού χώρου, που τράβηξαν τον τελευταίο μήνα τα φώτα της επικαιρότητας. Σήμερα οι άλλες κοινωνικές ομάδες έγιναν ποιο κριτικές για τους αγρότες, παρά την επιτακτική ανάγκη για έναν νέο επανακαθορισμό των ρόλων στην αναδυόμενη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Μεταξύ των πολύ σοβαρών θεμάτων που θέλει να συμβάλλει η ΕΝΑ Αργολίδας:

Είναι οι συζητήσεις για το Μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τόσο για την οικονομική του έκταση, όσο και για το περιεχόμενό του.

Είναι οι πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η αγροτικές παραγωγές θα επηρεασθούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από τις Κλιματικές Αλλαγές.

Είναι η εξασφάλιση των μέσων της αγροτικής παραγωγής, όπως είναι η εξασφάλιση χρήσεων αγροτικής γης και τα προβλήματα με το νερό και την ερημοποίηση.

Είναι η ανάγκη να προσδιορισθεί η ταυτότητα κάθε περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τις αξίες της κοινωνίας της και τον τρόπο ζωής της.

Είναι η ανάγκη για επαναφορά της προτεραιότητας στην κοινωνία και τον άνθρωπο, τώρα που οι αγορές και τα χρηματιστήρια αποδείχθηκε ότι παράγουν κυρίως κρίσεις.

Η ΕΝΑ Αργολίδας εγκρίθηκε με την απόφαση 111/2009 του Πρωτοδικείου Ναυπλίου με έδρα την Αρχ. Επίδαυρο, από 35 ιδρυτικά μέλη.

Μέλη της ΕΝΑ Αργολίδας μπορούν να γίνουν νέες και νέοι αγρότες, 18 ως 40 ετών, που ασχολούνται βιοποριστικά με Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Δασοκομία, Μελισσοκομία και συμπληρωματικά Αγροτουρισμό, και διαμένουν μέσα στα όρια του Νομού Αργολίδας..

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, έχουν σαν σκοπό τη διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και των εν γένει συμφερόντων των νέων αγροτών – μελών τους, την ενδυνάμωση της ενότητας ανάμεσα στα μέλη τους, την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, την ανάπτυξη της συνεργασίας και αλληλεγγύης των μελών τους με τους άλλους αγρότες της περιφέρειάς τους, τη συνεργασία με τις άλλες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, την προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση και φροντίδα του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των μελών τους, την καλλιέργεια του συνεργατισμού, την ενημέρωση για την δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά ή εθνικά αγροτικά προγράμματα, καθώς και για τα προβλήματά τους και του συσχετισμού τους με τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Στις 7 Μαρτίου, Κυριακή, 12:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Αρχαία Επίδαυρος) θα βρεθούν όλοι όσοι πιστεύουν στο μέλλον του αγροτικού κόσμου και θέλουν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του μέλλοντός τους.

Πληροφορίες, Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, 6976562330

ΠΕΝΑ: ΝΑΙ στον αγροτουρισμό σαν δραστηριότητα αγροτών .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-2-2010

Αγροτουρισμός,

τουριστικές υπηρεσίες από αγρότες

Ο Αγροτουρισμός, ενώ ξεκίνησε στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ως μια ελπιδοφόρα προοπτική διαχείρισης των κινδύνων των αγροτικών επαγγελμάτων και ως συνέχεια και συμπλήρωμα των αγροτικών επαγγελμάτων, προσφέροντας στήριξη στο αγροτικό εισόδημα, κινδυνεύει να χαθεί από τον ορίζοντα των αγροτικών επαγγελμάτων. Είτε με την είσοδο μη αγροτών, είτε με την παροχή ακριβώς των ίδιων δυνατοτήτων σε άλλες μορφές τουρισμού.

Έτσι μετά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και την Κοινωνική Διαβούλευση στο Ζάππειο, για πολλά θεσμικά θέματα, με έκπληξη συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τον αγροτουρισμό να απομακρύνεται συστηματικά από τους αγρότες και να γίνεται «λεία» και «τρόπαιο» σε οποιονδήποτε διέκρινε επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ξεκινώντας από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που διαχειρίστηκαν τα LEADER και μετά και τα ΟΠΑΑΧ, είδαμε να δίνονται από τα χρήματα και τα προγράμματα, που προορίζονταν για τους αγρότες, επιδοτήσεις για αγροτουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε οποιονδήποτε οικογένεια είχε χρήματα, όπως με συνταξιούχους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ ή με συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς κλπ ή ακόμα και σε άλλους που δεν ήταν κύρια αγρότες.

Ο ΕΟΤ ήδη από το 1983 ορίζει ότι Αγροτουρισμός «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία,… με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος».

Η ΟΚΕ στην 208/22-12-2008 Γνώμη της ορίζει ότι ο Αγροτουρισμός είναι «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα … με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος … με προϊόντα τοπικής παραγωγής».

Το Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στην Βουλή το 2009, με τίτλο ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ορίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ. Από όλα αυτά ΜΟΝΟ ο Αγροτουρισμός είναι αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων. Προϋποθέτει ότι ο/η προσφέρων τις τουριστικές υπηρεσίες είναι αγρότης, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επιθυμεί διακαώς να παραμείνει ο Αγροτουρισμός αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, και ως διαχείριση αγροτικών κινδύνων, και ως ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος που δίνει ανάσα πολυλειτουργικότητας στα αγροτικά επαγγέλματα, και ως εναλλακτική λύση, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αντιμετώπιση «εκρηκτικών» καταστάσεων στον αγροτικό τομέα.

Εάν υποκλαπούν σταδιακά οι εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα (και μάλιστα με χρήματα που προορίζονται για τον αγροτικό κόσμο), τότε χωρίς εναλλακτική ασφαλιστική λύση στους πολλαπλούς κινδύνους του αγροτικού εισοδήματος, οι εκρήξεις στον αγροτικό κόσμο μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.

Ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες. Όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε οποιανδήποτε μορφή τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων Οικοτουρισμό, Τουρισμό Υπαίθρου, Τουρισμό Φύσης, Ορεινό Τουρισμό κλπ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σήμερα οι μόνες Αγροτουριστικές Οργανώσεις είναι οι Αγροτουριστικοί Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, που η Δευτεροβάθμια Ένωσή τους είναι αναγνωρισμένη από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Κάποτε, μια χώρα ….

Κάποτε, μια χώρα με αδύναμη οικονομία, για να αποφύγει το χρόνιο πληθωρισμό, αποφάσισε να υιοθετήσει ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του πλανήτη. Ο πληθωρισμός μειώθηκε κατακόρυφα μέσα σε λίγα χρόνια, τα χαμηλά επιτόκια τροφοδότησαν την κατανάλωση, τα εισαγόμενα προϊόντα έγιναν φτηνά και η ψευδαίσθηση της καλοπέρασης εδραιώθηκε στους πολίτες της…

Η οικονομία όμως έπασχε από χρόνια και βαθιά προβλήματα, και τίποτα δεν γινόταν προς την κατεύθυνση της λύσης τους. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος βασίλευαν, ενώ ο δανεισμός του κράτους, λόγω της σταθερής ισοτιμίας του νομίσματος, γινόταν όλο και πιο φτηνός και η κυβέρνηση της χώρας κατέφευγε όλο και πιο συχνά σ’ αυτόν για να καλύψει τις ανεπάρκειες της οικονομίας…

Έτσι τα ελλείμματα μεγάλωναν, το χρέος αυξανόταν και η κυβέρνηση το εξυπηρετούσε με περισσότερο χρέος. Ταυτόχρονα, το νόμισμα λόγω της σταθερής ισοτιμίας δεν μπορούσε να υποτιμηθεί, ενώ την περίοδο εκείνη γινόταν όλο και ισχυρότερο, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της να γίνονται πιο ακριβά στο εξωτερικό, η οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική και οι ξένες επενδύσεις πιο σπάνιες.. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι ανταγωνιστικές χώρες γίνονταν συνεχώς φτηνότερες μέσω υποτίμησης των δικών τους νομισμάτων και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν εκεί.

Έτσι, η χώρα δανειζόταν χωρίς να παράγει αρκετά και ζούσε αμέριμνα πέρα από τις δυνατότητές της, μέχρι που κάποια στιγμή οι δανειστές της άρχισαν να απαιτούν περισσότερες εξασφαλίσεις με τη μορφή υψηλότερων τόκων, για να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Αυτό δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο: το υπέρογκο χρέος έκανε ακριβό το δανεισμό και ο ακριβός δανεισμός αύξανε κι άλλο το χρέος.

Κάποτε έγινε το αναμενόμενο: Η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε αδυναμία Εξόφλησης του χρέους της προς τους δανειστές της, δηλαδή πτώχευση.

Ο δανεισμός σταμάτησε, η σύνδεση της ισοτιμίας έπαψε, με αποτέλεσμα μια Τεράστια υποτίμηση του παλιού νομίσματος (που επανήλθε), η οποία οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση: οι εισαγωγές έγιναν πανάκριβες και χιλιάδες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν.

Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πέρασε στην ανεργία, μισθοί, συντάξεις και παροχές μειώθηκαν δραματικά και αποταμιεύσεις εξανεμίστηκαν.

Όπως είναι φυσικό, οι ξένοι δανειστές που έχασαν τα λεφτά τους επέβαλαν Μέσω των διεθνών οργανισμών επαχθή μέτρα ανασυγκρότησης της οικονομίας, κάτι που η κυβέρνηση μιας πτωχευμένης χώρας ήταν φυσικά υποχρεωμένη να δεχτεί.

Βίαιες ταραχές ξέσπασαν και τα τραύματα της οικονομίας δεν επουλώθηκαν ποτέ..

(Πρόκειται για την Αργεντινή, η οποία κήρυξε πτώχευση το 2001. Το αργεντίνικο πέσο είχε συνδεθεί με το δολάριο δέκα χρόνια νωρίτερα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με άλλες χώρες, κυβερνήσεις και οικονομικές καταστάσεις είναι … εντελώς συμπτωματική).

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ «Για να μιλήσουν και να ακουστούν όλοι», Αθήνα, 25 Φεβ, 17.00. Στην Συνδιάσκεψη καλούνται όλα τα δίκτυα και ενεργοί πολίτες να μιλήσουν για τον συντονισμό και την οριζόντια συνεργασία των δικτύων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με θεματικές: τον εθελοντισμό, το περιβάλλον, τους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης & την Ηθική Τράπεζα Ελλάδας.
Να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί κοινωνικό αποκλεισμό, αδιαφάνεια, κοινωνικές αδικίες & περιβαλλοντική υποβάθμιση. Και όλοι μαζί και τον πολιτικό αποκλεισμό που υπάρχει στη χώρα μας στην οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, στη δημόσια διαβούλευση.
Οι οργανώσεις με ανθρωπιστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική δράση δεν είναι οι 30 που μονοπωλούν τη δημόσια διαβούλευση, αλλά πάνω από 7500 στην Ελλάδα.
Αυτές οι συλλογικές οργανώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς πολίτες είναι το
κοινωνικό κεφάλαιο που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά με τις αξίες του
εθελοντισμού στην ανόρθωση της χώρας, Αυτά τα κοινωνικά δίκτυα είναι η
κοινωνική βάση για την συμμετοχική Δημοκρατία. ΣΥΜΠΡΑΞΗ. Β.Τακτικός
http://www.facebook.com/l/fcb05;Μ.Κ.Ο.
Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στην αίθουσα των προσκόπων, Παγκράτι,
Πτολεμαίων & Λευκαδίτη 1. τηλ. 210 7487431
Πηγή : Αγρονέα  Δ.Μιχαηλίδης 

Kατανομή δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων οινοποιήσιμων ποικιλιών 2010

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου

«Υπογραφή απόφασης κατανομής δικαιωμάτων  φύτευσης αμπελώνων οινοποιήσιμων ποικιλιών από το Εθνικό Αποθεματικό του έτους 2010»

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Υπουργού Κατερίνας Μπατζελή και του Υφυπουργού  Μιχάλη Καρχιμάκη, υπογράφηκε η κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων οινοποιήσιμων ποικιλιών από το Εθνικό Αποθεματικό του έτους 2010.

Η κατανομή των στρεμμάτων στους ενδιαφερόμενους ανά Περιφέρεια, έγινε βάση των κριτηρίων της ισχύουσας Εθνικής Νομοθεσίας με σειρά προτεραιότητας:

α) στα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους

β) στους νέους Αγρότες

γ) στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αμπελουργούς

           

Συγκεκριμένα κατανεμήθηκαν στις Περιφέρειες τα παρακάτω αντίστοιχα στρέμματα:

1)      Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης642.50 

2)      Κεντρικής Μακεδονίας –  945.00

3)      Δυτικής Μακεδονίας –  420.00

4)      Ηπείρου –  6.50

5)      Θεσσαλίας –  790.00

6)      Ιονίων Νήσων –  135.00

7)      Δυτικής Ελλάδας –  415.00

8)      Στερεάς Ελλάδας –  430.00

9)      Πελοποννήσου –  335.00

10)  Αττικής –  182.00

11)  Βορείου Αιγαίου –  310.30

12)  Νοτίου Αιγαίου201.10

13)  Κρήτης260.00                               

To Εθνικό Αποθεματικό της χώρας είναι 5.250 στέμματα, εκ των οποίων κατανεμήθηκαν συνολικά 5.072,40.

Πόσο εκτεθειμένα είναι τα ελληνικά τρόφιμα ;

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Απεντόμωσης & Μυοκτονίας Ελλάδος ΣΕΑΜΕ σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα: Πόσο εκτεθειμένα είναι τα Ελληνικά τρόφιμα σε έντομα & τρωκτικά; Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010, ώρες: 09:30-16:00, στο Ξενοδοχείο Athens Imperial, Πλατεία Καραισκάκη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πρόγραμμα Ημερίδας:
Χαιρετισμός
9:30 Αντιπρόεδρος ΣΕΑΜΕ Θ. Μητσέας (ΑΠΕΛ)
9:45 Εκπρόσωπος Υπουργείου ΑΑ&Τ Η.Κιούλος (Υπουργείο Α.Α. & Τ)
Διαχείριση Τρωκτικών & Εντόμων
10:00 Case studies διαχείρισης Τρωκτικών & Εντόμων από την Βιομηχανία Τροφίμων Α. Εμβαλωματής (Σουρωτή)
10:30 Τι ζητάει η Βιομηχανία Τροφίμων σχετικά με τα Τρωκτικά & Έντομα Σ.Κιρκαγασλής (Γιώτης)
11:00 Αδύναμα σημεία στην διαχείριση Τρωκτικών & Εντόμων Β. Σωτηρούδας (AgroSpeCom)
11:30 Διάλειμμα για καφέ
Έρευνα & Νομοθεσία
12:00 Εντοπίζει ο ΕΦΕΤ εγκαίρως τα προσβεβλημένα τρόφιμα; ΕΦΕΤ
12:30 Προστατεύει η Νομοθεσία τον Καταναλωτή; Δ. Βλάχος (Υπουργείο Α.Α. & Τ)
13:00 Πόσο επικίνδυνα είναι τα έντομα για την Δημόσια Υγεία; Χρήστος Αθανασίου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Βόλου)
13:30 Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα
Επιθεωρήσεις Υγιεινής & Ασφάλειας στα Τρόφιμα
14:30 Τι επιθεωρήσεις ζητάει η Βιομηχανία; Γ. Μπάστας (ΕΛΑΙΣ)
15:00 Επιθεωρήσεις ΣΔΑΤ: Απλή συμμόρφωση ή προστιθέμενη αξία; Δρ. Α. Νούλης (LRQA)
15:30 Ποιά είναι η αξία μιας επιθεώρησης; Χ. Κατσάνος (TUV Hellas)

Ερώτημα Πασχαλίδου :Να αρθεί η αδικία για τους γεωπόνους Επιστήμονες Τροφίμων

 

Ερωτηση της Ευαγγελία -Αμανατίδου- Πασχαλίδου  Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

για τον αποκλεισμό των  Γεωπόνων  Επιστήμονων  Τροφίμων

Προς

τις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα ΜπαΤζελή και

Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη

Ως γνωστόν το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) είναι Ανώνυμη Εταιρεία που λειτουργεί χάρη του δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό τη διαχείριση ενός αξιόπιστου συστήματος παροχής υπηρεσιών διαπίστευσης προς εργαστήρια, φορείς πιστοποίησης και φορείς ελέγχου.

Για την ενίσχυση της στελέχωσης κατά τη συγκρότηση των ομάδων αξιολόγησης, το Ε.ΣΥ.Δ. ζητά εξωτερικούς συνεργάτες ως εμπειρογνώμονες για χημικές δοκιμές σε τρόφιμα όπως κλασική ανάλυση, βαρέα μέταλλα, τοξίνες και συντηρητικά σε τρόφιμα, χημικές δοκιμές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, οίνους και ποτά, λίπη και έλαια.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης απαιτούμενο ελάχιστο προσόν θεωρείται το βασικό πτυχίο Χημικού ή Χημικού Μηχανικού. Διαπιστώνεται, δηλαδή, ότι δεν περιλαμβάνεται ο κλάδος των γεωπόνων-επιστημόνων τροφίμων, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλασική ανάλυση και χημικές δοκιμές σε τρόφιμα, όπως αυτές περιγράφονται στην προκήρυξη.

Κατά συνέπεια ερωτώνται οι κυρίες Υπουργοί:

– Με ποια λογική εξαιρούνται οι γεωπόνοι – επιστήμονες τροφίμων από τη συγκεκριμένη επιλογή εμπειρογνωμόνων;

– Προτίθενται να επανεξετάσουν τους όρους της προκήρυξης προκειμένου να επανορθωθεί η αδικία;

«Κλιματική αλλαγή: τί μέλλει γενέσθαι μετά την Κοπεγχάγη».

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010

ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ

Εκδήλωση στο καφέ Ιανός:

«Κλιματική αλλαγή: τί μέλλει γενέσθαι μετά την Κοπεγχάγη».

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τους πολίτες με θέμα «Κλιματική αλλαγή: τί μέλλει γενέσθαι μετά την Κοπεγχάγη».

Η εν λόγω εκδήλωση θα λάβει χώρα στο βιβλιοπωλείο-καφέ ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24 – Αθήνα) την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00-14.00.

Το θέμα θα εισηγηθούν οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Μιχάλης Τρεμόπουλος καθώς και ο Δημήτριος Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί συνοδεία καφέ και αναψυκτικών που προσφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λεωνίδας (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)

Εκπρόσωπος Τύπου (+30) 6943 100 303 (κινητό)

(+33-3) 881 74356 (Στρασβούργο)

e-mail : leonidas.antonakopoulos@europarl.europa.eu

«Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή»

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-

«Συγκρότηση και έργο Εθνικής Επιτροπής για Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή»

Γραφείο Τύπου   Τηλ. 210.5205291

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της Διυπουργικής Σύσκεψης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, με θέμα την προώθηση της Μεσογειακής-Ελληνικής Διατροφής, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου, με απόφασή της  συγκρότησε την Εθνική Επιτροπή Μεσογειακής-Ελληνικής Διατροφής.

Έργο της Επιτροπής είναι να προτείνει μέτρα , πιλοτικές εφαρμογές και
συνδυασμένες πολιτικές για τη συνεχή και μακροχρόνια προώθηση της ελληνικής  διατροφής ως μέσο για :

– Την προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

– Την ανάδειξη και υποστήριξη της ταυτότητας της ελληνικής διατροφής και
τοπικής κουζίνας και των αντίστοιχων τοπικών και περιφερειακών αγορών

– Την οικονομική υποστήριξη των αγροτών και της ελληνικής οικογένειας με
την τόνωση, ανάμεσα στα άλλα, και του αγροτοτουρισμού

– Την ενίσχυση της «ταυτότητας» της Ελλάδας στο εξωτερικό

– Την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης σε θέματα αγροτικής παραγωγής και
διατροφής

– Την ενημέρωση και ενθάρρυνση της « στροφής» της νέας γενιάς και των νέων
παραγωγών σε παραδοσιακά και υγιεινά ελληνικά προϊόντα διατροφής.

Η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Μεσογειακής-Ελληνικής Διατροφής έχει ως
εξής:

Πρόεδρος: Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Μέλη: Αναστασία Φωτεινέα-Πανταζοπούλου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης
Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έφη Μελαγιάννη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και
Θρησκευμάτων

Χρυσούλα Θεοδωρίδου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων

Πελαγία Αδαλή, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μαρικαίτη Πολυτοπούλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Γεώργιος Κλειδωνάς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής