Οι Νέοι Αγρότες Συμμετέχουν και Διαμαρτύρονται

Οι Νέοι Αγρότες Συμμετέχουν και Διαμαρτύρονται

Οι Νέοι Αγρότες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών συμμετείχαν στην διημερίδα-Κοινωνικό Διάλογο για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα, στο Ζάππειο (Αθήνα, 25-26 Ιαν 2010) και προσκάλεσαν όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών την 27 Ιαν 2010, στο ξενοδοχείο Stanley, Αθήνα, προσφέροντας βήμα στους νέους και νέες που δεν είναι ακόμα Νέοι Αγρότες αλλά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνικής πολιτείας πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 27-1-2009. Επίσης επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα στην Βουλή και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά στην Ρηγίλλης.

Οι Νέοι Αγρότες, οι οργανωμένοι στην Πανελλήνια  Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ ελπίζουν, συμμετέχουν και επισημαίνουν, είπε στην κεντρική του εισήγηση στην διημερίδα του Κοινωνικού Διαλόγου, στις 25-1-2010, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

«Ελπίζουμε & ευχόμαστε ότι ο επονομαζόμενος Κοινωνικός Διάλογος θα είναι η αρχή ενός πραγματικού διαλόγου, αλλά κυρίως να έχει γρήγορα αποτελέσματα. Διότι η διαδικασία δεν είναι πραγματικός διάλογος όταν στην Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ, Ομάδα Γ’) δεν μετέχει ακόμα μέχρι σήμερα η ΠΕΝΑ, ενώ η Ελληνική Βουλή την αναγνώρισε ήδη από το 2003.

Διότι δεν είναι πραγματικός διάλογος όταν η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δέχθηκε το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ μόνο μια φορά, στις 29-10-2009, σχεδόν εθιμοτυπικά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα με αρνητικές εντυπώσεις,

Διότι σι Νέοι Αγρότες, σαν νέοι άνθρωποι, έχουν όλη την ζωή μπροστά τους και θα παραμείνουν στο επάγγελμα, που διάλεξαν, για άλλα 30-40 χρόνια και

Διότι, όπως είπε ο κ. Β. Γιαννόπουλος, έχουμε την θέληση να βρούμε τον σωστό δρόμο ή αν χρειάζεται, να τον κατασκευάσουμε.

Η ΠΕΝΑ, έχει στα μέλη της το ποιο νεανικό και ελπιδοφόρο κομμάτι των αγροτών, συμμετέχει και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και ευκαιρία ουσιαστική, σοβαρή, λιγότερο σοβαρή ή ακόμα και προσχηματική.

Απλά ξαναθυμίζουμε την παροιμία που λέει: Αν μπορείς να κάνεις κάτι, ΚΑΝΕ το. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ΔΙΔΑΞΕ το και Αν δεν μπορείς να το διδάξεις, ΔΙΟΙΚΗΣΕ το. Και εμείς οι Νέοι Αγρότες είμαστε άνθρωποι της πράξης και ΚΑΝΟΥΜΕ, και δεν θέλουμε να αφήσουμε σε άλλους να ρυθμίζουν όσα έχουν σχέση με την ζωή μας, με τον αγροτικό κόσμο.

 Άλλωστε εμείς οι Νέοι Αγρότες είμαστε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές και όχι το αντίστροφο. Παλεύουμε από τα χωράφια και τους στάβλους, χωρίς υπαλλήλους και γραφεία στην  Αθήνα, και χωρίς κρατικές χρηματοδοτήσεις (μισθοί, εκτός έδρας, ημερήσιες αποζημιώσεις, εισιτήρια, ξενοδοχεία κλπ) στις λειτουργικές δαπάνες. Και αυτό μας κάνει ποιο δυσκίνητους που το υπερκαλύπτουμε με υπερπροσπάθεια».

Ο κ. Β. Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι οι Νέοι Αγρότες αισθάνονται βαθειά απαξίωση του επαγγέλματος που επέλεξαν, διότι:

Δεν έχουν καμιά προσέγγιση με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που κοιτά κυρίως προς τους αστούς. Διότι δεν έχουν καμιά θεσμική επαφή με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, Διότι το Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως τα Επιμελητήρια) δεν τους αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη, ως δρώντες παράγοντες της οικονομικής ζωής. Διότι δεν έχουν καμιά επαφή, ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ως δυνητικοί παραγωγοί ενέργειας και ως κατακρατητές ρύπων, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιμ. Αλλαγής. Διότι ως επαγγελματίες αγρότες, με ευθύνες για την δημόσια υγεία (παραγωγοί τροφών) αντιμετωπίζουν σχεδόν την πλήρη απουσία αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, στην οποία να συμμετέχουν.

Όπως είπε στο Ζάππειο (25-1-2010), ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ όλα αυτά που εξαγγέλλονται για εμάς, χωρίς εμάς.

Ενώ τόνισε: Η ΠΕΝΑ συμμετέχει με το σύνολο του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και όλου του αγροτικού κόσμου  στις αγροτικές κινητοποιήσεις, και σε κάθε αγώνα ή διαβούλευση για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας και την διαμόρφωση μιας συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής.

Για την τραγική κατάσταση του αγροτικού κόσμου όλοι οι αγρότες θα ήταν στους δρόμους, αλλά οι χειμερινές αγροτικές παραγωγές επιβάλλουν άλλες συνθήκες. Όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να συμφωνήσουν στον ρόλο του αγροτικού τομέα, στην απαιτούμενη ανταμοιβή του και στις αναγκαίες συνθήκες για να επιτευχθούν αποτελέσματα.

Οι ΠΕΝΑ επιθυμεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις να μην ταλαιπωρήσουν υπέρμετρα τους άλλους συμπολίτες, κρατώντας τους δρόμους υπό έλεγχο, αλλά χωρίς να δημιουργούνται «εμφράγματα» ή «εγκεφαλικά» στο σώμα της κοινωνίας. Άλλωστε δεν διακρίναμε ομόλογη αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων εναντίον των υπευθύνων κλεισίματος των Τεμπών για 4, 5 ή 8 μήνες, ενώ διακρίνουμε μια μεροληπτική ενεργοποίηση ήδη από την δεύτερη εβδομάδα των κινητοποιήσεων, χωρίς πλήρεις αποκλεισμούς. .

Η ΠΕΝΑ συμμετείχε στον επονομαζόμενο Κοινωνικό Διάλογο της ΟΚΕ και του ΥπΑΑΤ την Δευτέρα και Τρίτη (25 & 26/1/2010) και στους 9 κύκλους διαλόγου.

Την Τετάρτη, 27/1/2010, ένα ολόκληρο χρόνο μετά την πρόσκληση του ΥπΑΑΤ για υποβολή αιτήσεων ένταξης Νέων στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις. H Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών δημιούργησε μια πλατφόρμα συζήτησης και προβληματισμού για τις Νέες και Νέους που δεν καλύπτονται πλήρως συνδικαλιστικά ακόμα από κάποιο άλλο φορέα για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και το μέλλον τους, το μέλλον των Νέων ανθρώπων, το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου.   

Οι Νέες και Νέοι που συγκεντρώθηκαν στο Ξενοδοχείο Stanley ενημερώθηκαν για την επίσκεψη, ενημέρωση πρόσκληση συμπαράστασης που απεύθυνε η ΠΕΝΑ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντησή τους το πρωϊ στην Βουλή με τον Κ. Α. Τσίπρα, την Βουλευτή κα Ε. Αμανατίδου και την κα Η. Διώτη καθώς και στελέχη του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Α. Τσίπρας εξέφρασε την συμπαράστασή του δημοσίως αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης.

Στην ελεύθερη συζήτηση ψύχραιμων σκέψεων και προτάσεων καθώς και εμπειριών που αναφέρθηκαν, προστέθηκε και η κα Κ. Μπατζελή (Υπουργός ΑΑ&Τα), ή οποία προσήλθε, μίλησε και από τις ακουσθείσες διευκρινήσεις δημιουργήθηκε αρκετή ένταση, η οποία οδήγησε τους Νέους και τις Νέες έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που επέδωσαν ψήφισμα.

Το ΨΗΦΙΣΜΑ από τις Νέες και Νέους Αγρότες που συντάχθηκε στο Stanley με την υποστήριξη της ΠΕΝΑ, με την συμβολή όλων των παρισταμένων αναφέρονται:

Καταδικάζουμε την πολιτική ασυνέχεια και τον εμπαιγμό της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων της υπαίθρου. 

Καταδικάζουμε την μομφή που ακούστηκε από την κα Υπουργό, ότι η διαδικασία επιλογής των αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών δεν ήταν διαφανής.

Ζητάμε να προσδιορισθεί χρονικά πότε θα γίνει η ένταξη ή απένταξη των Νέων Γεωργών της Δ’ προγραμματικής περιόδου.

Ζητάμε να απαντηθεί ποια η τύχη των Νέων Γεωργών μετά το πέρας του 14μήνου μετά την έναρξη επαγγέλματος ή κατάθεσης της αίτησης.

Ζητάμε να προσκληθούν σε κοινή σύσκεψη οι πρώην Υπουργού ΑΑ&Τ για να εντοπισθούν λύσεις για όλους Νέους Γεωργούς και να επισημανθούν τα σημεία στροφής της Πολιτικής για το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών.

Ζητάμε να εκταμιευθούν τα χρήματα για όλους τους «εν δυνάμει δικαιούχους» Νέους Γεωργούς, όπως αναρτήθηκαν στις περιφέρειες και το internet.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ».

Επιφυλασσόμαστε για την διεκδίκηση παντός νομίμου δικαιώματος των Νέων Γεωργών προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη.

Το απόγευμα το ίδιο θέμα των Νέων Γεωργών και άλλα απασχόλησαν την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά με την συμμετοχή των Βουλευτών κκ Κασαπίδη, Χαροκόπου, Κωνσταντινίδη και Κόλλια.

Ανάμεσα στα πολλά που έγινα τις 3 ημέρες της εβδομάδος  αξίζει να αναφερθούν σημεία της ομιλίας της κας Υπουργού ΑΑ&Τ, στις 27-1-2010, στο Stanley, μεταξύ των οποίων:

Θα επιδιωχθεί να μειωθεί ο μέσος όρος  (με μείωση της οροφής από το 40.000€ στα 30-35.000€) στο πρίμ πρώτης εγκατάστασης Γεωργών, για να μπορέσουν στα διαθέσιμα χρήματα να χωρέσουν περισσότεροι.

Θα επιδιωχθεί να αυξηθούν τα διατιθέμενα Ευρώ στα περίπου 120.000.000 €.

Δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα για Νέους Γεωργούς στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο (2007-2013), που θα φθάσει μέχρι το 2015. Αντί για 12.000 Νέους Γεωργούς από το Πρόγραμμα Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ το μέτρο θα περιοριστεί σε 3.500 ή λίγο παραπάνω μόνο Νέους Γεωργούς.

Τα προβλεφθένα από την «απόφαση Χατζηγάκη/3-9-2009» θα μεταφερθούν στα Σχέδια Βελτίωσης της Δ’ ΠΠ (2007-13) για να μπορέσουν οι εντασσόμενοι τώρα να έχουν χρήματα για Σχέδια Βελτίωσης.

Προτίθεται η κα Υπουργός να ενοποιήσει όλες τις περιόδους της πρόσκλησης 27-1-2009 και αντί για 4 λίστες (15/4/2009, 15/5/2009, 15/6/2009 & 15/7/2009) να δημιουργηθεί μια νέα ενιαία από την οποία θα ενταχθούν μόνο οι πρώτοι, ανεξαρτήτως περιόδου υποβολής, μέχρι του ορίου των 100-120 εκ € (ή όσα μπορέσουν να βρεθούν).

Οι εγκρινόμενοι, τονίσθηκε πάρα πολύ, ότι θα υποβληθούν σε λεπτομερή έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να αποφύγει το ΥπΑΑΤ χρηματοδότηση νέων με οριακά ή ασαφή (μαϊμού) αποτελέσματα.

Το Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ δεν έχει αναμορφωθεί ακόμα, αλλά το ΥπΑΑΤ προτίθεται να το ανασκευάσει όλο πλήρως, περιορίζοντας τελικά το μέτρο προσέλκυσης Νέων Αγροτών και βελτίωσης της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού στο όριο των 100-120.000.000 € μέχρι το 2015.

 Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Η ροπή για περισσότερο κράτος

Η ροπή για περισσότερο κράτος

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε 695 νέους κρατικούς φορείς και οργανισμούς. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα πάρει στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει άλλους τόσους. Προσοχή! Δεν ρωτάμε αν θα το κάνει, αλλά για την ταχύτητα δημιουργίας τους. Η ροπή προς πολλαπλασιασμό του κράτους είναι ακαταμάχητη στο πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν πελάτες-ψηφοφόροι που πιέζουν, κομματικοί και φίλοι που πρέπει να τακτοποιηθούν (σ.σ.: κάποια στιγμή θα έχουμε και εκλογές. Με τι κουράγιο θα τρέξουν για τον υπουργό οι παρατρεχάμενοι, αφού αυτός δεν τους «θυμήθηκε»;)

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα φτιαχτούν νέοι οργανισμοί, αλλά η ταχύτητα δημιουργίας τους. Η δε ταχύτητα είναι συνάρτηση δύο αντικρουόμενων τάσεων: υπάρχει η πρεμούρα των υπουργών να διοικήσουν περισσότερους και να βολέψουν τους δικούς τους, υπάρχουν όμως και οι αντιστάσεις της κοινωνίας, αλλά και των εχεφρόνων της κυβέρνησης, αυτών δηλαδή που κουβαλάνε ένα δράμι μυαλό και φωνάζουν «χρεοκοπούμε και πρέπει να μειώσουμε το κράτος αντί να το αυξήσουμε».

Η Ν.Δ. έκανε ρεκόρ ταχύτητας. Δημιουργούσε ένα νέο κρατικό φορέα κάθε τρεις μέρες! Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ βάλθηκαν να το σπάσουν. Ο κ. Πετσάλνικος, για παράδειγμα, αφού κληρονόμησε το κανάλι της Βουλής (το οποίο σύμφωνα με την επίσημη απάντησή του κόστισε πέρυσι 4.075.942,41 ευρώ), θέλει να μας αφήσει και ένα ραδιόφωνο της Βουλής. Δεν λέμε! Ποιοτικό θα είναι κι αυτό, αλλά σίγουρα θα το εκτιμήσουν οι κοινοτικοί και οι πιστωτές μας, όταν ψάξουν να δουν τι γίνονται τα λεφτά που μας δανείζουν.

Το άλλο πρόβλημα με τη δημιουργία νέων οργανισμών είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας. Δηλαδή, εμείς οι φορολογούμενοι μπαίνουμε που μπαίνουμε στα έξοδα, τουλάχιστον να δούμε κάτι καινούργιο! Δεν μιλάμε για την αλήστου μνήμης αγροφυλακή, που μας μετέφερε χρόνια πίσω, αλλά για τον διπλασιασμό και τριπλασιασμό των υπαρχόντων φορέων. Ολοι θέλουν το παιχνίδι του διπλανού τους ή έστω το ίδιο παιχνίδι σε νέα έκδοση. Εχει έξι κανάλια το κράτος; Εκανε ένα επιπλέον ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Εχει τρία ραδιόφωνα η ΕΡΤ; Θα κάνει ένα ακόμη ο κ. Πετσάλνικος.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Ενώ υπήρχε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που δούλευε και καλά, ο κ. Δημήτρης Σιούφας έφτιαξε τον «Συνήγορο». Στο τέλος δεν δούλευε ούτε η μία, ούτε ο άλλος.

Αντιστοίχως η κ. Λούκα Κατσέλη αποφάσισε να φτιάξει μια ειδική «Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή» δίπλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνοι! Ωραίο όνομα θα έχει η νέα επιτροπή. Κι αριστερό! Αλλο να είσαι ενάντια στα μονοπώλια κι άλλο να έχεις επιτροπή (του επάρατου) ανταγωνισμού. Αλλά τι θα κάνει η νέα επιτροπή που δεν κάνει η υπάρχουσα, πέρα από το να προσλάβει κι άλλους προέδρους, γραμματείς και φαρισαίους;

Σε εποχές φτώχειας οι παλιότεροι έκαναν μεταποιήσεις ρούχων. Αν οι νυν υπουργοί δεν είναι ικανοποιημένοι από την πλούσια γκαρνταρόμπα των φορέων που τους άφησαν οι προηγούμενοι, ας αρχίσουν κι αυτοί τις μεταποιήσεις οργανισμών. Οχι τίποτε άλλο, αλλά κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε εμείς στις μεταποιήσεις ρούχων

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_22_29/01/2010_388675

Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος .

Αγριελιές και αμυγδαλιές, μαντζουράνα, δεντρολίβανο και δυόσμο, κουμαριές, κουκουναριές, σκίνα, θυμάρι, μυρτιά και άλλα φυτά θα υποδέχονται τον επισκέπτη της αρχαίας Ολυμπίας όταν εκείνος θα βαδίζει από το Κρόνιο προς το αρχαιολογικό μουσείο

Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος που θα δημιουργηθεί εκεί θα περιλαμβάνει φυτά εγχώρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση του τοπίου μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την εφαρμογή της μελέτης αν και δεν έλειψαν οι προβληματισμοί. Ξεκίνησαν από το ότι δεν γνωρίζουμε τα φυτά που διαχρονικά φύονταν στον χώρο (Ηλίας Μαργιολάκος), αν και θα έπρεπε να έχει γίνει έρευνα. Εφτασαν μέχρι το ότι οι τριανταφυλλιές δεν συνάδουν (συνάδουν, είπε η Λυδία Παλαιοκρασσά, θυμίζοντας τους ροδώνες σε ιερά της Αφροδίτης) και μέχρι του σημείου να προταθεί να χρησιμοποιηθεί αρχιτέκτονας τοπίου.

Ο Δήμος του Μονάχου έχει εγκρίνει κονδύλιο 150.000 ευρώ αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=9834851

Τρεις υπερ-διοικήσεις στο ΥΠΑΑ&Τ

Τρεις υπερ-διοικήσεις αποκτούν οι οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντί κάθε οργανισμός να έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο όπως συμβαίνει σήμερα, τα ΔΣ ενοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: γεωργική έρευνα-κατάρτιση-ενημέρωση, τρόφιμα, πληρωμές-έλεγχοι.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, στη Γεωργική Έρευνα – Κατάρτιση – Ενημέρωση περιλαμβάνονται: Εθνικό     Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» (ΟΓΕΕΚΑ), Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας, Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) ΑΕ.

Στα Τρόφιμα όπου περιλαμβάνονται: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Κεντρική Αγορά Αθήνας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

Στις Πληρωμές – Έλεγχοι περιλαμβάνονται: Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ΑΓΡΟΓΗ, ΚΤΓΚ

ΥΠΑΑ&Τ: Παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα μετα τον Κοινωνικό Διάλογο.

Tις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο «Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα». 

Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής: 
– Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. 
– Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη. 
– Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.
– Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.
– Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.
– Δημιουργία «Τειρεσία» και στον διατροφικό τομέα.
– Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός.

Τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός έχουν ως εξής: 

Α. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    
– Εφαρμογή για τους αγρότες όλων των μέτρων που ισχύουν για τις άλλες κοινωνικές ομάδες
– Αναθεώρηση του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και την υποβοήθηση των επενδύσεων. 
– Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταβολή του υπολοίπου των πληρωμών του 2009 και έγκαιρη πληρωμή του 2010. 

Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

– Καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων. Προσδιορισμός μέσου όρου τιμών με βάση τις χαμηλότερες τιμές 2-3 φθηνότερων χωρών.
– Προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία. 

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

– Οργάνωση της αγοράς με στόχο τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και του περιθωρίου του κέρδους τους. 
– Ελεγχος αγοράς από τα «ελληνοποιημένα προϊόντα».
– Δημιουργία νέων θεσμών και ειδικών οργανισμών πώλησης αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο
– Οργάνωση και συντονισμός μηχανισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
– Σύνδεση του υπουργείου με άλλες πηγές δεδομένων (TAXIS, VIES, Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελωνείων) για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων
– Παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων, έλεγχος των εμπόρων και των σημείων πώλησης
– Δημιουργία διατροφικού «Τειρεσία» με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ)

– Αναδιάρθρωση ΟΓΑ σε συμφωνία με την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

– Αναμόρφωση ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

– Σύνταξη εθνικού προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανασυγκρότησης του ΕΘΙΑΓΕ 
– Διερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων προς ενίσχυση των εθνικών δράσεων 
 
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    
– Έναρξη εθνικής διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ 
– Ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον προσδιορισμό του κόστους λιπασμάτων και την αύξηση των επενδύσεων 
– Απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση και ανασυγκρότηση των οργανισμών του ΥΠΑΑΤ 
– Διαβούλευση για τους κατοίκους της υπαίθρου που θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν θα αποκλειστούν μικροκαλλιεργητές οι έτερο-απασχολούμενοι στην ύπαιθρο που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την παράλληλη απασχόληση στη γεωργία. 
    
ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ – ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

– Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή νέων αγροτών σε ποσοστό 60% σε όλα τα επίπεδα των Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργάνων. Ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έως τον Ιούνιο του 2010. 
– Διοικητική αποκέντρωση του κράτους προς την Περιφέρεια και τους νέους Δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.
-Διερεύνηση συνένωσης υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

– Αναθεώρηση του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για ενίσχυση των πραγματικών αγροτικών δράσεων σε συμφωνία πάντα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εγκατάσταση νέων αγροτών.
– Ενίσχυση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από άλλα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση χρόνου αξιολόγησης προτάσεων, δυνατότητα ένταξης μικρών σχεδίων βελτίωσης με παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων, συνέχιση προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης, στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά και βιολογική γεωργία, δημιουργία ζωνών παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

– Ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης με την ΑΤΕ για τα δάνεια. Στόχος είναι η καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων κάθε χρονιάς το συντομότερο δυνατό. Για το 2010 δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να πληρωθεί πριν το τέλος του 2010.
– Επιδότηση επιτοκίου των επενδυτικών προγραμμάτων από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
– Διαμεσολάβηση με υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν είναι εφικτό από χρονική και δημοσιονομική πλευρά.

ΕΛΓΑ

– Νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο ψήφισης νομοσχεδίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010.
– Ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.
– Ένταξη νέων ζημιογόνων αιτιών λόγω των κλιματικών αλλαγών με διαφάνεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ

– Σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.
– Προσδιορισμός χρήσεων γης με εφαρμογή την ψηφιοποίηση του νέου ΟΣΔΕ.
– Εξέταση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

– Όλοι σε όσους καταβάλλονται ενισχύσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
– Από 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-enisxyseis,gr
– Από 21.1.2010 όλες οι συστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις ΕΑΣ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου:Ζοζέ Μποβέ και Τρεμόπουλος Μ. για τ΄αγροτικά

27.01.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

*ΜΟΡΦΕΣ ΔΡ**A**ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ*

*Κοινή συνέντευξη **ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ & ΖΟΖΕ
ΜΠΟΒΕ*

*ΓΙΑ Τ**ΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ*

*ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ*

*Διαθέσιμο και οπτικό υλικό*

Κοινή *συνέντευξη Τύπου* παραχώρησαν σήμερα
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης
Τρεμόπουλος και ο Πράσινος
αγροτοσυνδικαλιστής και ευρωβουλευτής Ζοζέ
Μποβέ, με αφορμή της
κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και
την κρίση του γεωργικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο *Μιχάλης Τρεμόπουλος*
δήλωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτο το
ότι δεν έχουμε προσκληθεί στο διάλογο που
πραγματοποιείται για τα αγροτικά,
παρόλο που έχουμε καταθέσει έγκαιρα
αναλυτικές προτάσεις. Οι αγρότες
αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ακριβώς
επειδή απέτυχε η αγροτική
πολιτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,
μεταξύ 2000 και 2008 το αγροτικό
εισόδημα μειώθηκε κατά 20% περίπου ενώ την ίδια
περίοδο στην Ε.Ε. αυξήθηκε
κατά 16%.

Λέμε, λοιπόν, *ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ*:

– της επιβίωσης των αγροτών

– της κοροϊδίας όλων των κυβερνήσεων

– της χημικοσυντηρούμενης γεωργίας

– των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς

Λέμε ένα μεγάλο *ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΩΝ*:

– της ποιοτικής γεωργίας

– των δικτύων παραγωγών καταναλωτών για
απευθείας διακίνηση προϊόντων

– της στήριξης των πληθυσμών της υπαίθρου

– των νέων μορφών δράσης που ενώνουν και δε
διχάζουν την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον *Ζοζέ Μποβέ*, η προβληματική
κατάσταση στην ευρωπαϊκή γεωργία
είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής επιλογής
που ήθελε τις τιμές των
ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων να
εναρμονίζονται με τις παγκόσμιες τιμές και
παράλληλα να αποσυνδέονται οι αποζημιώσεις
από την παραγωγή. Τα προβλήματα
θα ενταθούν ενόψει του 2013 και της
διαφαινόμενης προοπτικής κατάργησης της
Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όσον αφορά τις ελληνικές αγροτικές
κινητοποιήσεις ο Ζοζέ Μποβέ εξέφρασε τη
συμπαράστασή του και τόνισε ότι οι αγρότες
δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο τρόπο
για να απεργήσουν και να προβάλλουν τα
αιτήματα τους και έτσι είναι
υποχρεωμένοι να καταλήγουν σε μορφές δράσης
που να τους επιτρέπουν να
ακουστεί η φωνή τους. «Αυτό που έλεγα πάντα
στους Γάλλους αγρότες» είπε ο
Μποβέ, «είναι το να υιοθετούν τέτοιες μορφές
δράσης που να οδηγούν σε
συναίνεση της κοινωνίας και όχι να την
απομακρύνουν».

Η συνέντευξη έχει βιντεοσκοπηθεί και το
*οπτικό υλικό* είναι στη διάθεσή
δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών, στον
παρακάτω σύνδεσμο:

*ftp**://**epavvideoget**:**mo**12**ssb**@**ftpeps**01.**europarl**.**eu**.*
*int**/**epavvideo**/**TV**/**ET**3/20100127-**ET**3-**Jose**_**Bove**.**mpg
*<ftp://epavvideoget:mo12ssb@ftpeps01.europarl.eu.int/epavvideo/TV/ET3/20100127-ET3-Jose_Bove.mpg>

Επικοινωνία: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6982 689868

Π.Ε.Α.Σ.Γ.Ε: το πρόβλημα των αγροτών δεν έιναι τα πακέτα στήριξης .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ

Αθήνα, 25-01-2010

Η Π.Ε.Α.Σ.Γ.Ε. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ!

Τα αγροτικά μπλόκα -για ακόμα μια χρονιά- μαρτυρούν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών. Δεν είναι μόνο η επιτακτική ανάγκη οικονομικής στήριξης, ούτε απλά η διεκδίκηση των καθυστερημένων ενισχύσεων. Η δίκαιη οργή των αγροτών εναντιώνεται στο συστηματικό αφανισμό τους από τις πολιτικές που χρόνια ακολουθούνται. Καμιά εγγύηση για τις τιμές –με τους μεγαλέμπορους να αλωνίζουν-, δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής -με τις πολυεθνικές γεωργικών εφοδίων να θησαυρίζουν-, καμιά κρατική μέριμνα για πραγματική αγροτική ανάπτυξη. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται θεαματικά με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους.

Η Υπουργός κα. Μπατζελή δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να στηρίξουμε τους αγρότες με ευκαιριακά πακέτα που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα». Γιατί η κ. Υπουργός δεν ήταν το ίδιο κατηγορηματική με το «ευκαιριακό πακέτο» των 28 δις που χαρίστηκε πέρσι στις τράπεζες; Το πρόβλημα των αγροτών δεν είναι τα «πακέτα στήριξης» αλλά η ίδια η επιβίωσή τους. Δεν είναι μόνο ο απαραίτητος έλεγχος της αγοράς αλλά μια αγροτική ανάπτυξη της χώρας με σοβαρά προγράμματα και έρευνα. Μια αγροτική πολιτική που δε θα περιορίζεται στην καταβολή –και για πόσο ακόμα;- των ενισχύσεων και στις κατ΄ εξαίρεση καλύψεις μέσω ΕΛΓΑ. Η Υπουργός κα. Μπατζελή, σχολιάζοντας τα αγροτικά μπλόκα, δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίον επιθυμούν και επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματά τους» και καλεί σε προσχηματικό διάλογο. Γιατί δεν προσπαθεί η κα. Υπουργός να καταλάβει την αγανάκτηση των 20.000 αγροτών που αφήνουν κάθε χρόνο τα χωράφια τους;
 Ως άνεργοι και συμβασιούχοι γεωπόνοι γνωρίζουμε ότι το εργασιακό μας μέλλον εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Η διάλυση της γεωργικής παραγωγής και η χρόνια απαξίωση του αγροτικού κόσμου σημαίνει και αυτόματη υποβάθμιση του επαγγέλματός μας. Εδώ και χρόνια, αντί οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις γεωπόνων που θα στηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, μάς χρησιμοποιούν στα πλαίσια ενός απαράδεκτου καθεστώτος συμβάσεων.

Η Πανελλήνια Ένωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων στηρίζει τον αγώνα των αγροτών, κόντρα στην προσπάθεια να στρέψουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ενάντια τους. Πρέπει –όλοι μαζί- να υπερασπιστούμε την οικονομική και κοινωνική επιβίωση της υπαίθρου, την αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, την επισιτιστική αυτοδυναμία της χώρας, τα φθηνά και ασφαλή τρόφιμα για όλους.

     
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Βαρούνης Τάσος 

Η Γεν. Γραμματέας
Ζούβελου Σταυρούλα

Όχι στους αποκλεισμούς των δρόμων, όχι στον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις

 Ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από ένα χρόνο, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, υποσχόταν ένα δις στους αγρότες, αντί των 500 εκατομμυρίων που έδινε τότε η Νέα Δημοκρατία… Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου εισπράττει, με αποκλεισμούς δρόμων και παράλυση της χώρας, τις ανεκπλήρωτες λαϊκίστικες εξαγγελίες που τον έφεραν στην εξουσία.  Image

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι, για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική γεωργία, φέρουν βαρύτατη ευθύνη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που χρησιμοποίησαν αλόγιστα τους κοινοτικούς πόρους, όχι για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τον εκσυγχρονισμό της, αλλά για την εξυπηρέτηση των κομματικών πελατειών τους στην ύπαιθρο. Η πολιτική των τελευταίων δεκαετιών αποσύνδεσε τη γεωργική παραγωγή από την αγορά και διοχέτευσε τις κοινοτικές επιδοτήσεις στη κατανάλωση διαλύοντας, έτσι, τον κοινωνικό ιστό της ελληνικής επαρχίας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και στερώντας τον καταναλωτή από φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Τέλος, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων, ιδίως αυτοί που εκβιάζουν, σε ετήσια βάση, την κοινωνία με απαράδεκτους αποκλεισμούς των εθνικών οδών. Που, ενώ εγείρουν απαιτήσεις προς την υπόλοιπη κοινωνία, δεν έχουν κάνει ποτέ δημόσιο απολογισμό για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν τους τεράστιους δημόσιους (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που τους δόθηκαν.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι κάθε δημόσια ενίσχυση δεν μπορεί να ζητείται άνευ όρων και να παρέχεται στους παραλήπτες χωρίς καμιά λογοδοσία για τα αποτελέσματά της. Ιδίως μάλιστα όταν, στην Ελλάδα, η διανομή των αγροτικών επιδοτήσεων χαρακτηρίζεται από την μεγαλύτερη αδιαφάνεια συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης βασισμένο στην επιχειρηματικότητα, την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την αγορά και τις καινοτομίες στη παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μονόδρομο για την αναγέννηση της ελληνικής επαρχίας. 

Ομιλία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη διημερίδα του Ζαππείου

Κυρίες και Κύριοι

    Η σημερινή διημερίδα διεξάγεται σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποίηση διεκδικώντας την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων. Ταυτόχρονα η ελληνική πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την εκτόξευση του χρέους, το παραγωγικό έλλειμμα και την κρίση ανταγωνιστικότητας, ως αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών επιλογών προηγούμενων ετών, αδράνειας και έλλειψης ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικών αναδιαρθρώσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, για αναβλητικότητα, για ικανοποίηση και άλλων πελατειακών, συντεχνιακών και μικροκομματικών διεκδικήσεων. Η κρίση έχει πολλαπλές εκφάνσεις: αναξιοπιστία, αβεβαιότητα, ύφεση, ανεργία, διευρυνόμενες ανισότητες, έλλειψη θετικής προοπτικής.

    Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση, συντεταγμένες και αποφασιστικές κινήσεις και συνεργασία όλων των Υπουργείων για δρομολόγηση των απαραίτητων λύσεων. Γιʼ αυτό βρίσκομαι εδώ. Γιατί το ΥΠΟΙΑΝ στηρίζει το έργο της Υπουργού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με όλα τα μέσα που διαθέτει.

    Τρεις είναι οι προτεραιότητες:

    1. Ενίσχυση ρευστότητας των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων στο μέτρο του εφικτού, ως ότου αποδώσουν οι νέες πολιτικές.

    2. Προώθηση και γρήγορη υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής αγροτικών παραγωγικών αναδιαρθρώσεων.

    3. Αποτελεσματική λειτουργία και εποπτεία της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

    Λίγα λόγια για κάθε προτεραιότητα:

    Ενίσχυση ρευστότητας

    Αναφορικά με την πρώτη προτεραιότητα, η ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και η ανάγκη να διατηρηθούν ενεργοί στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα του τόπου μας, σε μια περίοδο όπου η κρίση πλήττει του πάντες, αποτελεί βασική ευθύνη της Πολιτείας. Ευθύνη, τόσο απέναντι στους αγρότες, όσο και σε κάθε επαγγελματία, μικρομεσαίο επιχειρηματία και πολίτη.

    Όπως γνωρίζετε, αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους η βασική προεκλογική μας δέσμευση για ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων, επαγγελματικών και αγροτών. Με τις ρυθμίσεις που ψήφισε η πλειοψηφία των Ελληνικού Κοινοβουλίου, αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Κάθε οφειλέτης, που έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή και ρυθμίζεται με βάση το νόμο, προστατεύεται από οποιονδήποτε πλειστηριασμό μέχρι 31.07.2010. Στοχευμένα, και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν ακόμα και ενήμερες οφειλές, έτσι ώστε να μην φτάσουν στο «κόκκινο». Το ΥΠΟΙΑΝ έχει δημιουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τις διατάξεις που προβλέπει ο νόμος και τη διαδικασία εφαρμογής: 801 11 97 367.

    Στις ρυθμίσεις που προωθήσαμε σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν ρυθμίζουμε δάνεια τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή την κατηγορία των δανείων θα εξετάσουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, αλλά και με την Αγροτική Τράπεζα.

    Τέλος, το ΥΠΟΙΑΝ διαθέτει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της υπαίθρου, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού μας τομέα, για τις αναγκαίες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

    Το ΤΕΜΠΜΕ επανασχεδιάζεται με νέα προγράμματα και προϋποθέσεις και επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Σύντομα θα κατατεθεί για διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών που στα πανωτόκια, στις αθέμιτες χεώσεις και καταχριστικές πρακτικές.

    Πολιτική αγροτικών αναδιαρθρώσεων

    Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά στην πολιτική αγροτικών παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. Ενεργοποιούμε προς αυτή την κατεύθυνση τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε, δηλαδή το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο.

    Μέσω του ΕΣΠΑ προωθούνται μια σειρά από σημαντικά έργα (εγγειοβελτιωτικά κλπ.), τα οποία θα κάνουν και πάλι ζωντανή τη ζωή στην ύπαιθρο και θα δώσουν ανάσα στους κατοίκους της.

    Όλες οι δράσεις και όλα τα προγράμματα, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου – ο οποίος αναμορφώνεται – διοχετεύουν πόρους προς επιχειρήσεις και κλάδους της Ελληνικής Περιφέρειας και δημιουργούν σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Ο αγροτικός τομέας δεν είναι ξεκομμένος ούτε από την δευτερογενή παραγωγή, δηλαδή την μεταποίηση και τη βιομηχανία, ούτε και από τις υπηρεσίες.

    Όσο πιο αποτελεσματικά και στοχευμένα δαπανούμε και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουμε προς την περιφέρεια, για οποιαδήποτε δράση, τόσο μεγαλύτερη προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία δημιουργείται, στηρίζοντας τον αγροτικό κόσμο, και ενισχύοντας την ύπαιθρο. Συντονίζουμε ως συναρμόδια Υπουργεία αυτές τις σημαντικές συνέργειες και συμπληρωματικότητες μεταξύ των πολιτικών, ώστε, όπως ανέφερα, να έχουμε το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

    Σημαντική συνιστώσα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η στροφή στην πράσινη οικονομική ανάπτυξη, με οριζόντιο χαρακτήρα εφαρμογής και ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

    Η στροφή σε ένα νέο πρότυπο αγροδιατροφικής ανάπτυξης αποτελεί επιταγή, προκειμένου η ελληνική γεωργία και τα αγροτικά προϊόντα να καταστούν και πάλι βιώσιμα και ανταγωνιστικά.

    Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών ποιότητας και τυποποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

    Γνώμονας μας παραμένει η διασφάλιση της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων, με κυρίαρχο ρόλο την ανάδειξη της ταυτότητας τους. Για τους λόγους αυτούς καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάπτυξη συστημάτων πιστοποίησης και ελέγχου, τα οποία να ανταποκρίνονται τόσο στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, όσο και στον εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου, αλλά και το σεβασμό του περιβάλλοντος.

    Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να εξαχθεί σήμερα εάν δεν έχει τυποποιηθεί και πιστοποιηθεί. Καιρός είναι να δώσουμε αυτό το δικαίωμα και στον έλληνα καταναλωτή. Ο παραγωγός που σέβεται το νόμο, την υγεία των καταναλωτή αλλά και τον εαυτό του ως επαγγελματία, πρέπει να προστατεύεται από εκείνον που με παράνομο & αθέμιτο τρόπο διαθέτει στην αγορά μη πιστοποιημένα, επικίνδυνα και φθηνότερα προϊόντα.

    Να συμφωνήσουμε όλοι μας σήμερα, πως ο καταναλωτής δικαιούται να γνωρίζει και να πληρώνει αντίστοιχα την ποικιλία και την ποιότητα που επιθυμεί: δεν είναι όλες οι τομάτες ίδιες, δεν έχουν όλες οι πατάτες τα ίδια γευστικά χαρακτηριστικά.

    Η πιστοποίηση και η σήμανση ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, αποτελούν στρατηγική πολιτική επιλογή για την ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας σε κλάδο ανθεκτικό και ευέλικτο, κυρίως στις Ευρωπαϊκές αγορές υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, όπου ο ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες είναι ιδιαίτερα σκληρός.

    Αποτελεσματική ενημέρωση, λειτουργία και εποπτεία της αγοράς

    Όσον αφορά στην τρίτη προτεραιότητά μας, αυτή της αποτελεσματικής ενημέρωσης, λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς: Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια για την μείωση των διακυμάνσεων των τιμών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των μεσαζόντων στη διαμόρφωση των τιμών, γεγονός που θα διασφαλίσει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των παραγωγών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των παραγωγών στην αγορά και την μεγιστοποίηση του οφέλους των καταναλωτών.

    Όλοι μας θα έχουμε διαπιστώσει τους ιδιότυπους «οικονομικούς κύκλους» που διέπουν την αγροτική παραγωγή:

    – τη μια χρονιά υπάρχει έλλειψη προϊόντων με αποτέλεσμα αθρόες εισαγωγές και άνοδο τιμών,

    – την επόμενη χρονιά, οι παραγωγοί φυτεύουν απρογραμμάτιστα με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά και τη μείωση τιμών παραγωγού.

    Η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και τελικής τιμής στον καταναλωτή, είναι σε πολλά προϊόντα 5 φορές υψηλότερη, από την τιμή του παραγωγού.

    Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαφορά αυτή συγκαταλέγονται η αυξανόμενη συγκέντρωση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, οι αυξήσεις τιμών άλλων εξωτερικών παραγόντων κόστους (ενέργεια, κόστος κεφαλαίου, μεταφορικά), καθώς και η εμπορική συμπεριφορά των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού (πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους, απειλές αποκλεισμού προϊόντων από τα ράφια, ειδικές αμοιβές κ.λ.π.).

    Απαιτείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος:

    – καταγραφής εθνικών & παγκοσμίων τάσεων καταναλωτικών αναγκών και παραγωγικών δυνατοτήτων και

    – αντίστοιχου προγραμματισμού & πληροφόρησης των παραγωγών για τις απαιτούμενες ποσότητες, ποικιλίες, ποιότητες και ακριβείς χρονικές περιόδους (μήνα ή ακόμη και εβδομάδα).

    Προς την κατεύθυνση αυτή:

    · Στελεχώσαμε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ενεργοποιούμε τις υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προς την κατεύθυνση ελέγχου του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών βασικών παραγωγικών εισροών του αγροδιατροφικού τομέα. Με την βοήθεια ενός συστηματικού προγράμματος ελέγχου & κοστολογικών ερευνών, παράλληλα με την εντατικοποίηση των τιμοληψιών σε βασικούς τομείς της δευτερογενούς δραστηριότητας, αποκτούμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

    · Εντατικοποιούμε τους διενεργούμενους ελέγχους αναφορικά με την επισήμανση των προϊόντων, με καίριο στόχο την πάταξη των παράνομων Ελληνοποιήσεων και εισαγόμενων οπωροκηπευτικών & κρεάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας και βιβλίου αποθήκης, καθώς και την τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας των εγχώριων νωπών οπωροκηπευτικών από τις εμπλεκόμενες στο σύστημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων επιχειρήσεις.

    · Εισηγούμεθα τη δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων (εισαγωγέων/διακινητών) αγροτικών προϊόντων με τη θέσπιση προϋποθέσεων αδειοδότησης (όπως π.χ. τήρηση βιβλίων 3ης κατηγορίας, υποχρεωτική μορφή εταιρείας κ.α.)

    · Θεσπίζουμε αυστηρούς περιορισμούς στην ανασυσκευασία εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

    · Εκσυγχρονίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή και το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών και των λαϊκών αγορών, αποσκοπώντας στην μείωση των σταδίων διαμεσολάβησης ανάμεσα στον παραγωγό και τον Καταναλωτή.

    · Εφαρμόζουμε συστηματικό έλεγχο στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από το χωράφι ως τον καταναλωτή με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.

    · Διασφαλίζουμε την ταυτότητα των θεσμών των ανοικτών αγορών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των παραγωγών σε αυτές (π.χ. λαϊκές αγορές, αγορές βιολογικών – παραδοσιακών προϊόντων κ.α.) ενώ ενισχύουμε τα δίκτυα εμπορίας ποιοτικών προϊόντων σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

    · Το παρατηρητήριο τιμών που έχουμε διαμορφώσει στο Υπουργείο μας, εμπλουτίζεται επιπλέον με στοιχεία ποσοτήτων για να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για μια τέτοια προσπάθεια.

    Σε δεύτερο επίπεδο επιταχύνουμε τη διεύρυνση ενός πληροφοριακού συστήματος που αναπτύσσεται στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, το οποίο θα δίνει πληροφορίες σε όλη την αγορά για διαθέσιμες ποσότητες, ποιότητες και τιμές.

    Προωθούμε τέλος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΑΝ για θέματα εξαγωγών και εξαγωγικού εμπορίου, ειδικές δράσεις συνεργασιών με τα επιμελητήρια, εμπορικούς φορείς και οργανώσεις, για την προώθηση των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και την διασύνδεση τους με τον πολιτισμό και την αποδεδειγμένη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, στην αιχμή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων βρίσκονται επίσης συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν την εποπτεία και των έλεγχο των αγορών στον κρίσιμο τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ως εξής:

    · Έχουμε ήδη ξεκινήσει το έργο της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Νόμος 703/1977), προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων της, στο πλαίσιο της διερεύνησης ολιγοπωλιακών και εναρμονισμένων πρακτικών και την έγκαιρη επιβολή προστίμων, όπου απαιτείται.

    · Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει και επίσημα το έργο της η Ειδική Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακού Ελέγχου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με σκοπό τη ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου της διάρθρωσης και λειτουργίας των αγορών και των αναλύσεων της αγοράς.

    Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί επίσης η δημιουργία ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων και πληρέστερη ενημέρωση του Καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενεργοποιήσουμε άμεσα τον σημαντικότερο πυλώνα ώθησης για την διασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών στα αγροδιατροφικά προϊόντα, που δεν είναι άλλος από τον καλά πληροφορημένο Καταναλωτή.

    Αποτελεί ευθύνη μας ως Υπουργείο και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να υλοποιήσουμε προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών σε θέματα διατροφικής υγείας και επιλογών. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ενισχύσουμε τη ζήτηση για ποιοτικά – πιστοποιημένα προϊόντα και να διασφαλίσουμε τη στήριξη και προώθησης της πολιτικής μας στον αγροδιατροφικό τομέα.

    Γνωρίζετε όλοι σας τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την περιφρούρηση του δικαιώματος του καταναλωτή να γνωρίζει τη χώρα προέλευσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται ήδη για το βόειο κρέας και το μέλι. Στη χώρα μας πρόσφατα προχωρήσαμε για το φρέσκο γάλα και γιαούρτι. Συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί) και πιθανόν για άλλες κατηγορίες.

    Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) επιταχύνουμε:

    · Τη δημιουργία σήματος «Ελληνικού Προϊόντος» για το σύνολο των προϊόντων: αυτό θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, θα απαιτεί όμως υποχρεωτικές διαδικασίες πιστοποίησης με όρους που θα προκύψουν για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

    · Στην καθιέρωση ενός συστήματος επισήμανσης των τροφίμων, κατά τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να πληροφορείται τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, διασφαλίζοντας πλήρως τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα αυτών, γεγονός που αποτελεί τη βάση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

    · Στη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης του καταναλωτή, για την αναγνώριση των ευεργετικών χαρακτηριστικών των αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και της εξισορροπημένης διατροφής.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου μας, ένα από τα οποία είναι και η αποκρυστάλλωση ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης για την χώρα, περνά μέσα από την συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για ριζικές και καινοτόμες αλλαγές στο υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο.

    Η διαχείριση των τροφίμων, εξʼ ορισμού αντικείμενο πολλών υπουργείων και οργανισμών, απαιτεί κοινές δράσεις, και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων.

    Κατανοώ την αγωνία, τις δυσκολίες και σε σημαντικό βαθμό την οικονομική ασφυξία την οποία βιώνει ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Συμμερίζομαι τα προβλήματά και κατανοώ τις ανησυχίες σας, τόσο για το μέλλον του επαγγέλματός σας, όσο και για αυτό των παιδιών σας.

    Θα ήθελα για τους λόγους αυτούς, σήμερα, να ζητήσω από όλους σας, να συνδράμετε αποφασιστικά με τη συμμετοχή σας και όχι με την αποχή σας, στη μετεξέλιξη του ξεπερασμένου υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου, σε ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις σημερινές ανταγωνιστικές συνθήκες. Μέσα από το διάλογο και την ατομική ευθύνη, να δεσμευτούμε σε ένα πλαίσιο δράσεων και πολιτικών, απέναντι στις οποίες όλοι μας θα καθιστάμεθα συνυπεύθυνοι.

    Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε όραμα στον τόπο μας και προοπτικές στην οικονομία μας.

    Σας ευχαριστώ.

Προτάσεις κατα τον Κοινωνικό Διάλογο.

Στα κείμενα που δόθηκαν για διαβούλευση στο Ζάππειο, κατά τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, προτείνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΕΙΣΡΟΕΣ

-Πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα: η τιμής τους στην Ελλάδα θα καθορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών στη Νότια Ευρώπη. Ειδικά για όσα εισάγονται από τρίτες χώρες, η χονδρική τιμή δεν θα ξεπερνάει την τιμή πώλησης στη χώρα εισαγωγής πάνω από 30%. Δηλαδή, αν εισάγεται ένα προϊόν από την Τουρκία το οποίο έχει εκεί λιανική τιμή τα 10 ευρώ, ο χονδρέμπορος δεν μπορεί στην Ελλάδα να τα πουλήσει πάνω από 13 ευρώ.

-Στα φυτοφάρμακα η τιμή των γενότυπων (generics) θα καθοριστεί στο 70-80% των αντίστοιχων πρωτότυπων φαρμάκων (τα γενότυπα είναι τα φάρμακα που παρασκευάζονται από την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο αφού λήξει η περίοδος της πατέντας του).

-Επανεξετάζεται το ανταποδοτικό τέλος 3% για τους σπόρους και 2% για το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό.

-Άδειες για το πολλαπλασιαστικό υλικό θα χορηγούνται από τις περιφερειακές υπηρεσίες (ΚΕΠΥΕΛ).

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

-Επανεξετάζεται με βάση την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για κατ’ αποκοπή συντελεστή το σύστημα για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Τροποποιείται η ΚΥΑ για το πετρέλαιο και έτσι από φέτος θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις στα στοιχεία που στέλνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους επιστροφής αγρότες.

ΕΜΠΟΡΙΑ – ΤΙΜΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΊΟΝΤΩΝ

-Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

-Θεσπίζονται υποχρεωτικές συμβάσεις μεταξύ των γεωργών και των πρώτων αγοραστών για τους όρους πώλησης των αγροτικών προϊόντων (τιμές, ποσότητες, ποιοτικές κατηγορίες, διάστημα αποπληρωμής του προϊόντος μικρότερο των δύο μηνών).

-Δημιουργείται Εθνικός Μηχανισμός Πληροφόρησης της κίνησης των εισαγόμενων προϊόντων για να αποτρέπονται οι «ελληνοποιήσεις». Ο Μηχανισμός θα είναι συνδεδεμένος on line με το πληροφοριακό σύστημα τελωνείων και το TAXIS.

-Υιοθετούνται νέες Αγορανομικές Διατάξεις βάσει των οποίων η τιμή καταναλωτή (στο ράφι) να μην υπερβαίνει την τιμή παραγωγού σε επίπεδα άνω του 100%. Δηλαδή, αν ο παραγωγός πωλεί ένα προϊόν 0,5 ευρώ, ο καταναλωτής θα το βρίσκει στο ράφι στην τιμή του 1 ευρώ. Θεσπίζονται «λογικές» αποκλίσεις μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, σε επίπεδο χονδρικές ποσοστά ύψους 30-35% και σε επίπεδο λιανικής μέχρι 60%. Δηλαδή, αν ο παραγωγός πωλεί ένα προϊόν στην τιμή του 1 ευρώ, ο χονδρέμπορος δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 30-35 λεπτά και ο έμπορος λιανικής πάνω από 60 λεπτά. Αν το κέρδος είναι υπερβάλλον θα φορολογείται βαρύτατα.

-Ενίσχυση των κάθετων συνεργασιών, δηλαδή από το χωράφι στο πιάτο και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων.

-Τήρηση ισοζυγίων στα βασικά αγροτικά προϊόντα.

-Επιδότηση πράσινων τοπικών αλυσίδων συνδεδεμένων με την παράδοση και τον τουρισμό.

-Αυστηροποίηση των προστίμων για νοθεία στα τρόφιμα: από 100 χιλιάδες ευρώ για την πρώτη παράβαση μέχρι 400 χιλιάδες ευρώ και άρση άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

-Κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου έκπτωσης από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

-Συγχωνεύσεις και ανασυγκρότηση της οργάνωσης των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και οργανωμένων, κλαδικών, πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών που θα διαθέτουν στην αγορά αγροτικά-διατροφικά προϊόντα ποιότητας, καινοτομίας και διατροφικής αξίας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ

-Προστασία της γεωργικής γης από αλλαγή χρήσης.

-Επιδότηση της αγοράς γης, φορολογικά κίνητρα και κίνητρα για τη συνένωση και μη κατάτμηση της αγροτικής γης.

-Αποσαφήνιση του ορισμού των βοσκοτόπων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης και τη δυνατότητα βόσκησης.

ΕΛΓΑ

-Διατήρηση της υποχρεωτικής ασφάλισης μέσω ΕΛΓΑ και του κοινωνικού χαρακτήρα στη βάση της αρχής της εθνικής αλληλεγγύης. Περαιτέρω ανάπτυξη συμπληρωματικών επιδοτούμενων επικουρικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

-Διεύρυνση των κινδύνων που καλύπτονται ασφαλιστικά, κατάργηση των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων και εξασφάλιση είσπραξης των εισφορών.

-Διαχωρισμός των ενισχύσεων ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ.

ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ

-Ενίσχυση κατά προτεραιότητα επενδύσεων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, εξοικονόμησης ύδατος και υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Εξοικονόμηση πόρων από «πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών», «παροχή γεωργικών συμβουλών» και από μέτρα για υποδομές όπως τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και η αγροτική και δασική οδοποιία που θα υλοποιηθούν με πόρους από άλλα ταμεία.

-Δημιουργία υποδομών ευρυζωνικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές.

-Στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της διαφοροποίησης των γεωργικών δραστηριοτήτων ώστε ο αγρότης να έχει εναλλακτικά εισοδήματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

-Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου του «Πράσινου Πιστοποιητικού» για την επαγγελματική κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος.

-Μεταγυμνασιακό ΙΕΚ και σεμινάρια για αγρότες.

-Αγροτικά σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

-Συστήνεται αυτοτελές γραφείο ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επί αγροτικών θεμάτων.

 

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/eb417c54-de66-4b46-b28a-7db5677033c8