Στηρίξτε τον αγροτουρισμό τωρα !

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 30-10-2009
Ο Αγροτουρισμός απασχολεί,
αρνητικά, και την Philoxenia
Πολλά ενδιαφέροντα ακούστηκαν (ή επισημάνθηκαν δια παραλείψεως) στην Συνέντευξη Τύπου της Υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού κας Α. Γκερέκου, στην Philoxenia, την Παρασκευή, 30/10/2009, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Έτσι σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει καταρτιστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη του τουρισμού, η κα Υφυπουργός μεταξύ άλλων επεσήμανε: …υπάρχει βεβαίως και ένα θέμα νομοθετικό. Ξέρετε πολύ καλά ότι τομείς πολύ σημαντικοί για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, δεν έχουν θεσμικό πλαίσιο. Άμεσο λοιπόν μέλημά μας και ήδη προετοιμάζουμε νομοσχέδια που θα μπορέσουν να στηρίξουν πρωτίστως νομοθετικά και στη συνέχεια θα περάσουν στην εφαρμογή, τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν, όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και τόσα άλλα. Άρα, ξεκαθάρισμα και πάλι του νομοθετικού πλαισίου. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και κενό θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί και να υποστηριχθούν αυτές οι μορφές.
Στο επόμενο ερώτημα δημοσιογράφου, που ρώτησε: Είπατε ότι αναζητείτε εναγωνίως το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό παρόλο που είκοσι χρόνια γίνονται χρηματοδοτήσεις σε αυτό. Αν έτσι είναι τα πράγματα κι έχει καταργηθεί πράγματι η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ κι έχει δημιουργηθεί η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ, γιατί διακριτικός της τίτλος είναι «ΕΛΑΓΡΟ-Ελληνικός Αγροτουρισμός» χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο;
Η κα Υφυπουργός επιφυλάχθηκε, και είπε: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω αποσπασματικά. Για μας ο αγροτουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικό πεδίο. Υπήρξαν όντως αλλαγές. Αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε και θέλουμε στοχευμένα να υπηρετήσουμε αυτές τις πολιτικές που προανέφερα χωρίς βιασύνες και χωρίς λάθη προς όφελος αυτού του σημαντικού πυλώνα που είναι ο αγροτουρισμός στη χώρα μας.
Και αμέσως ρώτησε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης για την σύνδεση πρωτογενούς τομέα πολιτισμού και τουρισμού. Το ερώτημα είχε ως εξής: Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι καλύτερο νομίζουν στα πλαίσια των νόμων. Προτίθεστε να συνδέσετε τις επιδοτήσεις, ενισχύσεις, χρηματοδοτήσεις που γίνονται με τα χρήματα όλων των Ελλήνων φορολογουμένων με υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων (όσοι παίρνουν τέτοια χρήματα), για ποιοτικά ελληνικά προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα και σύνδεση με τον πολιτισμό;
Η κα Υφυπυργός στο συγκεκριμένο ερώτημα είπε: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα. Τα τοπικά προϊόντα, και η μεσογειακή διατροφή είναι από τα πρώτα μελήματά μας. Όλοι αυτοί λοιπόν οι παραγωγοί ποιοτικών τοπικών προϊόντων πιστοποιημένων με ταυτότητα θα συμβάλλουν σε αυτό το νέο μοντέλο. Άρα είναι λοιπόν αυτονόητο να υπάρχει η στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ συστηματικά ασχολήθηκε και προώθησε πάρα πολλά, άλλα δεν υποστήριξε όμως όπως έπρεπε να κάνει, και έλεγε και ο τίτλος της, τον Αγροτουρισμό. Συστηματικά και ίσως μεθοδικά η καταργηθείσα ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ συνέχεε τους όρους «αγροτουρισμός» με τον όρο «τουρισμός υπαίθρου» ή ακόμα και με τον «τουρισμό φύσης» και τον «ορεινό τουρισμό» και με άλλες μορφές ειδικού τουρισμού, με μόνη βλάβη των αγροτών και του Αγροτουρισμού.
Η νεοδημιουργηθείσα, ως ΔΕΚΟ, «ΑΓΡΟτικός Τουρισμός & Ήπιες Μορφές Ανάπτυξης-ΑΓΡΟ.Τ.Η.Μ.Α ΑΕ», κάλυπτε πολλές μορφές Ειδικού Τουρισμού και ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης. Η επιλογή όμως του διορισθέντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ να ορίσει ως διακριτικό τίτλο της ΑΓΡΟ.Τ.Η.Μ.Α. το «έλαγρο-ελληνικός αγροτουρισμός», δεν μπορεί να την προφυλάξει από την έκθεση σε σκέψεις πιθανής κατάχρησης του όρου «αγροτουρισμός» ή μιας νέας αναζωπύρωσης της προσπάθειας να υφαρπαχθεί αυτό το συγκεκριμένο αγροτικό επάγγελμα είτε το αντικείμενο, είτε να δοθούν σε όλους τους ασχολούμενους με τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού οι προβλέψεις που πρέπει να γίνονται για τα αγροτικά επαγγέλματα.
Μέχρι σήμερα καταγράφεται μια περίεργη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στις χρηματοδοτήσεις και στην χρήση των χρημάτων που προβλέφθηκαν για τους αγρότες και την Αγροτική Ανάπτυξη, για να δίνονται τα συγκεκριμένα χρήματα σε οποιονδήποτε τα θέλει (μηχανικό, γιατρό, οικονομολόγο, συνταξιούχο ΔΕΗ ή ΟΤΕ κλπ), και όχι σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σε όποιον παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και ειδικότερα στον Αγροτουρισμό, διαπιστώνει μια διάθεση συστηματικής σύγχυσης στα θέματα του Αγροτουρισμού, με πιθανή πρόθεση αφαίρεσης αυτής της προσοδοφόρου δραστηριότητος από τα αγροτικά επαγγέλματα, ή ακόμα χειρότερα, τα όποια προνόμια θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν για τον Αγροτουρισμό, ως αγροτικό επάγγελμα, να επεκταθούν και σε άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, που όμως δεν έχουν σχέση με τα αγροτικά επαγγέλματα.
Ο Αγροτουρισμός, ως ιδιαιτέρως επικερδής δραστηριότητα, λειτουργεί και ως εναλλακτική ποσοστιαία κάλυψη-διαχείριση κινδύνων των αγροτικών επαγγελμάτων, και κατανομή εισροών από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, στην δύσκολη ενασχόληση στα αγροτικά επαγγέλματα, καθόσον σε αυτά υπάρχει μια μεγάλη ανασφάλεια («μαγαζί ανοικτό στον ουρανό), πολύ περισσότερο σήμερα με τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη θα αφαιρούσε μια φυσική δυνατότητα από τους επαγγελματίες αγρότες, εξωθώντας τους σε απλούς «εργάτες γης», οι οποίοι το μόνο που πιθανόν θα τους έμενε θα ήταν να διαμαρτύρονται για τον ασφυκτικό κλοιό, και την αφαίρεση κάθε άλλης ομοιοεπαγγελματικής δυνατότητας με εκρήξεις καταλήψεων.
Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ο αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αποκλειστικά ΑΓΡΟΤΕΣ. Αλλά και στην Ελλάδα ο ΕΟΤ έχει ήδη καταγράψει από το 1983 ότι « Αγροτουρισμός είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων».
Ότι ο Αγροτουρισμός είναι τουριστική δραστηριότητα από τους ασχολουμένους κύρια στον αγροτικό τομέα, επαναλήφθηκε ξεκάθαρα στις 22 Δεκ 2008, στην υπ’ αριθμόν 208 Γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, που ορίζει τον Αγροτουρισμό ως: «εκείνη την τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».
Εάν κάποιος θέλει να αξιοποιήσει στοιχεία του Αγροτουρισμού, θα έπρεπε να σκέπτεται την απαραίτητη συνεργασία με αγρότες, αν δεν είναι ο ίδιος αγρότης. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αγρότης θα έπρεπε να ορίζεται αυτός (η) που το 51% των εισοδημάτων του προέρχεται από αγροτικό επάγγελμα, είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και κατοικεί εκεί στην ύπαιθρο.
Και ακόμα καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσαν όλοι οι επαγγελματίες μιας περιοχής να στηρίξουν τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού συνεργαζόμενοι και να συστήσουν Τοπικά Σύμφωνα ή Δίκτυα, οριζόντια ή κάθετα, στα οποία να περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως το Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ, το Σύμφωνο Τοπικής Παραδοσιακής Γαστρονομίας ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ κλπ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την τοπική ανάπτυξη ή έστω για την τοπική ανάπτυξη του τουρισμού με κεντρικές οδηγίες και σε άξονες που θα ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Καταθέστε τις προτάσεις σας για τα καμμένα

Η κατάθεση των δικών σας απόψεων και προτάσεων καθώς και οι προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς θα ληφθούν υπόψη, μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο τελικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
σχολιάστε εδω
http://www.opengov.gr/minenv/

Έκθεση για τις ορθές συνθήκες εκτροφής απο Ε.Ε

Με γενικό στόχο να διευκολύνει τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να επιλέγουν τα φιλικά προς την καλή μεταχείριση των ζώων προϊόντα και, με αυτόν τον τρόπο, να προσφέρουν ένα οικονομικό κίνητρο στους παραγωγούς για την όσο το δυνατόν καλύτερη μεταχείριση των ζώων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου έκθεση στην οποία περιγράφονται οι επιλογές για την σχετική επισήμανση.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει τη βάση για μια διεξοδική πολιτική συζήτηση με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης επιλογές σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου κέντρων αναφοράς για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων. Ένα τέτοιου είδους δίκτυο, με πρότυπο τα κοινοτικά εργαστήρια αναφοράς για την υγεία των ζώων, θα μπορούσε να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη και την υλοποίηση των πολιτικών καλής μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πιστοποίηση και την επισήμανση.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο βασίζεται σε εξωτερική μελέτη και σε ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αποτελεί την απάντηση της Επιτροπής στο αίτημα που διατυπώθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας το Μάιο του 2007 και αφορούσε τη σύνταξη μιας έκθεσης για να ξεκινήσει μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με την επισήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων.

Η έκθεση δεν προτείνει καμία από τις επιλογές που περιγράφονται σε αυτήν, αλλά προσδιορίζει εκείνες που είναι οι καταλληλότερες σήμερα. Οι εναρμονισμένες απαιτήσεις για εθελοντικούς ισχυρισμούς σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, για παράδειγμα, αποτελούν μια τέτοια επιλογή για την παροχή πληροφοριών με διαφάνεια στους καταναλωτές. Μία άλλη επιλογή είναι η καθιέρωση μιας εθελοντικής κοινοτικής ετικέτας για την καλή μεταχείριση των ζώων την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ανάλογα κριτήρια.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα υγείας, δήλωσε σχετικά: «Εάν υπάρξει σωστή ενημέρωση, τα υψηλότερα πρότυπα για την καλή μεταχείριση των ζώων προσφέρουν την προοπτική μιας επωφελούς για όλους κατάστασης, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Οι καταναλωτές που αναζητούν τα φιλικά προς την καλή μεταχείριση των ζώων προϊόντα θα μπορούν να τα εντοπίζουν ευκολότερα και οι παραγωγοί που εφαρμόζουν υψηλότερα πρότυπα θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά με αποτελεσματικότερο τρόπο. Η σημαντική αυτή έκθεση θα τροφοδοτήσει τον προβληματισμό σχετικά με τους πιθανούς τρόπους προώθησης της επισήμανσης που αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων. Αξιολογεί συγκεκριμένες επιλογές όσον αφορά την παροχή καλύτερων και σαφέστερων πληροφοριών για την καλή μεταχείριση των ζώων και διερευνά τους καταλληλότερους τρόπους για την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα αυτό.»

Τρέχουσες ελλείψεις

Από τη μελέτη σκοπιμότητας που πραγματοποιήθηκε για τους λόγους της έκθεσης προέκυψε ότι η έλλειψη πληροφοριών στις συσκευασίες των τροφίμων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους καταναλωτές. Παρά το γεγονός ότι υφίστανται εθελοντικά συστήματα επισήμανσης σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, δεν υπάρχει κανένα εναρμονισμένο σύστημα των προτύπων της καλής μεταχείρισης των ζώων για την επισήμανση και οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να διακρίνουν τα πρότυπα της καλής μεταχείρισης που προάγονται μέσω των συστημάτων αυτών.

Ως εκ τούτου, πολύ λίγα προϊόντα προσφέρουν πληροφορίες στον καταναλωτή σχετικά με τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων και οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν αρκετά κίνητρα για να βελτιώσουν τη μεταχείριση των ζώων και να προωθήσουν ανάλογα τα προϊόντα τους.

Επιλογές επισήμανσης

Έπειτα από τη μελέτη σκοπιμότητας και την εκτενή διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή διερεύνησε τις δυνατότητες της πολιτικής για την αποκατάσταση των ελλείψεων αυτών και κατέληξε σε μια σειρά από επιλογές που πρόκειται να εξεταστούν στην επικείμενη συζήτηση.

Στις επιλογές αυτές περιλαμβάνονται ο προσδιορισμός των απαιτήσεων για την εθελοντική χρήση των ισχυρισμών σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, η δημιουργία μιας εθελοντικής κοινοτικής ετικέτας την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια, και την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών που θα αφορούν τα συστήματα ποιότητας και την επισήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων.

Άλλες επιλογές πολιτικής καλύπτουν την επισήμανση των προτύπων καλής μεταχείρισης των εκτρεφόμενων με σκοπό την παραγωγή τροφίμων ζώων, την επισήμανση του συστήματος εκτροφής που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και την επισήμανση της συμμόρφωσης με τα ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ ή τα ισοδύναμά τους.

Ευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων αναφοράς

Πολλά ενδιαφερόμενα μέρη διατύπωσαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την ανάγκη να βελτιωθεί ο συντονισμός και να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη ώστε να εξυπηρετηθεί η χάραξη της πολιτικής για την καλή μεταχείριση των ζώων. Λόγω του προβληματισμού αυτού η Επιτροπή αξιολόγησε τη σκοπιμότητα των διαφόρων επιλογών για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου κέντρων αναφοράς σχετικά με την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη και την υλοποίηση των πολιτικών που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πιστοποίηση και την επισήμανση.

Η προτιμώμενη επιλογή είναι να οριστεί ένα υπάρχον κέντρο αριστείας για την καλή μεταχείριση των ζώων το οποίο θα συνεργαστεί με ένα δίκτυο σχετικών ερευνητικών ινστιτούτων στα κράτη μέλη -όλα αναγνωρισμένα από την Κοινότητα. Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει δοκιμαστεί στον τομέα της υγείας των ζώων, όπου τα κοινοτικά εργαστήρια αναφοράς συντονίζουν τα δίκτυα των εθνικών εργαστηρίων αναφοράς και λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση για την εκτέλεση των καθορισμένων καθηκόντων τους για την ΕΕ. Κατά τη συζήτηση θα ληφθεί υπόψη η εμπειρία που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας από την ανάπτυξη του σχεδίου «Welfare Quality».

Το ιστορικό της έκθεσης

Τον Μάιο του 2007, το Συμβούλιο υπουργών ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την επισήμανση που αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων, στα οποία διατύπωνε το αίτημα να υποβάλει η Επιτροπή σχετική έκθεση ώστε να ξεκινήσει μια διεξοδική συζήτηση. Το Δεκέμβριο του 2007, η Επιτροπή ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας συζητώντας με τα ενδιαφερόμενα μέρη την επισήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων με σκοπό την εκπόνηση της εν λόγω έκθεσης. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Τα πορίσματα της έκθεσης θα αποτελέσουν τη βάση για μια περαιτέρω συζήτηση του θέματος μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/index_el.htm

http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/farm/labelling_en.htm

Η υπερπροβολή της «πράσινης» έννοιας οδηγεί στην «πράσινη κόπωση»

Η υπερπροβολή της «πράσινης» έννοιας οδηγεί στην «πράσινη κόπωση»
Από «πράσινη κόπωση» πάσχουν οι Νεοζηλανδοί, εξαιτίας της υπερπροβολής της οικολογίας από τα μέσα ενημέρωσης.

«Η» Online 30/10 08:10

Από «πράσινη κόπωση» πάσχουν οι Νεοζηλανδοί, η οποία προκαλείται από τις συνεχείς προειδοποιήσεις για επικείμενη καταστροφή εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα περιοδικού που δημοσιεύεται σήμερα.

Μόνο το 3% των 1.000 ερωτηθέντων δήλωσαν «πλήρως αφοσιωμένοι» στη σωτηρία του πλανήτη, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δήλωσε ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες, να μένει πολλή ώρα κάτω από το ντους και να οδηγεί ενεργοβόρα αυτοκίνητα, αντί να περπατά ή να χρησιμοποιεί τη συγκοινωνία, αναφέρει η έρευνα του Reader’s Digest.
Το περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά τη δήλωση ενός στελέχους διαφημιστικής εταιρείας που είπε ότι η «πράσινη» έννοια είναι μία «καμμένη μάρκα» και ότι η υπερπροβολή από τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε σε «πράσινη κόπωση».

» ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»

Αθήνα 5-7 Νοεμβρίου 2009 HOTEL ΤΙΤΑΝΙΑ

Β3 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Προεδρία: Σωτήρης Χτούρης
Καθηγητής- Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Φανή Κουντούρη Ηκοινωνική και μιντιακή διαπραγμάτευση μιας περιβαλλοντικής κρίσης.
Οιφωτιέςτου2007 και2009 στον ελληνικό τύπο και το λόγο των κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων
Δημήτριος Σαρρής Επικοινωνία» μεγάλων προσδοκιών» σε εξέλιξη; Μια διερεύνηση για την κοινωνική δικτύωση στον Κυβερνοχώρο
Χρήστος Γκατζιαλίδης Κίνδυνοι κα ικινδυνολογία στον ψηφιακό κόσμο: Τοπαράδειγμα των διαδικτυακών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης
Βασιλική Μπουραντά Δάφνη Μουρέλου Πολιτική συμμετοχή και κοινωνικοποίηση μέσω του Διαδικτύου: Προς μια επιστροφή στον Χαμπερμασιανό ιδεότυποτης Δημόσιας Σφαίρας?
Περισσότερα για την εκδήλωση και το Πρόγραμμα
http://chtouris.files.wordpress.com/2009/10/synedrio-koinoniologikis-eterias-2009.pdf

GFMD: στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2009

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης είναι ο φετινός διοργανωτής του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (CSD) του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD). Το CSD θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2009, υπό την προεδρία του καταξιωμένου κινηματογραφικού σκηνοθέτη, με ενεργό ανάμειξη σε ζητήματα μετανάστευσης, κ. Κώστα Γαβρά.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD) είναι μια διεθνής εθελοντική, μη δεσμευτική και ανεπίσημη συνάντηση διαβούλευσης, ανοιχτή σε όλες τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Εστιάζει στη μετανάστευση και την πιθανή της σύνδεση με την ανάπτυξη. Στο GFMD εντάσσεται το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, όπου συμμετέχοντες όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας διαμορφώνουν προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν στο δεύτερο μέρος του Φόρουμ, δηλαδή στη διεθνή συνάντηση των κυβερνητικών αντιπροσώπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2009. Το Φόρουμ δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση του τέως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν το 2006 και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) το 2007 και στην Μανίλα (Φιλιππίνες) έναν χρόνο μετά.

http://www.gfmd2009.org/defaultgr/events.aspx

stage: Μαθητεία ή προυπηρεσία με μόρια ;

Εμπόριο ελπίδας για μια θέση στο Δημόσιο με προγράμματα stages

Πώς ένας ευρωπαϊκός θεσμός εργασιακής εμπειρίας κατέληξε σε ομηρία χιλιάδων νέων ανθρώπων

Της Χριστινας Kοψινη

Λύρα και Τατοΐου γωνία. Εκεί, στο παλαιό κτιριακό συγκρότημα όπου στεγαζόταν κάποτε το ΕΛΚΕΠΑ, είναι το στρατηγείο των stages. Eκεί γίνεται η επιλογή των μαθητευόμενων για τα περίφημα προγράμματα «εργασιακής εμπειρίας», που επί Νέας Δημοκρατίας επεκτάθηκαν σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των φυλακών… Κορυδαλλού για να καταργηθούν προχθές από τη νέα κυβέρνηση.

Η θέση στα stage δεν εξασφάλιζε παρά ένα μεικτό μισθό 430 ευρώ, χωρίς ασφάλιση για σύνταξη, με κρατήσεις 7,45% για νοσοκομειακή κάλυψη, χωρίς αμοιβή στις αργίες, χωρίς άδεια, αλλά με μία ελπίδα ανανέωσης μετά το 12μηνο.

Το δυναμικό της υπηρεσίας

Τα ονόματα «μαγειρεύονταν», στο μεγάλο χώρο του εστιατορίου, όπου ήταν κάποτε το μαγειρείο για τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕΠΑ. Εκεί στο παλαιό κυλικείο – εστιατόριο ο μηχανισμός των προγραμμάτων εργάστηκε πυρετωδώς ακόμη και μετά την προκήρυξη των εκλογών «διώχνοντας» κούτες με εγκρίσεις προς τα Ταμεία και τα υπουργεία. Eνας προϊστάμενος, ο κ. Κ. Παπανικολάου, δύο τρεις υπηρεσιακοί και αρκετοί μαθητευόμενοι -γιατί τι άλλο από νέους των stages θα μπορούσε να απασχολήσει η αρμόδια επιτροπή επιλογής- αυτό ήταν το δυναμικό της υπηρεσίας.

Η κατάργηση των stages στο Δημόσιο, αν και είναι σημαντικό βήμα, δεν αντιμετωπίζει όμως και τις αιτίες που τα ανέδειξαν σε κρίκους ομηρίας χιλιάδων νέων ανθρώπων. Διότι κανένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μαθητείας ή κατάρτισης δεν θα αρκούσε να εξαγοράσει τόσο φθηνά συνειδήσεις, ούτε καν τα stage που ξεκίνησαν το 1998 ως επιδοτούμενα προγράμματα μαθητείας μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, εάν δεν συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις: Eνας ΟΑΕΔ που εξακολουθούσε να λειτουργεί ως παραμάγαζο των πάσης φύσεως κυβερνητικών, κομματικών και προσωπικών μηχανισμών. Ενα ευρύ δίκτυο Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, από την Κρήτη ώς την Αλεξανδρούπολη, έναν διοικητή σαν τον κ. Γ. Βερναρδάκη που ήξερε καλά το εσωτερικό και την ψυχολογία του προσωπικού, αφού εργαζόταν επί χρόνια στον Οργανισμό, κι ένα τμήμα του προσωπικού και των συνδικαλιστών, πανέτοιμο να ικανοποιήσει, προς ίδιον όφελος, τις επιθυμίες της εκάστοτε διοίκησης.

Δείκτες ανεργίας

Επίσης, η δυσκολία πρόσβασης στο Δημόσιο με τους νόμους Πεπονή και Παυλόπουλου έστρεψε όλο το πολιτικό σύστημα προς τον ΟΑΕΔ. Οι περισσότεροι ζητούσαν ένα πρόγραμμα για την περιοχή τους. Στους πιο τυχερούς ο κ. Βερναρδάκης έδινε και θέσεις stage. Τις περισσότερες φορές ένα οκτάμηνο. Στη συνέχεια ένα δωδεκάμηνο. Και με τις πολλές ανανεώσεις -που ουδείς μπορούσε να ελέγξει- παρείχε ακόμη και μια πενταετία παραμονής σε αυτά τα προγράμματα. Τίποτε δεν φάνηκε να απασχολούσε τη διοίκηση του ΟΑΕΔ την τελευταία πενταετία περισσότερο από τα προγράμματα που «απορροφώντας» ανέργους βελτίωναν και τους δείκτες της ανεργίας. Ούτε η κριτική των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρομοίαζαν τον ΟΑΕΔ με «δεινόσαυρο» της αγοράς εργασίας, ούτε οι δεσμεύσεις των υπουργών στους Επιτρόπους για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Το κύριο μέλημα της διοίκησης παρέμενε τα προγράμματα. Mόνο που και εδώ το «παραμύθι» τέλειωσε απότομα, όταν η απληστία της… διοίκησης ξέφυγε τόσο πολύ αφήνοντας εκτός των προγραμμάτων τα αιτήματα υπουργών και υφυπουργών.

Η προκήρυξη των εκλογών απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις, αναγκάζοντας και τον διοικητή του ΟΑΕΔ να «τρέξει» εσπευσμένα το τελευταίο πρόγραμμα stage πιστεύοντας ότι, έτσι, θα αντλήσει τα μέγιστα οφέλη και για τη δική του πολιτική κάθοδο στη Β΄ Αθήνας.

Ετσι ενώ λίμναζε, ανεξήγητα, από τον περασμένο Μάιο η κοινή Υπουργική Απόφαση των Οικονομίας και Απασχόλησης για νέο πρόγραμμα 18μηνης διάρκειας, που αφορούσε περίπου 12.000 ανέργους, ηλικίας 22-40 ετών, σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, προϋπολογισμού 150,48 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε η υλοποίησή του αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Ο πανικός στο κομματικό κατεστημένο εκδηλώθηκε ακόμη περισσότερο όταν γνωστοποιήθηκε και η ακύρωση και του έτερου προγράμματος για την τοποθέτηση 20.000 νέων στους δήμους με βασικό μισθό για ένα πεντάμηνο, και κοινωνική ασφάλιση, χρηματοδοτούμενη από πόρους του ΟΑΕΔ και της ΚΕΔΚΕ. Ομως, η συλλογή των αιτήσεων για τις προσλήψεις είχε ήδη ξεκινήσει. Αλλά το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε πλέον να «τρέξει» ήταν το stage των 12.000 ανέργων.

Τυπικά το πρόγραμμα ήταν νόμιμο. Ομως, δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τη νόμιμη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ πόνταρε στην εκ των υστέρων χρηματοδότηση των προγραμμάτων, όπως έχει γίνει κι άλλες φορές. Η τακτική του εξέθεσε και τον κ. Καραμανλή, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες. Λίγο αργότερα, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για κονδύλια του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ, δηλαδή από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επιστολή απαντητική του Ορέλιο Σεσίλιο, επικεφαλής της διεύθυνσης για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή θέτει μια σειρά προϋποθέσεων για την επιδότηση των προγραμμάτων που όπως αποδεικνύεται πρέπει να καλυφθούν μόνο από εθνικά κονδύλια. Στην πράξη, το τελευταίο stage καταργήθηκε πολύ πριν το καταργήσει επισήμως η κυβερνητική σύσκεψη της Παρασκευής, υπό τον αντιπρόεδρο κ. Θ. Πάγκαλο.

Tεχνογνωσία ΠΑΣΟΚ

Βεβαίως τα stage στο Δημόσιο δεν ήταν επινόηση της Ν.Δ. Η… τεχνογνωσία προήλθε από τη διακυβέρνηση Σημίτη, όταν δειλά δειλά άρχισε το τότε Εργασίας να επεκτείνει τα stage στα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψει πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό. Αλλά το μεγάλο άλμα ακολούθησε μετά το 2004. Τον Ιανουάριο του 2005 ο υπουργός Απασχόλησης, Κ. Παναγιωτόπουλος, υπογράφει πρόγραμμα για 12.237 μαθητευόμενους, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την περιφέρεια, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τη Γραμματεία Ισότητας. Εκείνη η φουρνιά των ανέργων θα στελεχώσει τα Ταμεία και θα «διασώσει» το ΝΑΤ και το ΙΚΑ από τα ελλείμματα στην κάλυψη των οργανικών θέσεων. Εκτοτε, οι επιτελείς του υπουργείου και του ΟΑΕΔ θα «κλείνουν» το μάτι με νόημα κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση ασφαλιστικής κάλυψης των μαθητείας ή νομιμοποίησης αυτών που είναι πάνω από δύο χρόνια στα προγράμματα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρατάσεις των προγραμμάτων ήταν έξω από τον ορίζοντα ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που χρηματοδοτούσε τα stage. Tο κόστος των παρατάσεων για δεύτερο 18μηνο επιβάρυνε είτε τα Ταμεία -που συνειδητά παρατυπούσαν- είτε τον Λογαριασμό για την απασχόληση και την κατάρτιση που αποτελείται από εισφορές εργοδοτών -εργαζομένων, είτε τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Επί παραδείγματι, την παράταση για επιπλέον 12 μήνες προγράμματος στο υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότησε ο ΛΑΕΚ με το ποσό του 1, 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από αυτόν τον λογαριασμό και όχι από κοινοτικά κονδύλια καταβάλλονταν και οι εισφορές (το 7,45%) στο ΙΚΑ για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των μαθητευομένων στα stages. Γι’ αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία και προσπάθεια του τέως διοικητή να ενσωματώσει τον ξεχωριστό λογαριασμό του ΛΑΕΚ στο ταμείο του ΟΑΕΔ.

23.000 νέοι στα προγράμματα

Τα προγράμματα stages δεν έχουν σχέση ούτε με εργασία ούτε με κατάρτιση. Ξεκίνησαν από τη Γαλλία ως μια μορφή μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα και επεκτάθηκαν στη συνέχεια ως καλή πρακτική «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένα στα πανεπιστήμια και συνδυάζονται με μία οικονομική παροχή προς τους μαθητευομένους, οι οποίοι φυσικά και δεν μοριοδοτούνται για να εισέλθουν στο Δημόσιο. Αλλωστε, σε όλα τα σύγχρονα κράτη οι ανάγκες του Δημοσίου προσδιορίζονται κεντρικά και καλύπτονται αξιοκρατικά. Σήμερα στα stages των ελληνικών προδιαγραφών φαίνεται ότι «μαθητεύουν» 23.000 νέοι. Δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν ανανεώσει τα συμφωνητικά. Σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε τόσο επιθυμητή την προσέλευσή τους στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τις περισσότερες φορές «δούλευαν» το ίδιο ή και περισσότερο με τους δημόσιους υπαλλήλους. Συνολικά στα προγράμματα αυτά πρέπει να έχουν «μαθητεύσει» πάνω από 60.000 νέοι άνεργοι.

πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_25/10/2009_334791

Πρόσθετη ενημέρωση : http://elawyer.blogspot.com/2009/10/stage.html?spref=tw

Αστεία καταγραμμένα από OTENET (INTERNET

*Xαίρετε!!! Είμαι σύνδρομός σας.
*Καλημέρα. Σήμερα δε μου μπαίνει…τι να κάνω;
*Συνδέομαι αλλά δεν πάω πουθενά. Μένω στον προθάλαμο.

*Πώς θα συνδεθώ με το δορυφόρο;
*Μου στέλνει mail κάποιος κύριος Mail Delivery.

*Συνδρομητής: Παίρνω τηλέφωνο και μιλάει συνέxεια.
*Τεxνικός: Ποιο νούμερο καλείτε;
*Συνδρομητής: Το δικό μου, ποιο άλλο!!!

*Σας παρακαλώ, μπορείτε να πετάξετε έξω τον θείο μου για να μπω εγώ;

*Συνδρομητής: Τον Κο Τάδε παρακαλώ ?
*Τεxνικός: Ο ίδιος…
*Συνδρομητής: Με θυμάστε? Είxα καλέσει και πέρυσι…

ΔΙΑΦΟΡΑ
(Το «Rep» αντιστοιχεί στην τηλεφωνήτρια, το «συνδρ» στο συνδρομητή)

*Συνδρ: Γεια σας! Aπό την αρχή της σύνδεσης δεν έχω λάβει λογαριασμό.
*Rep: Σε ποια διεύθυνση έχετε δηλώσει να αποστέλλονται οι λογαριασμοί σας;
*Συνδρ: Στη διεύθυνση τάδε…
*Rep: Kι εμείς αυτή τη διεύθυνση έχουμε.
*Συνδρ: Aλήθεια; … Πού μένετε; …

*Συνδρ: Tο τηλέφωνό μου έχει πρόβλημα! Eδώ κι ένα μήνα βγάζει μόνο 112!
*Rep: Παρακαλώ, κλείστε το και ξανανοίξτε το.
*Συνδρ: Mάλιστα… Mήπως πρέπει να βάλω και την κάρτα μέσα;
*Rep: Tην κάρτα SIM εννοείτε;
*Συνδρ: Nαι.
*Rep: Δηλαδή δεν την έχετε μέσα στο τηλέφωνο;
*Συνδρ:Οχι! Tην έχω αφήσει στο σπίτι μου για να μην τη χάσω!

*Rep: Πείτε μου παρακαλώ το όνομά σας.
*Συνδρ: Nικολάου.
*Rep: Tο μικρό;
*Συνδρ:…Kοιμάται…

*Rep: Θέλετε να ενεργοποιήσουμε τον προσωπικό τηλεφωνητή σας;
*Συνδρ: Tι πράμα;
*Rep: Nα σας αφήνουν μηνύματα, εάν δεν απαντάτε… Θα καλείτε και η κοπέλα θα σας λέει «έχετε 1 νέο μήνυμα»…
*Συνδρ: (προβληματισμένος) Kαι αν η κοπέλα δεν είναι εκεί;
*Rep: Tο μήνυμα είναι ηχογραφημένο. Eίναι πάντα εκεί.
*Συνδρ: Mα εγώ δεν θέλω να ακούνε άλλοι τα μηνύματά μου!!!

*Συνδρ: Θα ήθελα να ακυρώσω το νούμερο του αδελφού μου.
*Rep: Θα πρέπει να μας καλέσει ο ίδιος.
*Συνδρ: Mα, είμαστε δίδυμοι!!

*Συνδρ: Γεια σας, θέλω να μου πείτε αν το κινητό μου λειτουργεί για το εξωτερικό.
*Rep: Σε ποια χώρα θα ταξιδέψετε;
*Συνδρ: Στην Aμαλιάδα!

*Συνδρ: Πού θα μπορούσα να βρω μπαταρία Λασιθίου; ! ;

*Συνδρ: (καλεί στις Τουριστικές Πληροφορίες στις 4.30π.μ.): Παρακαλώ, θα ήθελα ένα φθηνό ξενοδοχείο στη Γλυφάδα!!!

*Rep: Nα σας αφήσουμε ένα τηλέφωνο, να μας καλέσει ο γιος σας;
*Συνδρ: Πού να σας καλέσει, παιδάκι μου, ένα μικρό σπιτάκι έχουμε, πού να χωρέσετε όλοι; ! !

*Συνδρ: Σας παρακαλώ, βάλτε μια κουκκίδα για να μη φραγώ! Πλήρωσα σήμερα στο ταχυδρομείο! …

*Συνδρ: Γεια σας! Εχω καθυστέρηση! …
*Rep: Eίστε ο γιος του συνδρομητή;
*Συνδρ: Οχι… ο πατέρας μου είμαι! ! !

*Συνδρ: Mε συνδέετε με κάποια άλλη υπάλληλο από το Tμήμα Λογαριασμών, γιατί αυτή που με συνδέσατε πριν μίλαγε συνεχώς και δεν με άφηνε να μιλήσω!
(εννοώντας την ηχογραφημένη αναμονή του Tμήματος Eίσπραξης Λογαριασμών)

*Συνδρ: Θέλω να ενεργοποιήσω τον τηλεφωνητή μου, αλλά καλώ 1999 και μου λέει να πληκτρολογήσω το Δήλεσι»! ! ! Tι να κάνω; #

*Συνδρ: Στο Kολωνάκι, υπάρχει κάποιο κατάστημα;
*Rep: Mάλιστα. Θέλετε τη διεύθυνση;
*Συνδρ: Οχι, όχι, μου έχουν δώσει κάποιο όνομα να ζητήσω.
*Rep: Ποιο όνομα, κύριε;
*Συνδρ: Tον κ. Iωακείμ Πατριάρχου.

*Συνδρ: Kαλώ έναν αριθμό Cosmote και βγαίνει μια κοπελιά και μου λέει ότι «η σύνδεση με τον αριθμό που καλέσατε δεν είναι…σφιχτή! «. Tι εννοεί;

*Συνδρ: Παρακαλώ, μέχρι τι ώρα είστε;
*Rep: Eίμαστε 24 ώρες το 24ωρο.
*Συνδρ: Δηλαδή, μέχρι τι ώρα;
*Rep: Οχι, όχι, είμαστε 24 ώρες. Συνέχεια. Aπό τις 12 το πρωί μέχρι την άλλη μέρα στις 12 το πρωί.
*Συνδρ: E! Πες μου κοπέλα μου ότι κλείνετε στις 12.

*Rep: Εχετε προσωπικό τηλεφωνητή, κύριε;
*Συνδρ: Οχι, έχω όμως γραμματέα!

*Συνδρ: Tο Exclusive στο Kολωνάκι είναι πριν ή μετά το Da Cappo;

*Rep: Παρακαλώ, βγάλτε την κάρτα από το κινητό σας.
*Συνδρ: Δεν μπορώ να τη βγάλω.
*Rep: Γιατί;
*Συνδρ: Εχω βάλει κόλλα στιγμής και έχει κολλήσει με το κινητό!

http://i-diadromi.blogspot.com/2009/10/otenet-internet.html

Αν έχεις τύχη διάβαινε !!

Κτηνοτρόφος Α.Ε : πως να τον δημιουργήσετε .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-10-2009

Με την συμμετοχή πολλών αγροτών της Θεσσαλονίκης (περίπου 135) και την παρουσία των παλαιών προέδρων της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιου Κεφαλά και Γιάννη Παναγιωτίδη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επαρχείο Λαγκαδά, στις 21-10-2009.
Στην συζήτηση εισηγήθηκε για την Επιχειρηματική Αιγοπροβατοτροφία ο κ. Δημήτριος Ρουκκάς, η κα Σοφία Πασχαλάκη αναφέρθηκε στα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο κ. Γεώργιος Σβαρνιάς (Ειδική Υπηρεσία ΥπΑΑΤ) παρουσίασε τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους νέους επιχειρηματίες αγρότες που είναι «εν δυνάμει» δικαιούχοι του πριμ πρώτης εγκατάστασης στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη. Συμμετείχαν η Έπαρχος Λαγκαδά κα Καλλιόπη Καλαϊτζή ο Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κλήμης Γούναρης και οι υπάλληλοι της Κώστας Παπαβασιλείου και Διαμάντω Βογιατζή, ο κ. Βαγγέλης Τρεβλόπουλος (Δ/νση Κτηνοτροφίας), ο κ. Νικόλαος Μπάντος (ΕΛΟΓΑΚ), ο κ. Στράτος Φώσκολος (ΕΥ/ΥπΑΑΤ), ο κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας) και ο κ. Δημήτρης Νεστορόπουλος, ενώ το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο από τους 15 περίπου αγρότες που έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς επί 2,5 ώρες.
Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν «σταχυολογούμε»:
Από τους 18.000 «Νέους Γεωργούς» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, απεντάχθηκαν 3.000 άτομα. Από τις 2600 περίπου αιτήσεις στην Κεν. Μακεδονία για την πρώτη προκήρυξη έχουν ετοιμαστεί οι 526 πρώτες εγκρίσεις, αλλά θα περιμένει η Περιφέρεια να εκδοθεί η ΣΑΕ (από το ΥπΑΑΤ) και για τους υπολοίπους (συνολικά περίπου 2150), για να τις δώσει στον νέο Γενικό Γραμματέα (όταν διορισθεί από την νέα κυβέρνηση), με εκτιμώμενο χρονικό ορίζοντα διάθεσης στους δικαιούχους περίπου μετά 3μήνες.
Δεν υπάρχει ορατή εύκολη λύση για συνεννόηση στους υπαλλήλους της ΕΥ/ΥπΑΑΤ, τους υπαλλήλους της Κτηνιατρικής/νομού και τους υπαλλήλους της Δασικής/νομού για χορήγηση κωδικών στους νέους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν ζωικό κεφάλαιο, επειδή δεν έχουν ακόμα χώρο για σταβλισμό και η συνήθης διαδικασία ήταν να αγοράζουν τα ζώα πριν το Σχέδιο Βελτίωσης.
Δεν έχει γίνει γνωστή στους αγρότες, & τους κατοίκους της υπαίθρου γενικότερα, η ανάγκη για προτεραιότητα στα θέματα περιβάλλοντος και ασφαλείας-υγιεινής στις περιοχές δραστηριοποίησής τους.
Ένας επιχειρηματίας θα θεωρούσε απαγορευτικό για επένδυση τον υπερβολικά αργό ρυθμό απόσβεσης, αλλά και τον ιδιαιτέρως αργό και απρογραμμάτιστο ρυθμό ροής των εγκεκριμένων επιδοτήσεων, που καταλήγουν να είναι αποτρεπτικοί ή ακόμα και απαγορευτικοί για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Για τις νέες-νέους που υπέβαλλαν υποψηφιότητα για πριμ πρώτης εγκατάστασης η ανυπαρξία αποτελεσματικής επικοινωνίας της ΕΥ/ΥπΑΑΤ και του ΟΓΑ έχει αφήσει ανασφάλιστα, με δυσβάστακτα έξοδα υγείας, τα νέα ζευγάρια (γεννήσεις κλπ).
Τα DNA των καθαρόαιμων Ελληνικών φυλών προβάτων και αιγών, όπως Χιώτικης και Σκοπελίτικής, είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά σε ασθένειες που προσομοιάζουν με την τρομώδη ασθένεια, αλλά οι έλληνες κτηνοτρόφοι είναι ακάλυπτοι από έρευνες και τεκμηρίωση και ίσως αναγκαστούν να αντικαταστήσουν κοπάδια με τεκμηριωμένες ξενικές φυλές. Ήδη στην Ολλανδία και την Γαλλία δημιουργήθηκαν «πυρήνες» που διαθέτουν πρόβατα διασταύρωσης με χιώτικη φυλή και στην Ολλανδία σκοπελίτικα.
Έγινε απολύτως σαφές με πολλές παρεμβάσεις και πολλές τοποθετήσεις, ότι ο αγρότης-παραγωγός, εργάτης γης, είναι χωρίς μέλλον, αλλά ότι έχει πολύ καλό μέλλον ο αγρότης-επιχειρηματίας, που παράγει, συσκευάζει, μεταποιεί και διαθέτει στην κατανάλωση την δικιά του παραγωγή. Δυστυχώς και εδώ το θεσμικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές στο να παρακολουθήσει τις ανάγκες των καιρών και αφήνει ακάλυπτο τον νέο αγρότη που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα του στην κατανάλωση. Έτσι δεν καλύπτεται από τον ΟΓΑ στις πιθανές προσπάθειες μεταποίησης, ούτε στην πώληση των προϊόντων του. Φάνηκε ότι με 200-300 κιλά γάλα ημερησίως μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομη παραγωγή τυριού, που απελευθερώνει τον κτηνοτρόφο.
Τονίστηκε σχεδόν από όλους η ανάγκη για «ταυτότητα» των προϊόντων μιας περιοχής, καθώς και η ανάγκη για συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση, τον πολιτισμό και τουρισμό, όπως συμβαίνει με το Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας. Επίσης φάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ιδιότητες των τροφίμων και ειδικά της Μεσογειακής διατροφής.
Έγινε σαφές ότι τα αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας, δασεργάτης, μελισσοκόμος, αγροξενοδόχος, μεταποιητής των αγροτικών του προϊόντων κλπ) έχουν τουλάχιστον 3 παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος, έχοντας μέχρι σήμερα την φροντίδα του 92% της επιφανείας της ΕΕ. Η δεύτερη είναι ότι είναι παραγωγοί φημισμένων πιστοποιημένων αγροτοδιατροφικών προϊόντων και η τρίτη ότι μπορούν να παράγουν για την ελεύθερη αγορά βιομηχανικές πρώτες ύλες και βιοενέργεια.
Υπάρχει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο διότι είναι εξασφαλισμένη η ζήτηση αγροδιατροφικών προϊόντων (το 2020 προβλέπεται έλλειψη 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών, FAO) και διότι όλοι σήμερα ενδιαφέρονται για την προστασία και υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος (που είναι το αντικείμενο της απασχόλησης των αγροτών).
Στην συζήτηση παρουσιάσθηκαν από παριστάμενους αγρότες τρόποι και καλές πρακτικές επίλυσης προβλημάτων και αξιοποίησης των άριστων ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων με συνεργασίες και συνεργατισμό (Δίκτυα, Ανώνυμες Εταιρείες, Συνεργασίες, Αγροτικές Εταιρείες, Ομάδες παραγωγών, Κεφαλάς, Αυγοδιατροφική κλπ). Άλλωστε, όπως ειπώθηκε, στην Δανία το 98% των αγροτικών προϊόντων διακινούνται μόνο από Συνεταιρισμούς, ενώ στην Γαλλία το κυριότερο εμπόριο αγροτικών προϊόντων το χειρίζονται 9 διεπαγγελματικές οργανώσεις αγροτών.
Ο κ. Στέλιος Βογιατζής (6976401909, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης), που ήταν υπεύθυνος για την Συνάντηση-συζήτηση έθεσε πολλά ερωτήματα και ευχαρίστησε τον κ. Βασίλη Τζιάκα (ergoPlanning) για την υποστήριξη, ενώ η κα Όλγα Παναγιωτίδη-6948949805, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, αφού ευχαρίστησε την κα Έπαρχο, τους εισηγητές και όλους όσους συνεισέφεραν στην συζήτηση, ανανέωσε το ραντεβού για τις 11 Νοε 2009, στις 12.00, στην Χαλάστρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και στις 27 Νοε 2009, στην Θέρμη (Hyatt). Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προσκαλεί από τώρα τις Νέες & Νέους Αγρότες στην Γενική Συνέλευση της 7 Φεβ 2010, μέσα στην Agrotica και σε Συνάντηση με τους Νέους Αγρότες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα, στις 7/2/2010.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

OιΠρογραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Σημεία Ομιλίας
Πρωθυπουργού
Γιώργου Α. Παπανδρέου
Για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης
Στη Βουλή
16 Οκτωβρίου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε να κυβερνήσουμε την χώρα σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.
Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός δε ζήτησε να είμαστε απλώς μια ακόμα κυβέρνηση, όπως όλες οι άλλες, ούτε απλώς οι νέοι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας.
Οι Έλληνες πολίτες μας δέσμευσαν να γυρίσουμε σελίδα.
Και αυτό είναι που κάνουμε.
Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Δέσμευσή μου πρώτη να μιλώ με κάθε ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.
Να αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε χωρίς υπεκφυγές.
Θα το κάνω όχι για να αποφύγω τις ευθύνες μου, όχι για να λέω ‘φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι’, αλλά για να μπορέσει ο ελληνισμός, όλοι μας μαζί, με καθαρότητα και απόφαση να κτίσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Να παλέψουμε νικηφόρα με τα προβλήματα, όσο δύσκολα και εάν είναι.
Η ειλικρίνεια είναι το πρώτο θεμέλιο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης που καθημερινά θα σφυρηλατούμε με τον Έλληνα πολίτη.
Τον θέλουμε ενημερωμένο, συνειδητοποιημένο, συμμέτοχο στην νέα προσπάθεια που ξεκινάμε.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο.
Η κατάσταση της οικονομίας μας είναι εκρηκτική.
Η κατάσταση στο Κράτος, στη δημόσια διοίκηση και στους δημοκρατικούς μας θεσμούς αποκαρδιωτική.
Στην οικονομία μας πηγαίνουμε συνεχώς προς τα πίσω.
Το ξέρει καλά η ελληνική οικογένεια που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Τεράστια η αύξηση της ανεργίας.
Πρωτοφανές το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Εμείς αγοράζουμε ξένα αλλά λίγοι στον κόσμο αγοράζουν ελληνικά.
Με έναν προϋπολογισμό που έχει πέσει έξω όσο ποτέ άλλοτε.
Είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993 όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος.
Μια τέτοια οικονομία παραλαμβάνουμε και πάλι.
Με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να ζητάνε τα αυτονόητα:
Καθαρά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καθαρές προτεραιότητες και μέτρα που να ανταποκρίνονται υπεύθυνα και αποτελεσματικά στην κατάσταση της ύφεσης και της οικονομίας.
Με τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν πληρώσουν συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.
Με μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες.
Με ένα τεράστιο έλλειμμα, που η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα έχει φέτος, το 2009, διπλάσιο μέγεθος από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες.
Το μεγαλύτερο όμως έλλειμμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μένα δεν αφορά τα χρήματα.
Τα δημόσια οικονομικά μας δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης.
Είναι δυστυχώς μόνο ένα, μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων που έχει η διακυβέρνηση της χώρας μας.
Μια πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης:
ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης.
Αυτό είναι το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων.
Την απαξίωση της παιδείας και της δημόσιας υγείας.
Την απαξίωση του εισοδήματος.
Την απαξίωση του περιβάλλοντός μας από την έλλειψη κάθε προστασίας
Την απαξίωση της έννοιας της αλληλεγγύης προς τον πιο αδύναμο της κοινωνίας μας, τον συνταξιούχο που τον ταλαιπωρεί η ατέλειωτη ουρά της γραφειοκρατίας, το άτομο με αναπηρία που περιθωριοποιείται λόγω της αδυναμίας του, τον φτωχό που βυθίζεται, χωρίς σωσίβιο από την πολιτεία.
Την απαξίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και το πνίξιμο της γραφειοκρατίας
Την απαξίωση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου με την εκτεταμένη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία
Την απαξίωση της ανθρωπιάς με φαινόμενα όπως τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Πακιστανού μετανάστη από την αστυνομία
Την απαξίωση των σωμάτων ασφαλείας, της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης από τον έντονο κομματισμό και παρεμβατισμό
Την απαξίωση της πολιτικής από την διαφθορά, την ατιμωρησία και την αδιαφάνεια
Την απαξίωση του πλούτου του ελληνικού λαού από την ιδιοποίηση και πελατειακή σπατάλη
Την απαξίωση του κύρους της χώρας μας στο εξωτερικό με την ηχηρή μας απουσία
Την απαξίωση ενός κράτους που υπακούει στα κελεύσματα των ισχυρών αντί να προστατεύει τα δικαιώματα όλων.
Κράτος που στέκεται απέναντι στον πολίτη, αντί να στέκεται δίπλα του.
Και το χειρότερο, όλα αυτά δημιούργησαν στους Έλληνες συναίσθημα απελπισίας, της ανημποριάς, της καταρράκωσης της αυτοπεποίθησης ενός ολόκληρου λαού.
Στέκομαι μπροστά σας και σας ρωτώ, είναι ένας, έστω ένας εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει μέσα του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί καλύτερα;
Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι κανένας σας από οποιαδήποτε παράταξη και εάν προέρχεται δεν πιστεύει ότι αυτό που ζούμε είναι και η μοίρα μας.
Ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο.
Και όμως, και όμως, είχαμε καταφέρει αυτήν την βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης να την κάνουμε βίωμα στον Έλληνα τα τελευταία χρόνια.
Ναι, να αισθάνεται το δυσβάσταχτο βάρος της απαξίας χωρίς ελπίδα, χωρίς διέξοδο, χωρίς προοπτική.
Καταφέραμε έτσι να απαξιώσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβει η χώρα μας, ο πολιτισμός μας, η φύση μας, ο λαός μας.
Αυτό αλλάζει.
Στις 4 του Οκτώβρη, οι Έλληνες γύρισαν σελίδα.
Πήραν τις τύχες στα χέρια τους.
Αποφάσισαν να αλλάξουν την Ελλάδα.
Και με τα πρώτα βήματά μας στέλνουμε ένα μήνυμα καθαρό και ισχυρό.
Το μήνυμα ότι μπορούμε.
Ναι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες.
Το βλέπουμε, το νιώθουμε γύρω μας, το αισθανόμαστε: ένας άνεμος ελπίδας πνέει πια στη χώρα μας.
Μετά από πολλά χρόνια απογοήτευσης, οι Έλληνες ελπίζουν ξανά.
Ελπίζουν και προσδοκούν αυτοί που μας ψήφισαν.
Αλλά ελπίζουν και προσδοκούν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν.
Αυτή είναι η νέα εθνική ενότητα που σφυρηλατούμε.
Χωρίς καμία διάκριση.
Χωρίς κανένα διαχωρισμό.
Αυτή είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία μας. Όχι μόνο της Κυβέρνησής μας αλλά του ίδιου του ελληνισμού.
Το πραγματικό δίλλημα σήμερα είναι εάν θα συνεχίσουμε την απαξίωση των πάντων ή θα κτίσουμε στην Ελλάδα των αξιών.
Μια Ελλάδα που λέει ότι μπορούμε να πάρουμε την τύχη της ζωής μας στα χέρια μας.
Να βγάλουμε την Ελλάδα από το σημερινό της αδιέξοδο και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αξιών.
Μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρωπιάς, ισονομίας και ίσων ευκαιριών.
Να ζωντανέψουμε αξίες όπως της αυτονομίας στην πολιτική.
τη λογοδοσία, αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο κράτος.
τη τήρηση των νόμων.
την αξιοκρατία.
Την συμμετοχή όλων μας στη λήψη των αποφάσεων.
Αξιοπρέπεια και αξιοσύνη.
Είναι το χτεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η αυριανή στήριξη και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις πρωτοβουλίες μας, που μας δίνει και θα μας δίνει την τόλμη να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα.
Την τόλμη να συγκρουόμαστε με όποιον και ότι στέκεται απέναντι στον πολίτη.
Την τόλμη να δημιουργούμε και να αλλάζουμε τα πράγματα.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία που δεν είναι εύκολη, αλλά θέλουμε να είναι γόνιμη και δημιουργική για όλους τους Έλληνες.
Και έχουμε σε λίγους μήνες μπροστά μας ένα σταθμό, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία θέλω να επαναλάβω τη θέση μας.
Η δική μας πρόταση -εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί- είναι η επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια.
Και χαίρομαι, διότι με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του.
Και δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη.
Η επιδίωξη να ορίσουμε τις τύχες μας, η απαίτηση να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβει μέσα της η ανθρωπότητα, ο κάθε άνθρωπος, γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα παγκόσμιο δημοκρατικό και προοδευτικό αίτημα.
Αίτημα που γιγαντώνεται μπροστά στα λάθη και την κακοδιαχείριση των ελίτ του κόσμου που μας έφεραν τις μεγάλες κρίσεις στην οικονομία, στην σίτιση, στην ενέργεια και στο περιβάλλον.
Κρίσεις που μας απείλησαν και μας απειλούν.
Και σε δύο μήνες, στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβρη, οι ηγεσίες όλων των χωρών του πλανήτη καλούνται να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις ακριβώς για την μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή: την Κλιματική Αλλαγή.
Σηματοδοτεί την αρχή μιας επανάστασης στο πρότυπο παραγωγής, στο πρότυπο ανάπτυξης, στο πρότυπο οικονομίας που αλλάζει ριζικά τις κοινωνίες μας.
Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι είτε απειλή, είτε ευκαιρία.
Απειλή αν μείνουμε ουραγοί.
Ευκαιρία αν γίνουμε πρωτοπόροι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θέλουμε να είμαστε πια σε τίποτα ουραγοί.
Προπαντός σε θέματα αιχμής που αφορούν την ανθρωπότητα αλλά και την πατρίδα μας ιδιαίτερα.
Στόχος λοιπόν της κυβέρνησής μας είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη.
Να κάνουμε το περιβάλλον δική μας αξία αντί να απαξιώνουμε τον φυσικό μας πλούτο και την κληρονομιά μας.
Πρώτα απ’ όλα προστατεύοντας αυτό το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό.
Ξεκινάμε από τώρα με γοργά βήματα.
Με ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου.
Με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής (και τόσων άλλων περιοχών όπως της Πελοποννήσου) από τις τεράστιες καταστροφές.
Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων.
Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή.
Το περιβάλλον όμως είναι για μας κι ένα τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα για τη χώρα.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες «πράσινες» δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς.
Είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας που θα φέρει νέο πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια.
Αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ελληνικής παραγωγικής βάσης, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές, εξαγωγές και θα μειώσει την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση της χώρας.
Με την παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά μας με προτεραιότητα στις βραχονησίδες.
Στηρίζοντας και την ενεργειακή και την πράσινη διπλωματία.
Με μια διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές στις πόλεις και επενδύσεις για την αναγέννησή τους.
Με περισσότερες αναπλάσεις και λιγότερες νέες επεκτάσεις.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη γεωργία.
Θέλουμε ισχυρές, αυτοδύναμες περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες,
Με γεωργία προσανατολισμένη στην παραγωγή επώνυμων και διεθνώς αναγνωρίσιμων προϊόντων διατροφής, με προβολή και αξιοποίηση της μεσογειακής διατροφής.
Προωθούμε την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.
Με επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό.
Με συμπληρωματικές δραστηριότητες όπως ο Αγροτουρισμός και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με πιλοτικά πρότυπα όπως της Νέας Ολυμπίας.
Η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει και την βάση για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Με υποδομές που δίνουν προτεραιότητα στο μετρό και τους σιδηρόδρομους.
Με το «μεταφορικό ισοδύναμο» στα νησιά, για τη μείωση του κόστους μετακίνησης που πληρώνουν οι πολίτες στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Θα αναβαθμίσουμε το Αιγαίο σε δίαυλο πράσινης ενέργειας.
Θέτουμε τον πήχη ψηλά: το 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020.
Θα καταθέσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο.
Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο Αναπτυξιακός Νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά, την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Παιδεία, η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και η δια βίου εκπαίδευση είναι στον πυρήνα της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου. Αλλά και της δημόσιας διοίκησης.
Είναι τελικά και στο επίκεντρο της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Διαμορφώνοντας νέες δεξιότητες, εργαλεία, επαγγέλματα, αντιλήψεις για την πράσινη ανάπτυξη, νοοτροπίες για την διακυβέρνηση της χώρας.
Αλλά ποιά παιδεία.
Όχι αυτή που ισοπεδώνει με την βαθμοθηρία απαξιώνοντας την προσωπικότητα του κάθε παιδιού.
Όχι αυτή που καλλιεργεί την απάθεια και την αίσθηση αγγαρείας.
Αλλά αυτή που δίνει αξία στον κάθε νέο και νέα.
Που αναδεικνύει την κρυμμένη αξία, το ταλέντο του καθενός.
Που ανακαλύπτει και καλλιεργεί τις ικανότητες του κάθε πολίτη.
Που του εγγυάται τα εργαλεία και το κέφι για συμμετοχή.
Που ξεκινά με την αρχή ότι κάθε άνθρωπος έχει δυνατότητες και ικανότητες.
Δεν απορρίπτεται, δεν περιθωριοποιείται, αλλά αξιοποιείται στο έπακρο. Ο κάθε πολίτης στην νέα εποχή είναι για μας χρήσιμος, πολύτιμος, άξιος.
Το σχέδιό μας απαιτεί ένα συνολικό και τολμηρό ποιοτικό άλμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Εγγυόμαστε τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ.
Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό!
Στόχοι μας είναι:
Η διετής προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους.
Καθολική λειτουργία Ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας .
Τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αποφορτίζει την πίεση και το κόστος.
Σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία.
Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και πληροφορικής στην τρίτη γυμνασίου.
Αξιολόγηση, επιμόρφωση, επιβράβευση παντού.
Κάθε σχολική μονάδα προσδιορίζει τις δικές της συγκεκριμένες ανάγκες για επιμόρφωση.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την εξέλιξη, αξιοπρέπεια και εισόδημα του εκπαιδευτικού λειτουργού.
Ανώτατη Εκπαίδευση με νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό. Στόχος να προσελκύει ξένους φοιτητές και να έχει έσοδα από την διεθνή αυτή παρουσία αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό.
Η συνολική επένδυση στην έρευνα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η συγχώνευση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει δύο διαχρονικές μας αξίες.
Το φως που εκπέμπει το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και το φως που εκπέμπει ο πολιτισμός μας, η φιλοξενία μας, οι αξίες μας.
Όραμα: Να αναδείξουμε με την ποιότητα που μας αξίζει, το ποιοι είμαστε, την ταυτότητά μας. Να κάνουμε τον πολιτισμό μαζί με τον τουρισμό ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας.
Την ιστορία μας, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα μουσεία, τα μνημεία μας.
Την παράδοσή μας, από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα τοπικά μας έθιμα.
Τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη και διανόηση, δίνοντας αξία στον Έλληνα δημιουργό και διεθνοποιώντας το έργο του στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία.
Την πολιτιστική μας παρουσία και παραγωγή στον διαδίκτυο και στον κυβερνοχώρο των ψηφιακών προϊόντων.
Την ανάπτυξη και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
Την ανάληψη εμβληματικών δράσεων για την αλλαγή της εικόνας των πόλεών μας.
Δίνουμε τέλος στην απαξίωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το άνοιγμά τους στους πολίτες.
Και εδώ η έννοια κλειδί της στρατηγικής μας για τον τουρισμό είναι όχι στην απαξίωση, ναι στην ποιότητα.
Αναπτύσσοντας όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Κινηματογραφικός, Διατροφικός, Αθλητικός, Καταδυτικός, Αναρριχητικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός και οι Κρουαζιέρες.
Με στόχο την επίτευξη τουριστικής κίνησης 12 μήνες το χρόνο.
Με στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων μπροστά στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώσαμε φέτος το Φεβρουάριο.
Για να είναι ο εργαζόμενος, ο νέος, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, δημιουργικός πολίτης, πρέπει να δώσουμε αξία δίνουμε στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς.
Αυτό σημαίνει κράτος αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης που εγγυάται την προστασία κάθε πολίτη.
Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού.
Με διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο.
Με ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.
Σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη.
Με προσλήψεις νέου προσωπικού: 3000 θέσεις κάθε χρόνο.
Με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Με αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας.
Αλλά και με παράλληλη δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς και άμεση εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος.
Στόχος η εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
Δέσμευσή μας να άρουμε τα εμπόδια και να υποστηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να ζήσουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς.
Δεσμευόμαστε για μια σύγχρονη επιτέλους πολιτική για τους τοξικομανείς που τους δίνει πραγματικές δυνατότητες επανένταξης στην κοινωνία.
Στο ασφαλιστικό, πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις.
Βάζουμε τέλος στις ευκαιριακές και χαριστικές ρυθμίσεις, στην επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας, στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία.
Ενισχύουμε οικονομικά τα Ταμεία, όχι μόνο με κρατικούς πόρους αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης και την σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ).

Είναι δέσμευσή μας: η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010.
Ασφάλεια και σιγουριά σημαίνουν όμως επίσης και μια αστυνομία που προστατεύει δικαιώματα. Ανθρώπινα δικαιώματα, περιουσίες και ζωές.
Κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες.
Με αναδιάταξη των δυνάμεων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Τέρμα στην κομματοκρατία.
Τέρμα στους αστυνομικούς-οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες.
Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%.
Μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων.
Καταργείται και απορροφάται εντός έτους η Αγροφυλακή, ένας αδιανόητος αναχρονισμός στον 21ο αιώνα.
Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας.
Καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας.
Τιμωρία για τους παραβάτες, αλλά και επιβράβευση των πολλών αστυνομικών που τιμούν το λειτούργημά τους.
Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ.
Με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων.
Με πλήρη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις της χώρας.
Με αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο.
Ειδικό σχέδιο για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και πολιτική πρωτοβουλία της Ελλάδας στην ΕΕ για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη.
Σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας.
Απογκετοποίηση περιοχών στον αστικό ιστό.
Καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εγγυητής και προϋπόθεση για να πετύχουμε όλα αυτά είναι ένα Κράτος δικαίου. Μια δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη ως μοναδική αξία.
Μία Δημόσια Διοίκηση που τον υπηρετεί.
Που σέβεται τον εαυτό της και τον ίδιον τον δημόσιο υπάλληλο. Με επιμόρφωση, αξιοκρατία, και επαγγελματισμό.
Πέραν των άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που έχουμε ήδη ξεκινήσει, θα εφαρμόσουμε ένα συνολικό σχέδιο ριζικών ανατροπών τετραετίας
Μετά από δημόσιο διάλογο, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μη διαφεύγει του ελέγχου κανένα μέλος της κυβέρνησης.
Τέρμα στα εκφυλιστικά φαινόμενα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με ολοκληρωμένο σχέδιο.
Καθιερώνουμε υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων.
Σήμερα, δεσμευόμαστε για μια νέα συνολική αρχιτεκτονική του διοικητικού χάρτη της χώρας. Θα ξεκινά από το κεντρικό κράτος που θα περιορίζεται σε επιτελικές λειτουργίες.
Και καταλήγει στην ισχυρή αυτοδιοίκηση, με τον ισχυρό δήμο πρώτου βαθμού και την αιρετή περιφέρεια ως δεύτερο βαθμό.
Θέλουμε μια Δικαιοσύνη που λειτουργεί ως πραγματικά ανεξάρτητος πυλώνας της Δημοκρατίας μας.
Αλλάζουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Εντός των ορίων του ισχύοντος Συντάγματος, η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα ανήκει μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Βουλή στη διαδικασία.
Θα καταργήσουμε κάθε περιορισμό στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
Θα επιταχύνουμε δραστικά την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.
Είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Με διοικητικά μέτρα και με την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
Παράλληλα με τα πρώτα μέτρα για την αγορά και την οικονομία, θα προχωρήσουμε στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.
Στην αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.
Στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
Σε σκληρά μέτρα κατά του πολιτικού χρήματος, για τη διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών.
Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία.
Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα.
Όλες οι υποθέσεις των πολιτών μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού.
Αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία.
Προσλήψεις στο Δημόσιο από το ΑΣΕΠ και μόνο το ΑΣΕΠ.
Με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου.
Έτσι θα χτίσουμε εμπιστοσύνη.
Έτσι θα χτίσουμε αξιοπιστία, για να μπορούμε να κοιτάμε τον πολίτη στα μάτια.
Και σ’ αυτό το σημείο θέλω να δεσμευτώ ενώπιων σας, ότι κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας, θα υιοθετηθεί.
Από όπου και αν προέρχεται.
Αυτή η υπόθεση αφορά την ίδια τη δημοκρατία μας. Δεν μπορεί να αποτελεί θέμα μεταξύ μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
Αυτόν τον αγώνα σας καλώ να τον δώσουμε και να τον κερδίσουμε όλοι μαζί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξέρουμε ότι για να κάνουμε τις μεγάλες τομές χρειάζεται να διασφαλίσουμε και τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας μας.
Να ξεφύγουμε από την ύφεση.
Να ανασάνει ο πολίτης και η επιχείρηση.
Έχουμε δεσμευτεί! Οι πρώτες αποφάσεις μας:
Στήριξη στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα
Άμεση προτεραιότητα στα πολύ χαμηλά εισοδήματα με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει φέτος, πριν το τέλος του 2009, πριν τα Χριστούγεννα.
Για να πάρουν ανάσα τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση.
Για να ξαναλειτουργήσει η αγορά.
Στους ξεχασμένους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1 Οκτωβρίου 2009
Όπως έχουμε δεσμευτεί, με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.
Καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Θα ανακόψουν όμως και την περαιτέρω βύθιση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση, στις πρώτες 100 μέρες, σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών και για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση.
Ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα με την άμεση ψήφιση στη Βουλή νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Αλλάζουμε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να άρουμε τις σημερινές αδικίες.
Αλλάζουμε τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για να ενισχυθεί η ρευστότητα στις ΜΜΕ και να στηρίζονται αυτές που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και με την ίδρυση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.
Στηρίζουμε την οικονομία και τις επενδύσεις με αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του 2010, με στόχο τη σταδιακή αύξηση στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας.
Αυξάνουμε τη ρευστότητα με άμεσες εγγυήσεις στις επιχειρήσεις για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.
Ξεκινάμε διάλογο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Όμως η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρισμα αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά.
Σήμερα, τα δημόσια οικονομικά είναι σε πρωτοφανή κατάσταση.
Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο.
Οι πολιτικές των τελευταίων ετών της ΝΔ έχουν δυστυχώς κάνει και πάλι επίκαιρη τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».
Αποτελεί εθνική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δραστικά αλλά και δίκαια αυτήν την κατάσταση.
Ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε φέτος.
Πρέπει να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα, για να αρχίσει να περιορίζεται το δημόσιο χρέος.
Αυτό θα φανεί ήδη από τον προϋπολογισμό του 2010.
Το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο.
Χτίστηκε πάνω στις διαρθρωτικές αδυναμίες που προϋπήρχαν και εκτινάχθηκε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης.
Πρώτη μας δουλειά είναι η διαφάνεια παντού.
Να ξέρουν οι πολίτες.
Καταγράφουμε την πραγματικά κατάσταση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας.
Για να βάλουμε οριστικό τέλος στην αδιαφάνεια των οικονομικών, η Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη.
Τέρμα στα παιχνίδια που απαξιώνουν διεθνώς τη χώρα μας!
Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται ούτε με έκτακτα μέτρα ούτε με νέες φοροεπιδρομές.
Απαιτούνται μόνιμες λύσεις που αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα και εγκαθιστούν σταθερότητα και διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα.
Γι’ αυτό δεσμευτήκαμε και για ουσιαστικές τομές στη φορολογία.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνταχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της δικαιότερης φορολόγησης όλων των εισοδημάτων και του πλούτου ανεξαρτήτως πηγής:
• Με μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα.
• Τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά θα καταργηθούν οι χαριστικές ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλομετόχους.
• Η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές θα φορολογούνται προοδευτικά, αλλά θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες.
• Τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας δεν θα εξαιρούνται.
• Τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά.
Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναμορφωθούν εκ βάθρων και η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.
Ούτε ένα ευρώ δεν θέλουμε να φεύγει από τα δημόσια ταμεία χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες που πηγαίνει. Θέλουμε να μπει τέρμα στις κρυφές δαπάνες, στις υπερβάσεις, στα χρέη κάτω από το χαλί.
Από την πρώτη μέρα καταγράφουμε με στόχο να καθαρίσουμε το συντομότερο δυνατό τους λογαριασμούς δαπανών.
Πρέπει να γίνει το Ελληνικό Δημόσιο ένας αξιόπιστος συναλλασσόμενος με τους πολίτες, τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις και τις διεθνείς αγορές.
Μαζί θα υπάρξει και αυστηρός έλεγχος όλων των δημοσίων δαπανών, ανά κωδικό.
Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.
Θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία – και το παράδειγμα θα δώσει το δικό μου γραφείο.
Η προσπάθεια αυτή θα φανεί από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε στη Βουλή (σε λίγες μέρες) για το 2010.
Οι καθαροί λογαριασμοί θα είναι η σφραγίδα μας στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και κάνουμε βαθιές τομές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, από τα υπουργεία μέχρι τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία.
Διπλογραφικό σύστημα παντού.
Προϋπολογισμούς που συνδέουν χρηματοδότηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Ορκωτούς ελεγκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αξιολόγηση από μηδενική βάση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πρώτος, άμεσος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στην χώρα μας.
Το πλήγμα αναξιοπιστίας που φέρουμε είναι μεγάλο, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ θα είναι δύσκολη.
Δεν φοβόμαστε όμως γιατί ξέρουμε και μπορούμε.
Έχουμε και βούληση και πρόγραμμα για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας.
Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες:
Όχι αρνητικές εκπλήξεις. Όχι μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς.
Όλοι θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων – ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα που εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Έλληνες πολίτες – στις αλλαγές για τις οποίες έχουμε καθαρή εντολή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ένα κράτος δικαίου και αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να έχει το βλέμμα του στραμμένο στους εργαζόμενους και στους ανέργους.
Καθιερώνουμε μια επιθετική πολιτική για την προστασία τους.
Καταπολεμούμε τις καταχρηστικές πρακτικές μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση.
Αναθεωρείται ριζικά το καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων!
Ενισχύουμε και δραστηριοποιούμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο την άμεση καταπολέμηση της αυθαιρεσίας και της ανασφάλιστης εργασίας.
Καταργούμε την ταπεινωτική για τους νέους λειτουργία των stage στο δημόσιο τομέα.
Επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια.
Θεσπίζουμε παράλληλα κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια.
Επανασυνδέουμε τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αυξάνουμε σταδιακά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού.
Η πολιτική μας στην οικονομία θα δώσει ξανά αξία στον εργαζόμενο, στην επιχείρηση αλλά και στα χρήματα του ελληνικού λαού που θα πιάνουν τόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο διεθνές στερέωμα η Ελλάδα κερδίζει όταν είναι η Ελλάδα των αξιών.
Του διεθνούς δικαίου.
Της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Της προώθησης του διαλόγου και της ειρήνης.
Της εμπέδωσης μιας ευνομούμενης οικουμένης.
Της κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης.
Της παρουσίας και της πρωτοβουλίας.
Κερδίζει όταν υπερασπίζεται τις αξίες της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.
Είμαι βέβαιος ότι όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής και ευθύνης του έναντι του έθνους και της κοινωνίας.
Για το σκοπό αυτό προχωράμε άμεσα:
Στην αναβάθμιση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο και ο εκσυγχρονισμός της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην πλήρη εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της διαφάνειας στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε θεσμούς διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Με βασικό εγγυητή την η ίδια η Βουλή.
Ώστε οι Ένοπλες δυνάμεις τη χώρας μας να διασφαλίσουν την αμυντική και αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας, θεμέλιο λίθο για την άσκηση δυναμικής και αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.
Βασικός στόχος μας είναι η επαναφορά της χώρας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, εντός και εκτός ΕΕ.
Η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα.
Η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε απόλυτα τις εντατικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.
Όπως έχω πει η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα.
Δρομολογούμε ξανά την ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Όχι μόνο υπό τη μορφή της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και με τη συλλογική συμβολή στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Θα στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή προοπτική των γειτόνων μας.
Όμως, η στήριξη αυτή δε θα είναι αυτόματη και χωρίς προϋποθέσεις.
Απαιτεί αυτονόητα την πρότερη ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ.
Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων.
Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση.
Η κυβέρνηση επίσης καλωσορίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ.
Όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού.
Ενέργειες οι οποίες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την πλευρά μου, είμαι σήμερα εδώ, στην πρώτη μου ομιλία ενώπιον σας, ενώπιον όλων των αντιπροσώπων των Ελλήνων πολιτών για να δεσμευτώ ότι ξεκινάμε την πορεία για να κατακτήσουμε την Ελλάδα των αξιών.
Ξεκινήσαμε ήδη!
Για την Ελλάδα που θέλουμε.
Είμαι σήμερα εδώ για να δεσμευτώ ενώπιων σας ότι το «Πρώτα ο Πολίτης» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα.
Θα μετατραπεί σε καθημερινή κυβερνητική πρακτική.
Είμαι έτοιμος να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές. Και σύντομα θα καλέσω φορείς και κοινωνικούς εταίρους για το σχέδιό μας.
Είμαι έτοιμος και να συγκρουστώ με αντιλήψεις και συμφέροντα που μας κρατάνε πίσω.
Διότι δεν χρωστάω σε κανέναν.
Δεν χρωστάω σε κανέναν άλλο εκτός από τον ελληνικό λαό.
Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έδωσαν σε μας αυτή την εντολή.
Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη τους.
Και δεσμεύομαι απέναντι σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, είτε μας ψήφισαν, είτε δεν μας ψήφισαν, ότι με όλες μου τις δυνάμεις, με όλη μου τη ψυχή: αυτή την εντολή και εμπιστοσύνη θα την τιμήσω.
Θα δώσω και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Αλλά θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα, μια έκκληση προς όλους.
Την αλλαγή θα την κάνουμε μόνο αν την κάνουμε μαζί.
Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Είπαμε ότι είναι ο σωστός. Οραματικός, ρεαλιστικός, αυτονόητος.
Και θα τον περπατήσουμε μαζί.

Πολλοί νομίζουν ότι την ιστορία γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες
Δεν είναι έτσι.
Μια κοινωνία, αλλάζει μόνο όταν όλοι μαζί προσπαθήσουμε.
Ιστορία μπορεί να γράψει ο αγρότης στο χωράφι του, ο νέος επιστήμονας στην έρευνά του.
Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να γράψει ιστορία στο μαγαζί του, η γυναίκα στην δουλειά της, ο υπάλληλος στο Δημόσιο, ο μετανάστης στην οικοδομή, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιό του, ο δάσκαλος στην γειτονιά του, το άτομο με αναπηρία με τη δική του προσπάθειά του.
Η νοσηλεύτρια στο κέντρο υγείας μπορεί να γράψει ιστορία.

Αρκεί να δουλέψουμε μαζί.
Όλοι μαζί.
Τα πολλά και μεγάλα μπορούμε να τα πετύχουμε μαζί.
Μόνο μαζί.
Με χιλιάδες, εκατομμύρια «εγώ» που δουλεύουν για το «εμείς».
Ναι, μπορούμε.
Στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη νέα πορεία, θα είμαστε μαζί.
Ναι, θα είμαι μπροστά, αλλά θέλουμε κοντά μας όλους τους Έλληνες.
Τους καλώ να γράψουμε μαζί τις νέες σελίδες ιστορίας γι’ αυτό τον τόπο.
Ν’ αφήσουμε την Ελλάδα καλύτερη από ό,τι την κληρονομήσαμε.
Να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια.
Για το λαό να δουλέψουμε, μαζί με το λαό να δουλέψουμε και να είναι κυρίαρχος ο ίδιος ο λαός.
Μόνο μαζί μπορούμε.
Και μαζί θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.