«Φαγητό, ποτό, κίνηση»

Εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου από την Επίτροπο Γεωργίας Mariann Fischer Boel, μια νέα εκστρατεία για υγιεινή διατροφή που απευθύνεται στους ευρωπαίους μαθητές. Τρεις εκθέσεις με το σύνθημα «Φαγητό, ποτό, κίνηση» θα περιοδεύσουν σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και θα προσφέρουν σε παιδιά την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ιστοσελίδα με διαδραστικά παιχνίδια με τίτλο «Η Τρελοπαρέα της Γεύσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τον διαδραστικό δικτυακό τόπο, επίσης διαγωνισμούς και άλλες εκδηλώσεις, όλα με κεντρικό στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Η βελγίδα πρωταθλήτρια του τένις Justine Henin και ο οκτάχρονος κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες Rosolino Cannio θα συμβάλουν με την υποστήριξή τους στη διάδοση του μηνύματος.

Η Επίτροπος Mariann Fischer Boel, αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη δήλωσε: «Μια ματιά γύρω μας αρκεί για να διαπιστώσουμε το πλήθος υπέρβαρων παιδιών·είναι λοιπόν σαφές ότι πρέπει να δράσουμε αμέσως. Τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία και διανομής γάλακτος στα σχολεία είναι δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, με την εκστρατεία για υγιεινή διατροφή φέρνουμε επίσης το μήνυμα «Η καλή φυσική κατάσταση είναι διασκέδαση» κατευθείαν στις πόρτες των σχολείων.»

Η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για τα θέματα υγείας της ΕΕ, δήλωσε: «Η εκστρατεία για υγιεινή διατροφή συμπληρώνει τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι διάφορες πολιτικές της ΕΕ να συμβάλλουν στις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ενίσχυση και την προώθηση πιο υγιεινών συνθηκών περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες ».

Η εκστρατεία

Η εκστρατεία για υγιεινή διατροφή θα εξελιχθεί παράλληλα με τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία και διανομής γάλακτος στα σχολεία της ΕΕ – σημαντικές πρωτοβουλίες με τις οποίες επιδιώκεται να υιοθετήσουν τα παιδιά ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο και να αποκτήσουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες.

Η εκστρατεία για υγιεινή διατροφή στέλνει το μήνυμα «Φαγητό, ποτό, κίνηση» κατευθείαν στα σχολεία. Σε ένα ταξίδι διάρκειας οκτώ εβδομάδων, η περιοδεύουσα έκθεση θα διασχίσει το Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Η περιοδεύουσα έκθεση θα κάνει στάση σε δύο σχολεία κάθε ημέρα. Συνολικά, οι δραστηριότητες προώθησης της υγιεινής διατροφής θα φθάσουν σε 18.000 παιδιά 180 σχολείων. Το μήνυμα θα είναι: σωστή διατροφή, γιατί η καλή φυσική κατάσταση είναι διασκέδαση .

Παράλληλα με την περιοδεύουσα έκθεση, θα παίζεται κατά τις οκτώ εβδομάδες διαδραστικό κυνήγι του θησαυρού στον δικτυακό τόπο της ΕΕ για την Τρελοπαρέα της Γεύσης (Tasty Bunch), όπου οι μαθητές ηλικίας 8 έως 15 ετών από ολόκληρη την ΕΕ μπορούν να προσπαθήσουν να κερδίσουν αθλητικά είδη.

Από πρόσφατη έρευνα της σειράς Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων «συμφωνούν απολύτως» ότι «φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα υπέρβαρα παιδιά σε σύγκριση με τον προ πενταετίας αριθμό τους». Στην ΕΕ, πράγματι, περίπου 22 εκατ. παιδιά είναι υπέρβαρα και, μεταξύ αυτών, 5 εκατ. είναι παχύσαρκα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Εκστρατεία για την Τρελοπαρέα της Γεύσης (Tasty Bunch) :

ec.europa.eu/tasty-bunch

Πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία :

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/fruitveg/sfs/index_en.htm

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία :

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/schoolmilk/index_en.htm

Διαδικτυακή π ύλη της ΕΕ για τη δημόσια υγεία – Διατροφή:

http://ec.europa.eu/health-eu/my_lifestyle/nutrition/index_en.htm

Παιδική παχυσαρκία και πρόληψη

Το 1ο Πανελλήνιο Forum με θέμα τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΝΑΣΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Το Forum θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton και η είσοδος θα είναι ελεύθερη προς την ιατρική κοινότητα.

Στο πλαίσιο του Forum, oι επιστήμονες Mari Campbell και Gladys Ellis, από το τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του νοσοκομείου MAUDSLEY στο Λονδίνο, θα παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα με βάση τις κλινικές εμπειρίες και τεχνικές της νέας θεραπευτικής παρέμβασης για την Ψυχογενή Ανορεξία, όπως αυτή διεξάγεται από την ομάδα του νοσοκομείου MAUDSLEY.

Στόχος του Forum είναι η παρουσίαση των σύγχρονων αντιλήψεων και πρακτικών στην έρευνα, τη διάγνωση τη θεραπεία και την πρόληψη των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμβολή της Α’ Ψυχιατρικής και Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ανάλυση όλου του φάσματος των διατροφικών διαταραχών στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, καθώς και της αντιμετώπισης τους στον ελληνικό πληθυσμό.

Εδώ LEADER, εκεί LEADER, αλλά δεν άρχισε πουθενά 3 χρόνια μετά.

Εδώ LEADER, εκεί LEADER,
αλλά δεν άρχισε πουθενά 3 χρόνια μετά.
Στις 18 Σεπ 2009, στο Μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας, στην Βουδαπέστη, πραγματοποιήθηκε η Ουγγρική Αγροτική Ημέρα με ταυτόχρονη έκθεση των Ουγγρικών Ομάδων Τοπικής Δράσης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER, στο πάρκο, παραδίπλα από την Πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της Βουδαπέστης. Επίσης έγινε και η επίσημη έναρξη των διαδικασιών του άξονα 4 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ουγγαρίας 2007-13, από 1-10-2009, με πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση (σχεδόν ένα χρόνο) από την Ελλάδα.
Ανάμεσα σε 250 περίπου προσκεκλημένους ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας (κ. Gogos Zoltan), ο Ειδ. Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων (κ. Forgaes Darnabas), o Συντονιστής του Δικτύου των ΟΤΔ LEADER Ουγγαρίας (κ. Pasztohy Andras), η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (κα Mara Lai) και ανάμεσα σε πάρα πολλούς εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης ο δημοσιογράφος κ. Δ. Μιχαηλίδης, ενώ διακρίναμε και εκπροσώπους Δικτύων LEADER άλλων χωρών.
Μετά τις εισηγήσεις έγινε η παρουσίαση δύο επενδύσεων, ως υποδειγματικές καλές πρακτικές LEADER+, από την κα. Vegnati Bori και τον κ. Pap Bela, και επιδόθηκαν επιταγές σε 6 ολοκληρωμένα έργα. Το ένα ήταν η διαμόρφωση μιας αγροικίας ενός πλούσιου Ούγγρου σε Σχολείο Μαγειρικής, για μέχρι 20 επιμορφούμενους σε απογευματινά ή διήμερα τμήματα, από δύο γυναίκες συνεταίρους, οι οποίες διαθέτουν ταυτόχρονα σήμερα, η μία τέσσερα Cafe στην Βουδαπέστη και η άλλη ένα φημισμένο εστιατόριο πάλι στην Βουδαπέστη. Η άλλη επένδυση αφορούσε την αλλαγή κουφωμάτων στο Δημαρχείο μιας πόλης, δημιουργία παιδικής χαράς ανάμεσα στα μπλόκ των κατοικιών, εκσυγχρονισμό του τοπικού συνεργείου επισκευής, αλλαγή λαμπτήρων στο πολιτιστικό κέντρο, τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κλπ. Μάλλον πρωτότυπη χρήση ενός Καινοτόμου Χρηματοδοτικού Μέσου που ονομάστηκε «Δεσμοί μεταξύ των δράσεων για την Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας- Liaisons Entre Actions de Développement de l’ Economie Rurale- LEADER».
Εξαιρετικό εργαλείο φαίνεται ότι είναι το Μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας, που όταν πήγαμε είδαμε ουρές από σχολικές ομάδες που το επισκέπτονται για να μάθουν για την Ουγγρική ύπαιθρο, για την χλωρίδα και πανίδα, τα φυτά και τα ζώα που μπορεί να συναντήσεις, την γη, την προστασία της φύσης, την συμβολή του αγροτικού κόσμου στην εθνική οικονομία, αλλά και τα ήθη και έθιμα των αγροτών, τις παραδόσεις, τις γιορτές και την τέχνη στους αγροτικούς πληθυσμούς, και επίσης την παραγωγή της τροφής. Ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους αστούς κατοίκους των πόλεων και τους αγρότες κατοίκους της υπαίθρου. Ίσως η πρώτη γνωριμία με την ύπαιθρο και τον αγροτικό κοσμο βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και αργότερα στην αποδοχή των ρόλων του καθ’ ενός και στην καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων.
Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 18 χρόνια με την μορφή Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών και 43 περίπου εταιρείες διαχειρίζονται από το LEADER 6-8 εκ € η κάθε μια για κάθε πρόγραμμα LEADER. Οι ΟΤΔ στην Ουγγαρία τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν μορφή Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών-ΑΜΚΕ, όπως οι περισσότερες ΜΚΟ, και διαχειρίζονται στο LEADER από 300.000 € – 800.000 €, και είναι περίπου 96, που σημαίνει για περίπου ίδιο συνολικό πληθυσμό κράτους (Ελλάδα-Ουγγαρία), ένα ποιο ανοικτό σχήμα, ποιο κοντά στην επιχειρηματική και κοινωνική βάση και ποιο αποκεντρωμένο.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να αποδειχθεί ότι οι λειτουργούσες τα τελευταία 18 συνεχή χρόνια δομές (όπως οι κατεστημένες Αναπτυξιακές Εταιρείες) συνεχίζουν να είναι αυτο-ανανεούμενες και ότι μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις επίλυσης προβλημάτων Τοπικής Ανάπτυξης, όπως προσδοκά η χρηματοδότηση LEADER (με την bottom- up προσέγγιση, και όχι ενδιάμεση) και οι φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το Δίκτυο ΒΕΡΓΙΝΑ αντλεί εμπειρίες και από την ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ο ιδρυτικός εταίρος του Γεωγραφικού Δικτύου Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ, από την ταβέρνα ΕΚΕΙΜΕΡΟΣ (Ν. Πρόδρομος, Μελίκη, Ημαθίας), που είναι και στον Σύνδεσμο ΤΕΑΑ Ημαθίας, κ. Σάββας Περπερίδης, μαζί με τον Τεχνικό Σύμβουλο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη και τον εμπειρογνώμονα επί των πωλήσεων κ. Γεώργιο Μακαδασόπουλο, μετείχαν στην Ημέρα Αγροτικής Ανάπτυξης, 19 Σεπ 2009, στο Κόζαρντ, Nograd, Ουγγαρία.
Στο σεμινάριο για την διακρατική συνεργασία, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Kozard, συμμετείχαν 105 εκπρόσωποι με παρουσιάσεις, από την Ελλάδα (ΑγρΟραμα & Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ), από την Ουγγαρία (Cserhatalja), από την Πολωνία (Zywiecki Raj), από την Βουλγαρία (Nikopol Microregion), από την Σλοβακία (Ministry of Agriculture & Rural Development), από τις Κάτω Χώρες (South Twente), από την Ελβετία (SAVE Foundation), από την Λετονία (Saldus District Development Association), από την Λιθουανία (Joniskis), από την Ρουμανία (Civitas) και από την Φιλανδία (Ykkösakseli Ry).
Έγινε απολύτως σαφές ότι καμιά διακρατική συνεργασία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει κοινή γλώσσα απ’ ευθείας επικοινωνίας. Με έκπληξη καταγράφηκε ότι από τους 105 συμμετέχοντες από 10 κράτη μόνο 2 δεν καταλάβαιναν τα Αγγλικά. Δεν τολμάμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα Ουγγρικά, τα οποία μοιάζει ότι δεν έχουν άλλη «αδελφή» γλώσσα, ή έστω «ξαδέλφη», εκτός από τα εξ ίσου δύσκολα Φιλανδικά.
Η Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ (LAG-Local Action Group) Cserthatalja, με έδρα στο χωριό Kozard 45 κατοικιών (δίπλα στην πόλη Paszto), της περιοχής Nograd, στην Βόρεια Ουγγαρία, στα ΟυγγροΣλοβακικά σύνορα, είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΕΠΕ), σε περιοχή με 25 χωριά και 1 πόλη με συνολικό πληθυσμό 35.000 κατοίκων. Στο LEADER περιλαμβάνονται 15 χωριά με 14.500 κατοίκους, με σύνθεση του εταιρικού κεφαλαίου από 1/3 δημόσιο τομέα, 1/3 ιδιωτικό και 1/3 οργανώσεις των πολιτών (σύλλογοι, ΜΚΟ κλπ).
Η Γιορτή «Τοπικά Προϊόντα, Γαστρονομία και τοπικοί χοροί», που συνόδεψε το Σεμινάριο έγινε στην «κοιλάδα των μήλων» με stand από όλες σχεδόν τις αντιπροσωπείες και πολλούς βέβαια τοπικούς παραγωγούς, επίδειξη «χορού» Ουγγρικών αλόγων και επιδεικτικά εργαστήρια παραγωγής τοπικών εργαλείων και μέσων. Ο κ. Σ. Περπερίδης μοίρασε σε επιλεγμένες αντιπροσωπείες έντυπα στην αγγλική από μονάδες του Γεωγραφικού Δικτύου Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ (διότι δεν εκτυπώθηκαν ακόμα τα δίγλωσσα τρίπτυχα της ΒΕΡΓΙΝΑ).
Η περιοχή είναι γεμάτη από δάση και συστάδες δένδρων ανάμεσα από τις σχετικά μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις (20-30 στρέμματα) στους πρόποδες του όρους Cserhat, με ισχυρή παράδοση στο κυνήγι, την υλοτομία και τα τοπικά φαγητά. Μας έκαναν εντύπωση τα ξύλινα ξόανα και τα πέτρινα αγάλματα σε διάφορα μέρη, τα πολλά νερά (έχουν σχεδόν όλοι τουλούμπες, ακόμα και στους δρόμους) και ο χώρος που είχαν για θρησκευτική λατρεία (εκκλησία), πάνω από το πολιτιστικό κέντρο, με καλλιτεχνικές ζωγραφιές του Χριστού και της Παναγιάς.
Οι επιλογές για διακρατικές συνεργασίες εστιάστηκαν κυρίως στο Διευρωπαϊκό Τουριστικό έργο «διαδρομές πουλιών» (site ορνιθολογικούς τουρισμού, προσδιορισμός των διαδρομών αποδήμησης των πουλιών, προώθηση τουρισμού υπαίθρου, εκδηλώσεις νέων αγροτών), και στην διαχείριση φυσικών πόρων (διαχείριση δασών, άγριας ζωής, βιοποικιλότητας, οικοτουρισμού, προσκυνηματικού τουρισμού), στα σχέδια Τοπικής Ανάπτυξης (τεχνογνωσία από έμπειρες περιοχές), στην προστασία της παράδοσης (επιλογή Landart site, οργάνωση εκδηλώσεων για νέους αγρότες, πολιτιστικός τουρισμός), στα τοπικά προϊόντα (σημεία πώλησης, αγροτουρισμός, δίκτυα πώλησης, προώθηση παραδοσιακής γαστρονομίας).
Ο κ. Σάββας Περπερίδης (6949473798) θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από την Ουγγαρία με τους άλλους εταίρους στο Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ, την Δευτέρα 28/9/2009, στον ξενώνα ΟΛΥΜΠΙΑ (6937255468, Βεργίνα, Ημαθία).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

BIOHELLAS – Σεμινάριο για τα Βιολογικά

BIOHELLAS – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εαρινού κύκλου σεμιναρίων
ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ
διοργανώνει νέο σεμινάριο στις
αρχές επιθεώρησης και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων (φυτικής / ζωικής προέλευσης και μεταποιημένων προϊόντων), σύμφωνα με τους κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 της Ε.Ε.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 /10 / 2009.
Απευθύνεται σε γεωπόνους, φοιτητές, εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα ή την μεταποίηση τροφίμων και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στις αρχές πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 16 ώρες. Tο κόστος συμμετοχής είναι 250€ + ΦΠΑ 19% ειδικές εκπτώσεις γίνονται σε φοιτητές, ανέργους καθώς και σε ομαδικές συμμετοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της ΒΙΟΕΛΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη:
Τ: 2310 530252 Φ: 2310 530326 Ε: thessaloniki@bio-hellas.gr
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Τσολάκη Γεωργία

Χρυσόγελος : Συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία

«Πράσινες θέσεις εργασίας» και «κουλτούρα κατά της διαφθοράς»
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Κολοκοτρώνη 31. Σχεδόν απέναντι από το κτίριο όπου στεγαζόταν η «Ελευθεροτυπία» κατοικοεδρεύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε ένα παλιό δίπατο. Ανεβήκαμε την ξύλινη σκάλα, φορτωμένη από έντυπα και μπροσούρες του κόμματος. Σε μερικά σημεία έτριζε, αλλά έδειχνε σταθερή. Μας υποδέχθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εξαμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας και τρίτος υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Μας έφτιαξε έναν καφέ, έστησε τον ανεμιστήρα για δροσιά και αρχίσαμε να τα λέμε

Αν γίνουν εκλογές είστε έτοιμοι για άλλη μια αναμέτρηση; Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα σας ακολουθήσει;

«Ναι, γιατί έχουμε προτάσεις και απόψεις για τις πολιτικές αλλαγές που επιδιώκουμε στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα».

Ισχύει η αυτόνομη κάθοδός σας;

«Προεκλογικά δεν μπαίνει θέμα συνεργασίας, κατεβαίνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι. Οι όποιες συζητήσεις αφορούν το μετεκλογικό τοπίο».

«Προετοιμαζόμαστε»

Δεν ανησυχείτε;

«Προετοιμαζόμαστε για να μπούμε στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη στην ελληνική κοινωνία για αλλαγές στον τρόπο που ασκούνται οι πολιτικές, αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής και ότι χωρίς τη δική μας παρουσία δεν προχωράνε».

Διαθέτετε κάποιο μαγικό ραβδί, να υποθέσω…

«Δεν έχουμε ούτε μαγικό ραβδί ούτε και μαγικές λύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει απουσία οποιουδήποτε πολιτικού σχεδίου από την κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε μια οπτική με την οποία έστω θα διαφωνούσαμε. Για παράδειγμα, μιλάνε για πράσινες μεταφορές, μετά για… πράσινους φόρους και εννοούν την αυτοκίνηση και τους αυτοκινητόδρομους».

Σας ακούω να λέτε για την πάταξη της διαφθοράς. Ποια θα είναι η παρέμβασή σας;

«Ολο αυτό το πελατειακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες έχει διαλύσει τις δομές του κράτους και της διοίκησης. Εμείς θέλουμε να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία».

Ας θεωρήσουμε ότι έρχονται έτσι τα πράγματα και συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας… Τι προτεραιότητες θα θέτατε; Θα ζητούσατε κάποιο υπουργείο;

«Πρέπει να περάσουμε από την αντίληψη περί νομής της εξουσίας, σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και μάλιστα συμμετοχικής. Ενα κόμμα από μόνο του δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να έχει την υπεροψία επειδή πήρε 40% ότι μπορεί να αλλάξει όλη τη διοίκηση, να βάλει δικούς του ανθρώπους, να νέμεται την εξουσία προς όφελος των κομματικών στελεχών. Αυτό είναι η πηγή της κακοδαιμονίας στην Ελλάδα. Πριν ήταν το ΠΑΣΟΚ, τώρα η Ν.Δ., που αντιλαμβάνονται τη διοίκηση σαν ένα πεδίο που μπορούν να λεηλατήσουν».

Στο διά ταύτα…

«Θα πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Θα επιδιώξουμε με τις υγιείς δυνάμεις σε όλα τα κόμματα να αναπτύξουμε ένα υγιές μέτωπο πολιτικής. Το σκάνδαλο Siemens ξέρουμε ότι είναι και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Είναι καιρός να δημιουργηθεί μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής της διαφθοράς».

«Από το Ιντερνετ»

Ακούγεται όμορφο αλλά…

«Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Εμείς λέμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση πάνω από 500 ευρώ να είναι δημόσια προσβάσιμη από το Internet. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία γι’ αυτό. Πάνω από αυτό το όριο να είναι όλα ονομαστικά».

Να προχωρήσουμε στο ίδιο σενάριο, ότι συμμετέχετε στην κυβέρνηση· ποια μέτρα θα παίρνατε για να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα, να μειωθεί η ανεργία;

«Εχουμε πει ότι στόχος μας είναι η δημιουργία 100.000 πράσινων θέσεων εργασίας…».

Κάτι πιο άμεσο… Μοιάζει με ευχή…

«Δεν είναι ευχή».

Πού θα βρίσκατε χρήματα. Είπατε προηγουμένως για λεηλασία.

«Το κράτος σήμερα κάνει μια φορολογική πολιτική κυρίως εισπρακτική. Εισπράττει χρήματα που χάνονται στη μαύρη τρύπα της οικονομίας. Δεν έχει κανένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό στόχο».

Εσείς από πού θα αντλούσατε πόρους, επιμένω…

«Εχω πολλά να σας πω. Η ΔΕΗ για παράδειγμα πληρώνει 600 εκατομμύρια ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων και εισαγωγή πυρηνικού ρεύματος. Συν 300 εκατομμύρια που θα δοθούν για επιδόματα θέρμανσης. Εμείς λέμε ένα δισ., συν διάφορους ευρωπαϊκούς πόρους, συν εθνικούς πόρους, θα μπορούσαν να πάνε στα πιο φτωχά νοικοκυριά με τη μορφή μιας ενίσχυσης απευθείας. Αυτό συμβαίνει στην Ε.Ε.».

«Πράσινο Νιου Ντιλ»

Στα λόγια μοιάζει εύκολο…

«Εμείς μιλάμε συγκεκριμένα. Είπαμε από το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δισ. ένα σημαντικό ποσό να πάει σε επενδύσεις στην κατεύθυνση του πράσινου Νιου Ντιλ, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οικονομικών δραστηριοτήτων. Εκεί είναι το ζήτημα. Μη δώσεις επίδομα. Δώσε εργασία. Λένε για κρίση στην οικοδομή. Δεν μπορείς να περιμένεις να ανακάμψει η οικοδομή για να ξαναχτίσεις την υπόλοιπη χώρα. Μπορείς όμως να αναδιοργανώσεις τις πόλεις σε οικολογική κατεύθυνση, αυτό που λέμε οικολογικές γειτονιές, τα κτίρια να γίνουν ενεργειακά με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Ετσι θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας μέσα στην πόλη, που χρειάζονται επαγγέλματα. Εδώ ανάπτυξη εννοούν την εισαγωγή περισσότερων αυτοκινήτων, την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας και την αύξηση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Εχουμε άποψη για όλους τους τομείς…».

Για τη γεωργία μας;

«Πρέπει να παράγεις συγκεκριμένα πράγματα και να δεσμεύεσαι από ορισμένους κανόνες. Ο αγρότης-παραγωγός θα πρέπει να είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας με πράσινη αντίληψη. Τα προϊόντα του θα είναι ποιοτικά, βιολογικά, οικολογικά και το αποτέλεσμα της δουλειά του θα συνδέεται με άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός».

Αυτά θέλουν χρήματα.

«Μα υπάρχουν. Η ΚΑΠ σήμερα χρηματοδοτεί, αν δεν κάνω λάθος, με 67% τα αγροπεριβαλλοντικά σχέδια. Το Ταμείο Συνοχής θα δίνει χρήματα για παρόμοιες δραστηριότητες μέσα στην πόλη».

Γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση, δεν ξέρουν ή είναι γενικώς αδιάφοροι;

«Γιατί δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να στραφούμε προς τα εκεί. Τα 500 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες μας πάντως δεν δόθηκαν για να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στη γεωργία. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον τουρισμό: χρειάζεται μια γενναία στροφή προς ένα άλλο μοντέλο. Να συνδεθεί με τα χωριά, τα τοπικά προϊόντα, τα φυσικά αξιοθέατα, τους παραγωγούς. Οπως αναπτύσσεται στην Ελλάδα ο τουρισμός δίνει εύκολο χρήμα σε κάποιες ομάδες, κάνει ασύμφορη τη γεωργική παραγωγή και άλλες οικονομικές δραστηριότητες και πνίγει την ολοκληρωμένη οικονομία σε μια περιοχή. Αυτό αν καταρρεύσει, δεν έρθουν τουρίστες, καταρρέει όλη η τοπική κοινωνία. Τι θέλουμε, πλούσιους τουρίστες που να μένουν σε ένα ξενοδοχείο και να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα;».

Οι μετανάστες

Τη χώρα μας επισκέπτονται και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν για διαφορετικούς λόγους τις χώρες καταγωγής τους. Μιλώ για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους, που αναζητούν ένα καταφύγιο, μια θέση στον ήλιο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση;

«Οι Ελληνες εξαιτίας της χούντας αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αρα το πρώτο είναι να έχεις μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που να δίνει λύσεις, και το δεύτερο να έχει μια ελληνική πολιτική, που να ξέρει ποιο είναι το πρόβλημα. Δηλαδή δεν ξέρουμε αν έχουμε δύο εκατομμύρια ή αν έχουμε λιγότερα από ένα εκατομμύριο. Είναι διαφορετικό να γίνει διαχείριση 100.000 ατόμων από τα δύο εκατομμύρια. Εδώ πιστεύω ότι γίνεται πολιτική σπέκουλα από ακραίους για να δημιουργηθεί μια φοβική πολιτική…».

Θα χρησιμοποιήσω τον όρο λαθρομετανάστευση για να χαρακτηρίσω αυτό που συμβαίνει με τους Τούρκους δουλέμπορους, που ενίοτε συνεργάζονται και με δικούς μας. Πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα;

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη εισροή είναι από την Αλβανία και από την Τουρκία, αλλά η Τουρκία είναι διέλευση. Εκτιμώ πάντως ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα των χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Ενα θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει κατανομή. Υπάρχουν άνθρωποι που ‘χουν το δικαίωμα του πολιτικού πρόσφυγα. Οταν δεν τους δίνεις το δικαίωμα να ‘χουν καθεστώς πρόσφυγα και να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, τότε μαζεύεις εδώ ανθρώπους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε καμία πολιτική. Επίσης, πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολλή μαύρη εργασία, και αυτό σημαίνει απώλεια εισοδημάτων. Το θέμα είναι τεράστιο και δεν κλείνει σε δύο γραμμές. Και φυσικά πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο της Ελλάδας αυτό που συμβαίνει…». *

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.interviews&id=71578

Μανίκης: Σεμινάριο για φυσικά αγροκτήματα.

Την Παρασκευή 18/9 19:00 ο Παναγιώτης Μανίκης http://naturalfarming.eu/

θα παρουσιάσει την μέθοδο φυσικής καλλιέργειας και την τεχνική των σβόλων.

Μετά τις επαναλαμβανόμενες καλοκαιρινές πυρκαγιές η τεχνική των σβόλων είναι μια τεχνική που όλοι πρέπει να μάθουμε.

«Τα δύο πρόσφατα ταξίδια στην Ισπανία και την Αργεντινή, αποτέλεσαν μία ακόμη επιβεβαίωση της ραγδαίας εξάπλωσης της ερήμου, της μεγάλης καταστροφής της φύσης στο όνομα κούφιων λέξεων όπως πρόοδος και ανάπτυξη. Όμως η ερημοποίηση δεν περιορίστηκε μόνο στη φύση αλλά απλώθηκε και στις ανθρώπινες καρδιές. Χάνεται η χαρά από τη ζωή μας, η κατανόηση, η ικανότητα να συγχωρούμε και η αγάπη απουσιάζουν, οι ανθρώπινες σχέσεις υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο, οι άνθρωποι δε μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να
συνεργαστούν.
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές τόσο για τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα είναι ανάγκη να δράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα` η δράση μας είναι απαραίτητο να γεννηθεί μέσα από την κατανόηση του προβλήματος, αλλιώς θα είναι μια απλή σπασμωδική αντίδραση. Η καταστροφή της φύσης θα σημάνει και το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.
Όπως επισημαίνει ο Fukuoka, η πραγματική αλήθεια, το πραγματικό καλό και η πραγματική ομορφιά, υπάρχουν μόνο στη φύση και όχι στον κίβδηλο ανθρώπινο πολιτισμό. Έχουμε ανάγκη από ένα καινούργιο πολιτισμό όπου ο άνθρωπος θα έχει ως βασικό στόχο να υπηρετήσει τη φύση και να κτίσει αρμονικές σχέσεις με τους συνανθρώπους του και τα άλλα πλάσματα.
Μαζί με εθελοντές από όλο τον κόσμο δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε φυσικά αγροκτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λαχανόκηπους της αυτάρκειας, για να πρασινίσουμε τα άγονα βουνά και τις ερήμους. Η απάντηση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατά την άποψή μας, είναι η αυτάρκεια σε επίπεδο διατροφής, σε επίπεδο υγείας και ακόμη σε νοητικό επίπεδο.
Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε αυτές τις δραστηριότητες και με άλλους ανθρώπους που θέλουν να δράσουν ανεξάρτητα από σύνορα, φυλές, έθνη, θρησκείες γιατί όλα είναι ένα και το ένα είναι όλα.
Ας γίνουμε λοιπόν σπορείς σπόρων για να μετατρέψουμε ξανά τον πλανήτη μας σε ένα νέο κήπο της Εδέμ. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενεές.»

Είσοδος Ελεύθερη

ΜΚΟ ΦΑΡΟΣ ῾Βοήθεια στον Άνθρωπο῾

Νίκης 16 (5ος όροφος)

Σύνταγμα 10559
Αθήνα 2103216803

Ο HATTA γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ο HATTA γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θεσμό που καθιέρωσε από το 1989, με μια σημαντική εκδήλωση , τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Tο πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει: – Ειδική ξενάγηση για τον τουριστικό κόσμο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τον νέο σημαντικό απόκτημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελεί ταυτόχρονα και παράγοντα προώθησης του τουρισμού της χώρας. Στην ξενάγηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πολιτείας, Πρόεδροι Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων από επιλεγμένες τουριστικές αγορές (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Τουρκία), πρεσβείες, τα μέλη του ΗΑΤΤΑ – τουριστικά γραφεία από όλη τη χώρα, φορείς του τουρισμού και δημοσιογράφοι. – Επίσημο δείπνο στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, χώρο φιλοξενίας συνεδρίων και πολιτιστικών δρώμενων. Ο σκοπός του ΗΑΤΤΑ με την παραπάνω εκδήλωση είναι να αναδείξει τους πολιτιστικούς πόρους της χώρας μας και να διευρύνει τις σχέσεις και συνεργασίες με επιχειρήσεις και οργανισμούς ξένων χωρών. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

Εκδόθηκε η Υ.Α για τις κτηνιατρικές συνταγές

Εκδόθηκε η Υ.Α για τις κτηνιατρικές συνταγές (ΦΕΚ 1835/Β/2009)

Άρθρο 1
Κτηνιατρική συνταγή
1. Η έκδοση της κτηνιατρικής συνταγής, που προβλέπε−
ται στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 3698/2008,
απαιτείται για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, που
προορίζονται για ζώα (θηλαστικά, πτηνά, ψάρια και μέ−
λισσες), τα οποία παράγουν τρόφιμα για κατανάλωση
από τον άνθρωπο.
2. Η ανωτέρω κτηνιατρική συνταγή εγγράφεται στο
βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών της παραγράφου 4
του άρθρου 18 του ιδίου ως άνω νόμου, το οποίο θεω−
ρείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής
Αυτοδιοίκησης στην οποία ο κτηνίατρος έχει την επαγ−
γελματική του έδρα, όπου εδρεύει η υπεύθυνη Δ.Ο.Υ. και
υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.
3. Η έκδοση ειδικής κτηνιατρικής συνταγής, όπου
απαιτείται, για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα
που η χρήση τους προβλέπεται ρητώς στα πλαίσια
προγραμμάτων καταπολέμησης λοιμωδών και παρασι−
τικών νοσημάτων των ζώων που καταρτίζονται από τη
Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγρο−
τικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα οποία διατίθενται
από τα Δημόσια Αγροτικά Κτηνιατρεία ή για τα οποία
παρέχονται οικονομικές ενισχύσεις στους εκτροφείς
που τα χρησιμοποιούν, πραγματοποιείται σύμφωνα με
τις Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν το εκάστοτε
πρόγραμμα.

Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού στην Φλώρινα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
και μαζική παρουσία φορέων
Στην Φλώρινα οργανώθηκε η 4η Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού & Τοπικών Προϊόντων, στο κέντρο της Φλώρινας, 11-14 Σεπ 2009, με 58 stand, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, το Επιμελητήριο Φλώρινας, την ΤΕΔΚ ν Φλώρινας, την Ένωση Ξενοδόχων Φλώρινας, την ΕΑΣ Αμυνταίου, την ΕΑΣ Φλώρινας και την ΑΝαπτυξιακή ΦΛΩρινας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με τιμώμενη περιοχή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Συμμετείχαν 18 φορείς, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Νομαρχία Γρεβενών, η Νομαρχία Θεσπρωτίας, η Νομαρχία Χίου, η Νομαρχία Σερρών, η Νομαρχία Λέσβου, η Νομαρχία Καβάλας, η Νομαρχία Καρδίτσας, η Νομαρχία Καστοριάς, η περιοχή Τρόοδος-Άγρος Κύπρου, ο Δήμος Λαγανά, το Επιμελητήριο Φλώρινας, το Επιμελητήριο Λευκάδας, το Επιμελητήριο Κερκύρας, το Επιμελητήριο Σερρών και το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΜΠΕ.
Από τον χώρο των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού είδαμε 5 σημαντικές συμμετοχές από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος, την Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου, την Εταιρία Οικοτουρισμού Πρεσπών, τους Συνοδούς Βουνού Αγ.Γερμανός-Πρέσπες και το ΑΓΡΟΡΑΜΑ.
Το ΑγρΟραμα πρόβαλλε-προσκαλούσε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, Δικτύων Επιχειρήσεων & Αγροτουρισμού (Θεσσαλονίκη, 20-21/10/2009, 2310 271950) και επεσήμανε την προσοχή όλων στο νομοσχέδιο για ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ όπου για πρώτη φορά περιλαμβάνεται η λέξη Αγροτουρισμός και διευκρινίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ. Και βέβαια μόνο μετά την οριοθέτηση τους θα μπορούν να οργανωθούν συλλογικά σχήματα ή ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ θα πρέπει, όσοι σήμερα χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους όρους από άγνοια (ή ιδιτοτέλεια?), να αλλάξουν τους τίτλους.
Από τον χώρο των Τοπικών Προϊόντων είδαμε 12 stand, τον Συν. Φασολοπαραγωγών Πελεκάνος, τα κρασιά ΕΑΣ Αμυνταίου, τα παραδοσιακά ζυμαρικά Δούμκος, τα βιολογικά κρασιά Κτήμα Πάντου, τα μελισσοκομικά Κτήμα Χρόνη, την οινοποιΐα Λύγκας, τα τυροκομικά Δημητρίου, τα τριανταφυλλέματα Κτήμα Παυλίδη, τα κρεατικά Μπέλλης, τις πιπεριές και κρασιά Ναουμίδη, τα βιοκαύσιμα Ούλιαρης και το ξυνό νερό Φλώρινας.
Επίσης εντοπίσαμε και ψευδεπίγραφες συμμετοχές, διαφημιστικές & συμβουλευτικές εταιρίες, άσχετες με την έκθεση συμμετοχές, πολιτιστικές εκδηλώσεις μετακινούμενων καλλιτεχνών αντί για τοπικές γιορτές και άλλα.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, ή έστω να παρακολουθήσουν, τις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις της Έκθεσης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού & Τοπικών Προϊόντων, θυμούνται με νοσταλγία τους πραγματικούς επαγγελματίες των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού να συμμετέχουν, να εκθέτουν, να συζητούν και να ανταλλάσουν εμπειρίες. Και, όταν υπήρχε και το Συνέδριο, να αναζητούν εναγωνίως το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ακόμα δεν προσφέρει η Ελληνική πολιτεία.
Πάντως η τόσο μεγάλη παρουσία φορέων, ενώ ανακουφίζει τους οργανωτές, απομακρύνει τους επαγγελματίες και τον στόχο της έκθεσης, που ήταν, νομίζαμε, η προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και της τοπικής αγροτικής παραγωγής (τρόφιμα & τεχνήματα), σε έναν τόπο που κάποτε προβαλλόταν και επιβραβεύονταν ως ανερχόμενος τόπος για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Επί πλέον η Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού δεν θα έπρεπε να έχει ως στόχο επισκεπτών τους κατοίκους της Φλώρινας (που είναι άλλωστε μικρός στόχος), αλλά θα έπρεπε να προσελκύει ειδικούς από όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και από άλλες χώρες, σε μια περιστασιακή πλατφόρμα-σταυροδρόμι των ειδικών και επαγγελματιών του τομέα των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού.

Σεμινάριο : το δικό σας ομοιοδυναμικό αγρόκτημα με το Δεσύλλα Μάριο

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΤΑ & ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Όλη η ζωή πάνω στον πλανήτη στηρίζεται στα φυτά.
Παρ’ όλα αυτά, οι σιωπηλοί αυτοί φίλοι, παραμένουν για τους περισσότερους ένας «μεγάλος άγνωστος». Γι αυτό ίσως και – μαζί με το περιβάλλον – γνωρίζουν κάθε είδους κακομεταχείριση από το είδος μας!
Όποιος όμως ενδιαφέρεται για την ποιότητα των τροφίμων ή των ιαμάτων που φτιάχνονται από φυτά, έχει κάθε λόγο να αφουγκραστεί αυτό το σιωπηλό φυτικό κόσμο. Η κατανόηση των φυτών και των αναγκών τους μας οδηγεί σαν φυσική συνέπεια στο να γνωρίσουμε, θεωρητικά και πρακτικά, τις φυσικές μεθόδους καλλιέργειάς τους.
Στη βιολογική γεωργία, αντλώντας τόσο από την παράδοση όσο κι από την επιστήμη, επιλέγουμε ήπια, φυσικά μέσα και μεθόδους για τη θρέψη των φυτών και την προστασία τους από εχθρούς και ασθένειες.
Στη βιοδυναμική γεωργία, κάνοντας μια μεγαλύτερη βουτιά στη γνώση των αρχαίων πολιτισμών, φέρνουμε στην επιφάνεια και χρησιμοποιούμε σαν ερμηνευτικά κλειδιά τα τέσσερα στοιχεία της ελληνικής φιλοσοφίας αλλά και τις συμπαντικές επιδράσεις (από τη σελήνη, τους πλανήτες και τους αστερισμούς) στο φυτικό βασίλειο.

Με την Ομοιοδυναμική, που αποτελεί εξέλιξή της (προσθέτει στοιχεία της ομοιοπαθητικής), μπορούμε να ενεργοποιήσουμε με πιο πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο τις φυτικές λειτουργίες. Αλλά και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του καιρού μας, όπως τα ακραία κλιματικά φαινόμενα (παγετός, καύσωνας, λειψυδρία) ή η ρύπανση (χημική, ηλεκτρομαγνητική).
Εναρμονίζοντας έτσι το σύστημα έδαφος -φυτό -σύμπαν, καταφέρνουμε να βελτιώσουμε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής. Να έχουμε δηλαδή τρόφιμα και ιάματα που στηρίζουν τον άνθρωπο σε όλες τις συνιστώσες του : βιολογική, ψυχική και πνευματική.
Παράλληλα βλέπουμε την αναγκαιότητα να αναπτύξει ο άνθρωπος – καλλιεργητής τη συνειδητότητα του, ώστε να μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει κατάλληλα τα φυτά και τη φύση.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τα φυτά, την καλλιέργεια της γης και το πώς αυτά συνδέονται με την ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα ζωής.

http://www.akadimia.gr/index.php?page=1&sub_page=2#id9