Οι επαγγελματίες των Μεγάρων στην Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης

Οι επαγγελματίες των Μεγάρων
στην Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ σε συνεργασία με την Κοινωφελή Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Μεγαρέων-ΔΗΚΕΔΗΜ, τους τοπικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες, προσκαλεί στην πολυεκδήλωση «Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης -ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ», 10-13 Σεπ 2009, στην είσοδο της πόλης στα Μέγαρα Αττικής.
Στην πολυεκδήλωση ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ οι τοπικοί φορείς των Μεγάρων ετοιμάζονται να συμμετάσχουν με την τεχνική υποστήριξη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, ενισχύοντας και προβάλλοντας την τοπική ταυτότητα της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Παμμεγαρικός Αγροτικός Σύλλογος, το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεγάρων, η Ένωση Νέων Αγροτών Αττικής, ο Λαογραφικός Σύλλογος «Χορός της Τράτας», η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Α.Ο.Κούρος», ο Όμιλος UNESCO για τον Πολιτισμό & την Ειρήνη, ο Μουσικός Όμιλος Μεγάρων και πολλοί άλλοι.
Η πολυεκδήλωση προετοιμάζεται να υποδεχθεί πλήθος επισκεπτών κυρίως από την αστική περιοχή της Αττικής, σχεδιάζεται δε η φιλοξενία 70 εκθεσιακών περιπτέρων για την προβολή και την προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τεχνημάτων. Επίσης οργανώνεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ψυχαγωγία των επισκεπτών και την πλαισίωση της έκθεσης.
Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, αντιδήμαρχος Μεγάρων κ. Κων. Παπαγιάννης, δήλωσε ότι η πρώτη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης προσδοκά να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους τοπικούς παραγωγούς-συντελεστές της τοπικής ανάπτυξης να συνεργασθούν, να φέρει σε μεγαλύτερη επαφή τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με την τοπική & την τουριστική αγορά αλλά και να τονίσει τον δυναμισμό της ΓΗΣ των ΜΕΓΑΡΩΝ στους συμπολίτες καθώς και στους επισκέπτες των Μεγάρων το τετραήμερο 10, 11, 12 & 13 Σεπ 2009.
Η έκθεση θα γίνει στα Πευκάκια, από την είσοδο της πόλης (φόρος) έως τον Μουσικό Όμιλο. Εκεί θα στηθούν τα περίπτερα στη μέση του δρόμου ο οποίος για 4 ημέρες θα είναι κλειστός και όλος ο χώρος μέσα στα πευκάκια θα αξιοποιηθεί από τοπικούς εκθέτες, ενώ το μικρό υπαίθριο θέατρο θα φιλοξενήσει τα χορευτικά και τις μουσικές εκδηλώσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι εκθέτες πρέπει να καταθέσουν την έντυπη δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 31-8-2009. Οι επιλογές των εκθετών γίνονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια: Α) Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα & υπηρεσίες, Β) Προϊόντα χειροτεχνίας, Γ) Προϊόντα οικοτεχνίας και Δ) Εντοπιότητα (συνεκτιμάται) Για την καλύτερη προβολή και ολοκληρωμένη παρουσία τους, οι εκθέτες θα πρέπει να φροντίσουν τη διακόσμηση των περιπτέρων και την προβολή των προϊόντων τους με φυσικά υλικά. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης για όλους είναι κάθε ημέρα 18:00-22:00.
Στην Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης-ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί και μεταποιητές με παραδοσιακά-φημισμένα τοπικά τυποποιημένα προϊόντα (τρόφιμα και τεχνήματα), παροχείς υπηρεσιών και τοπικοί φορείς, που ενδιαφέρονται να προβληθούν στους επισκέπτες των Μεγάρων και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.
Η αφίσα της Γιορτής Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ δείχνει ακριβώς αυτόν τον πλούτο της Μεγαρικής γης με τα σταφύλια και το κρασί, τις ελιές και το λάδι, τα κελυφωτά φυστίκια, τα αυγά, και βέβαια τα οπωροκηπευτικά.
Πληροφορίες: Σωτήρης Καστάνης 6973353767, Τάσος Πανταζής 6977213581,
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Η καταστροφή των δασών της Αττικής από τις φωτιές είχε ως αποτέλεσμα το
θάνατο μεγάλου μέρους της πανίδας των περιοχών που επλήγησαν. Από τα ζώα που
γλύτωσαν το θάνατο, άλλα προσπαθούν πληγωμένα να επιβιώσουν κι άλλα, όπως τα
πτηνά, να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές.

Με αυτή την τραγική εξέλιξη γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγορευτεί
αμέσως το κυνήγι τόσο σε ολόκληρη την Αττική όσο και στους όμορους νομούς,
όπου η ορνιθοπανίδα κυρίως θα αναζητήσει καταφύγιο. Επειδή τα τραγικά λάθη
και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης τα πληρώνουν οι πολίτες και η φύση,
ζητάμε από τον πρωθυπουργό της χώρας να παρέμβει επί τέλους ο ίδιος και να
δώσει λύση στο πρόβλημα, εφόσον έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι αρμόδιοι
υπουργοί του με τα όσα πράττουν στρέφονται εναντίον των συμφερόντων της
πλειοψηφίας του λαού υποκύπτοντας στις πιέσεις των κυνηγών να τους επιτραπεί
να συνεχίσουν το μακάβριο και θανατηφόρο χόμπι τους ακόμα και μετά την
τελευταία καταστροφή!!

Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση ότι το δημοκρατικό πολίτευμα προστατεύει την
βούληση της πλειοψηφίας και είναι υποχρέωσή της να διασφαλίζει αυτό το
δικαίωμα στους πολίτες, όπως επίσης να προστατεύει το περιβάλλον.

Καταγγέλλουμε επίσης στους Έλληνες πολίτες ότι με την έκδοση της νέας
ρυθμιστικής για το κυνήγι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαξιώνει για
άλλη μια φορά το αίτημα 180 Περιβαλλοντικών και Φιλοζωικών Οργανώσεων, των
ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δεκαπέντε δήμων του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του ΣΥΡΙΖΑ για
άμεση και οριστική παύση του κυνηγιού στον Υμηττό. Ανάλογα αιτήματα έχουν
υποβληθεί όχι μόνο για την περιοχή του Υμηττού αλλά και για ολόκληρο το νομό
Αττικής που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της Ελλάδας.

Υπογραμμίζεται ότι στην Αττική υπάρχει μια έντονα αυξανόμενη τάση από μέρους
των κατοίκων της για τον χαρακτηρισμό των ορεινών της όγκων ως χώρων
αναψυχής και περιήγησης και ζητούν την απαγόρευση του κυνηγιού τόσο για την
προστασία της εναπομένουσας πανίδας όσο και για την ασφάλεια της ζωής τους.
Αποτελεί ντροπή για μια κυβέρνηση να μην επιθυμεί την απαγόρευση του
κυνηγιού στην περιφέρεια μιας μεγαλούπολης των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι κάτοικοι ζητούν την αναγνώριση των περιφερειακών ορεινών όγκων της
Αττικής σε εθνικούς δρυμούς, π.χ. για τον Υμηττό, το Ποικίλο όρος, την
Πεντέλη ή σε μητροπολιτικά πάρκα, π.χ. τα Τουρκοβούνια. Ανησυχούν για τους
φρενήρεις ρυθμούς που λαμβάνει η οικιστική εξάπλωση η οποία απωθεί την
υπάρχουσα πανίδα όπως συμβαίνει στα Μεσόγεια, για την οικολογική καταστροφή
του Θριάσιου Πεδίου και τις επιπτώσεις στην πανίδα από τη μελλοντική
επαναφορά του κυνηγιού, στο κατεστραμμένο Πεντελικό όρος, όπου μετά από
διεκδίκηση κατοίκων 23 δήμων, η απαγόρευση του κυνηγιού ισχύει μόνο μέχρι
τις 31/5/2010.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαξιώνει το βασικό δικαίωμα
της πλειοψηφίας των πολιτών να απολαμβάνουν την ελληνική φύση σε όλο της το
μεγαλείο, δίχως κινδύνους και φόβο, δίχως τη βία και βαρβαρότητα που
συνοδεύει τη δραστηριότητα του κυνηγιού. Απαξιώνει το βασικό δικαίωμα της
πλειοψηφίας των πολιτών να ζουν σε χώρους όπου κυριαρχούν ειρηνικές και
ήπιες μορφές διασκέδασης, σε χώρους όπου κυριαρχεί ο πολιτισμός.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

Για περισσότερες πληροφορίες:

Όλγα Κήκου 6972004963

Τίνα Σταθοπούλου 6977286805

Βασίλης Ηλιόπουλος 6973006903

Το όραμα της συνεργασίας

Το όραμα της συνεργασίας
Tου Πασχου Μανδραβελη

Η συνεργασία, όπως λένε και οι λιανοπωλητές της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι πολύ ωραίο πράγμα. Από το Δημοτικό μαθαίναμε ότι «όποτε οι Ελληνες μονιάζουν, μεγαλουργούν». Σε αντίθεση με τις αγγλοσαξωνικές κοινωνίες που θεωρούν την πολιτική σύγκρουση (στη βάση των δημοκρατικών κανόνων) οξυγόνο της εύρυθμης διακυβέρνησης, στην Ελλάδα στοιχειώνει πάντα ο εφιάλτης της «διχόνοιας». Η διαφωνία, είναι ποινικοποιημένη εντός των κομμάτων, τώρα κάποιοι θέλουν να την ποινικοποιήσουν κι εκτός κομμάτων.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα νέο εθνικό όραμα: η συμφωνία των μεγάλων που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Ωραίο σενάριο, αλλά λείπουν πολλές παράμετροι. Παραδείγματος χάρη: πάνω σε ποια ιδεολογική πλατφόρμα θα στηθεί αυτό το θαύμα; Αυτοί που ανακυκλώνουν τα σενάρια περί συνεργασίας, είναι οι ίδιοι που κατηγορούν τα κόμματα ότι δεν έχουν θέσεις. Αρα θέλουν να διπλασιάσουν το πολιτικό κενό που ισχυρίζονται ότι υπάρχει και μέμφονται;

Παρά τους μύθους που κυκλοφορούν περί σφοδρής σύγκρουσης στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα υπάρχουν διάχυτες συνεργασίες σε συνδικάτα και συντεχνίες όλων των πολιτικών χώρων για προσοδοθηρία. Φυσικά, θα ήταν υπέροχο να συνεργάζονταν τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία των δύο κομμάτων για να γίνουν οι μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα. Αλλά αυτή είναι η ρομαντική θεώρηση. Συνήθως, αυτοί που συνεργάζονται είναι οι «καπάτσοι», αυτοί που απλώς αναπαράγουν προς όφελός τους τα αρνητικά του συστήματος. Η περίοδος 1989-1990 το απέδειξε: ήταν τραυματική για τον τόπο, αλλά επωφελής για κάποιους. Αποφάσεις που μόνο του ένα κόμμα θα ντρεπόταν να πάρει (όπως π.χ. να επιτρέψει στους εκδότες να μπουν και να αλέσουν στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες) ελήφθησαν οικουμενικά. Η διαφωνία, έστω για το μικροπολιτικό συμφέρον της αντιπολίτευσης, θα ήταν ευεργετική για τη χώρα.

Τελικώς, οι εκκλήσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συνδέσμου Λιανοπωλητών Ελλάδος το μόνο που πιστοποιούν είναι η διαρκής επικαιρότητα του Ανταμ Σμιθ. Αυτός δεν είχε γράψει στον «Πλούτο των Εθνών», «άνθρωποι του ιδίου εμπορικού επαγγέλματος σπανίως συναντώνται για γλέντια και διασκεδάσεις, αλλά η συζήτησή τους πάντα καταλήγει σε συνωμοσία σε βάρος του πληθυσμού»;

ΥΠΑΑΤ:Εθνική Επιτροπή Βιολογικών Προϊόντων

Εθνική Επιτροπή Βιολογικών Προϊόντων (φυτικής, ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών) συγκροτεί με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Στην επιτροπή μετέχει και εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο, «στόχος της Επιτροπής, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η συνεχής διαβούλευση με τους εκπροσώπους του τομέα ώστε να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση τόσο της πορείας όσο και της εφαρμογής όλων των πολιτικών για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσα από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η επίτευξη προστιθέμενης αξίας για τα γεωργικά προϊόντα και η βελτίωση των δυνατοτήτων διάθεσης αυτών στην αγορά.

Όπως προβλέπει η προαναφερόμενη απόφαση, στο αντικείμενο της Επιτροπής περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι στόχοι:

– Η σύνταξη ενός εθνικού τριετούς σχεδίου συνολικής ανάπτυξης των βιολογικών προϊόντων 2010 – 2012. Αυτό θα περιλαμβάνει κυρίως και επί μέρους στόχους σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και τα βήματα υλοποίησής τους.
– Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των επί μέρους στόχων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Επισήμανση προβλημάτων και συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυσή τους.
– Μόνιμη ανταλλαγή απόψεων, συνεχής επανεξέταση και αναθεώρηση των προτεινομένων λύσεων. Πιθανή τροποποίησή τους όποτε αυτό απαιτείται.
– Η συστηματική παρακολούθηση της πορείας όλων των πολιτικών που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.
– Η συνεχής διαβούλευση με τους σχετικούς φορείς σε επίπεδο ολομέλειας, αλλά και επί μέρους μονίμων και εκτάκτων θεματικών επιτροπών.
– Ο εντοπισμός των κενών της υφιστάμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς τα αρμόδια Κοινοτικά και Εθνικά όργανα.
– Παρακολούθηση και βελτίωση της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Βιολογικών Προϊόντων.

Η Εθνική Επιτροπή Βιολογικών Προϊόντων συγκροτείται ως ακολούθως:
α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Πρόεδρο.
β) τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΠΕΓΕΠ ως τακτικό μέλος και αναπληρωτή Πρόεδρο
γ)τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΠΕΓΕΠ, ως τακτικό μέλος.
δ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας ως τακτικό μέλος.
ε) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος ως τακτικό μέλος,
στ) τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ειδικών Παρεμβάσεων ως τακτικό μέλος,
και από έναν (1) εκπρόσωπο των παρακάτω φορέων :
ζ) της ΠΑΣΕΓΕΣ
η) της ΓΕΣΑΣΕ
θ) της ΣΥΔΑΣΕ
ι) της Ένωσης Νέων Αγροτών
κ) των Φορέων Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ, Q WAYS – Διαδρομές Ποιότητας Α.Ε., A CERT – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης, IRIS – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, Πράσινος Έλεγχος – Green Control, Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε., LACON HELLAS, GM Cert, ΦΙΛΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε.
ια) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος.
ιβ) του Συνδέσμου Καταστημάτων Βιολογικών Προϊόντων.
ιγ) του ΣΕΣΜΕ
ιδ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ιε) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ιστ) του ΕΘΙΑΓΕ
ιζ) του ΙΝΚΑ.
ιη) του ΓΕΩΤΕΕ.
ιθ) του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών
ικ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Πρακτικός οδηγός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

TOY ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ

Aπό 1η Iουλίου 2009 ισχύει ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα. Mε το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής ή μία μικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησαν και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες (ενεργειακές και περιβαλλοντικές) που παρέχουν στο δίκτυο.

H Greenpeace αποκωδικοποιεί την πρόσφατη νομοθεσία που υπογράφηκε στις 4-6-2009 από τα συναρμόδια υπουργεία Aνάπτυξης, ΠE.XΩ.Δ.E και Oικονομικών.

Tα φωτοβολταϊκά είναι η πιο καθαρή ενεργειακή τεχνολογία, αφού εγγυώνται μηδενική ρύπανση, αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια) και ελάχιστη συντήρηση. Kάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης περίπου ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Eνα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Eπιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κ.λπ.). Oι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Tο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτήρια αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ηπειρωτικό δίκτυο
Δυστυχώς, η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Eύβοια, Iόνια, Σποράδες, νησιά Aργοσαρωνικού). Eξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Kρήτη, Δωδεκάνησα, Kυκλάδες, νησιά BA Aιγαίου) τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔEH και πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Eσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔEH και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔEH θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Aν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 ευρώ, ποσό που θα καταθέσει η ΔEH στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Προϋποθέσεις
Tρεις είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στο καθεστώς κινήτρων:

•Nα έχετε μετρητή της ΔEH στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
•Aν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας).
•Aν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.
Σταθερές και εγγυημένες αποδόσεις για μια 25ετία

Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Eλλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150 – 1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό από ότι στις βόρειες.

Xοντρικά, ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5-10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού). Mόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη.

Kι ενώ το αυτοκίνητο μετά βίας θα βγάλει τη δεκαετία, το φωτοβολταϊκό θα αντέξει και θα σας αποφέρει κέρδη για πάνω από 25 χρόνια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε, το κόστος των φωτοβολταϊκών πέφτει διαχρονικά. H νέα νομοθεσία δίνει κίνητρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απόσβεση του συστήματος σας και να έχετε και ένα λογικό κέρδος.

Δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλο το ποσό από την τσέπη σας. Mπορείτε να καλύψετε ένα μικρό μόνο μέρος της δαπάνης και το υπόλοιπο να το καλύψετε με δάνειο από κάποια τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα είναι καλύτερες από ότι αν βάζατε αυτά τα χρήματα σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή τα επενδύατε σε ομόλογα ή στο χρηματιστήριο. Kαι σκεφτείτε ότι οι αποδόσεις αυτές είναι σταθερές και εγγυημένες για μια 25ετία!

Tι βήματα πρέπει να κάνετε;

•Eλάτε σε επαφή με μία εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πώς θα εγκατασταθεί.
•Mε τη βοήθεια της εταιρείας-εγκαταστάτη κάνετε αίτηση στη ΔEH για να σας δώσει μια προσφορά σύνδεσης (να σας πει δηλαδή πόσο κάνει ο νέος μετρητής και πόσο θα κοστίσει τελικά η σύνδεση).
•Πηγαίνετε στην Πολεοδομία για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας.
•Ξαναπηγαίνετε στη ΔEH για να υπογράψετε την 25ετή σύμβαση βάσει της οποίας θα πουλάτε ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο και στη συνέχεια συνδέεστε
Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=14059138 πρόσβαση 28-08-2009

Παπανδρέου-ΠΑΣΕΓΕΣ: Να ξανακερδίσουμε το στοίχημα της αγροτικής οικονομίας

Eν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τους κοινωνικούς εταίρους , έγινε συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας (ΠΑΣΕΓΕΣ) με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου συμμετείχανε επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.κ. Μιχάλης Βουμβουλάκης και Γρηγόρης Αλεξιάδης, καθώς και ο Ταμίας κ. Σταύρος Μπαμπατσούλης

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε

1. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και παραγωγοί με την αγορά και την νοθεία στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας-ηλεκτρονικού εμπορίου των αγροτικών διατροφικών προϊόντων, ικανό να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην προώθηση και την εμπορία τους και να κατοχυρώνει την ποιότητα από τον τόπο παραγωγής έως τον καταναλωτή
2. Στις κρίσιμες πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο του «Έλέγχου Υγείας» της ΚΑΠ. Κυρίως στην υιοθέτηση των ομόφωνων αποφάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ που αφορούν στην κατεύθυνση των ενισχύσεων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην επιλογή του προταθέντος ύψους κατωφλίου εγγύησης των ενισχύσεων των παραγωγών , στην υιοθέτηση, από το 2011, του περιφερειακού μοντέλου των ενισχύσεων με σταδιακή προσέγγιση και ήπια εφαρμογή. Ενώ τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις στρατηγικής στην κατεύθυνση της πλήρους αποσύνδεσης και των ενισχύσεων του βάμβακος.
3. Στην μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει ήδη προωθηθεί σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και φορείς, για την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του νερού στην ελληνική γεωργία. Η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής, μια και αναγνωρίζει και αναλύει υφιστάμενα προβλήματα, προδιαγράφει τους κύριους άξονες δομής, οργάνωσης και λειτουργίας σύγχρονων φορέων διαχείρισης, ιεραρχεί τις ανάγκες εξοικονόμησης και προσδιορίζει περιοχές προτεραιότητας των απαιτούμενων παρεμβάσεων, με ανάλυση και αξιολόγηση της χρηματοδότησής τους.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙ-ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙ-ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Παπακωνσταντίνου Δημήτριος – Γεωπόνος Σύμβουλος .
Τηλ.6977 239 066 www.askjm,gr
Συνεργάτης της ΦΥΤΟΛΕΣΧΗ S.P – Αρχιτεκτονική τοπίου
Χ. Τρικούπη 83 , 10681 Αθήνα.

Καλούμαστε σήμερα να κατανοήσουμε το βοτανικό πλούτο των δασικών μας οικοσυστημάτων και να τον αξιοποιήσουμε στις πολεοδομικές παρεμβάσεις ως ένα δάσος πολλαπλών ωφελειών .

Χωρίς να αλλάξει ούτε ο δασικός χαρακτήρας ούτε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς – για ένα καλά οργανωμένο περιαστικό δάσος αναψυχής με υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες :
Πεζοπορία, τζόκιν , ποδήλατο, κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική εκπαίδευση, βοτανικοί κήποι ,θεματικά πάρκα με ενότητες για το νερό την ανακύκλωση την πράσινη ενέργεια τα βιολογικά προιόντα και την παραδοσιακή διατροφή ,τη γαστρονομία ,τουριστική ιππασία, ηλεκτρικά μίνι οχήματα τύπου γκολφ για μικρούς και μεγάλους και κυρίως για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες και τόσα άλλα.

Ο ΟΔΗΓΟΣ αυτός προσδοκά να μεταβιβάσει χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να εξοπλιστούμε με μέσα και γνώσεις για να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε στα πρώτα στάδια μια φυσική καταστροφή .
Μέχρι σήμερα έχουμε δει είτε ερασιτεχνικές αντιδράσεις ,είτε σπασμωδικές και πανικόβλητες κινήσεις και στο τέλος όλοι απομένουν μόνοι χωρίς καθοδήγηση και απλά περιμένουν να έρθει …το κράτος να μας σώσει .
Αν όμως το κράτος καλείται να αντιμετωπίσει την ίδια χρονική στιγμή εκτατικές καταστροφές , όπως συνέβη το καλοκαίρι 2007 ….όταν θα έρθει …ίσως να είναι πολύ αργά

Δεν αρκεί να αλλάζουμε λαμπτήρες για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και Νόμους .
Αναζητώντας τη παραδοσιακή σοφία των πόλεων μας δεν μπορεί να νοείται προστασία του περιβάλλοντος μια γενική φροντίδα για το δάσος , αλλά πρέπει να πάμε και πιο πέρα .
Να προστατεύεται η προστασία της γενετικής ποικιλομορφίας της ποικιλότητας των ειδών αλλά και της ποικιλότητας των οικοσυστημάτων και σαφώς και η ποικιλομορφία των τοπίων δηλαδή ότι συνιστά τη Βιοποικιλότητα
Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα πλαίσιο προτάσεων και αλλαγών του Π.Δ.126/86, που η Πολιτεία οφείλει να τις προωθήσει άμεσα, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τα δάση μας.

Αποτύπωση των δασικών απειλών

Η δασοπονική αποτύπωση της κατάστασης των δασών είναι εργασία που πρέπει να γίνει από ειδικούς Δασολόγους επιστήμονες .
Η ληστρική εκμετάλλευση όμως του δασικού πλούτου δεν απαιτεί επιστημονικές γνώσεις για να αποτυπωθεί και να σταματήσει .
Με βάση την Δασοπονική κατάσταση του δάσους κρίνεται κατά περίπτωση ως αναγκαίος ένας εξωτερικός και ένας εσωτερικός αποτεμαχισμός του δάσους και κάποιες εξυγιαντικές υλοτομίες .

Προληπτικά τα όποια αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα .
Η μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να αποτραπεί η διάβρωση και να μειωθούν επικίνδυνες πλημμυρικές παροχές μπορεί να γίνει και πριν τη καταστροφή με ψυχανθή σε περιοχές που το έχουν ανάγκη .
Ας αντιγράψουμε τη Φύση . Ποια φυτά φυτρώνουν αμέσως στα καμένα ; Τα ψυχανθή . Μ αυτά ας δημιουργήσουμε έναν αντιδιαβρωτικό τάπητα αμέσως μετά την καταστροφή ή και προληπτικά . Τα πευκάκια με τη ρητίνη να θυμόμαστε πως δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο περιβάλλον . Αναδάσωση δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη πευκάκια .Γενικά να αποφεύγεται η δημιουργία εύφλεκτων καταστάσεων στα δάση .

Η φύση μας διδάσκει σιωπηλά , τις δικές της προσαρμογές
Η γνώση των προσαρμογών που έχουν αναπτύξει τα φυτά θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε τις διαταραχές που προκάλεσε η φωτιά και να επανέλθουμε μετα από αυτή.
Υπάρχουν δύο ειδών προσαρμογές μετα τη φωτιά . Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν όλα τα είδη φυτών που επανέρχονται μετα τη φωτιά με τη διαδικασία φύτρωσης των σπερμάτων (σπερμοβλαστικά ) .
Στη δεύτερη ανήκουν εκείνα τα φυτά που επανέρχονται μολονότι το υπέργειο τμήμα κάηκε ,οι ρίζες τους πραμένουν ανέπαφες και επιβιώνουν με παραβλαστήματα . Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσες μορφές όπως η ασφάκα και η αφάνα που επιβιώνουν τόσο με σπέρματα όσο και με παραβλαστήματα .
Τα πεύκα επανέρχονται με σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των πευκώνων που κάηκαν και αυτό ς είναι ένας λόγος για τη μη χρησιμοποίησή τους στους νέους χώρους πρασίνου που δημιουργούμε .
Όλοι οι πολυετείς θάμνοι του ελληνικού μεσογειακού περιβάλλοντος ,πουρνάρια ,αγριελιές ,κουμαριές ,συκιές ,μυρτιές ,δάφνες ,φιλλύκια ,αριές επανέρχονται με παραβλαστήματα ,ταχύτατα μέσα σε δέκα έτη .
Σαφώς η Πυρκαγιά δρα καταστροφικά και για τούτο υπεύθυνη είναι η αδιαφορία μας .
Καταστροφικά δρα όμως και η λανθασμένη διαχείριση εν συνεχεία ,η ανεπαρκής πολιτική γης , ή έλλειψη κτηματολογίου ,δασικών χαρτών και οι πιέσεις για αποχαρακτηρισμό των δασών και για βόσκηση εκ των υστέρων .

Φυσική αναγέννηση αλλά και συστηματική αποκατάσταση
Η αναβλάστηση είναι δεδομένη όπως αναφέρθηκε .Η φύση εμφανίζει από μόνη της προσαρμογές και αποκαθιστά το οικοσύστημα εφόσον οι πυρκαγιές συμβαίνουν περιοδικά κάθε 100 χρόνια .Αν διαταραχθεί σοβαρά ο κύκλος της φωτιάς και έχουμε διπλοκαμένες εκτάσεις ο κίνδυνο της διάβρωσης και ερημοποίησης είναι μεγάλος και πρέπει άμεσα να σχεδιάσουμε συστηματικές αναδασώσεις και να αποκαταστήσουμε τη χλωρίδα με κατάλληλα φυτά .
Εάν δεν κάνουμε τίποτε και εκεί που έχουμε φυσική αναγέννηση ξανακαεί, κινδυνεύουμε να υποβαθμίσουμε το υψηλό σπερμοφυές δάσος χαλεπίου πεύκης σε δασική ή και χορτολιβαδική έκταση. Τότε το κόστος αποκατάστασης θα είναι εξωπραγματικό.
Καλό θα είναι πριν ξεκινήσουν αναδασώσεις να υλοτομηθούν και απομακρυνθούν όλα τα καμένα δένδρα.
Σε τέσσερα – πέντε περίπου χρόνια αν όλα πάνε καλά, ο τόπος το δάσος θα έχει «ξαναπρασινίσει».

Εκχερσώσεις και πυρκαγιές οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Οι προσπάθειες επέκτασης των ήδη υπαρχόντων καλλιεργειών εις βάρος του δάσους θα υπάρχουν πάντα σαν κίνδυνος .
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί.
Η λεπτομερής καταγραφή της καμένης έκτασης από το Δασαρχείο και οι σύγχρονες δορυφορικές φωτογραφίες αποτελούν μια άριστη βάση δεδομένων αλλά οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι που η τιμωρία ακόμη και αν έρθει -δεν έρχεται πάντα – απέχει πολύ μακριά από την στιγμή της εκχέρσωσης και πολλά έχουν αλλάξει.
Επειδή είναι δύσκολο να καταθέσει κάποιος εναντίον του γείτονα, του συγγενή, του συγχωριανού……και η Δασική Υπηρεσία δεν έχει 24ωρη φύλαξη στα δάση και στις περισσότερες περιπτώσεις θα επέμβει μετά την καταστροφή.
Για τούτο χρειάζεται μια περιβαλλοντική κουλτούρα προστασίας και αλλαγή νοοτροπίας όλων μας για να γίνει κάτι.

Αντιπυρικός σχεδιασμός
Θα είναι το αποτέλεσμα ενός τοπικού σχεδίου δράσης που πρέπει να αναπτυχτεί στα διοικητικά όρια του Δήμου στηριζόμενο βεβαίως στην ήδη αναπτυχθείσα και αποκτηθείσα εμπειρία της διαδημοτικής συνεργασίας.
Σχεδιάζεται όχι μόνο για μια χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια
Στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι : Η παρατεταμένη θερινή ανομβρία σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες και τους ανέμους του καλοκαιριού δημιουργούν ένα ιδιαίτερο εύφλεκτο περιβάλλον .
Πως θα γίνει σωστά μια ανάπλαση ; Τι φυτά θα χρησιμοποιήσουμε ;
Το οικοσύστημα είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών που επιβιώνουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο λειτουργεί με νομοτέλεια .
Κάθε ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να γίνεται διακριτικά με σοβαρότητα και γνώση .
Καταγράφουμε πλήρως την υπάρχουσα χλωρίδα της περιοχής (Άνοιξη ) προκειμένου να επιλέξουμε τα φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε .
Αν υπάρχουν στη περιοχή αγριελιές και κουμαριές θα σχεδιάσουμε την ανάπλαση τα είδη των φυτών που συνδυάζονται με αυτά τα δύο φυτά . Η χρήση άλλων ειδών που δεν είναι προσαρμοσμένα για τη συγκεκριμένη περιοχή θα μειώσει τον αριθμό των ειδών (ζώων και φυτών ) που υπάρχουν στη περιοχή ,πρακτικά σημαίνει περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τα κοτσύφια τρέφονται με ελιές ,κούμαρα βατόμουρα η χρησιμοποίηση πεύκων – μονοκαλλιέργεια – τα οποία δεν έχουν σχέση μετα κοτσύφια και τα άλλα είδη φυτών και ζώων που προυπήρχαν στη περιοχή θα σημαίνει υποβάθμιση και για τούτο βλέπουμε συχνά τα κοτσύφια από πουλιά του δάσους ν΄ ανα ζητούνε τροφή στους σκουπιδότοπους των πόλεων .
Βοτανική καθαρότητα ή Μεσογειακή ποικιλομορφία
Σαφώς συνιστάται κατά πρώτο η χρήση γηγενών και εγκλιματισμένων φυτών .Οφείλουμε επιπλέον να «Γνωρίζουμε ότι τα επεκτατικά αλλόχθονα είδη (όπως το ζιζάνιο ηράκλειο) συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα και ότι η οικονομία συχνά υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες αυτού του φαινομένου, και πρέπει να αποκτήσουμε κάποτε ένα εναρμονισμένο σύστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εκτίμηση τέτοιων επιπτώσεών »
Τα οικοσυστήματα είναι από τη φύση τους δυναμικά και, έτσι, πολλά είδη εγκαθίστανται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους.
Οι εισαγωγές ξενικών ειδών συχνά είναι αποτέλεσμα ενεργειών του ανθρώπου .
Τα ροδόδεντρα της Ευρώπης κατάγονται από τα Ιμαλάια, ενώ βασικά είδη διατροφής των Ευρωπαίων, όπως οι τομάτες, οι πατάτες και το καλαμπόκι, προήλθαν από την Αμερική. Μολονότι πολλά από τα επείσακτα αυτά είδη αποφέρουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες, άλλα διαταράσσουν την ισορροπία και πολλαπλασιάζονται σε βαθμό καταστροφικό για το περιβάλλον και για τα συμφέροντα της οικονομίας και των ανθρώπων.
Στην Ευρώπη δεν διαθέτουμε επί του παρόντος συνεκτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των επεκτατικών αλλοχθόνων ειδών, τα δε αποσπασματικά μέτρα που εφαρμόζονται είναι αδύνατον να συμβάλουν ουσιαστικά στον περιορισμό των κινδύνων που διατρέχουν τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα από τα εν λόγω είδη.
Εστιάζοντας στις αναδασώσεις των καμένων στόχος μας είναι η ανάπλαση με τις πιο πάνω σκέψεις και όχι απλά η δενδροφύτευση ….με τα όποια διαθέσιμα φυτά υπάρχουν σε συνεργαζόμενα φυτώρια. Προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε μια μεσογειακή χλωρίδα, με μια πλούσια ποικιλομορφία ειδών και ένα γενετικό χρυσάφι ,εμείς επεμβαίνουμε για να εγκαταστήσουμε μια μονοκαλλιέργεια πεύκων που εύκολα ή δωρεάν μας προμηθεύσανε τα δασικά φυτώρια δημοτικά ή ιδιωτικά .
Το οικοσύστημα έτσι γίνεται ασταθές και εύκολα καταρρέει στην πρώτη επίθεση εχθρών και παρασίτων . Όπως από Πιτυοκάμπη (κάμπια των πεύκων) και Μαρσαλίνα (παράσιτο ) .
Οι μονοκαλλιέργειες των φυτών διατροφής στα αγρο-οικοσυστήματα παραμένουν σταθερές με την ανθρώπινη επέμβαση μεγάλων δόσεων φυτοπροστατευτικών προιόντων και λιπασμάτων και μεγάλων ποσοτήτων αρδευτικού νερού .
Ο μεγάλος πλούτος των γηγενών φυτών της χώρας μας αφήνει πολλές επιλογές να αναπλάσουμε σωστά μια περιοχή . ¨Ο τι φυτά δεν υπάρχουν σε φυτώρια μπορεί εύκολα ενας ΟΤΑ με τη βοήθεια ειδικών Συμβούλων να τα παράγει σε ένα Δημοτικό Φυτώριο με κατάλληλο σχεδιασμό .
Ας αντιγράψουμε …ένα πετυχημένο παράδειγμα ανάπλασης
Μια επίσκεψη στο χώρο της Ακρόπολης θα βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων . Ο Δ. Πικιώνης Αρχιτέκτονας (Τοπίου) , χωρίς να είναι γεωπόνος έκανε την πιο πετυχημένη ανάπλαση στο χώρο της Ακρόπολης . Δημιούργησε ένα τοπίο με μεσογειακή χλωρίδα (ελιά ,χαρουπιά ,μυρτιά ,δάφνη ,αλογοθύμαρο ,κουτσουπιά ,ροδιά ) σε συνδυασμούς χωρίς να κυριαρχεί κανένα από αυτά σε βάρος των υπολοίπων . Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την Ακρόπολη ως ένα μονότονο πευκώνα γεμάτο από κάμπιες ; Η διαταραχή σε ένα τέτοιο μεσογειακό τοπίο είναι πολύ δύσκολη . Ο Πικιώνης πειραματίσθηκε με σπόρους που συνέλεξε και ανέπτυξε ο ίδιος και η ομάδα των συνεργατών του ,δεν διευκολύνθηκε στο πρώτο φυτώριο ούτε επέλεξε τα πευκάκια να κυριαρχούν μονότονα στο χώρο .
Πρέπει να σημειωθεί πως οι εργασίες συντήρησης(κλαδέματα ) του πρασίνου της Ακρόπολης από τους φορείς μετα τον Πικιώνη δεν ακολούθησαν πιστά την φιλοσοφία του ,με συνέπεια να χάνει κάποιος το μεγαλείο του ιερού χώρου της Ακρόπολης .
Ακόμη και με τις σύγχρονες παρεμβάσεις η ανάπλαση του Πικιώνη με τους συνδυασμούς φυτών μεσογειακού τοπίου που χρησιμοποίησε παραμένει ένα από τα μοναδικά παραδείγματα επιτυχούς περιβαλλοντικής επέμβασης με σεβασμό στο χώρο .

Οικολόγοι Πράσινοι: Για την βιώσιμη διαχείριση των δασών

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ*
www.ecogreens.gr
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΑΣΗ: ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑΧΤΗ ΛΟΓΩ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;

Με σημαντικές
πυρκαγιές σε ήδη ταλαιπωρημένες δασικές
εκτάσεις άρχισε και το φετινό
καλοκαίρι, επαναφέροντας στη μνήμη μας την
αγωνία και το φόβο που
ζήσαμε τα δύο
περασμένα «καυτά» καλοκαίρια. Οι πυρκαγιές σε
εκτάσεις – φιλέτα, η
αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τις θέσει
εγκαίρως σε έλεγχο, αλλά
και η μη
λήψη προληπτικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο – με
ενεργοποίηση και
κατάλληλο
εξοπλισμό των τοπικών κοινωνιών και με
βιώσιμη διαχείριση του δάσους –
που θα
εμπόδιζαν τη γρήγορη εξάπλωσή τους
αποδεικνύουν την εγκληματική
αδιαφορία* για τη δασοπροστασία που
επιδεικνύει η
κυβέρνηση ακόμα και μετά την τραγική εμπειρία
του 2007.
Η παντελής
έλλειψη δασικής
πολιτικής, η συστηματική απαξίωση και
εξαθλίωση της Δασικής Υπηρεσίας
και η
ανύπαρκτη πρόληψη για τις πυρκαγιές είναι
πλέον ασυγχώρητες, τόσο γιατί
καταστρέφουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της
ελληνικής γης και βλάπτουν
τη χώρα
περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, όσο
και γιατί
επαναλαμβάνονται χωρίς
δισταγμό και κάθε χρόνο με χειρότερο τρόπο.
Φέτος
αυξάνονται
κατακόρυφα οι κίνδυνοι για τα δάση λόγω ενός
συνδυασμού παραγόντων:
αύξηση
φυτικής μάζας -καύσιμης ύλης μέγα στα δάση
λόγω των βροχοπτώσεων του
χειμώνα,
απουσία διαχείρισης των δασών, πιθανότητα
υψηλών θερμοκρασιών λόγω
κλιματικής
αλλαγής, πίεση για αλλαγή χρήσης γης,
σκουπίδια και απρόσεκτη ανθρώπινη
παρουσία. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη
καταστροφή σαν αυτή του 2007, οι
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την κυβέρνηση και
τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει
με συγκεκριμένα στοιχεία στα
αμείλικτα ερωτήματα που υπάρχουν σε σχέση με
τη δασική πολιτική που
ασκεί η
κυβέρνηση, τα μέτρα για τη δασοπροστασία και
κυρίως για το τι γίνεται
για να
αποφευχθεί μια νέα μεγάλη καταστροφή: Ζητάμε
στοιχεία για τις πιο
πρόσφατες* προσλήψεις
δασικών υπαλλήλων* (δασολόγων, δασοπόνων,
δασοφυλάκων και
δασεργατών), για τα χρήματα που
διατέθηκαν φέτος στην πρόληψη*, τα
έργα που εκτελέστηκαν με αυτά τα χρήματα*, την
επάρκεια
των δασαρχείων σε υλικά και προσωπικό*, το
σχεδιασμό
της δασοπυρόσβεσης και τους
φορείς που εμπλέκονται σε αυτή*, τον απολογισμό
των πυρκαγιών του 2008* και τι έγινε με την
αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων*, τι
γίνεται με το δασικό
κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες*
– πλην των περιοχών
Αττικής και Χαλκιδικής. Η
περιβαλλοντολογική
ευαισθησία αποδεικνύεται μόνο με έργα.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
ΠΡΑΣΙΝΟΙ
θεωρούμε ότι μόνο με μια ισχυρή και συνεκτική
δασική πολιτική μπορεί να
υπάρξει
πραγματική και αποτελεσματική δασοπροστασία.
Οφείλουμε να δουλέψουμε
στην
κατεύθυνση αυτή, ακριβώς επειδή τα δασικά
οικοσυστήματα αποτελούν
πολύτιμους
φυσικούς πόρους με πολλαπλά οφέλη. Έχουμε
ήδη από
πέρυσι ανοίξει δημόσιο διάλογο για τη δασική
πολιτική. Ελπίζουμε στη
διεύρυνσή
του και καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί
και να συμμετέχει.
Καλούμε επίσης τους πολίτες, ιδιαίτερα
όσους ψήφισαν και υποστήριξαν τους
Οικολόγους Πράσινους, να
συμμετάσχουν στις
τοπικές πρωτοβουλίες εθελοντών για την
προστασία των δασών*.
Χρειαζόμαστε το
δάσος. Όμως και το δάσος μας χρειάζεται για να
υπάρχει και αύριο.

Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για το Περιβάλλον
Πληροφορίες: Βασιλική Νάκου, υπεύθυνη για θέματα δασικής πολιτικής – 6983903061

Κρανιά : Ανακαλύψτε την διατροφική και εμπορική της αξία

Κρανιά : Ανακαλύψτε την διατροφική και εμπορική της αξία

Κάθε Αύγουστο στην Κατάκαλη Γρεβενών , οργανώνεται από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου μια γιορτή πλάι στα νερά της λίμνης . Καθώς οι επισκέπτες κατεβαίνουν από τη πλαγιά που είναι γεμάτη με κρανιές με το χαρακτηριστικό κόκκινο καρπό ,κάποιοι δοκιμάζουν λίγα κράνα ή συλλέγουν μικροποσότητες για λικέρ ή για δωράκια σε φίλους στην Πόλη ,οι περισσότεροι αγνούν σχεδόν το δένδρο αυτό .
Για όλους αυτούς που προβληματίζονται με αυτό το δένδρο , για τη χρήση των καρπών του ή και για την εμπορική αξιοποίησή τους είναι το πιο κάτω κείμενο .
Για σένα που δοκίμασες και απέρριψες τα κράνα σαν στυφά σταμάτα εδώ ,μην συνεχίζεις την ανάγνωση δεν σ ενδιαφέρει .
Ο Όμηρος αναφέρει τα κράνα σαν τροφή των χοίρων ,ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τον καρπό ως «κράνιον .» Οι Αρχαίοι πίστευαν ότι τα κράνα είχαν και μαγικές ιδιότητες . Ο Όμηρος στην Ιλιάδα Βεβαιώνει ότι ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον » (κράνα και πουρναρίσια βαλανίδια ) .
Είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητες .Χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων ,λόγω της στυπτικότητας που οφείλεται στις τανίνες . Ο φλοιός οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται σαν αντιπυρετικά .Τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων ,κατά των κοιλοπονων ,πόνων περιόδου ,στομαχικών και εντερικών διαταραχών . Ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας .
Εκχυλίσματα του φλοιού θεωρείται ότι θεραπεύει την ψωρίαση των σκύλων .
Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πλέον των 4 φλαβονοειδών ) ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα κατά τη περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης .
Βρέθηκε να έχουν μεγάλη περιέκτικότηξτα σε Σίδηρο (Fe) σε βιταμίνη C ( 103 mg/100gFW) υψηλή ποςεριέκτικοτητα σε ασκορβικό οξύ (48-73 mg/100g.Περισσότερες από τις φράουλες και τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια . Έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες καροτίνη και τανίνες .
Τα κράνα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε ανθοκυάνες σε σύγκριση μετα σμέουρα ,τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα . .

Κατά πληροφορίες καλλιεργητών η απόδοση μιας καλής φυτείας σε μικρή ηλικία 15 περίπου ετών μπορεί να φτάσει και τους 2 τόννους ανα στρέμμα .
Ποικιλιες που χρησιμοποιούνται είναι . Η μακρόπκαρπη κρανιά (var. “Macrocarpa” και η νανώδης (var. “Nana” ) Η ποικιλία “ Variegata” καρποφορεί όταν οι άλλες εχουν προβλήματα και οι καρποί της δεν είναι στυφοί . Η “Jolico “ παράγει νόστιμους και γλυκείς καρπούς μεγάλους σε μέγεθος .
Η ποικιλία “ Pioneer” φημίζεται ευχυμους καρπούς γλυκείς και αρωματικούς αχλαδόμορφους που φτάνουν σε μέγεθος 35 mm .
Υπάρχουν ακόμη ποικλίες με μώβ κράνα κίτρινα και λευκά .
Προσδοκούν στο ΕΘΙΑΓΕ ότι κρανιά θα αξιοποιήσει ημιορεινές εγκαταλελειμμένες εκτάσεις για τη δημιουργία ενός βιολογικού αγροτικού προιόντος με πολλαπλή χρήση ,με διατροφική και φαρμακευτικής αξία.
Τεχνικές Συμβουλές -για δημιουργία φυτείας –παραγωγή λικέρ –πιστοποίηση παραγωγής και προβολή προιόντος . Ολοκληρωμένες γεωπονικές υπηρεσίες

Παπακωνσταντίνου Δημήτριος
Γεωπόνος Σύμβουλος
(6977 239 066)