Ελπίδα .

1. Υπάρχουν τουλάχιστον 2 άνθρωποι σ’ αυτόν τον κόσμο που θα πέθαιναν για σένα.
2. Τουλάχιστον 15 σ’ αυτόν τον κόσμο σ’ αγαπούν με κάποιο τρόπο.
3. Ο μόνος λόγος που κάποιος θα σε μισήσει είναι επειδή θα ήθελε να είναι σαν εσένα.
4. Ένα χαμόγελό σου φέρνει ευτυχία ακόμα & σε κάποιον που δεν σε συμπαθεί.
5. Κάθε βράδυ τουλάχιστον 1 άνθρωπος σε σκέφτεται πριν κοιμηθεί.
6. Είσαι ο κόσμος ολόκληρος για κάποιον. Είσαι μοναδικός και ξεχωριστός άνθρωπος.
7. Κάποιος που μπορεί να μην τον ξέρεις καν, σε αγαπάει.
8. Ακόμα και όταν κάνεις το μεγαλύτερο λάθος, κάτι καλό βγαίνει από αυτό.
9. Όταν σκέφτεσαι ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον σου, ξαναρίξε μια ματιά

Eπαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (Ε.Σ.Α.Π.).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το τελικό κείμενο της Κ.Υ.Α. διαμορφώθηκε μέσα από τον ευρύτατο διάλογο ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε πανελλήνια κλίμακα, σε μεγάλες περιφερειακές συνδιασκέψεις και σε πολλές συνεργασίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ενσωματώθηκαν σε αυτό προτάσεις και παρατηρήσεις των συλλογικών φορέων των αγροτών όλης της χώρας, που αφορούν σε οργανωτικά και λειτουργικά θέματα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε τα εξής: «Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να σας ανακοινώσω ότι υπέγραψα την ΚΥΑ για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί από τους συναρμόδιους συναδέρφους μου Υπουργούς από τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Παπαθανασίου.

Η απόφαση θα προωθηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και συντάχθηκε αφού ακούστηκαν όλες οι απόψεις των ενδιαφερομένων. Οι περισσότερες από τις απόψεις αυτές ενσωματώθηκαν εις την ΚΥΑ και έτσι θα έχουμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής το οποίο θα ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών.

Κυρίως όμως θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής ειδικότερα ενήργησε με συνέπεια, με αξιοπιστία και κυρίως εφάρμοσε μια πολιτική η οποία είναι φιλοαγροτική αφού στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής η συντριπτική πλειοψηφία των μελών αποτελείται από αγρότες.

Έτσι, η Αγροτική Πολιτική θα εκφράζεται, θα διατυπώνεται και θα εφαρμόζεται μετά από τα ακούσματα, μετά από τις θέσεις που θα θέτουν οι ίδιοι μας οι αγρότες. Η Αγροτική Πολιτική στα χέρια των αγροτών».

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της ΚΥΑ, το Ε.Σ.Α.Π. θα συγκροτείται από εκπροσώπους του αγροτικούς κόσμου, ειδικούς επιστήμονες και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη, ενώ θα συνεπικουρείται στο έργο του από εννεαμελή Επιστημονική – Τεχνική Γραμματεία, η οποία θα προετοιμάζει εισηγήσεις σχετικές με τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο. Για την επεξεργασία δε ειδικότερων κλαδικών – τομεακών θεμάτων (π.χ. ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, βαμβάκι, καπνός, σταφίδα, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, γάλα κλπ.) η Επιστημονική – Τεχνική Γραμματεία θα διευρύνεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλογικών φορέων των αγροτών που ασχολούνται με την παραγωγή των προϊόντων αυτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση του Ε.Σ.Α.Π. προβλέπεται με το άρθρο 44 του ν. 2093/1992 και η επαναλειτουργία του υπήρξε δέσμευση του Υπουργού Α.Α.Τ. κ. Σωτήρη Χατζηγάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του Υπουργείου.

To 14o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του

Για 14η χρονιά τo Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του. Έλληνες και ξένοι, ελληνίδες και ξένες μαζί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Γιατί ο ρατσισμός δεν πλήττει μόνο όσους τον υφίστανται, θίγει εξίσου και όσους τον ανέχονται. Το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων δεν βελτιώνει τη ζωή των ντόπιων, αντίθετα προετοιμάζει την αφαίρεση των δικαιωμάτων όλων μας, αποκτηνώνει τις κοινωνίες και οπλίζει τη ρατσιστική Ακροδεξιά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Πάνω τους οι κυρίαρχοι μεταθέτουν τα βάρη της δικής τους κρίσης, όπως κάνουν με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, εξαπολύοντας αστυνομίες και στρατούς ενάντια στα θύματα της δικής τους πολιτικής. Μαζί, λοιπόν, στο δρόμο που άνοιξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, στο δρόμο της ενότητας ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων και ανέργων, στο δρόμο της αλληλεγγύης, της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν κεντρικές συζητήσεις για την ανεργία, την κρίση και το ρατσισμό, για το πολιτικό άσυλο και τα σύνορα, για το no borde

r camp της Λέσβου, για τον αγώνα της Κωνσταντίνας Κούνεβα και την καταπίεση των μεταναστριών. Παράλληλα θα εξελίσσονται εργαστήρια με θεματικές, από τα δικαιώματα και τη βία ως το σεξισμό και την ομοφοβία. Από τους αγώνες των φυλακισμένων ως τα κινήματα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της πόλης. Από την άρνηση στράτευσης ως τους αγώνες στο Μεξικό και την Παλαιστίνη.

Για άλλη μια χρονιά, στις δύο μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Οι Last Drive, oι Sancturia, o Big Fat Lips, οι Pink Tank Project, οι Melody Vice, η Dorretta Carter, οι Bilbomatiks, καθώς και μεταναστευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες. Η δεύτερη γενιά μεταναστών συμμετέχει με τους Black Jack (hiphop), Renovatio (hiphop), Άκης (hiphop), Te ver8et , Neoyorubapeople, Minus one και Whos Next. Τέλος η Μάρθα Φριντζήλα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ματούλα και άλλοι ερμηνευτές και ερμηνεύτριες θα περιηγηθούν, με πλοηγό την ενορχήστρωση του Παναγιώτη Τσεβά, σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Από το Φεστιβάλ δε θα λείψουν και φέτος, το θέατρο, ο χορός, το κουκλοθέατρο, το διαδραστικό παιχνίδι, οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο χώρο, οι θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας και ένα εργαστήρι μουσικής για μικρούς και μεγάλους. Στο χώρο θα λειτουργούν παιδότοπος και πολυεθνικές κουζίνες. Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισκεφτείτε το www.antiracistfestival.gr.

Στο χώρο φτάνουν τα λεωφορεία Β18, Γ18 και το τρόλεϊ 21. Επίσης, θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από το σταθμό μετρό του Ελαιώνα στο χώρο του φεστιβάλ (λεπτομέρειες και χάρτες στην ενότητα Πρόσβαση).

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΓΗ, ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ Η ΙΣΟΤΗΤΑ,

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Συντονιστικό Μεταναστευτικών, Προσφυγικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων

Τηλ .επικοινωνίας: 210 3813928 (17:00-21:00)

http://www.antiracistfestival.gr

3/6/2009
H αφίσα του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ σε pdf (115 Kb)

Ο λυρισμός ως πολιτική απάντηση

Ο λυρισμός ως πολιτική απάντηση
Toυ Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Πολλά στελέχη της Αριστεράς χαρακτήρισαν «τοξικό για τη δημοκρατία» το συμπέρασμα ότι «όλοι ίδιοι είναι», στο οποίο κατέληξαν εκατομμύρια πολίτες και το εξέφρασαν διά της αποχής από τις κάλπες για την Ευρωβουλή. Η αλήθεια είναι ότι αν απομακρυνθείς από την πολιτική όλοι ίδιοι μοιάζουν. Συμβαίνει εξάλλου και στη ζωή: από μακριά όλοι οι άνθρωποι είναι πανομοιότυποι•
η απόσταση σβήνει τα χαρακτηριστικά τους. Η αλήθεια επίσης είναι πως αυτό το συμπέρασμα δεν είναι παρθενογεννημένο. Καλλιεργήθηκε επί μακρόν από μεγάλη μερίδα της Αριστεράς. Διότι από τη στιγμή που κάποιος πιστέψει ότι υπάρχουν πέντε κόμματα και δύο πολιτικές, στην ουσία εκπαιδεύεται να αδιαφορεί για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτικών σχηματισμών και απέχει ένα μόλις βήμα από το «όλοι ίδιοι είναι». Η χονδροειδής ανάγνωση της πολιτικής οδηγεί σε χονδροειδέστερη κατάταξη κομμάτων και πολιτικών, μέχρι το έσχατο σημείο της απόρριψης όλων.
Αυτές οι εκλογές εμπεριείχαν μηνύματα για όλους που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν. Το πρώτο είναι ότι παρά τη φιλολογία των περασμένων ετών περί κατάρρευσης του δικομματισμού, ο «μεγάλος ένοχος» για όλα τα δεινά της χώρας κράτησε. Οι ελπίδες όμως που επενδύθηκαν στην κατάρρευση αποδεικνύουν τη στραβή ανάγνωση που κάνει η Αριστερά στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ο δικομματισμός έχει ρίζες•
δεν καταρρέει επειδή ο κ. Τσίπρας είναι ωραίο παιδί και ο κ. Αλαβάνος έκανε μια καλή παρουσία στο «ντιμπέιτ». Μπορεί να φθείρεται, αλλά αυτό γίνεται ανεξαρτήτως των εφόδων που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η φθορά οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγάλο κράτος που τακτοποιούσε πολλές από τις ανάγκες των ψηφοφόρων, σήμερα δεν έχει το πλεόνασμα να συντηρήσει ακέραια τα πελατειακά του δίκτυα• αυτά ήταν που έκαναν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας μεγάλα, παρά το γεγονός ότι στους κόλπους των υπήρχαν ετερόκλητα στοιχεία.

Ετσι, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται αυτή την αδυναμία του κράτους και ειδικότερα οι νέοι και μη έχοντας εναλλακτικό μοντέλο πολιτικοποίησης απέχουν, αντί να τιμωρήσουν τον δικομματισμό.
Η απάντηση της Αριστεράς στη φθορά του δικομματισμού είναι «περισσότερο κράτος». Ξεχνά όμως ότι αν είναι να έχουμε περισσότερο κράτος, τότε λογικά οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία έχουν την τεχνογνωσία διαχείρισής του και -μεταξύ μας!- στο επίπεδο της «τακτοποίησης αιτημάτων» δεν άφηναν πολλούς παραπονεμένους• ακόμη και αν αυτοί προέρχονταν από τον χώρο της Αριστεράς.
Λογικές αντινομίες αυτού του τύπου εμφανίζονται σε όλο και περισσότερα θέματα. Από την «ανάλυση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού» (για πολλούς ο Ομπάμα δεν είναι παρά ένας σκούρος Τζορτζ Μπους) μέχρι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, η θέση του Συνασπισμού στο Ευρωσύνταγμα ήταν το μεταμοντέρνο: «λέμε όχι γιατί πιστεύουμε στο ναι». Οπως είχε δηλώσει το 2005 ο κ. Παπαδημούλης «Η δική μας αντίθεση σε αυτή την ευρωπαϊκή συνθήκη βρίσκεται στον αντίποδα των ευρωφοβικών. Λέμε «όχι» γιατί πιστεύουμε ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προχωρήσει ταχύτερα την πολιτική της ενοποίηση… θα παραμείνει πολιτικός νάνος στη διεθνή σκηνή». Τελικά η ψήφος των αριστεροσκεπτικιστών προστέθηκε σε εκείνη των ευρωφοβικών, το Σύνταγμα απορρίφθηκε και η πολιτική ενοποίηση όχι μόνο δεν κινήθηκε ταχύτερα, αλλά σταμάτησε εντελώς. Βέβαια, δεν ήταν ο Συνασπισμός που έκρινε το αποτέλεσμα. Απλώς ανέδειξε για μια ακόμη φορά την κοντή θωριά που η Αριστερά είχε για τα πράγματα. Κοντή θωριά που όλοι αντιλήφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο των «κινημάτων».
Το πρόβλημα με την Αριστερά δεν είναι το όραμά της. Αυτό υπήρχε πάντα, αλλά ταυτόχρονα είχε και θεωρία, η οποία αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Τώρα σταμάτησε να αναλύει και ρέπει στον πολιτικό λυρισμό. Για κάθε πρόβλημα έχει ένα ποίημα. Σε κάθε πρόκληση έχει την απάντηση ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Η άνοδος όμως της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι που είναι εφικτοί. Και δυστυχώς για την Αριστερά γίνονται στα λαϊκά στρώματα επιθυμητοί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/06/2009_319411

Κτηνοτρόφοι έδεσαν και βασάνισαν μετανάστες

Κτηνοτρόφοι έδεσαν και βασάνισαν μετανάστες
Του Ηλια Kανιστρα

ΠΑΤΡΑ. Σκηνές βασανιστηρίων, με θύματα δύο οικονομικούς μετανάστες από το Μπαγκλαντές, εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Νέας Μανολάδας το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, μπροστά μάλιστα στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων, οι οποίοι τελικά λύτρωσαν τους μετανάστες, ειδοποιώντας την Αστυνομία.

Ως δράστες φέρονται δύο κτηνοτρόφοι, που, όπως υποστηρίζουν, τις τελευταίες ημέρες κάποιοι τους έκλεβαν ζώα. Αντί, λοιπόν, να ενημερώσουν την Αστυνομία, αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Ετσι, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης κρύφτηκαν στον στάβλο, περιμένοντας μήπως και πλησιάσει κάποιος για να κλέψει ζώα. Επειτα από λίγη ώρα αντελήφθησαν άγνωστα άτομα να πλησιάζουν τον στάβλο και, όπως υποστηρίζουν, προσπάθησαν να κλέψουν ζώα. Ομως, όταν επιχείρησαν να τους πλησιάσουν, οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή.

Την επόμενη ημέρα, οι κτηνοτρόφοι πήγαν στην περιοχή, που πίστευαν ότι διέμεναν οι φερόμενοι ως δράστες των ζωοκλοπών μετανάστες, προσπαθώντας να τους εντοπίσουν. Τελικά, βρήκαν έναν άλλο οικονομικό μετανάστη και τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει σε αυτούς που πίστευαν ότι είχαν διαπράξει τις κλοπές. Κάποια στιγμή και άγνωστο ακόμα πώς, εντόπισαν τους φερόμενους ως δράστες των ζωοκλοπών και έβαλαν σε εφαρμογή το απίστευτο σχέδιό τους.

Αρχικά, έδεσαν τους μετανάστες μεταξύ τους με ένα σχοινί και στη συνέχεια άρχισαν να τους χτυπούν σε διάφορα μέρη του σώματός τους. Ομως, δεν σταμάτησαν εκεί. Με το ίδιο σχοινί τούς έδεσαν πίσω από μία δίκυκλη μηχανή και χωρίς κανένα δισταγμό μπήκαν στο κέντρο της Νέας Μανολάδας, και τους έσυραν με χαμηλή ταχύτητα για περίπου 400 μέτρα. Οι κάτοικοι που έβλεπαν όλα αυτά να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, μόλις ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, ειδοποίησαν την Αστυνομία. Μέσα σε λίγη ώρα έφθασαν αστυνομικοί από τη Βάρδα, οι οποίοι συνέλαβαν τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες δεν φέρουν βαριά τραύματα, γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Αμαλιάδας, αλλά ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο του 2008 είχαν σημειωθεί επεισόδια στην περιοχή της Μανολάδας, όταν οι μετανάστες που απασχολούνταν στις καλλιέργειες φράουλας, αποφάσισαν να απέχουν από την εργασία τους, ζητώντας αύξηση του μεροκάματου από τα 22 στα 30 ευρώ. Οι μετανάστες είχαν συμπλακεί με παραγωγούς, ενώ προς συμπαράστασή τους είχαν σπεύσει και μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία είχαν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πηγη: Καθημερινή διαβάστε εδώ

Ακαδημία Α.Ε.Π.Κ.Ι: Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Ομοιοδυναμική

Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Ομοιοδυναμική:
26-27-28 Ιουνίου 2009
αλλάζοντας τη γεωργία
Με τον Μάριο Δεσύλλα, γεωπόνο – σύμβουλο
οικολογικής γεωργίας,
Ακαδημία Α.Ε.Π.Κ.Ι.- Κηφισιά, Σωκράτους 24.
Εισαγωγική παρουσίαση: Παρασκευή 26 Ιουνίου,
ώρα 19.30 (έως 21.00).
Σάββατο και Kυριακή 27-28 Ιουνίου, από τις 10.00 έως
τις 14.00.

Με δυο λόγια : Βλέποντας τα αγριόχορτα που
μεγαλώνουν στην άκρη του δρόμου να σκίζουν με
τη ρίζα τους ακόμα και την άσφαλτο ή το μπετόν,
νιώθουμε ίσως τι φοβερές δυνάμεις κρύβουν
μέσα τους τα φυτά! Ωστόσο τα καλλιεργούμενα
φυτά συνήθως δεν εκφράζουν παρά μόνο ένα
μικρό μέρος αυτού τους του δυναμικού. Το
υπόλοιπο παραμένει σιωπηλό.
Στην ομοιοδυναμική απευθυνόμαστε ακριβώς σε
αυτό σε αυτό το σιωπηλό κομμάτι και
επιχειρούμε να το «ξυπνήσουμε», να
ενεργοποιήσουμε τις κρυμμένες του
δυνατότητες.
Στο σεμινάριο θα δοθούν οι απαραίτητες
εισαγωγικές γνώσεις ώστε να μπορεί κάποιος να
αρχίσει την εφαρμογή της μεθόδου στην πράξη.

Οικονομική συμμετοχή : 70€. Πληροφορίες –
δηλώσεις συμμετοχής στο 210-9888.602 (πρωινά) και
στο endynamei@yahoo.gr
«εν δυνάμει» – ελληνική ομάδα για τη
βιοδυναμική και την ομοιοδυναμική γεωργία

«Φαγητό, Γεύση και Πείνα» ταινία μικρού μήκους

Αφιερώστε 6 λεπτά από τον χρόνο σας για να δείτε τη σοκαριστική ταινία μικρού μήκους η οποία απλά απεικονίζει την ωμή και συγκλονιστική πραγματικότητα του 21ου αιώνα.
Βραβευμένη ως η καλύτερη μεταξύ 3600 υποψηφιοτήτων στη θεαματική ενότητα «Φαγητό, Γεύση και Πείνα» (Food, Taste and Hunger)».

Δείτε την ταινία εδώ

Προβληματιστείτε. Ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα στον κόσμο αυτό που ζούμε.

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία πληρώνουν την ανοχή μας στις ελληνοποιήσεις

Ελληνικά μήλα και φράουλες βρέθηκαν με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να κατατάξουν πλέον και αυτά τα φρούτα, μαζί με εκείνα που ήδη είχαν κατατάξει, στα «υψηλής επιτήρησης». Οι εξαγωγικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές προς Ρωσία θα μειωθούν δραματικά εάν δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως συνάγεται από τα έγγραφα των Ρώσων, βρέθηκε αυξημένη υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε μήλα και φράουλες κατά την εισαγωγή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγούν μαζί με τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στο άρθρο 6 του Μνημονίου της ρωσικής φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας Rosslkhoznadzor, δηλαδή σε εκείνα που για να εισαχθούν στη Ρωσική αγορά πρέπει να έχουν ελεγχθεί με συγκεκριμένο, αυστηρότερο τρόπο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετικό του έγγραφο ενημερώνει για τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων φυτικής προέλευσης στην αρμόδια Ρωσική υπηρεσία, καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σχετικά με τα επίπεδα υπολειμμάτων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Η Incofruit από την πλευρά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος μείωσης των εξαγωγών, από τη στιγμή που η Ρωσική αγορά τα έχει κατατάξει σε προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Για να αποφευχθούν και άλλα τέτοια «κρούσματα» στην ελληνική αγορά ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit, τονίζει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με το από 2.5.2009 υπόμνημα μας έχουμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επί των απόψεών μας για το «Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Οπωροκηπευτικών Προϊόντων» που εξάγονται προς την Ρωσία. Επαναλαμβάνουμε ότι οι παραγωγοί της χώρας μας καλλιεργούν με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (GAP) και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (AGRO 2-1/2-2) ενώ τα περισσότερα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή είναι πιστοποιημένα κατά το προτιμώμενο από τις αγορές πρωτόκολλο GLOBALGAP.

Επομένως αν θέλαμε να διασφαλιστούμε πλήρως επιβάλλεται όπως:

Η λήψη δειγμάτων και η πραγματοποίηση αναλύσεως υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατά παρτίδα σύμφωνα με τον κατ εξαίρεση ορισμό (Είναι το προϊόν που προέρχεται από ένα αγροτεμάχιο κατά ποικιλία και κατά παραγωγό και ημερομηνία συγκομιδής.) (χρειάζεται πρόσθετη οδηγία στους Επιβλέποντες / Τεχνικούς Συμβούλους των παραγωγών των προτύπων) και ανάλυση μόνο σε εργαστήριο που είναι αναγνωρισμένο (από την Ρωσία) για το σύνολο των δραστικών ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο αγροτεμάχιο.
Η δειγματοληψία πρέπει να πραγματοποιείται, κατά τα οριζόμενα από τους Κανονισμούς περί δειγματοληψίας, 2-3 ημέρες προ της συγκομιδής της κάθε ποικιλίας, αν όχι κατά την προσκόμιση του συγκομισθέντος προϊόντος (ποικιλίας) στο συσκευαστήριο, από τον Τεχνικό Σύμβουλο-Υπεύθυνο του Συσκευαστηρίου.
Οι παραγωγοί με την εποπτεία και βοήθεια του Επιβλέποντος / Τεχνικού Συμβούλου συντάσσουν την Δήλωση για χρήση φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της καλλιέργειας των προϊόντων και την ημερομηνία της τελευταίας εφαρμογής τους, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία και η οποία συνοδεύει την παρτίδα μαζί με την Ανάλυση μέχρι το συσκευαστήριο (συνιστάται προ της αποστολής εκ μέρους των παραγωγών των δειγμάτων για ανάλυση να υπάρχει συνεννόηση με τον εξαγωγέα-συσκευαστή για την αποστολή τους, κατά προτίμηση, στο συμβεβλημένο, με τον εξαγωγέα εργαστήριο).
Στο συσκευαστήριο λαμβάνεται δείγμα από τον υπεύθυνο του συσκευαστηρίου* κατά την ολοκλήρωση της παραλαβής και επεξεργασίας των παρτίδων και τον διαχωρισμό τους σε φορτία , με κριτήρια καθορισμένα από την εταιρεία (ακόμη και από παρτίδες που έχουν προσκομίσει Ανάλυση) δειγματοληπτικά και προς επιβεβαίωση για όλα τα προϊόντα περιστασιακά ανά 3-5 φορτία αλλά υποχρεωτικά ανά φορτίο για τα προϊόντα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του άρθρου 6 του memorandum ΕΕ-Ρωσίας, και το αποστέλλει πάραυτα στο εργαστήριο προς ανάλυση
Στην περίπτωση που το προϊόν έχει υπαχθεί στο άρθρο 6 του memorandum ΕΕ-Ρωσίας ‘όπως π.χ. τα ροδάκινα, ο εξαγωγέας υπογράφει και προσαρτά στα συνοδευτικά έγγραφα το εκδοθέν «Πιστοποιητικό Ασφαλείας» συνυπογεγραμμένο από το Εργαστήριο Αναλύσεως υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Οι ανησυχίες μας σε περίπτωση μη τήρησης των προταθέντων είναι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης των εξαγωγών ροδακίνων, νεκταρινιών και μήλων προς την υψηλής σημασίας για τα προϊόντα αυτά Ρωσική αγορά και υπαγωγής και άλλων προϊόντων στο καθεστώς επιτήρησης του άρθρου 6 του Memorandum.

Περικλείει τον κίνδυνο απαγόρευσης εισαγωγών στην Ρωσία προϊόντων ή χώρας γενικώς η μη υπογραφή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, αλλά και αντίστοιχα η μη υπογραφή διμερούς Addendum που, για φορτία με υπέρβαση των υπολειμμάτων που προβλέπει η Ρωσική Νομοθεσία, θα εξασφάλιζε τον επιμερισμό της ευθύνης και την επιβολή ποινής επί του υπευθύνου εξαγωγέα και όχι επί του προϊόντος ή της χώρας»

Η ανατομία της ξαφνικής αποχής

Η ανατομία της ξαφνικής αποχής
Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ», που θα ’λεγε και ο Διονύσης Σαββόπουλος, αλλά αυτό δεν το μαρτυρεί το ρεκόρ αποχής από τις εκλογές που έγιναν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Δηλαδή, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι κάτι που συμβαίνει χρόνια τώρα. Γιατί παρουσιάστηκε τώρα η μεγάλη αποχή; Μήπως πρόπερσι, όταν η χώρα καιγόταν απ’ άκρου εις άκρον, υπήρχε το σκάνδαλο των ομολόγων, ήταν καλύτερο το πολιτικό μας σύστημα;

Η τεράστια αύξηση της αποχής στις ευρωεκλόγες είναι κάτι σαν τις ξαφνικές ανόδους στο χρηματιστήριο. Πρέπει να την προσέξουμε, αλλά δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική διαδικασία δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Εμφανίζεται χρόνια τώρα και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση των εκλογέων ότι το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει όσα με πελατειακό τρόπο στο παρελθόν προσέφερε.

Κακά τα ψέματα. Ενα μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης πολιτικοποίησης των Ελλήνων είχε να κάνει με την πελατειακή σχέση: «Στήριξε τώρα το κόμμα, για να σε βοηθήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση». Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί για καθαρά οικονομικούς λόγους: το κράτος πλέον δεν μπορεί να ικανοποιήσει την πελατεία του. Η κυβέρνηση έκανε φιλότιμες προσπάθειες να συντηρήσει αυτό το μοντέλο (γι’ αυτό και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη), αλλά είναι εμφανές ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Αυτό το κατανοούν όλο και περισσότεροι, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η πολιτική συμμετοχή, αλλά και ο δικομματισμός. Το μεγάλο κράτος κρατούσε πολλούς στο μαντρί της πολιτικής και στα επιμέρους μαντριά των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι ξεφτίζουν πολλές από τις μόδες της μεταπολίτευσης. Μία από αυτές ήταν του πολιτικοποιημένου ατόμου, και δη του αριστερού. Αυτό εξηγεί την παλιά απορία του Λεωνίδα Κύρκου, γιατί τόσος κόσμος ερωτευόταν το ΚΚΕ εσωτερικού και τελικά δεν το παντρευόταν. Πολλοί απολιτίκ -κυρίως από τη δεξιά- δήλωναν ΚΚΕ εσ. (ήταν μεν αριστερό, αλλά όχι «σκληροπυρηνικό σαν το ΚΚΕ» ούτε «τυχοδιωκτικό σαν το ΠΑΣΟΚ»). Κάτι αντίστοιχο ζούμε σήμερα με τους Οικολόγους και γι’ αυτό εκτινάσσονται στις δημοσκοπήσεις, αλλά τα ποσοστά τους δεν επιβεβαιώνονται στις κάλπες. Μέρος αυτής της απολιτίκ στάσης εκφράζεται σήμερα και διά της αποχής, την οποία διάφοροι γελωτοποιοί της τηλεόρασης θέλουν να την κάνουν trendy.

Υπάρχουν και οι πληγωμένοι των δύο μεγάλων κομμάτων: Στις ευρωεκλογές του 2004 δεν ψήφισαν (σε μεγάλο ποσοστό) οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και προχθές δεν ψήφισαν (σε μεγάλο ποσοστό) οι οπαδοί της Ν. Δ. Είναι και οι απογοητευμένοι από την καρικατούρα της πολιτικής που παρουσιάζουν τα media (σαν ένα ατέλειωτο σκυλοκαβγά χωρίς διακύβευμα) και οι πραγματικοί αρνητές της πολιτικής, κάποια γκρουπούσκουλα αναρχικών, οι μόνοι που προπαγάνδισαν την αποχή ως πολιτική στάση.

Η χώρα, και όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Πρέπει να δούμε ψύχραιμα όλες τις παραμέτρους, ώστε η νέα φάση να έχει καλύτερα από το παρελθόν χαρακτηριστικά.

Πηγή : www.medium.gr Πρόσβαση 11-06-2009
(του Πάσχου Μανδραβέλη -Γρεβενιώτη Δημοσιογράφου )

Δικαιολογητικά για την υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης

Ο γεωργός κατά την υποβολή της αίτησης υποχρεούται να υποβάλει μαζί και τα παρακάτω παραστατικά:.

• Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας.
• Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου Τράπεζας με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου του.
• Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας ή δήλωσης ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου γεωργού.
• Αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου (καρτέλες και σχετικά τιμολόγια).
• Παραστατικά νομής ενοικιαζόμενων τεμαχίων. Η αναγραφή του ΑΦΜ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή είναι απαραίτητη.
• Παραστατικά αγοράς λιπασμάτων
• Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση στη οποία αναγράφεται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.
• Αντίγραφο του μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
• Πιστοποιητικά έγγραφα κατά περίπτωση για την ελαιοκαλλιέργεια (σχετικά με τη χορήγηση του ποιοτικού παρακρατήματος)
• Συμβάσεις για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, καπνού, βάμβακος, ζαχαρότευτλων, βάμβακος και γεώμηλων αμυλοποιίας, ντομάτα προς μεταποίηση, εσπεριδοειδή προς μεταποίηση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές ΚΥΑ.

Αν επιθυμεί επιπλέον δικαιώματα από το Εθνικό απόθεμα 2009 υποβάλλει επιπροσθέτως τα εξής:
• Αντίγραφο της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών στα πλαίσια του Καν. (ΕΚ) 1257/99
• Αντίγραφο της απόφασης έγκρισης του σχεδίου βελτίωσης στα πλαίσια του Καν (ΕΚ) 1257/99
• Βεβαίωση έναρξης γεωργικής δραστηριότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
• Πιστοποιητικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την πραγματοποιηθείσα αύξηση της εκμετάλλευσης.

Επισημαίνεται ότι ο γεωργός υποβάλλει μία ενιαία αίτηση ετησίως, η οποία αποτελεί:

α) δήλωση του συνόλου της γεωργικής του εκμετάλλευσης, η οποία περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, τα ακόλουθα:
i) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης είτε αφορούν το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης είτε λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης και το μέτρο χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης είτε σχολάζουσα γεωργική γη.
ii) το ζωικό κεφάλαιο ανά είδος, φύλλο, κατηγορία ζώου και πλήθος

β) αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης

γ) αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για τα μη αποσυνδεδεμένα καθεστώτα στήριξης του τίτλου ΙV του Καν. (ΕΚ)1782/2003

δ) αίτηση χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης για καθορισμένους τύπους γεωργίας, στα πλαίσια του άρθρου 69 του Καν. (ΕΚ)1782/2003 και

ε) αίτηση χορήγησης ενίσχυσης στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους

στ) αίτηση χορήγησης ενίσχυσης των καθεστώτων του Άξονα 2 του Π.Α.Α 2007-2013 των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην προεκτυπωμένη αίτηση αναγράφονται τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο γεωργός για το έτος 2009. Στην στήλη «Ενεργοποίηση έτους 2008» επισημαίνονται τα δικαιώματα που δεν έχουν ενεργοποιηθεί για ένα έτος (ένδειξη : 1) και αυτά που ήδη έχουν επιστραφεί στο εθνικό απόθεμα (ένδειξη: 3). Τονίζεται ότι στην εν λόγω αναγραφή των δικαιωμάτων δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2009.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή ενιαίας αίτησης από τον παραγωγό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να λάβει τις ενισχύσεις για τα συμβατά καθεστώτα του παραρτήματος VΙ του Καν. (ΕΚ) 1782/2003.