Ανοίγει ξανά το ΟΣΔΕ ως 5 Οκτώβρη μόνο για Νέους Γεωργούς

ΣΤΑΒΛ1
Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου ξανανοίγουν οι πύλες του ΟΣΔΕ για να προβούν -στον οικείο ΟΠΕΚΕΠΕ – σε αιτήσεις μόνο όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών και δεν πρόλαβαν τη διορία μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχόμενος να πάει λίγο παραπίσω την πρόσκληση, καθώς οι αρχές είχαν μιλήσει πρόσφατα για πρόσκληση αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αίτηση ένταξης στο Μέτρο. Continue reading

Βοσκότοποι: Η διαχείριση τους από ΕΠΙΤΡΟΠΗ με πρόσωπα κύρους .

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2848/Β/7.9.2016
η Υπουργική Απόφαση για την συγκρότηση Επιτροπής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με αρμοδιότητα τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας κατανομής των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών.
Οι εκτάσεις βοσκοτόπων είναι επιλέξιμη γη και ενεργοποιεί Δικαιώματα και η κατανομή των Βοσκοτόπων όπως και τυχόν η διαχείριση των ενστάσεων πλέον θα γίνεται από Επιτροπή. Continue reading

Ο πίνακας νομέων απο επιτροπή της οικείας Περιφέρειας .

agros_2
Η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να διορθώνει τυχόν σφάλματα ή αστοχίες στην κατανομή γαιών, τα οποία εντοπίζονται σε συσχέτιση με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Επίσης θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί ανακατατάξεις των κατανεμηθέντων γαιών στις περιπτώσεις που σε τμήματα ή σε ολόκληρη την βοσκήσιμη γαία απαγορευτεί η βόσκηση ή χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Continue reading

ιδιωτική ασφάλιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων : Ένα εργαλείο προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή

cop21-coop
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι μια συζήτηση που αφορά το μέλλον γενικά και αφηρημένα .Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι εδώ .Το χαλάζι ο παγετός ,το χιόνι οι πλημμύρες ,οι καύσωνες είναι εδώ.
Και συνδέονται με την αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε , με την μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης και των υδατικών πόρων, με την μείωση της Βιοποικιλότητας και την ερημοποίηση αλλά και με την αύξηση των δασικών πυρκαγιών και την απώλεια πολλών φυτικών ειδών κυρίως φρούτων και λαχανικών και ως συνήθως μετά ακολουθούν διατροφικές κρίσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για πολλές περιοχές,που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα διατροφικής αυτάρκειας .
Όλα αυτά δεν είναι αγωνίες και μια συζήτηση για ένα μακρινό και αφηρημένο μέλλον!

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας μεταφέρω μια πρόσφατη εμπειρία μου όπου βίωσα με την οικολογική σοφία των 50+ τον τρόμο και την επείγουσα ανάγκη για μια στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε τοπικό επίπεδο,ότι δηλαδή συζητάμε σε εκδηλώσεις της πολιτικής κίνησης » Ευρώπη -Οικολογία »

Σε ένα οικογενειακό μας ταξίδι για το Κέντρο νεοσυλλέκτων στο Γύθειο κάναμε μια στάση στον Περιφερειακό της Τρίπολης . Εκεί αναζήτησα την παραδοσιακή ποικιλία Μήλων Τριπόλεως που τόσα είχα διαβάσει ως συλλέκτης παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων.Τα μήλα βρήκαμε σε έναν πλανόδιο πωλητή υπερήλικα . Αρωματικά μήλα αλλά και είχε ελάχιστα .
Είμαι ο τελευταίος καλλιεργητής στη περιοχή , τα καλλιεργώ από πείσμα και μόνο, παρά το ότι μπαίνω μέσα ,μας εξομολογήθηκε ! Μεγάλο το κόστος της φυτοπροστασίας τους ! έγιναν πολύ ευαίσθητα στις ασθένειες και θέλουν πολλά ΦΠΠ ! Μα το ανάποδο ξέραμε ότι ισχύει για τις παραδοσιακές ποικιλίες …κάπου πρέπει να κάνεις λάθος ! ΌΧΙ .Όλοι στην περιοχή της Τρίπολης έχουν εγκαταλείψει τα μήλα .Δείτε μόνοι σας πουθενά οι οπωρώνες της Τρίπολης….όλοι ε΄χουν αλλάξει καλλιέργειες …ΟΧΙ φυσικά στην κατεύθυνση καλλιέργειες ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή..απλά ετήσιες καλλιέργειες .
Συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά στη συζήτηση τις αναμενόμενες διατροφικές κρίσεις που έρχονται με την κλιματική αλλαγή ,ότι είναι δίπλα μας , ότι η συζήτηση για το κλίμα στο Παρίσι πέρασε στα ψιλά λόγω κρίσης ,ότι πολλές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων θα εξαφανισθούν ή θα εγκαταλειφθούν όπως συνέβη με τα μήλα Τριπόλεως .

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι Γεωργικές εκμεταλλεύσεις θ πρέπει να αναζητήσουν και να υιοθετήσουν νέες και σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των κινδύνων από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες .

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ανάγκη απο συμβουλευτικές υπηρεσίες εξειδικευμένων γεωπόνων .
Η διαχείριση των οικονομικών κινδύνων απαιτεί σύγχρονα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουν ζημίες που μπορεί να τους καθηλώσουν για χρόνια αφήνοντας την εκμετάλλευση σε δύσκολη ταμειακή θέση ή σε αδιέξοδη κατάσταση.
Ειδικότερα σήμερα όπου η πρόσβαση στη ρευστότητα είναι μαι πονεμένη ιστορία η ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής προβάλλει ως αναγκαία λύση .

Ακούγαμε σε ένα συνέδριο την ιστορία ενός Γερμανού αγρότη. Μας εξομολογήθηκε την περιπέτεια του πως καήκανε οι σταβλικές εγκατασταάεις του από πυρκαγιά σε γειτονικά κτήματα . Αυτο που συγκράτησα ήταν ότι σε ενα χρόνο ξανάχτισε το στάβλο και τις αποθήκες του!απο την αποζημίωση που έλαβε ,γιατί τα είχε όλα ασφαλισμένα . Σκέφτηκε φωναχτά ενας αγρότης της παρέας μας » Αυτό αν είχε συμβεί στη Μονάδα μου στα Γρεβενά θα με είχε διαλύσει….θα μ έπαιρνε μια δεκαετία και βάλε για να ξανασηκωθώ ! »

Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο περιβάλλον δεν είναι εποχή για να εκτίθενται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Ιδιωτικές εταιρίες Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής βλέπουμε να αξιοποιούν αυτό το εργαλείο .
Διαβάσαμε για την προσπάθεια της INTERAMRICAN να προσφέρει αυτές τις πρακτικές συμπληρωματικά στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ .
Περισσότερα εδώ. Ανακαλύψτε την ιδιωτική ασφάλιση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ….ως ένα εργαλείο προστασίας απο τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που δεν είναι και τόσο μακρινές όπως λέγεται!

Η INTERAMERICAN στα αγροτικά

Νέος Αγρότης Α.Ε : Πως θα τον δημιουργήσετε!

IMG_3418

https://www.askjim.gr

https://www.askjim.gr

Τι πρέπει να προσέξω ;ποια τα κρίσιμα σημεία που έχετε εντοπίσει ; τι εγγυήσεις επιτυχίας μου δίνετε ;

Ξεκινάμε από τις εγγυήσεις επιτυχίας . Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα αξιολογήσουμε την επιλεξιμότητα αποτυπώνοντας με ακρίβεια την βαθμολογία σας . Θα σχεδιάσουμε προσεκτικά τα πρώτα βήματα, με τις καλλιεργειες που επιθυμείτε ωστε να λάβετε την πιο υψηλή βαθομολογία και για να είναι βιώσιμη η εκμεταλλευσή σας.Θα αποφύγουμε τα λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. Συνολικά πρέπει να συγκεντρώσετε πάνω από 45/100 μόρια για να είστε δικαιούχος. Continue reading