About Δημήτριος Παπακωνσταντίνου

- Γεωπόνος Σύμβουλος - Σεμινάρια - Μελέτες HACCP - Σχέδια Βελτίωσης ,Νέοι Γεωργοί - Αδειοδότηση Μονάδων - Μεταποίηση

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τις Βιολογικές Αγορές .

βιολογικες
Εκδόθηκε η ΥΑ για τις Βιολογικές Λαικές αγορές. Το ΦΕΚ 0.Βιολογικ Αγορες -2710Β 2019
Πουθενά στα δικαιολογητικά δεν είδαμε να υπάρχει η υποχρέωση για άδεια λειτουργίας των εργαστηρίων για τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα που θα διατίθενται στις Βιολογικές αγορές .Πάλι κι εδώ το χύμα πάλι θα κυριαρχήσει ως συνήθως και στις Βιολογικές . Μια βουτιά σε άδεια πισίνα ,αλλά σαφώς είναι ένα βήμα θετικό .Προσδοκούμε περισσότερα .
Αντιγράφουμε απο το ΦΕΚ το πιο κάτω απόσπασμα : Continue reading

Διεθνή Διάσκεψη για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά

κλιμα

Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει όχι μόνο το μέλλον μας, αλλά και την ιστορία μας. Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη και κυρίως τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποβαθμιστούν ή και να αφανιστούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα, ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να συνεισφέρει αφενός στην προστασία της και αφετέρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση», στις 21 και 22 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, μια πόλη με ξεχωριστή ιστορία, αρχαίο πολιτισμό και ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικά μνημεία. Continue reading

Ημερίδα για Ελαιόλαδο

oilΕκδήλωση με θέμα «Aνοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο», διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 από 9.00 πμ έως 7.30 μμ στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. Continue reading

Από την ιδέα στο ράφι


Tην εκδήλωση διοργανώνει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σε συνεργασία με τον Κόμβο καινοτομίας & επιχειρηματικότητας GiSeMihub, την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 4 το απόγευμα, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (Βαλκάνου 6, GiSeMihub). Continue reading

Απευθείας διάθεση ιδιοπαραγόμενου μελιού μέχρι 1.200 κιλά

εργαστήριο τυποποίησης μελιούΠοιούς αφορά :
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει επαγγελματικό εργαστήριο (χωρίς εγκεκριμένη μελέτη HACCP) εντός των οποίων διενεργούνται εργασίες πρωτογενούς παραγωγής μελιού, όπως η συλλογή, φυγοκέντρηση και συσκευασία μελιού και με την προϋπόθεση ότι διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ, μπορεί να διαθέτει μέχρι (10) δέκα κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) ως εξής :

Α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή και

Β) Στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελλισοκομίας. Continue reading

Ελιά και καταναλωτές :τι πρέπει να γνωρίζουν .

Ελιά τι να προσέχουμε
Η επιτραπέζια ελιά, ένα εξαγώγιμο προϊόν με μεγάλη απήχηση στις διεθνείς αγορές, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας αλλά και των γευστικών και αρωματικών συστατικών της.
Η ελιά είναι ο καρπός του δέντρου με τη λατινική ονομασία Olea europaea L. Ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ. Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%?12% επί του ολικού λίπους). Continue reading

Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων on line

dikaiomata
Η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Πέμπτη, 18/04/2019.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/.

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα: Continue reading

Συμπληρωματική προκήρυξη της Δράσης 11.2.2 – Βιολογικής Κτηνοτροφίας


Αφορά Αιγοπρόβατα και βοοειδή .

Πρόκειται για συμπληρωματική προκήρυξη, που απευθύνεται σε ήδη πιστοποιημένες βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν επενδύσει στη βιολογική παραγωγή ζωικών προϊόντων και επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να καλυφθούν οι κτηνοτρόφοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, που δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη πρόσκληση, ενώ κτηνοτρόφοι με τα ίδια χαρακτηριστικά (ίδια βαθμολογία) εντάχθηκαν σε άλλες περιφέρειες.

Αναδημοσίευση απο Υπαιθρος

Θεσμικό πλαίσιο Μέτρου 11.2.2.

Ιχνηλασιμότητα σε αυγά- μέλι- γαλακτοκομικά

Ιχνηλασιμότητα στα ΠΟΠ από τα κράτη-μέλη ζητούν οι ειδικοί

Αναγκαία είναι η εφαρμογή των κανόνων ιχνηλασιμότητας στα τυριά ΠΟΠ από τα επιμέρους κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους, σύμφωνα με τους ομιλητές του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της EUROPOL για το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας την 21η και 22α Μαρτίου, από την EUROPOL, με θέμα τις νοθείες και τις απάτες που γίνονται στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι.
Αναδημοσίευση απο Agronews /08/04/2019……….

Παραδοσιακά τυριά από νωπό γάλα (απαστερίωτο )

Παραδοσιακά τυριά από νωπό γάλα (απαστερίωτο )
Του Δημ Παπακωνσταντίνου Γεωπόνου Επιστ. Τροφίμων ΓΠΑ –Μελετητής
www.askjim.gr e-mail: ecogrev@gmail.com T. 6977 239 066

.

Το Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει
Καν.(ΕΚ) 852/2004
Άρθρο 13 .παρ. 2: « …Παρεκκλίσεις από τα παραρτήματα Ι και ΙΙ είναι δυνατόν να χορηγούνται, ιδίως για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του άρθρου 5 για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 2, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι οι παρεκκλίσεις αυτές δεν επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού.»

Στην Ελλάδα ενσωματώσαμε το 2014 την ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση του Καν.(ΕΚ ) 852/04 ως θεσμικό πλαίσιο με την ΚΥΑ 3724 /2014 για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών με νωπό γάλα αλλά με ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών Continue reading