About Δημήτριος Παπακωνσταντίνου

- Γεωπόνος Σύμβουλος - Σεμινάρια - Μελέτες HACCP - Σχέδια Βελτίωσης ,Νέοι Γεωργοί - Αδειοδότηση Μονάδων - Μεταποίηση

Ψηφιοποίηση στην αδειοδότηση Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων

Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στους τομείς εκπαίδευσης, αισθητικής και διαιτολογίας, σειρά έχουν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Από την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50) θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (https://notifybusiness.gov.gr/).

Η αδειοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται ουσιαστικά σε 2 στάδια:
την ίδρυση και την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Continue reading

Άγιο Μύρο, το καθαγιασμένο έλαιο που παρασκευάζεται κάθε 10 χρόνια στο Φανάρι

Η τελετουργική διαδικασία της έψησης (παρασκευής) του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται μια φορά στα 10 χρόνια, αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα στο Φανάρι, στο Κουβούκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.αγιο μυρο

Συνολικά 57 δυσεύρετα και πολύτιμα αρωματικά υλικά, τα οποία προέρχονται από τα πέρατα της γης και συμβολίζουν την ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, αυτού του καθαγιασμένου αρωματικού ελαίου, το οποίο στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία χρησιμοποιείται κατά την τελετή του Μυστηρίου του Χρίσματος των βαπτιζομένων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την Κυριακή των Βαΐων, απονέμει τους επίχρυσους σταυρούς διακονίας στους μυρεψούς που θα παρασκευάσουν το Άγιο Μύρο, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα θα ανάψει τη φωτιά κάτω από τους χάλκινους λέβητες, στους οποίους θα γίνει η έψηση.

Φέτος, δέκα μυρεψοί θα αναδεύουν τα αρωματικά συστατικά, φυτικής και ζωικής προέλευσης, μέσα στους χάλκινους λέβητες, τους οποίους δώρισαν στο Πατριαρχείο το 1807 οι σαράφηδες (αργυραμοιβοί) της Πόλης.

Ανάμεσα στα συστατικά του Αγίου Μύρου, εκτός από το παρθένο ελαιόλαδο, τον ερυθρό ξηρό οίνο και το ροδέλαιο, το οποίο προέρχεται από τη Βουλγαρία και είναι χορηγία του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας κ.ά., περιλαμβάνονται και δύο εξαιρετικά σπάνια, ζωικής προέλευσης υλικά: το άμπαρι (amber gris γαλλική ονομασία, gray amberi η αγγλική, misk-ü amber η τουρκική), που προέρχεται από αποβολή γαστρικού περιεχομένου -έμετο- αχώνευτων τμημάτων της διατροφής της φάλαινας φυσητήρα (Physeter macrocephalus η λατινική ονομασία, Sperm Whale η αγγλική) και ο μόσχος, που προέρχεται από αδένα είδους αρσενικής δορκάδος (=ζαρκάδι ή μοσχοδορκάς) του Θιβέτ (Moschus moschiferus, η λατινική της ονομασία). Continue reading

Αγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

Ανακαλύψτε τα επισκέψιμα αγροκτήματα του Λεκανοπεδίου

Σήμερα οι μαθητές Δημοτικού με τους γονείς συνοδούς επισκέπτονται τέτοιες Μονάδες .Αυτή η δραστηριότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προϋποθέτει μια περιβαλλοντική κουλτούρα από την παραγωγική μας βάση ,που πρέπει να δομηθεί και να εστιάσει στις αξίες της οικολογίας .
Τι περιβαλλοντικό μήνυμα να στείλει μια φάρμα που επικεντρώνεται σε ακριβείς και πολυτελείς γιορτές γαστρονομίας για υψηλούς προσκεκλημένους ,αγνοώντας την ταπεινή κουζίνα της υπαίθρου , τα διαμάντια της γαστρονομίας τα παραδοσιακά προϊόντα, την αγροτική παράδοση την λαογραφία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και προσχηματικά ονομάζεται επισκέψιμη αγροτική φάρμα ! Continue reading

Ελαιοτουρισμός

Τα ταξίδια δεν είναι απλώς διακοπές, αλλά και μια εμπειρία που μας εμπλουτίζει, επιτρέποντάς μας να αναλογιστούμε την καθημερινότητά μας. Καθένας από εμάς στη ζωή είναι και πολίτης και τουρίστας, επομένως όταν επισκεπτόμαστε ένα άλλο μέρος θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και να τις παίρνουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας.
Περισσότερα εδω:

“Flora attica – Σπάνια και ενδημικά φυτά της Αττικής” – Μελέτη του Νίκου Νικητίδη

Κατεβάστε το Βιβλίο εδω:

Ο Νίκος Νικητίδης είναι δημοσιογράφος, φωτογράφος (για τις επαγγελματικές του ασχολίες) και συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Παλαιά Σφαγεία και τα Άνω Πετράλωνα του Δήμου Αθηναίων. Εδώ και χρόνια κατοικεί στο Περισσό. Κατάγεται από την Αμοργό, την Τήνο και το Ρέθυμνο. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα ΜΜΕ. Μετά την συνταξιοδότησή του ασχολείται με την συγκέντρωση και ψηφιοποίηση των δημοσιογραφικών του ερευνών και με την δημιουργία ψηφιακών εκδόσεων με αντικείμενο την χλωρίδα, την φύση, το περιβάλλον, την Αττική και την Αμοργό. Παρά τις μεγάλες αλλαγές και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, η άγρια φύση της Αττικής αντέχει και αντιστέκεται. Χρειάζεται όμως μαζί με τη φύση να αντισταθούμε κι εμείς. Και η καλύτερη αντίσταση είναι η γνώση και η γνωριμία της αττικής φύσης. Το χρωστάμε στην Περσεφόνη που δεν μας ξεχνάει και κάθε χρόνο συνεχίζει να ανεβαίνει στο κόσμο μας και να γεμίζει την Αττική με αγριολούλουδα.

ΕΟΔΥ: Oδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Oδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα, και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών που εκείνες τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα:

Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (πχ χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο. Continue reading

“Ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο σπορέλαιο: Σχέσεις Οικονομίας και Διατροφικής Αξίας”

Η Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) με θέμα “Ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο σπορέλαιο: Σχέσεις Οικονομίας και Διατροφικής Αξίας” στο Β΄μέρος του (Περί ποιότητας και διατροφικής αξίας) κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα, δίνοντας την ευκαιρία για ένα δημόσιο διάλογο μεταξύ διακεκριμένων επιστημόνων, μελών της 4Ε, της Ακαδημαϊκού, ιατρού, Αντωνίας Τριχοπούλου, του Ομ. καθηγητή ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνου Δημόπουλου, του Ομ. καθηγητή Χαροκόπειου, Νικόλαου Ανδρικόπουλου και του αν. καθηγητή Χαροκόπειου Γεώργιου Μπόσκου. Το πλήρες βίντεο της Ημερίδας είναι αναρτημένο εδώ.

Γεωργικές Συμβουλές : Προκηρύχτηκε το Μέτρο 2.1

Διαβάστε την Προκήρυξη askjim.gr των Γεωργικών Συμβουλών
Υπο-Μέτρο 2.1: «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα – Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών»
Υπο-Μέτρο 2.1 εδώ .

Μόνο τυποποιημένα τρόφιμα στη Νέα ΚΥΑ Λαϊκών

Νέα ΚΥΑ για τις Λαϊκές
Συμπερασματικά : Δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα προϊόντα στις λαϊκές
και θα πρέπει να διασφαλίζεται η Ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων (Mελέτη HACCP,Ευέλικτο HACCP)
Για Τεχνική Υποστήριξη -Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Επικοινωνήστε μαζί μας
( 6998007665)

Τα πωλούμενα τυποποιημένα τρόφιμα στις Λαϊκές πρέπει να συμφωνούν με το άρθρο 3 .
Άρθρο 3
Ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια προϊόντων που διατίθενται στο υπαίθριο εμπόριο

1. Τα διατιθέμενα από τους πωλητές στο υπαίθριο εμπόριο, τρόφιμα, ανάλογα με το είδος
τους, πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων,
σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της ενωσιακής περί τροφίμων νομοθεσίας, τις σχετικές
κατά περίπτωση προϊόντος διατάξεις της ειδικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, τον
Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (υπ’ αρ. 1100/9.9.1987 απόφαση του Ανώτατου Χημικού
Συμβουλίου, Β΄ 788), τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής
Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) της υπό στοιχεία 91354/24.8.2017 απόφασης του Υπουργού
Οικονομίας και Ανάπτυξης, (Β΄ 2983) με την επιφύλαξη ειδικών κατά περίπτωση διατάξεων
αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ), την απόφαση του Υπουργού Υγείας
υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/ 23.6.2017 (Β΄ 2161) «Υγειονομικοί όροι και
προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ ποτών και άλλες διατάξεις» και των
λοιπών υγειονομικών διατάξεων.
Ειδικά για τα νωπά οπωροκηπευτικά εφαρμόζεται επίσης ο Κανονισμός (ΕΕ) 543/2011 (L
157). Τα είδη ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και των νωπών ειδών αλιείας
και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικώς, πρέπει να
διατηρούνται, να διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα,
αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα. Επιπλέον εφαρμόζεται το άρθρο 18 της υπ’ αρ. 15523/2006
κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1187) για τους οδηγούς ορθής πρακτικής και ο ν.
2969/2001 (Α΄281).
2. Τα προς πώληση στο υπαίθριο εμπόριο είδη διατίθενται σύμφωνα με τους Κανόνες
Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) με την
επιφύλαξη ειδικών κατά περίπτωση διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του Γενικού Χημείου
του Κράτους, και πρέπει να πληρούν τις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων
(Κεφάλαια Β και Γ του ν. 4308/2014, Α’ 251). Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να
συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων ή να διακινούνται κατά παράβαση των
σχετικών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας διατάξεων ή
διατάξεων της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.
2960/2001, Α΄ 265) και του ν. 2969/2001 (Α΄ 281).
3. Κάθε πωλητής υπαίθριου εμπορίου, ο οποίος διακινεί βιομηχανικά – βιοτεχνικά μη
εδώδιμα προϊόντα ή μεταποιημένα τρόφιμα απευθείας από ειδικά διασκευασμένο όχημα,
καταλαμβάνει αριθμό μέτρων ίσο με το μήκος του οχήματός του, όχι όμως, άνω των οκτώ
(8) μέτρων και σύμφωνα προς τα οριζόμενα στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς. Στην
περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ξεχωριστού πάγκου, εκτός εάν το μήκος του
οχήματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο μήκος πάγκων για τις συγκεκριμένες
κατηγορίες πωλούμενων ειδών, ανά λαϊκή αγορά, και εφόσον υπάρχει δυνατότητα από
άποψη χώρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διασκευασμένα οχήματα να διαθέτουν
Έγκριση Τύπου, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της υπ’ αρ.
54795/2971/20/18.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και
Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 5946). Κατά τη διακίνηση και πώληση των τροφίμων
τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου ΙΙΙ του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ)
852/2004 (L 139). Ειδικά, για τα τρόφιμα που συντηρούνται με ψύξη και κατάψυξη πρέπει
να τηρείται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που ορίζει ο
παρασκευαστής των τροφίμων.

Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs)-Συνέδριο


Η Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs), μετά την επιτυχή διοργάνωση των προηγουμένων συνεδρίων ανακοινώνουν με μεγάλη χαρά το 4º Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 24-25-26 Μαΐου 2022 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Continue reading