Etal – Oberammergau της Βαυαρίας

Βιντεάκια τραβηγμένα στο Etal – Oberammergau της Βαυαρίας κοντά στις Αλπεις, το βιντεάκι δείχνει ένα αγρόκτημα που ο ιδιοκτήτης το έχει μετατρέψει σε επισκέψιμο, διαθέτει καφέ εστιατόριο και στο ισόγειο παραδοσιακή επεξεργασία γάλακτος ανοιχτή για το κοινό και φυσικά μπορείς να αγοράσεις τα τυριά που παράγουν ή τα βούτυρα.Größere Kartenansicht

Σ.Ε.Κ :Τραγική η κατάσταση στην Ελληνική Κτηνοτροφία

Η κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας εκτός από τις τραγικές συνέπειες για τις 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας στην καταστροφή. Από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται 5.000 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρίες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία
Για τραγική κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας, που έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο, καθώς οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, κάνει λόγο στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Η κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας εκτός από τις τραγικές συνέπειες για τις 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας στην καταστροφή. Από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται 5.000 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρίες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη.

1.      Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία- χοιροτροφία- βοοτροφία) να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000€ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους. Να επεκταθεί η ρύθμιση χρεών για την κτηνοτροφία του Υπουργείου Οικονομίας 2/14709/0025 της 14/4/2009 για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα

2.        Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκ.€, δηλαδή το 50% της αποζημίωσης στη φυτική παραγωγή.

3.        Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής- μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τους.

4.        Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων.

5.        Να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στο 15%.

6.        Γιαούρτι να ονομάζεται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.

7.        Να χρηματοδοτήσει καμπάνια προβολής των φρέσκου γάλακτος ο ΕΛΟΓΑΚ  και να προωθηθεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία.

8.        Να αναβληθεί η απόφαση για αύξηση των ποσοστώσεων.

9.        Να μην τιμωρηθούν οι παραγωγοί που δεν καλύπτουν την ατομική τους ποσόστωση.

10.    Να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 για την ενίσχυση του γαλακτοκομικού τομέα.

11.    Να αξιοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ για την ενίσχυση του τομέα.

12.    Να μην διατεθούν στην αγορά το 2009 τα αποθέματα της παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σκόνη.

13.    Να καταβληθούν άμεσα από τον  ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους.

14.    Να αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ- Αλέξανδρος Μπαλτατζής και ειδικότερα τα «Σχέδια Βελτίωσης». Ο προϋπολογισμός 2007-2013 να διαμορφωθεί στα 500 εκ. €. Για τη ζωική παραγωγή ο προϋπολογισμός ανά δικαιούχο στα 500.000€.

15.    Να πληρωθούν άμεσα τα υλοποιημένα Σχέδια Βελτίωσης.

Κύριε Υπουργέ,

Στα σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 3/5/2009 στο Βόλο, ομόφωνα αποφάσισαν όλα τα παραπάνω οι φορείς που συμμετείχαν.

Παρακαλούμε να μας ορίσετε άμεσα συνάντηση για την συζήτηση όλων των παραπάνω θεμάτων. Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι επιβάλει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

1.      ΠΑΣΕΓΕΣ

2.      Σ.Ε.Κ. (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας)

3.      ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ

4.      ΕΒΟΛ

5.      Γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ

6.      Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδας

7.      Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων

8.      ΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ

9.      ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

10.  ΕΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

11.  Σύνδεσμος Παραγωγών Vivartia

12.  Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Λάρισας

13.  Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Μαγνησίας

14.  Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Κοζάνης

15.  Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικής Μακεδονίας.