Βοσκότοποι: Η διαχείριση τους από ΕΠΙΤΡΟΠΗ με πρόσωπα κύρους .

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2848/Β/7.9.2016
η Υπουργική Απόφαση για την συγκρότηση Επιτροπής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με αρμοδιότητα τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας κατανομής των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών.
Οι εκτάσεις βοσκοτόπων είναι επιλέξιμη γη και ενεργοποιεί Δικαιώματα και η κατανομή των Βοσκοτόπων όπως και τυχόν η διαχείριση των ενστάσεων πλέον θα γίνεται από Επιτροπή.

WP_001900

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν
1) Ένας υπάλληλος της οικείας ΔΑΟΚ
2) Ένας εκπρόσωπος του οικείου Δήμου
3) Ένας εκπρόσωπος του οικείου ΟΠΕΚΕΠΕ

Έπρεπε να μας προταθεί απο την Ε.Ε αυτο μοντέλο Διαχείρισης των βοσκοτόπων …και πάλι αργήσαμε λόγω Νέας ΚΑΠ με τα Διαχειριστικά Σχέδια ..που έπρεπε να ήταν έτοιμα …αλλά λόγω δασικών χαρτών και λόγω ΟΣΔΕ …χάθηκε πολύτιμος χρόνος .
Τι είχαμε μέχρι σήμερα στη Διαχείριση βοσκοτόπων .Σε ένα θέμα που σε πολλά χωριά θρηνούσαμε θύματα σε τοπικές συγκρούσεις για την κατανομή τους .

Ας δούμε τι είχαμε χτές : Υποτίθεται ότι τις καταστάσεις βοσκής τις προετοίμαζε ο οικείος Δήμος. Μαύρα μεσάνυχτα είχαν όλοι οι Δήμοι σχετικά με τις καταστάσεις νομέων που αναρτούσαν στις αρχές του έτους . Εισέπρατταν όμως τις μισθώσεις περίπου 2-5 Euro/στρ!! και όσοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να πληρωθούν …τους παρέπεμπαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ…και στην αλαζονεία ..σε κα΄τι στυλάκια συναδέλφων …που δεν μπορούσε ο κτηνοτρόφος να μιλήσει τη γλώσσα τους . Στη Κοζάνη κάποιος οργισμένος εισέβακλε με καραμπίνα …φυσικά η ασφάλεια τον συνέλαβε ….και τον εξαφάνισε …και όλοι το καταδικάζουμε .απλώς το καταγράφουμε ως γεγονός .!
Πολλές φορές εισέπρατταν ενοίκιο οι Δήμοι και απο εκτάσεις ιδιωτικές μη επιλέξιμες που τις θεωρούσανε βοσκότοπο.
Επειδή οι γεωπόνοι των Δήμων δεν είχανε πρόσβαση στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ…. παραχωρούσανε οι Δημοι αυτο το δικαίωμα σύνταξης των καταστάσεων βοσκής κάθε Δεκ. στις Ενώσεις Αγροτικών Συν/σμών !!!.
Εδω στις ΕΑΣ κάποιοι νεαροί -ες τρίμηνης σύμβασης συνέτασσαν τις καταστάσεις βοσκής και η ΕΑΣ τις πήγαινε στο Δήμο για μια τυπική υπογραφή και ανάρτηση.

Όποιος ήταν τυχερός εισέπραττε την αξία των δικαιωμάτων του …οι λοιποί για παράπονα στον ΟΠΕΚΕΠΕ! κλαίνε ακόμη στη Μακρόνησο ..οι κτηνοτρόφοι δεν εισέπραξαν ακόμη τίποτα!!!
Είχα ετοιμάσει …για βοήθεια τους εναν φάκελο για τροποποίηση του ΠΔ να αρθούν οι αρχαιολογικοί περιορισμοί και να δοθεί στο βόρειο τμήμα μια έκταση λίγων χιλιάδων στρεμμάτων ως επιλέξιμοι βοσκότοποι για να πληρωθούν οι λιγοστοί κτηνοτρόφοι που κρατούν το νησί ζωντανό . Την τροποποίηση έφερε στη Βουλή ενας Βουλευτής της Ν.Δ …δεν την ψήφισε κανείς ! …

Αυτο το σαθρό καθεστώς είχαμε στη διαχείριση των βοσκοτόπων μέχρι χτες.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η σύνταξη των δασικών χαρτών δεν έγινε ακόμη Ενω το ΟΣΔΕ παραμένει ακόμη αναξιόπιστο κι ας έφαγε 4 ΚΠΣ !!! Φιλοδοξεί να γίνει η βάση για το αγροτικό κτηματολόγιο ! Αμήν!

Εργο της Επιτροπής

Μέχρι να συνταχθούν και να εγκριθούν σε κάθε Περιφέρεια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκοτόπων η Επιτροπή θα διαχειρίζεται τους Βοσκοτόπους και τις ενστάσεις των κτηνοτρόφων που θα είναι αρκετές .

Έτσι ταιριάζει σε μια Ευρωπαϊκή γεωργία .Διαχείριση των ενστάσεων απο πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση και κύρος και το αλαζονικό στυλάκι του ΟΠΕΚΕΠΕ να παίρνει απαντήσεις απο συναδέλφους της ΔΑΟΚ που πρέπει να είναι δίπλα σε ανρθρώπους που μοχθούν.
Θα μπορούσε στις ενστάσεις να παρίσταται καιο Σύμβουλος Γεωπόνος του κτηνοτρόφου οπως γίνεται στις ενστάσεις των σχεδίων βελτίωσης να τις υποστηρίζουν τεχνικά .

Εργο της Επιτροπής
1) Ο έλεγχος της ορθότητας της κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων.
2) Έλεγχος των περιορισμών της δασικής νομοθεσίας της αρχαιολογίας και λοιπών διατάξεων που κάνουν τις κετάσεις βοσκοτόπων μη επιλέξιμες (ΜΩΒ χρώμα στη ψηφιοποίηση )
3) Κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων με δίκαιο τρόπο σε νέους αγρότες απο το απόθεμα .
4) Ανάκληση της κατανομής ή μείωση της επιλέξιμης έκτασης
5) Εισηγείται μεταβίβαση των δικαιωμάτων χρήσης του επιλέξιμου βοσκοτόπου

Το πιο κρίσιμο ζήτημα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας η διαχείριση των βοσκοτόπων ….έπρεπε να έρθει δασολόγος Υπουργός γεωργίας για να το ρυθμίσει .
Δυσκολευόμασταν να δούμε την ανεπάρκεια των Δήμων και των ΕΑΣ στη διαχείριση των βοσκοτόπων ή όλοι βολευόμασταν με πρόστυχο συμφέρον !
Ως πρώην συντονιστής γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων είχα προτείνει την τράπεζα διαχείρισης Βοσκοτόπων σε επίπεδο Δήμου.
Προσδοκούμε κάποια μέρα τη δούμε , αν θέλουμε να σχεδιάσουμε την κτηνοτροφία μας σε άλλη βάση .

Αφήστε μια απάντηση