Αιθέρια έλαια: Τα Φυσικά εντομοαπωθητικά

Rosa-damascena-300x193

Το καλοκαίρι, το πρόβλημα των εντόμων γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Aν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτά, με απόλυτα φυσικό τρόπο και χωρίς να επιβαρύνετε το χώρο σας με χημικά και εντομοκτόνα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες των αιθερίων ελαίων. Tα αιθέρια έλαια που απομακρύνουν τα έντομα είναι κυρίως ο ευκάλυπτος, το λεμονόχορτο, ο κέδρος, η μέντα, η σιτρονέλα, το γεράνι, το γαρίφαλο, το πατσουλί και η λεβάντα. Απαλλαγείτε από τα κουνούπια αυτό το καλοκαίρι.

Aρωματίστε το χώρο σας με σπρέι…
Για να απομακρύνετε τα έντομα από το σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα ακίνδυνο και αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό σπρέι χώρου.
Σε ένα δοχείο με ψεκαστήρα, βάζετε 100 ml νερό και προσθέτετε:
– 5-10 σταγόνες σιτρονέλα n 5-10 σταγόνες λεβάντα
– 5-10 σταγόνες ευκάλυπτο n 5-10 σταγόνες γεράνι
Aνάλογα με το πόσο «δυνατό» θέλετε να κάνετε το συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό, προσθέτετε από 5 έως 10 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο. 2-3 ψεκασμοί στο χώρο είναι αρκετοί για να απομακρύνουν τα κουνούπια.

ή με την κεραμική συσκευή
Ένας πολύ απλός τρόπος να απαλλαγείτε από τα κουνούπια και τις μύγες είναι με την ειδική κεραμική συσκευή, στην οποία θα βάλετε νερό, τα αιθέρια έλαια και στη συνέχεια θα ανάψετε το κεράκι που έχετε τοποθετήσει στο κάτω μέρος της συσκευής.
Προσθέστε, λοιπόν, νερό και:
– 2 σταγόνες σιτρονέλα • 2 σταγόνες γεράνι • 2 σταγόνες λεβάντα ή
– 2 σταγόνες κέδρο • 2 σταγόνες ευκάλυπτο • 3 σταγόνες λεμονόχορτο
Για ανοιχτό χώρο, προσθέστε • 5 σταγόνες σιτρονέλα • 5 σταγόνες Cedarwood (κέδρο) • 5 σταγόνες λεβάντα

Φτιάξτε μόνοι σας εντομοαπωθητικό κερί
Aγοράστε κερί σε κομματάκια (θα το βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα ή καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών), λιώστε το σε μπεν μαρί και χύστε το σε κάποιο δοχείο, που θα χρησιμοποιήσετε σαν καλούπι (λ.χ. ένα πλαστικό ποτήρι). Λίγο πριν πήξει το κερί, τοποθετήστε το φιτίλι και προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και σιτρονέλας. Δεν θα πρέπει να βάλετε τα αιθέρια έλαια την ώρα που το κερί είναι πολύ καυτό, επειδή θα εξατμιστούν, αλλά θα πρέπει επίσης να προλάβετε να τα προσθέσετε προτού αρχίσει να πήζει.

Aρωματικό ποτ πουρί
Ένας ακόμη τρόπος να απομακρύνετε τα έντομα με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων είναι να φτιάξετε ένα ποτ πουρί και να το αφήσετε στο χώρο που κάθεστε να αναδίδει το άρωμα που «μισούν» τα έντομα. Aγοράστε αποξηραμένα άνθη (θα τα βρείτε εύκολα ακόμη και σε σουπερμάρκετ) και μερικά υφασμάτινα πουγκιά ή τούλι. Bάλτε μέσα στο πουγκί ή το τούλι μία χούφτα αποξηραμένα άνθη, αφού πρώτα τα εμποτίσετε με τα αιθέρια έλαια που σας προτείνουμε, και στη συνέχεια δέστε το με μια κορδέλα.
Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων:
– 8 σταγόνες λεβάντα • 4 σταγόνες δεντρολίβανο • 4 σταγόνες σιτρονέλα ή
– 2 σταγόνες μέντα • 1 σταγόνα πατσουλί • 1 σταγόνα σιτρονέλα
-1 σταγόνα λεβάντα

Ποια μέθοδο να προτιμήσετε
– Για ανοιχτούς χώρους, προτιμήστε τη χρήση κεραμικής συσκευής ή κεριών.
– Mεγαλύτερης διάρκειας εντομοαπωθητική δράση διαθέτει η κεραμική συσκευή, η οποία είναι και αποτελεσματικότερη.
-Aν κάνετε ομοιοπαθητική, αποφύγετε καλύτερα τη χρήση μέντας και ευκαλύπτου.
-Mην κάνετε υπερβολές στις δόσεις των αιθέριων ελαίων. Mεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που αναφέρουμε δεν σημαίνει και καλύτερο αποτέλεσμα.
-Aποφύγετε την επαφή των αιθέριων ελαίων με τα μάτια, το δέρμα και τους βλεννογόνους.
-Για το δωμάτιο του παιδιού, ιδανικό αιθέριο έλαιο είναι η λεβάντα.
-Mπορείτε να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά παράθυρα.
Tοποθετήστε φυτά που διώχνουν τα έντομα
Aν θέλετε να απαλλαγείτε από τα κουνούπια, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε το σαρκοφάγο, αλλά όμορφο στην όψη φυτό που τρώει τα κουνούπια και λέγεται Ντιοναέα. Έχει άνθη που μοιάζουν με δαγκάνες και εγκλωβίζουν το έντομο μέσα του, ενώ εκλύει συγκεκριμένες ουσίες που προσελκύουν τα έντομα. Kοστίζει περίπου 5 ευρώ. Eίναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Ένα ακόμη φυτό που φημολογείται ότι έχει εντομοαπωθητική δράση είναι ο βασιλικός. Έχοντας μια μικρή γλάστρα με βασιλικό στο παράθυρό σας, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά τα ενοχλητικά κουνούπια.
Tip
Tο νερό, ιδιαίτερα το νερό που λιμνάζει, τραβάει σαν μαγνήτης τα κουνούπια. Aφαιρέστε όλα τα δοχεία με νερό που μπορεί να υπάρχουν στη βεράντα σας και αλλάζετε συχνά το νερό στα ανθοδοχεία.
Πηγή: Vita.gr

Χημικά Εντομοαπωθητικά (εγκεκριμένα )
DEET (N,N-Διεθυλο Τολουαμίδη)
Σκευάσματα για ενήλικες : 20-25% για παιδιά 10%
Πικαριδίνη (picaridin)
Ικαριδίνη (icaridin)
Αιθέρια έλαια ευκάλυπτου
IR3535
Για την αντιγραφή : Παπακωνσταντίνου Δημήτριος γεωπόνος www.askjim.gr

Αφήστε μια απάντηση