Μάνος Στ: Η φορολογία της ακίνητης περιουσίας

05/02/2013 Του Στέφανου Μάνου

Ξεχνάμε εύκολα. Δεν προνοούμε. Η αντίδραση μας έρχεται αργά, κατόπιν εορτής. Έτσι, για παράδειγμα, με τη φορολογία των ακινήτων.

Πριν από τις εκλογές του 2009, η ΔΡΑΣΗ προειδοποίησε για τα σχέδια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το πως πρέπει να φορολογούνται τα ακίνητα. Τη σχετική ανακοίνωση θα τη βρείτε εδώ: http://www.drassi.gr/index.php?id=66

Στις εκλογές του 2009 η ΔΡΑΣΗ δεν συμμετείχε λόγω του τηλεοπτικού αποκλεισμού που της είχε επιβάλει ο Πρ. Παυλόπουλος. Με αυτή την έννοια οι απόψεις της ΔΡΑΣΗΣ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προεκλογικές.

Λίγο αργότερα, στις 8 Μαρτίου 2010 (κυβέρνηση Παπανδρέου, πριν από το μνημόνιο) επανέρχομαι με άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στις προτάσεις μας τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων θα βλάψει την αναπτυξιακή προσπάθεια: http://www.drassi.gr/index.php?id=871

Επανέρχομαι στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 (υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος) στην Καθημερινή: http://www.drassi.gr/index.php?id=1731

Πριν από τις εκλογές του 2012, η ΔΡΑΣΗ επανέρχεται στις προτάσεις της. Αξίζει να διαβάσετε αυτή την ανακοίνωση: http://www.drassi.gr/periousia-akinita.html

Επανέρχομαι στις προτάσεις μας επειδή επίκειται νέος νόμος για τα ακίνητα που, σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, θα είναι εξ ίσου βλαπτικός με τους νόμους που θα αντικαταστήσει.

Επανέρχομαι επειδή πιστεύω ότι, ειδικώς στην Ελλάδα, η στήριξη της ακίνητης περιουσίας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επανέρχομαι επειδή πιστεύω ότι η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας ενισχύει την ανεργία, περιορίζει τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, περιορίζει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος, καταβαραθρώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (γι αυτό ξεπουλάμε αντί να πουλάμε).

Σε πολλές χώρες του κόσμου (όπου η ακίνητη περιουσία έχει μικρότερη σημασία στην οικονομία απ ό,τι στην Ελλάδα) η προστασία της ακίνητης περιουσίας φθάνει μέχρι και τη συνταγματική κατοχύρωση ότι ο φόρος που επιβάλλεται σε ένα ακίνητο δεν μπορεί να υπερβεί τον (αποπληθωρισμένο) φόρο που ίσχυε κατά την απόκτηση του ακινήτου.

Έτσι, όταν αποκτάς ακίνητο γνωρίζεις το φόρο που θα πληρώνεις για όσο διάστημα το κρατάς. Όταν το πουλήσεις, τότε θα επανεκτιμηθεί η αξία του ακινήτου, και θα προσδιοριστεί ο φόρος που θα πληρώνεται από τον επόμενο ιδιοκτήτη.

Ελπίζω ότι η ΔΡΑΣΗ θα αναλάβει να οργανώσει σύντομα ένα μεγάλο διάλογο για την φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας.
Πηγή: Δράση

Αφήστε μια απάντηση