Παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων σε νέους γεωργούς με 5 Ευρώ/στρ

Σε αγρότες και κτηνοτρόφους πρόκειται να παραχωρηθούν τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που παραμένουν στα αζήτητα. Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι εκτάσεις θα διατεθούν με ευνοϊκούς όρους, αρχίζοντας από τους νομούς Σερρών, Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας, από τον Σεπτέμβριο. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της αγροτικής παραγωγής με την καλλιέργεια προϊόντων με ζήτηση και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Βάσει σχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκτάσεις θα δοθούν με συμβάσεις διάρκειας 5-25 ετών και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα.

Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι αγρότες κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της αγροτικής γης θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη σε Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου.

Τα προς ενοικίαση στρέμματα θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες μέσω διαδικτύου και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βαθμολογούνται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια (όπως η ηλικία, αν το κύριο επάγγελμά του είναι αγρότης, αν έχει μικρό κλήρο κ.ά.).

Όποιος από τους ενδιαφερόμενους πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, σε αυτόν θα μισθώνεται η έκταση.

 

Σε αγρότες και κτηνοτρόφους πρόκειται να παραχωρηθούν τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που παραμένουν στα αζήτητα. Δικαίωμα να λάβουν αγροτική γη θα έχουν όχι μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε γεωργική επένδυση, π.χ. όταν κάποιος δημιουργήσει ένα συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα μιλώντας στο MEGA, και τόνισε ότι ευελπιστεί πως η διαδικασία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η επιλογή θα γίνει με μόρια που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτουν (π.χ. πτυχίο γεωπονικής σχολής), την ηλικία τους (αν είναι κάτω από 30 ετών), το αν καλλιεργούν καινοτόμα αγροτικά προϊόντα ή αν είναι ακτήμονες. Γη θα μπορούν να λάβουν ακόμη και όσοι διαθέτουν καλλιεργήσιμη γη, ωστόσο θα τεθεί «οροφή» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι εκτάσεις θα δοθούν με συμβάσεις διάρκειας 5-25 ετών και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα.

Αφήστε μια απάντηση