Οδηγία ΔΑΟΚ Τριφυλίας για Ποιοτικό ελαιόλαδο


Εν όψει της επικείμενης έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου στην περιοχή αρμοδιότητάς της και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας ΠΕ Μεσσηνίας, ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς.
Οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT για την παραγωγή «εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» – ΠΟΠ» θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος. Continue reading

Οι αλλαγές στη Νέα ΚΑΠ 21-27

Για τον επόμενο κύκλο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για την περίοδο 2021 έως 2027 προτάθηκαν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν άγνωστους όρους όπως τα προγράμματα «BISS» και «eco schemes».
Βάσει αυτών των προτάσεων, η ΚΓΠ πρόκειται να υποβληθεί σε αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται οι πληρωμές και ποια στοιχεία των άμεσων πληρωμών πολιτικής πραγματοποιούνται στο πλαίσιο. Continue reading

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τις Βιολογικές Αγορές .

βιολογικες
Εκδόθηκε η ΥΑ για τις Βιολογικές Λαικές αγορές. Το ΦΕΚ 0.Βιολογικ Αγορες -2710Β 2019
Πουθενά στα δικαιολογητικά δεν είδαμε να υπάρχει η υποχρέωση για άδεια λειτουργίας των εργαστηρίων για τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα που θα διατίθενται στις Βιολογικές αγορές .Πάλι κι εδώ το χύμα πάλι θα κυριαρχήσει ως συνήθως και στις Βιολογικές . Μια βουτιά σε άδεια πισίνα ,αλλά σαφώς είναι ένα βήμα θετικό .Προσδοκούμε περισσότερα .
Αντιγράφουμε απο το ΦΕΚ το πιο κάτω απόσπασμα : Continue reading

Διεθνή Διάσκεψη για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά

κλιμα

Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει όχι μόνο το μέλλον μας, αλλά και την ιστορία μας. Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη και κυρίως τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποβαθμιστούν ή και να αφανιστούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα, ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να συνεισφέρει αφενός στην προστασία της και αφετέρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση», στις 21 και 22 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, μια πόλη με ξεχωριστή ιστορία, αρχαίο πολιτισμό και ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικά μνημεία. Continue reading

Ημερίδα για Ελαιόλαδο

oilΕκδήλωση με θέμα «Aνοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο», διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 από 9.00 πμ έως 7.30 μμ στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. Continue reading

Από την ιδέα στο ράφι


Tην εκδήλωση διοργανώνει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σε συνεργασία με τον Κόμβο καινοτομίας & επιχειρηματικότητας GiSeMihub, την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 4 το απόγευμα, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (Βαλκάνου 6, GiSeMihub). Continue reading

Απευθείας διάθεση ιδιοπαραγόμενου μελιού μέχρι 1.200 κιλά

εργαστήριο τυποποίησης μελιούΠοιούς αφορά :
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει επαγγελματικό εργαστήριο (χωρίς εγκεκριμένη μελέτη HACCP) εντός των οποίων διενεργούνται εργασίες πρωτογενούς παραγωγής μελιού, όπως η συλλογή, φυγοκέντρηση και συσκευασία μελιού και με την προϋπόθεση ότι διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ, μπορεί να διαθέτει μέχρι (10) δέκα κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) ως εξής :

Α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή και

Β) Στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελλισοκομίας. Continue reading

Ελιά και καταναλωτές :τι πρέπει να γνωρίζουν .

Ελιά τι να προσέχουμε
Η επιτραπέζια ελιά, ένα εξαγώγιμο προϊόν με μεγάλη απήχηση στις διεθνείς αγορές, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας αλλά και των γευστικών και αρωματικών συστατικών της.
Η ελιά είναι ο καρπός του δέντρου με τη λατινική ονομασία Olea europaea L. Ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ. Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%?12% επί του ολικού λίπους). Continue reading

Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων on line

dikaiomata
Η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Πέμπτη, 18/04/2019.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/.

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα: Continue reading

Συμπληρωματική προκήρυξη της Δράσης 11.2.2 – Βιολογικής Κτηνοτροφίας


Αφορά Αιγοπρόβατα και βοοειδή .

Πρόκειται για συμπληρωματική προκήρυξη, που απευθύνεται σε ήδη πιστοποιημένες βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν επενδύσει στη βιολογική παραγωγή ζωικών προϊόντων και επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να καλυφθούν οι κτηνοτρόφοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, που δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη πρόσκληση, ενώ κτηνοτρόφοι με τα ίδια χαρακτηριστικά (ίδια βαθμολογία) εντάχθηκαν σε άλλες περιφέρειες.

Αναδημοσίευση απο Υπαιθρος

Θεσμικό πλαίσιο Μέτρου 11.2.2.